Dodaj do ulubionych

Ciąża a lot samolotem?

03.07.02, 21:56
Obecnie jestem zagranicą i planuję ciążę. Zamierzam wrócić do kraju na święta.
Czy będąc w ciąży mogę latać samolotem (jestem w USA i inny środek transportu
nie wchodzi w rachubę)? Boję się, że zmiana ciśnienia może być niekorzystna dla
dziecka. Dodam tylko, że jak leciałm do Stanów, to przy lądowaniu bardzo bolały
mnie uszy (to chyba też kwestia ciśnienia).
Zosiczek
Obserwuj wątek
    • esther Re: Ciąża a lot samolotem? 04.07.02, 09:17
      Czemu nie?. Dopiero od 25-28 tygodnia ciazy linie lotnicze wymagaja
      zaswiadczenia od lekarza ze nie ma przeciwskazan. Ja wybieram sie w kolejna
      podroz za 3 tygodnie (teraz 14 tydzien ciazy).
    • e1441 Re: Ciąża a lot samolotem? 04.07.02, 12:34
      Ja latalam w ciazy pare razy i to dosc pozno bo w 8 miesiacu, i kompletnie nie
      odczuwalam zadnych skutkow negatywnych. Tyle, ze to byly trasy Europejskie wiec
      jednak zdecydowanie krotsze.
      • trik Re: Ciąża a lot samolotem? 05.07.02, 11:52
        jeżli latanie jest takie bezpieczne to dlaczego na stronce www.dziecko-
        info.com.pl napisano, że:"Podróżowanie samolotem jest zdecydowanie niewskazana i
        to niezależnie od wieku ciąży. Jest to spowodowane dosyć dużą zmianą ciśnień
        płynów zawartych w organizmie człowieka w czasie startu i lądowania. Ciąża to
        przede wszystkim pęcherz z płynem owodniowym w którym ‘’pływa” płód. W czasie
        startu i lądowania dochodzi do gwałtownej zmiany ciśnień tego płynu i worek
        owodniowy lub inaczej pęcherz płodowy może tego nie wytrzymać. Jego ściana może
        ulec przerwaniu. Następuje wtedy tzw. odejście wód płodowych, a to jest
        równoznaczne z zakończeniem ciąży. Jak nie musisz nie podróżuj! "

• esther Re: Ciąża a lot samolotem? 05.07.02, 13:08
          Mozna w ogole siedziec w domu i nigdzie sie nie ruszacsmile Mi ciagle mowiono o
          szkodliwosci cwiczen, podrozy, kotow, etc, i jakos narazie wszystko jest OK.
          Najzdrowsze ciaze maja zwykle te kobiety ktore po prostu normalnie zyja. Znam
          kilka ososb ktore w ciazy normalnie lataly samolotem i wszysko bylo OK. Ja mam
          zaplanowane 3 podroze podczas calej ciazy.
        • esther Re: Ciąża a lot samolotem? 05.07.02, 13:11
          No to artykol z mojej strony:
          ( w skrocie, jesli nie ma przeciwskazan, mozna latacsmile, szczegolnie w II
          trymestrze)
          Is it safe to fly during my first and second trimesters?
          Yes, although if you have pregnancy complications such as spotting, diabetes,
          high blood pressure or a previous premature delivery check with your doctor
          before travelling. As long as your pregnancy is normal it's safe to go ahead
          and make travel plans as usual. Most expectant mums find that the second
          trimester — weeks 14 to 27 — is a perfect time to travel. With morning sickness
          behind you, your energy levels high and the chances of miscarriage low, you can
          enjoy the luxury of relaxing, sleeping in and dining late with your partner.
          You can also take advantage of travelling light — with no car seat, buggy,
          nappies or toys in tow.

Is it safe to fly during my third trimester?
          As long as you don't have medical complications, aren't carrying twins or more,
          and haven't had any prior premature deliveries, you can fly on most airlines
          until 36 weeks of pregnancy. Travel agents and airlines won't ask if you're
          pregnant when you book your seat, but you may be challenged at the check-in
          desk. For this reason, from about 28 weeks of pregnancy you will need a letter
          from your doctor confirming your due date and stating that you are unlikely to
          go into labour on the flight! Check your airline's policy on flying in
          pregnancy before you leave and don't forget that it applies to your return
          trip, too.
    • monika.antepowicz Re: Ciąża a lot samolotem? 16.07.02, 13:35
      Można latać samolotem w ciaży, ale przytak długiej podróży ze wzgledu na ryzyko
      powikłań zakrzepowych zalecane są co godzina spacery. Przeciwskazaniem do
      podróży w drugiej połowie ciaży jest znaczna niedokrwistosc( warunki na
      pokładzie samolotu takie jak na dużych wysokościach i zmniejszona zdolnosć
      hemoglobiny do transportowania tlenu)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka