a.n.i.t.k.a 07.04.05, 13:29 Bardzo proszę o rade na niskie ciśnienie - u mnie spada nawet do 90/60. Może Ktoś zna jakieś zioła albo pastylki na podwyższenie ciśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mimi Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie IP: 213.17.171.* 07.04.05, 13:35 ja mam podobny problem - ciśnienie 58-90, tętno ~58,60, do tego często zimne stopy, dłonie, ogólnie nie mam siły za dużo, senność. Kawa rano ratuje mi życie ))) Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka11 Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 07.04.05, 13:39 Ja też mam tak niskie cisnienie nawet będąc w ciązy cisnieni mi się nie zmieniło. Mój lekarz twierdzi że jeżeli nie mdleję to nic złego się nie dzieje a poranna kawa faktycznie stawia mnie na nogi. A zimne ręce to u mnie podstawa.Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
aamarena Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 07.04.05, 13:48 Taka już nasza uroda Prysznic na przemian zimny i ciepły pomaga-sprawdzone! Kawa jeśli lubisz,tak zdecydowanie,no i trochę ruchu-rower,szybki spacer, a tabletek nie szukaj,odpuść je sobie Odpowiedz Link Zgłoś
bacha33 Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 07.04.05, 14:29 Jestem za ja niestety mam podobny problem 90/60 i też kawa, kropelki znowu kawa i jakoś chodze - gorzej ze staniem nie moge za długo bo mi słabo, podobno nie ma na to lekarstwa takiego konkretnego. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 07.04.05, 15:03 Tynie masz baaaaaardzo niskiego ciśnienia, tylko po prostu niskie. A bardzo niskim mogłabyś mówić, jakby ci spadało do np. 70/40. A 90 na 50 to ja mam takie zazwyczaj i do tego temperaturę ok. 34,8-35 stopni Celsjusza. I żyję i mam się całkiem, całkiem. Takie niższe ciśnienie może być przypadłością rodzinn Co pomaga: Ruch, sport, dużo ruchu zwłąszcza na śieżym powietrzy. Ale nie jednorazowy wyskok na spacer, tylko działaie długofalowe, codzienne marsze, spacery, jazda na rowerze, regularna gimanstyka itd. Ponadto pomaga też regularne korzystanie z sauny, a jeżeli to możliwe to również z kriokomory (byle nie jednego dnia!). Z szybkich metod - w aptece dostaniesz tabletki na podwyższenie ciśnienia, ale po co? Jeżeli u ciebie to stałe niskie ciśnienie, nie warto. Zastosuj prewencję. A na szybko pomoże np. coś miłego -kieliszek koniaczku. Nie napisałaś też ile masz lat? W okresie dojrzewania, także w czasie ciąży możliwe są spadki ciśnienia. A dodztkowe pytanie, iedy tak ci spada ciśnienie? Gdy np. wstajesz z łóżka? To w takiej sytuacji podnoś się powoli, delikatnie, by nagle np,. nie stracić równowagi i nie upaść. I głowa do góry, z taim ciśnieniem żyje się całkiemnieźle, tylko zazwyczaj bywa się często niewyspanym Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 07.04.05, 15:13 podobno imbir podnosi ciśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 07.04.05, 15:24 hehe, no wlasnie - takie cisnienie 90 na 50 to dla nas normalka Ciezko funkcjonowac, ale się zyje. Ja mam takie codziennie i zyje. Co prawda z lodowatymi rękoma i nogami, ale zyję Odpowiedz Link Zgłoś
