petit_lapin Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 17.07.05, 21:33 Dzien dobry Pani doktor, od okolo 10 mies przyjmuje Cilest (wczesniej przez 2,5 roku Diane-35). Kiedy chcialam przesunac termin krwawienia i wzielam drugie opakowanie Cilestu nie robiac zadnej przerwy, krwawienie pojawilo sie mimo wszystko i trwalo 8 dni (bylo to raczej plamienie). Czym jest to spowodowane? Slyszalam, ze niektorym kobietom lekarze doradzaja, by braly w tym czasie po 2 tabletki Cilestu dziennie az do zatrzymania plamienia, czy to prawda? A moze Cilest mi nie odpowiada? Czy moge byc pewna jego skutecznosci, czy jestem dobrze zabezpieczona przed ciaza? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 18.07.05, 19:32 Jesteś zabezpieczona, natomiast Cilest jest preparatem o stosunkowo dużej zawartości etynyloestradiolu (0,035) przy stosunkowo małej dawce progestagenu. Stąd tez moga pojawiać się plamienia w trakcie stosowania cilestu w schemacie "bez przerw" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liLka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 22:00 witam. Czy przyjmując pierwsze opakowanie jeanine wystepują plamienia, to czy to oznacza ze są dla mnie nieodpowiednie? czy wystarczy kontynuowac działanie pigułek? czytalam ze wiele dziewczyn przy pierwszym a nawet drugim opakowaniu plami dlatego nie panikuje. ale co to oznacza? co sie dzieje z moim ciałem? z góry dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 217.75.54.* 17.07.05, 22:09 Pani Doktor ja mam takie pytanie.Mianowicie jakie badania powinien wykonac mi lekarz ginekolog abym mogla otrzymac tabletki antykoncepcyjne?Czy te badania sa bezplatne u lekarza panstwowego?Z gory dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 18.07.05, 19:33 Twój organizm przestawia się na nowa regulacje hormonalną i czasem potrzeba do tego nawet 3 miesięcy. Dlatego plamienia w trakcie pierwszego opakowania moga się zdarzyć i nie są niczym groźnym. Odpowiedz Link Zgłoś
martys_85r mercilon-met yuzpe 17.07.05, 23:23 a jakby po wpadce zaczac lykac codziennie po jednej (a'la normalne stosowanie) to czy zmniejszylo by to ryzyko zajscia w ciaze czy tylko zaszkodzilo ewentualnemu dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: mercilon-met yuzpe 18.07.05, 19:38 Jesli doszło do owulacji i zapłodnienia w Mercilonie jest za mała dawka hormonów aby nie doszlo do zagnieżdżenia, więc przyjmowanie go po "wpadce" nie ma sensu. Czy zaszkodziłoby to dziecku nie wiem - tabletki antykoncepcyjne sa p/ wskazane w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
martys_85r mercilon 17.07.05, 23:27 (metoda yuzpe?) a jakby po wpadce zaczac przyjmowc pigulki jak normalnie po jednej dziennie to czy zmniejszyloby to ryzyko zajscia w ciaze czy tylko zaszkodzilo ewentualnemu dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 18.07.05, 00:24 Pani doktor,mam problem.Otóż w tym miesiacu zaczelam z mezem starania o malenstwo.Kochalismy sie srednio co 2 dni (szczegolnie w momencie owulacji) czyli wtedy gdy zaobserwowalam sluz plodny.Moje pytanie wiąze sie z tym ze tem sluz plodny jeszcze nie zgestnial jak to powinno byc przed zblizającą sie miesiaczka,ktorą powinnam dostac tak za ok tydzien. Nie wiem dlaczego tak jest.Czy jest to objaw ciąży? (innych objawow nie mam) czy jakiejs nieprawidlowosci? dodam ze to jest moj 1 cykl bez luteiny-bralam ją przez pol roku od 16-25 dnia cyklu na podwyzszenie poziomu progesteronu. Wszystko juz bylo ok a teraz znowu jakis problem. Nie wiem dlaczego ten sluz nie chce zgestniec?jego konsystencja jest rozna albo mleczna,bardzo wodnista i rzadka albo przezroczysta i rozciagliwa jak kurze bialko.Czy to moze byc ciąża? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 18.07.05, 19:39 a może po prostu masz zapalenie pochwy? Odpowiedz Link Zgłoś
susanah1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 18.07.05, 21:08 Droga Pani Doktor, od 2 miesiecy biore cerazette. zawsze biore punktualnie, ale dzis spoznilam sie 6,5 godziny. wczoraj kochalam sie z moim narzeczonym i teraz mam pytanie, czy moge zajsc w ciaze z powodu dzisiejszego opoznienia? o ile mi wiadomo plemniki to dosc zywotne dranstwo. chcialabym rowniez spytac, czy jesli podczas brania cerazette mam plamienia to skutecznosc tabletek jest zachowana? Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.07.05, 16:59 Skutecznośc Cerazette jest zachowana bez względu na objawy uboczne w tym plamienia. Nie sądze abyś zaszła w ciążę, jednak działanie tych tabletek jest inne niż dwuskładnikowych ( nie hamuja owulacji, jedynie działaja na śluz) stąd koniecznośc przyjmowania ich bezwzględnie o tej samej porze - tolerancja 1-2 godzinna. W związku z tym 100% pewności nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.pro-internet.pl 18.07.05, 23:00 Witam Pani doktor. Wyjeżdzam na urlop nad ciepłe morze i chciałabym móc cieszyć się wypoczynkiem.. Czy istnieją jakieś leki ( niehormonalne i nieantykoncepcyjne ) które pozwoliłyby mi przesunąć miesiączkę o kilka dni? lub ewentualnie zmniejszyć jej intensywność? Z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milutka31 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:26 Szanowna Pani Doktor. Od 3 misięcy leczę sie na hiperprolaktynemie.Wyjściowy poziom prl wynosił 90 ng/ml. Przyjmuje Bromocorn i Duphaston na druga faze cyklu. Lekarz zalecił badanie kontrolne prl oraz wizyte po 3-4 miesicach przyjmowania leków. Mam zamiar odłożyc wizyte i badania na koniec sierpnia, ale mam wątpliwości co do długości przyjmowania Duphastonu( obecnie 4 cykl z Duphastonem). Czy bez żadnych obaw moge stosować Duphaston jeszcz 1-2 cykle? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.07.05, 17:02 Możesz. Natomiast wykonywanie badań hormonalnych w trakcie stosowania leków nic do sprawy nie wnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.07.05, 17:00 Przesunc nie bardzo, zmniejszyc intensywność owszem. To leki zwiększajace krzepliwość krwi, jednak sa na receptę i bez konsultacji z lekarzem sie nie obejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: empe Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 194.42.116.* 19.07.05, 16:05 witam, Od blisko dwóch lat łykam mycrogynon, mam 30 lat. B dobrze się zawsze czułam, nie miałam żadnych problemów. Zaczelam natomiast ostatnio zauważać, że stałam się kompletnie drewniana. Pewnie formalnie nazwałoby się to spadkiem libido. Czynników które mogłyby taki stan powodować nie ma: nie pojawiły się specjalne stresy, narzeczony ten sam, absolutnie doskonały. Czy radziłaby Pani odstawić tabletki? Czy po takim okresie ich konsumowania moje jajniki zaczną pracować jak szalone? Czy po prostu przestać je łykać czy nie zaczynać nowego listka? Czy mogłaby mi Pani polecić jakieś artykuły na ten temat. pozdrawiam empe Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.07.05, 17:03 Spadek libido w trakcie przyjmowania antykoncepcji jest niestety dpość częstym powikłaniem. Jedynym wyjściem jest odstawienie tabletek lub ewentualnie zmiana na inne z wiekszą dawka estrogenów. To niestety nie zawsze skutkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna_deszczowa Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.blng.qwest.net 19.07.05, 18:50 mialam od gina zalecenie brania przez misiac dwoch tabletek codziennie (mercilon). czy jesli teraz zrobie siedmiodniowa przerwe i zaczne brac juz pojedynczo to czy bede zabezpieczona? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.07.05, 14:40 Przyjmujac podwójna dawke mercilonu przyjmujesz etynyloestradiol w dawce 0,04. zasada jest taka, ze przy przechodzeniu z wyższej dawki etynyloestradiolu na niższą przerwy się nie robi. zatem ponieważ w jednej tabletce mercilonu jest 0,02 etynyloestradiolu dla pełnego efektu antykoncepcyjnego nastepne opakowanie powinnaś rozpocząc bez przerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
enna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.07.05, 11:16 Jestem w ciąży w 12 tyg. Juz chyba czwarty raz mam plamienia związane z nadżerką. Lekarz prowadzący nie kazał nic z nia robić, ale lekarz z izby przyjęć na Karowej twierdzi, że skoro plamienia sie powtarzają, a ja ciagle sie martwię, że moze to jednak coś poważnego, to coś się powinno z nadżerką zrobic. Czy w ciąży są bezpieczne metody walki z nadżerką? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.07.05, 14:46 Przede wszystkim powinno się ją do końca zdiagnozować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna_deszczowa Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.blng.qwest.net 19.07.05, 18:47 z pewnego powodu gin zalecil mi barnie przez miesiac-dwa podwojnej dawki pigulki (mercilon). moje pytanie ejst takie: jesli zrobie po tym podwojnym opakowaniu siedmiodniowa przerwe, a potem zaczne juz brac normalnie po jednej, to czy bede zabezpieczona? Odpowiedz Link Zgłoś
stasiaz40 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 19.07.05, 21:16 Mam do pani pytanie. W marcu miałam robioną elektrokonizację. Czy po takim zabiegu można zajść w ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KasiaŻ Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.chello.pl 19.07.05, 21:56 Witam , proszę o interpretację wyników, które zrobiłam przed planowaną ciążą. Dodam tylko, że moje pierwsze dziecko urodziło się z cytomegalią wrodzoną, przypadkiem wykrytą w 3 tygodniu życia. Stąd teraz moje obawy przed tymi choróbskami. Oto moje wyniki: TOXO IGG 87.00 IU/ml TOXO IGM (minus), CMV IGG 38 AU/ml, CMV IGM (minus), RUB IGG 106 IU/ml, RUB IGM (minus). pozdrawiam serdecznie. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
beettinna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.07.05, 11:20 Czy progesteron w 21 dc wynoszący 8 to nie za mało aby utrzymać ciążę? czy jeśli w tym miesiąću brałam castagnus ale odstawię go i w sierpniu chciałbym zajść w ciążę to będzie ok?czy to nie rozleguluje mojego organizmu?np nagły wzrost prolaktyny albo spadek progsteronu? i pytanie trzecie do Pani doktor:czy po castagnusie badać progesteron?nie będzie sfałszowany wynik?ile odczekać z badaniem od odstawienia? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata 69 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 14:40 Dzien dobry Pani Doktor mam pytanie - z powodu nadciśnienia musialam 3 miesiące temu odstawić tabletki antykoncepcyjne Minulet , teraz cisnienie juz uregulowałam - biore nadal tabletki na nie - czytałam ze w przypadku nadcisnienia mozna przyjmować tabletki jednoskładnikowe tylko z progresteronem- jakie jest pani zdanie na ten temat?A co z plastrami ? Mam 36 lat nie pale! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.07.05, 14:50 p/wskazaniem do przyjmowania tabletek dwuskładnikowych jest jedynie niestabilne nadciśnienie tetnicze bądx takie które powstało w wyniku ich przyjmowania. jeśli natomiast udało się je ustabilizować lekami, możesz przyjmowac tabletki dwuskładnikowe. Tabletki jednoskładnikowe są mniej skuteczne, ale oczywiście możesz je przyjmować również. za mało mam o Tobie danych żeby cos Ci radzić. czemu np nie pomyślisz o spirali? Odpowiedz Link Zgłoś
toffi4 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.07.05, 19:24 witam i proszę o poradę: stosuję regulon w lutym wzięłam dwa opakowania pod rząd-bez przerwy aby uniknąć krwawienia od kwietnia w połowie każdego kolejnego opakowania,po 12-tu lub 13-tu tabletkach pojawia się kilkudniowe krwawienie(nie plamienie tylko krwawienie)-o dość intensywnym kolorze czerwieni a w przerwie między jednym a drugim opakowaniem pojawia się plamienie dość ciemne i bardzo skąpe. Proszę o informację o czym taka sytuacja może świadczyć? Dodam że ostatnio tabletki wypisuje mi lekarz rodzinny. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.07.05, 22:26 Być może te tabletki przestały być dla Ciebie dobrze dobrane. Może trzeba zmienić je na inne? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.07.05, 14:42 Toxo - w porządku, Rózyczka - w porządku, CMV - infekcja przebyta lub kontakt z wirusem - obecnie swieżej infekcji nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pigułkowa długofalowe skutki pigułek IP: 195.69.80.* 20.07.05, 14:54 wiele o tym czytam na forum, ale nei wiem czy są jakieś badania prowadzone o długofalowych skutkach antykonc. hormonalnej... czy te przedłużające się cykle, zaburzenia owulacji, policystyczne jajniki po odstawieniu pigułek to zbadane skutki brania pigułek? może ma pani dostęp do jakichś fachowych xródeł, a nie propagandy producentów? Odpowiedz Link Zgłoś
pkaneta Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.07.05, 20:17 Bardzo diękuję za odpowiedź - ale jednak chyba to plamienie jest u mnie zawsze jednoznaczne - właśnie dostałam miesiączkę i na dodatek mam przeokropny ból brzucha - jak nigdy. Pozdrawiam Aneta P.S. A już miałam odrobinkę nadzieji na szczęśliwe zakończenie cyklu Odpowiedz Link Zgłoś
irmina35 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.07.05, 20:36 Moje pytanie dotyczy cyklu; od trzech miesięcy mierzę sobie temperaturę ( po laparoskopii)i za każdym razem pojawia sie cos takiego; Cykl 26dniowy; 1dc - 10dc - temp. 36,7st. na jednym poziomie 10-11dc - temp. 36,4st 12dc-26dc - temp. od 36.9 - do 37,2st. na różnych poziomach koniec cyklu - 36,8st. Czy tak wygląda cykl owulacyjny>? Zaskakuje mnie to,że pierwsze dziesięć dni to jednakowy poziom temperatury, nie powinien spadać do 36,4? Spadek zanotowuje tylko przez jeden,dwa dni. Kolejne moje pytanie w okolicach 6-7-8 dnia mam sluz ciągnacy ale zabarwiony na brazowo a dwa dni przed miesiączka również ale plamienia brązowe. Zastanawiam się z czym ma to zwiazek; - z jakąs niedomogą hormonalną; - czy może np. z moim niewyciętym ale skręconym jajowodem 9była wycinan torbiel,niestety "narobiła szkód' i mam bezuzyteczny jeden jajowód),który zostawiono ale moze powoduje to jakies takie plamienia (słyszałam cos na temat wodniaka - ale z kolei dlaczego by go trzymano a nie wycięto skoro zostawiono częśc jajnika) Czy ma Pani jakis koncept na ten temat? Zaznaczam,że nie mam nadżerki bo została całkowicie wyleczona przed zabiegiem laparoskopii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
usiasia Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.07.05, 20:57 Dzień dobry Pani Doktor. Proszę o odpowiedź. Czy istnieją tabletki na grzybicę pochwy w 2 miesiącu ciąży? I jakie to są? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nella Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 21:41 Witam Pani Doktor. Mam zaniżony poziom Estradiolu (38,9).Gin przepisał mi Cyclo - proginovę. Jestem genetycznie obciążona rakiem (dużo przypadków w rodzinie). Czy przyjmowanie tego hormonu jest bezpieczne? dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.07.05, 08:26 Jakim rakiem? Sutka, macicy....? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.07.05, 08:25 Zupełnie bezpiecznie mozna stosować Clotrimazolum w tabletkach dopochwowych i w maści ( wiem, wiem - na ulotce jest że nie można ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeko nadrzerka IP: *.logik.slask.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 22:07 Witam Mam pytanie do Pani doktor. Od jakiegos czasu mam serowate upławy i od czasu do czasu swędzenie w okolicy pochwy. dopóki nie współżyłam to lekarz mówił że to normalne a teraz wyszło ze mam nadrzerke i podczas stosyunku odczuwam nie zbyt miłe pieczenie niby nie dużą ale stwierdził że najlepiej to zamrozić. Czym moze byc spowodowana nadrzerka?? Jak sie jej pozbyc skutecznie czy trzeba zamrażać??? Czy ten zabieg jest bolesny?? a może da sie to wyleczyć pigułkami. Słyszałam że mogłam nabawic się nadrzerki przez branie antybiotyków czy to prawda?? a może cos innego w moim ograniźnie źle funkcjonuje?? Wyjeżdżam na wakacje i sama nie wiem co mi wolno a co nie??!! Prosze o pomoc dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: nadrzerka 21.07.05, 08:31 serowate upławy i pieczenie to najczęsciej objawy grzybicy pochwy. nadżerka sama w sobie dolegliwości nie powoduje. Jej powstaniu moga sprzyjać stany zapalne, jednak raczej nie grzybicze. natomiast obecność nadżerki może usposabiać do stanów zapalnych. i w ten sposób kółko sie zamyka, co jest najlepszym dowodem na to, że nadżerkę trzeba leczyć. w jaki sposób to juz zależy od lekarza prowadzacego. ja nie jestem zwolenniczka leczenia zachowawczego nadżerek objawowych tzn. takich które wspólistnieja ze stanem zapalnym( upławy) czy sa duże. nie badałam Cie, nie wiem jaka jest twoja nadżerka, zatem nieiwele mogę doradzić. Wymrażanie jest krótkotrwałym, zazwyczaj skutecznym, niebolesnym zabiegiem. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.07.05, 22:31 Może warto poczytać troszkę o fizjo0logii cyklu, bo inaczej pomiar temperatury niczemu nie służy. Spadek temperatury swiadczy o możliwości odbytej owulacji, jej wzrost o działaniu progesteronu, co pozostaje w ścisłym związku z owulacją. Brązowy śluz w 6-7 dniu cyklu może byc zwiazany ze spadkiem hormonów przed owulacja, plamienie przedmiesiączkowe często wspólistnieje z niedoborem progesteronu, czego wyrazem mogą byc także twoje krótkie dość cykle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.petrus.com.pl 20.07.05, 22:55 Witam!Mam mięśniaka o średnicy 4 cm, nie daje żadnych objawów.Co sądzi Pani o embolizacji mięśniaka? Planuję ciążę (mam 31 lat)w najbliższym czasie.Czy spróbować zajśc w ciążę czy najpierw poddac sie zabiegowi embolizacji? Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
beettinna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 20.07.05, 23:00 2,5 miesiąca temu miałam łyżeczkowanie.niedawno leczyłam się na zapalenie przydatków.21 dc zaraz gdy zaczęliśmy współżyć pojawiła się krew z pochwy,to nie wyglądało jak niewinne plamienie ale jak początek okresu, malało co godzinę a na drugi dzień nic,delikatne różowe plamienie,teraz jest 24dc i znów spróbowaliśmy współżyć i to samo tyle że teraz więcej krwi, jak poszłam do łazienki to na papierze były nawet takie błonki śluzowate jak podczas okresu.... nie wiem co to jest bardzoa się martwię-czy takie objawy daje nadżerka czy coś jeszcze? będę wdzięczna za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.07.05, 08:57 Trzeba, żeby zbadał Cię lekarz. Dobrze byłoby również wykonać usg z ocena jajników i grubości endometrium. Być może w macicy pozostały resztki po poronieniu - sądzę, ze z tego powodu byłas łyżeczkowana i teraz podczas stosunku, gdy obkurcza się macica dochodzi do krwawienia? Może również wskutek zapalenia przydatków doszło do upośledzenia funkcji jajników i to co obserwujesz to taka dziwna miesiączka? Trudno mi cokolwiek na odległość powiedzieć, ale raczej nadżerka takich objawów nie powoduje. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.07.05, 08:35 Jeżeli istnieje prawdopodobieństwo lub pewność że mięsniak wpływa negatywnie na Twoją płodność trzeba go usunąć. Nie jestem zwolenniczką embolizacji miesniaków ze wzgledu na powikłania tego zabiegu. Nie wiem jaka jest lokalizacja i typ mięsniaka którego posiadasz, jednak możesz zajść w ciążę, donosić ja i pomysleć o c.c. w trakcie którego "za jednym" zamachem usuną Ci mięsniak. Pamiętaj jednak, że nie we wszystkich Ośrodkach akceptowane jest takie postępowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona petting IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 00:56 Uprawiałam petting z moim chłopakiem. Niestety na jego palcach mogła być sperma podczas gdy mnie pieścił(wiem było to wyjątkowo głupie). Miał wytrysk godzine wcześniej ale wytarł ręce bardzo dokładnie tyle,ze w chusteczki...Spóźnia mi się okres 2 dni,chciałabym wiedzieć jakie są szanse,ze nie jestem w ciąży...Pomóżcie ..prosze... Chciałąbym jeszcze dodać,ze było to w pierwszy dzien moich dni płodnych.. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: petting 21.07.05, 08:37 Niestety nie pocieszę Cię. Szansa, choć nieiwelka, zajścia w ciążę jest, więc zeby nie popaśc w ciężką nerwice zrób test. I może pomyśl o antykoncepcji. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinak15 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.07.05, 03:15 Już w wieku 18 lat mialam jakieś problemy hormonalne (przez rok byl rozchwiany cykl ale po Orgamentrilu wszystko szybko wrócilo do normy). Po latach pojawily się problemy z zajściem w ciążę (Wina tego wyżej opisanego czy taletek zażywanych doslownie przez parę miesięcy?) Zażywalam Bromergon i Clostilbegyt z powodu wysokiej prolaktyny. Zaszlam i urodzilam zdrową córeczkę ale przez cc (nie bylo postępu porodu mimo 2 okydocyn przy samoistnie pękniętym pęchęrzu i prawidlowym terminie). Po porodzie stosowalam antykoncepcję hormonalną ale zauważylam, że coraz więcej pojawia mi się popękanych naczynek na nogach, odstawilam. Chcialam stosować metody naturalne, a tu zbyt niska temperatura i niewlaściwy śluz przez caly okres pomiarów. Jak tu cokolwiek określić? Nie wiem, co mam dalej robić. Boję się skutków ubocznych hormonalnej antykoncepcji (w rodzinie kilka przypadków raka i torbiele). Nie wiem czy to znowu prolaktyna. Leczyć to czy nie, a może pozostawić do następnego zajścia w ciążę. Jaką metodę antykoncepcji w takim wypadku stosować? (spirala odpada). Czas ucieka, a moje pożycie się rozsypuje... Czy z moją gospodarką hormonalną jest coś nie tak ???? Dziwne jest to wszystko. Jestem już wymęczona i wystraszona. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.07.05, 08:42 Myslę, że przede wszystkim nie rozwiązuj swoich problemów sama. ja tu niewiele moge pomóc, ponieważ gdybanie nie jest moją mocna stroną i potrzebowałabym więcej danych. Musisz znaleźc lekarza, który to wszystko zbierze i wymyśli coś sensownego. trzeba wykonać kilka oznaczeń hormonalnych - prolaktyne, estrogeny, progesteron i przyjrzeć się temu z bliska. nie wiem też jakie przypadki raka były w twojej rodzinie. Rak jajnika i torbiele jajników sa raczej wskazaniem do antykoncepcji hormonalnej niż problemem. Czemu spirala odpada? Jesli chcesz szerzej pogadać napisz do mnie na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika1976 zapalenie przydatkow a plamienie-pilne IP: *.elpos.net / *.elpos.net 