dalija26 Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 07.04.05, 15:48 codziennie mała kawynka rano i wieczorem (ja pije tylko rano,słabiutką z mleczkiem ale zawsze to coś lub wg zaleceń lekarza-koniaczek -tfu ) i zawsze noszę ze sobą kropelki ziołowe (kofeina w kroplach-dostępne bez recepty) bo jak jest ciepło to potrafię w dusznych pomieszczeniach (np.hipermarkety) odlecieć...a czy też tak macie,że jak ciśnienie nagle spada (u mnie jak jest poniżej 90/60) mroczki, duszności i omdlenia..chociaż nie...mroczki to ja mam zawsze jak się za szybko porusze... rany 27 lat i w rozsypce.ech... Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 07.04.05, 16:33 oj tak, mroczki szczegolnie jak gwaltownie wstane czy rusze glowa. I zawroty glowy. A tradycyjnie mam odjazd jak idziemy do duzego sklepu, ale ja jako osoba towarzysząca, np. marrkety budowlane: mąż szuka a ja nie moge postac, bo ciemno mi przed oczami, mroczki i kreci mi sie w lebku. Kropli nie nosze, ale powiem ci, że wyprobowanym sposobem na gwaltowny spadek cisnienia jest coca - cola. Jak nigdy tego syfu nie pije, tak w tej sytuacji musze se wypic. Niekoniecznie całą, ale wypijam. i poprawia się. cos jeszcze bym tam znalazla,ale teraz sobie jakos nie przypominam. Aha, no i bledne robiac za trupa i bledny wzrok Odpowiedz Link Zgłoś
caligirl a czy to... 07.04.05, 17:17 objawia sie wasm stalym oslabieniem?czy macie to o jakiejsc poze roku czy codzenie. ja zazwyczaj mam cisnienie okol 100/60 i wysoki puls na 80. ale to dlatego chyba ze cisnienie mnie oslabia i sie denerwuje ze nie mam na cos ochoty i wtedy skacze puls. sadze ze przez dosc niskie cisnienie nabawilam sie nerwicy na ktora sie lecze. na forum gdzies zanalazlam ze oslabienie nie musi byc z niskiego cisnienia ale tez z zatrucia organizmu.jak z tym cholerstwem walczyc bo ja czasami nie mam sily reka ruszyc. czy sninie krwi ma zwiazek z cisniem na na dworze? Odpowiedz Link Zgłoś
caligirl jak z tym normalnie zyc? 08.04.05, 18:45 da sie???no ja naprawde nie wiem czy sie da?jak pracowac. mam koniaczek w pracy zlopac? Odpowiedz Link Zgłoś
klamczucha3 Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 07.04.05, 17:57 No to ja tez sie dolaczam do tego klubu! Dla mnie to jest tragedia! Nawet sport nie pomaga. Nic tylko siasc i plakac, bo od stania to sie slabo moze zrobic,ha,ha! Odpowiedz Link Zgłoś
anula56 Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 07.04.05, 18:18 Witam, Ja tez jestem w tym klubie klamczucha3 - jak to sport nie pomaga? rozumiem, ze probowalas szachow)Przy wysilku cisnienie idzie w gore, tetno tak samo. Tylko na prawde musisz sie ruszac! I to regularnie, raz w tygodniu nie wystarczy. Zgadzam sie w 100% z tym, co pisze nchyb. Tak jak ona miewalam bardzo czeste spadki do 70/40. Teraz duzo plywam i mam sie znacznie lepiej. Wazne jest tez to powolne wstawanie, unikanie dusznych miejsc. Koniaczek dziala, ale wybitnie mi nie smakuje. Kolejny sposob na wzrost cisnienia jest juz bardzo prosty, mam na mysli seks:- )) Ogolnie z 90/50 da sie bardzo dobrze zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa callgirl i inne 07.04.05, 18:44 wiec u mnie jest podobnie - przy niskim cisnieniu mam wysoki puls niestety, tez jestem nerwicowka ale nie zdiagnozowana. Jestem przykladem meteopaty - zmiana cisnien mnie zabija - jak idzie wiatr, umieram - migrena, i zerowe cisnienie niestety. Do niedawna mieszkalam nad morzem - pora sztormow to dla mnie byla smierc, hihiih. Doslownie - umieralam z bolu i fatalnego samopoczucia. Chcialam schowac sie glegoko do szafy i nie patrzec na to, co sie dzieje za oknem. Jak to widzialam, to mi sie rzygac chcialo, hihih. Ogólnie moje niskie cisnienie zapewne przyczynia się do moich nastrojow depresyjnych - ponoc wlasnie samobojcy to meteopaci i niskocisnieniowcy. Teraz mieszakm za granicą w Niemczech, i o dziwo czuję sie o niebo lepiej, choc zmiany pogody tu też bywają. I wiatry, których szczerze neinawidze. A ogolnie to mi sie nic nie chce - straszne i meczy to bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 