21.07.05, 06:56 Szanowna Pani Doktor-prosze o pomoc! Lekarz stwierdzil u mnie kolejne zapalenie przydatkow.Po badaniu powiedzial:'znow te zrosty!'Pierwsze zapalenie wyleczylam a w obrazie usg nie bylo sladu po stanie zapalnym. Radosc trwala tylko miesiac! Zaczelo sie od tego,ze okres przedluzyl sie i trwa u mnie juz 28 dni!!!Jest to bardzo, slabe plamienie, ale utrzymuje sie juz 28 dzien.Bo tego boli mnie prawy jajnik i lekko krzyz. Czy to normalne, ze przy zapaleniu przydatkow jest takie krwawienie? Dostalam serie zastrzykow homeopatycznych. Prosze o komentarz-bo to mnie przeraza. Serdecznie dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: zapalenie przydatkow a plamienie-pilne 21.07.05, 08:45 plamienie podczas zapalenia przydatków jest wynikiem zaburzonej funkcji jajników. Nie wiem czy dobrym pomysłem jest w takim przypadku homeopatia. raczej powinnas byc przeleczona porządnym antybiotykiem. nawracajace zapalenia przydatków sa często przyczyna niepłodnosci, dlatego prawidłowe leczenie jest bardzo ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Szum w uszach a zaburzenia hormonalne? 21.07.05, 08:43 Witam, od jakiegoś czasu słyszę szum w uszach, nie wiem co się u licha dzieje. Czy może to być spowodowane zaburzeniami hormonalnymi? Ze strony laryngologicznej jest wszystko w porządku, a ze strony neurologicznej nie wiem (kiedyś byłam u neurologa, kazał zrobić jaskółkę, popukał w kolano i takie było badanie). Co może być przyczyną takiego piszczenia, szumu w uszach? Dodam, że taki stan utrzymuje się cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Szum w uszach a zaburzenia hormonalne? 21.07.05, 16:00 Z przyczyn ogólnoustrojowych np. niskie ciśnienie. Warto jednak udać się do neurologa. Wbrew pozorom na podstawie tych trywialnych badań leczą ludzi )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 21.07.05, 10:57 pani doktor, mam dwa pytania, jedno związane z porodem, drugie z nawracającą gzrybica pochwy 1) półtora roku temu urodziłam synka- poród był trudny, synek ważył 4kg, miał duzą główkę a ja jestem wąska jak okreslili lekarze, mam niski próg bólowy - dostałam znieczulenie w kręgosłup, początkowo przyniosło ulgę ale w momencie kiedy kazano mi wstać poczułam jak główka małego mnie rozrywa, ból był nie do zniesienia, nie dałam rady go wyprzeć i zastosowano kleszcze, po ktorych dochodziłam do siebie przez 6 tyg i dostałam krwotoku, hemoglobina spadła do 4,8 z 12(6tyg bez siedzenia , stania, mogłam leżeć na boku; naruzona kość ogonowa); teraz planuje druga ciążę ale poród napawa mnie przerażeniem; czy pani zdaniem moja historia jest wskazaniem do cesraskiego ciecia? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.07.05, 15:58 Moim zdaniem jest, jednak nie wiem czy to cokolwiek wnosi do sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
vailet Re: Ból piersi-proszę o radę 21.07.05, 11:01 Witam serdecznie, pozwalam sobie przenieść mój wątek do Pani od tygodnia bolą mnie piersi, bardziej lewa pierś, lewa pacha i ramię do łokcia, czasami nawet łopatka. Prawa boli mnie tylko jak chodzę, albo jak zdejmę biustonosz lub przy badaniu (chodzi o ból z boku piersi).Gorzej jest z lewą, jest bardziej odczuwalny, ale nie dokuczliwy, ramię mie rwie jakbym sobie nadwyrężyła, ale nie jestem tego pewna, chyba nie bolałoby mnie przez tydzień? Badałam sobie piersi, ale nic nie wyczuwam, wyglądem też są normalne i nic z nich nie wycieka, węzły chłonne wydają się być normalne. Pobolewa mnie też czasami podbrzusze. Miesiączkę miałam na samym początku lipca przez 6 dni, teraz powinnam mieć na koniec miesiąca, czy to możliwe, że już mam napięcie przedmiesiączkowe? A może to jakiś guzek, którego nie wyczuwam, wizytę mam dopiero we wtorek, bo lekarka na urlopie była. Proszę o radę, czy któraś z Was też coś takiego miała? A może to chormony, z tym że dziwi mnie to bolące ramię, nie boli mnie tylko jak nim ruszam, albo trzymam w ciepłej wodzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Ból piersi-proszę o radę 21.07.05, 16:01 Twoje dolegliwości raczej sa pochodzenia mięsniowego niż hormonalnego. Trzeba zaobserwować jak zmienią sie po miesiączce. Odpowiedz Link Zgłoś
vailet Re: Ból piersi-proszę o radę 22.07.05, 10:22 Witam serdeczni, dziękuje za odzew. Byłam wczoraj u internisty, dostałam skierowanie do poradni chorób piersi, p. doktór powiedziała, że to może być spowodowane napięciem mięśni przez pracę na komputerze, że powinna ćwiczyć. Zbadała mi piersi, prawa w porządku, ale w lewej powiedziała, że wyczuwa jakiś malutkie zgrubienie, ale ona się nie zna (może to być przed miesiączką, a że bolący to nie powinno być nic groźnego, raczej jakiś stan zapalny), ale ona się nie zna i dała skierowanie.Nie wiem sama co mam o tym myśleć, p. doktor badała mnie na siedząco ja badałam sobie piersi na leżąco z rękoma pod głową i nic tam nie czułam. Ręka przestała mnie boleć, ale pierś nie, czuję kłucie i pobolwenie pod pachą. Może to powiększony gruczoł, zasze przy USG wychodziło mi, że mam znacznie powiększone gruczoły, nawet po porodzie, (kiedyś miałam już guska w tej samej piersi, też bolącego i był wyciek, okazał się stan zapalny). Mam nadzieję, że będzie wszystko ok. Dziękuję i pozdrawiam PS. USG mam 8 sierpnia, mam nadzieję, że nie zbzikuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 11:01 Witam serdzecznie Chciałabym prosić Panią o pomoc w takiej sprawie... Od jakiegoś czasu występuje u mnie pieczenie przy częstym oddawaniu moczu (rok temu leczono mnie w szpitalu na pęcherz), kłucie w dole brzucha, swędzenie w okolicy odbytu, pieczenie w pochwie, wydzielina żółto-zielonkawo-biała. Ginekolog do tej pory przepisywał mi leki chyba przeciwgrzybiczne (tak wynika z ulotki) ale to nie pomaga, teraz jest jeszcze gorzej - strasznie szczypie... Co ja mam robić? Co to może być? Proszę o pomoc... Odpowiedz Link Zgłoś
beettinna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.07.05, 11:45 <Trzeba, żeby zbadał Cię lekarz. Dobrze byłoby również wykonać usg z ocena jajników i grubości endometrium. Być może w macicy pozostały resztki po poronieniu - sądzę, ze z tego powodu byłas łyżeczkowana i teraz podczas stosunku, gdy obkurcza się macica dochodzi do krwawienia? Może również wskutek zapalenia przydatków doszło do upośledzenia funkcji jajników i to co obserwujesz to taka dziwna miesiączka? Trudno mi cokolwiek na odległość powiedzieć, ale raczej nadżerka takich objawów nie powoduje.> Pani doktor tak jestem po poronieniu ale miałam już 2 miesiączki-bardzoooo obfite-wię jeszcze mogło tam coś pozostać? teraz to się martwię! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.07.05, 16:04 napisałam - może.. Nie wiem, nie badałam Cię. Nie zaszkodzi wykonać usg, a może coś sie wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.07.05, 16:02 Trzeba wykonać badanie moczu oraz rozmaz mikrobiologiczny z pochwy. Leczenie w ciemno nie jest korzystne, bo tylko uodparnia bakterie. Odpowiedz Link Zgłoś
b.dori Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.07.05, 13:30 Pani doktor mam takie pytanie. Mam nadżerkę która nie jest duża ale krwawi po stosunku ,teraz czekam na cytologię ,moja pani doktor wspomniała już coś o krioterapii ,ale ja bardzo bym już chciała zajść w ciąże ,bo akurat mieliśmy z mężem zaczą staranka , czy w takim razie można zostawić taką nadżerkę jeśli będzie dobra gr cytologiczna i zająć się ją dopiero po urodzeniu dziecka,czy ta nadżerka może utrudniać zajście w ciąże ,a potem jakeś zagrożenie dla ciąży. Moja pani gin ma dopiero zadecydować co robić właśnie jak będzie już cytologia. Ostatnio po stosunku już nie krwawiła i narazie nie daje żadnych objawów ,to krwawienie było tylko 2 razy,upławów też aż takich dużych nie ma . Ale jak bym jednak musiał ją zamrozić to ile mam odczekać z zajściem w ciąże , bardzo bym chciała już mieć dzidziusia mam 28 lat i jeszcze nie rodziłam. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.07.05, 16:06 Wydaje mi się że jeśli nadżerka powoduje krwawienia to bezpieczniej byłoby ja wyleczyc przed ciążą. W ciąży szyjka ulega przekrwieniu i krwawienia moga nawracać sprawiajac problemy diagnostyczne. Po wymrożeniu nie powinnas wspólzyc przynajmniej przez miesiąc - to tyle ile musisz odczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani Doktor Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 14:05 Witam.Nabawilam zapalenia pęcherza.Biorę Furagin i Urinal,ale.. zauważyłam w lewej pachwinie niewielkie zgrubienie,którego wcześniej nie wiedzialam .Nie jest bolesne,ale wiedoczne.Czy może miec to związek z zapaleniem pęcherza? Smutna Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.07.05, 16:08 Może być to odczynowo powiekszony wezeł chłonny w zwiazku z infekcją w obrębie miednicy mniejszej. Odpowiedz Link Zgłoś