08.04.05, 20:15 Dołączam do klubu. Mnie pomaga rano kawa sypana z 2 łyżeczek z mlekiem. Jak mi spada ciśnienie, puls gwałtownie wzrasta nawet do 100 uderzeń. Mroczki to standard. Zawroty głowy zawsze rano. Czasem jak stoję w kościele i akurat spada mi ciśnienie to oblewa mnie zimny pot i robi mi sie słabo. Pani dokotr kazała mi pić kawe i ... jeść śledzie, bleeee bo sa słone i wogóle jeść słone rzeczy, bo sól podnosi ciśnienie. Zimne stopy i dłonie to standard, ale podobno kto ma zimne ręce, ten ma serce gorące Z ciśnieniem podobno jest tak, że jak na dworze ciśnienie rośnie (słońce i ładna pogoda) to u człowieka spada i na odwrót, jak na dworze spada (pochmurno i deszcz) to u człowieka rośnie. I ja tak reaguje. O wiele lepiej czuję się w pochmurne i deszczowe dni. Mam wtedy książkowe ciśnienie 120/60 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maminka1 Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 18.05.05, 17:24 Ufff, a już myślałam, że jestem sama U mnie dochodza niestety problemy nerwicowe, i zdarza mi się zemdleć A lekarka dzisiaj poradziła mi...duużo pić, minimum 2,5 l. dziennie :0 No i więcej soli (a ja prawie nie solę). Ruch na świeżym powietrzu to podstawa - ale jak tu się kurde ruszać, jak człowiek z łózka ledwo wstaje?! I zaraz chętnie by się znowu położył. Ale co zrobić, trza z tym żyć i się cieszyć, że nie mamy nadciśnienia D Pozdrawiam wszystkie niskociśnieniowe (ja ostatnio:90/50) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpinak Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.05.05, 20:14 Moze sprawdz sobie raczej poziom zelaza- zelazo na niskim poziomie (u mnie ca13mg) i juz masz te same symptomy - niskie cisnienie, bladosc i nic sie nie chce. Z preparatami zelazowymi roznie bywa- jedne przysfajaja sie lepiej inne gorzej. Mnie dobrze robia syropy roslinne, tzw "roslinna krew", np. firmy Huebner. Po takim wiekszym lyku z rana, na czczo, czuje sie jak supermenka. Ale wtedy zapomnij o kawie i czarnej herbacie- hamuja przysfajenie zelaza!!! Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 18.05.05, 20:23 ja mam też niskie ciśnienie- w szale zdenerwowania w szpitalu mierzyli mi codziennie, raz nawet doszło do 110/60!!!! byłam wstrząśnięta, ale też i mocno zdenerwowana. pocieszmy się dziewczyny- niskociśnieniowcy dłużej żyją ruch przede wszystkim w moim wypadku zdaje egzamin, na kawę różnie reaguje..generalnie rozpuszczalna z mlekiem to jeszcze, ale mocna kawa sypana i herbata wzbudzają we mnie taką dziwną drżączkę, normalnie mam taką telepkę, więc nie stosuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astana 90/40 :/ IP: *.attu.pl 27.05.05, 14:51 widze ze to watek dla mnie - akurat szukam info na temat niskiego cisnienia... to ze mam niskie to sie juz pogodzilam z tym, choc generalnie to dziwne, bo ja mam 23 lata, a cala rodzinka, ta najblizsza cierpi na nadcisnienie i to calkiem powazne, czasem nawet grozne, poza tym cala rodzina to szczuplych nie nalezy, choc do grubasow tez nie; ja jestem fanatykiem sportu, roweru, plywania, spacerow dluuuugich, baaardzo czesto zamiast kilku przystankow w dusznym i smierdzacym tramwaju, po prostu ide na piechote, tak wiec na brak ruchu nie narzekam; no a kaw to pije z 5 dziennie, jak nie wiecej, z tym, ze dlatego ze lubie raczej niz ze potrzebuje kopa, bo po 10 kawach ja moge isc spac jak dziecko, kompletnie na mnie nie dzialaja, tak samo jak i red bull, no ten to moze troche... ta ciagla sennosc, ospalosc i odlatywanie to jest meczace ale da sie zyc... osttanio zdziwilam sie natomiast bardzo, bo mierzylam cisnienie ot tak sobie gdzies ok 14, po jakis 4 kubkach kawy, i wyszlo 100/40 nie mierze cisnienia regularnie, raczej co pare dni, zeby sie przekonac czy jeszcze zyje ale potem zaczelam co dziennie pare razy sobie mierzyc i wychodzilo 100/40, 90/40, 120/40 - oprocz tego takie "normalne" typu 90/50 tez bylo, no ale nie wiem co mam o tym rozkurczowym 40 myslec mial ktos tak podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna.dlugokecka Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 27.05.05, 16:18 Witaj w klubie! Ja też mam baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo niskie ciśnienie. Dzień rozpoczynam od kawy, potem kawa, kawa i kawa. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 27.05.05, 19:50 No wiec u mnie ruchu az za duzo -praca , male dziecko,dom.Wcale nie podnosi mi cisnienia.Zasypiam na stojaco.Po pracy najpotrzebniejsze zakupy i azymut dom.By wyciagnac kosci chociaz na 5 minut.Zimno to juz norma,skarpety ,sweterki,dodatkowe golfy pod plaszcze.Bole glowy a co za tym idzie tablety i co jakis czas zabiegi rehabilitacyjne.I to one wlasnie na jakis czas przynosza ulge szczegolnie masaze i bicze wodne.Kawa owszem bez kawy niefunkcjonuje glowa boli az do mdlosci.Ale nadmiar kawy odczuwam bolacym brzuchem.Koniaku niepolecam jednak to alkohol ,systematycznie podawany przez 5,10,20,30 lat moze uzaleznic.Jestem w wieku dojrzalym wiec wiem,ze z niskiego cisnienia sie nie wyrasta.Jestem szczupla raczej chuda napiszczcie prosze jak tusza ma sie do niskiego cisnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 27.05.05, 19:53 Aha jeszcze jedno nadmiar kawy o czym pisze pszczolaasia tez mi wywoluje drzaczke ,telepke.Wogole szybki wzrost cisnienia bardziej meczy niz za niskie.Jakis taki wewnetrzny nerw,plytki szybki oddech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewunia Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 22:00 tak, moje mniejwiecej na tym poziomie sie znajduje- to co utrudnia mi życie ,to nieustannie zmine rece, jest mi bez przerwy zmino Odpowiedz Link Zgłoś
koteck Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 28.05.05, 13:54 moje 90/60 zupełnie mi nie przeszkadza! a z tym pulsem to właśnie tak jest , im niższe tym większy puls (u mnie 80-90), mój tata ma nadciśnienie i u niego zazwyczaj nie przekracza 60. Z kawą to mam tak, że ona wcale nie podnosi mi ciśnienia, jedynie czuję, że serducho szybciej pika i nic więcej. ale tak jak u Ciebie ewunia jest mi zimno, zimne ręce, stopy (dziś nie, dziś jest super, w taki upał to ja dopiero żyję). Ja nawet w lato śpię w długich nogawkach i rękawach i z kocem. Nie wiem, może ja jestem taka silna, że tej słabości nie czuję? A macie tak, że od dłuższego siedzenia przy kompie robią się strasznie zimne ręce i ogólnie jest zimno (ja muszę brać kocyk na ramiona)? Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 28.05.05, 14:09 koteck napisała: A macie tak, że od dłuższego siedzenia przy kompie robią się strasznie > zimne ręce i ogólnie jest zimno (ja muszę brać kocyk na ramiona)? Tak ja tu okrecam sie kocykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 28.05.05, 22:16 ja się zawijam tak jak w kokonik))) na okrętkę.... zwłaszcza stopy- tragedia)) ręce trochę lepiej)))) Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie 28.05.05, 23:52 A jakby tak wylansowac pareo z polaru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astana Re: Baaaaaaardzo niskie ciśnienie IP: *.attu.pl 29.05.05, 02:37 ja takie mam :] nazywam je sancho-pancho, cokolwiek to oznacza Odpowiedz Link Zgłoś