kara13 Hemoroidy 21.07.05, 15:54 Są dwa, nieduże i nie krwawią. Pojawiły się po porodzie. Co mogę zastosować jeśli karmię piersią? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Hemoroidy 21.07.05, 16:09 Miejscowo Posterisan H, Tytanorenine, Hemorol itd. Staraj sie regularnie wypróżniać. Znikna niebawem ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bardea pytanie do pani doktor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 17:31 Czy leki do ssania na ból gardła zmniejszaja działanie tabletek antykoncepcyjnych?A czy krem Clotrimazolum powoduje zmniejszenie skutecznosci? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: pytanie do pani doktor 21.07.05, 21:00 Nie, a w każdym razie nic mi o tym nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
b.dori Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.07.05, 18:05 Dziękuje za szybką odpowiedz,jak trzeba będzie to napewno poddam się zamrażaniu, ale ile dokładnie trzeba odczekać żeby zacząć staranka ,pani doktor pisze że po miesiącu można współżyć ,ale czy muszę wtedy się zabezpieczać ,czy mogę już wtedy próbować zajść w ciąże,czy to jeszcze niezawcześnie. Proszę o odpowiedz .dziękuję . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nella Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 20:00 Gość portalu: Nella napisał(a): > Witam Pani Doktor. > Mam zaniżony poziom Estradiolu (38,9).Gin przepisał mi Cyclo - proginovę. > Jestem genetycznie obciążona rakiem (dużo przypadków w rodzinie). > Czy przyjmowanie tego hormonu jest bezpieczne? > dziękuję oala.mb napisała: > Jakim rakiem? Sutka, macicy....? Rakiem piersi i płuc Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.07.05, 21:12 Podawanie estradiolu jest p/wskazane w przypadku raka sutka, natomiast jego obecnośc w wywiadzie jest p/wsk względnym. Nie wiem ile masz lat ani jaka jest przyczyna niskich wartości estrogenów u Ciebie dlatego nie moge się wypowiadać czy powinnas przyjmować ten lek bo jest on bezwzględnie konieczny czy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 21.07.05, 20:59 Nie ma powodu aby starania odraczać, chyba że cytologia będzie zła ( czego oczywiście ci nie życze i nie podejrzewam ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nella Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 21:37 Gość portalu: Nella napisał(a): > Witam Pani Doktor. > Mam zaniżony poziom Estradiolu (38,9).Gin przepisał mi Cyclo - proginovę. > Jestem genetycznie obciążona rakiem (dużo przypadków w rodzinie). > Czy przyjmowanie tego hormonu jest bezpieczne? > dziękuję oala.mb napisała: > Jakim rakiem? Sutka, macicy....? koala.mb napisała: > Podawanie estradiolu jest p/wskazane w przypadku raka sutka, natomiast jego > obecnośc w wywiadzie jest p/wsk względnym. Nie wiem ile masz lat ani jaka jest > przyczyna niskich wartości estrogenów u Ciebie dlatego nie moge się wypowiadać > czy powinnas przyjmować ten lek bo jest on bezwzględnie konieczny czy też nie. Mam 46 lat. Do tej pory miałam regularne okresy. Niespodziewanie miałam krwawienie miedzymiesiączkowe trwające 2 tyg. Znalazłam się w szpitalu , miałam łyżeczkowanie.Wynik badania: 1.Mucosa canalis cervicalis 2.Endometrium subatrophicum W dodatku mam anemię Czy to mozliwe, że to początek menopauzy?? Objawów typowych nie mam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 21:49 Mam pytanie do Pani?Otóz jestem cztery miesiace od operacji usunięcia macicy wraz z przydatkami z powodu mięśniaków.Wynik histopatologiczny dobry.Nie przyjmuje hormonalnej terapii zastępczej poniewaz objawy menopauzy nie daja mi ze tak powiem mocno w kośc.Mam 52 lata.Oprocz nocnego pocenia czasami, nie mam specjalnych dolegliwosci.Pytanie dotyczy piersi czy jesli nie zastosuje takiej kuracji hormonalnej moge byc narażona z powodu braku hormonów na jakies powazne zmiany.Czy to nie ma wpływu.Bardzo dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.07.05, 14:49 Guzy sutka sa zmianami hormonozależnymi, jednak raczej powstaja przy podaży hormonów niz przy ich braku. Natomiast hormonalna terapia zastepcza zapobiega niektórym schorzeniom które mogą Cie wkrótce, z powodu braku hormonów jajnikowych zacząc trapić. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 22.07.05, 14:46 Czy to początek menopauzy czy nie można stwierdzić wykonujac oznaczenie FSH. Objawy subiektywne związane z menopauzą sa róznie wyrazone u róznych kobiet dlatego nie można obiektywnie na ich podstawie przesądzać o sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś