Dodaj do ulubionych

Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę

IP: 80.51.247.* 28.07.05, 08:38
Mam dużego pieprzyka i ostatnio zauważyłam jasno brązową otoczkę wokół
niego. Jesli chciałabym go usunąć czy pobiera się wycinek przed wycięciem do
badania czy po usunięciu?
Obserwuj wątek
    • asiaijuz Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę 28.07.05, 08:44
      nie wiem, czy z wiekszymi pieprzykami tez tak sie robi
      ja mialam usuwany pieprzyk - i dopiero po usunieciu byl badany.

pozdrawiam
      asia
    • beata118 Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę 28.07.05, 09:21
      Pamietaj że KAŻDE usuniete znamię musi iść na histopatologię. W państwowym
      szpitalu zrobią to na 100% ale w prywatnym gabinecie zaproponowano mi usunięcie
      znamienia gdy spytałam o histopatologie Pani doktor spojrzała i wzruszyła
      ramionami. Dla nie była to kosmetyka.
      • Gość: wikusia Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę IP: 80.51.247.* 28.07.05, 09:33
        Gdzie najlepiej się udać do chirurga czy dermatologa?
        • asiaijuz Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę 28.07.05, 09:45
          ja bylam w prywatnej klinice chirurgii, lekarz chirurg spojrzal wczesniej czy
          znamie nadaje sie do wyciecia czy nie, w koncu tez jest lekarzem. a pozniej od
          razu przeslano pieprzyk do badania histopatologicznego, nie musialam sie pytac
          i prosic, bo byla to rutynowa czynnosc w takim przypadku.

jednak nie wiadomo, czy trafi sie na dobrego specjaliste,
          wiec mysle, ze najlepiej bedzie jesli udasz sie najpierw do dermatologa..
          On najlepiej oceni.

pozdrawiam
          asia
          • katija1 Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę 28.07.05, 09:52
            witam,

ja jestem weteranem usuwania znamion (usunełam już ponad 20 - mam zespól
            znamion atypowych).
            znamiona miałam zawsze usuwane przez chirurga-onkologa bądź dermatologa. zawsze
            badanie histopatologiczne.
            pozdr
            • Gość: wikusia Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę IP: 80.51.247.* 28.07.05, 10:09
              Czy Wy tez tak umieraliście ze strachu? Kurcze martwię się sad(
              • katija1 Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę 28.07.05, 10:17
                niesmile nie umieram ze strachu. dal mnie to normalne. chyba kwestia
                przyzwyczajenia. ide jak do zwyklego lekarza na badanie...
                • Gość: wikusia Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę IP: 80.51.247.* 28.07.05, 10:25
                  No tak ale ten mój pieprzyk trochę się powiększył i ma jasno-brązową otoczkęsad
                  i stąd mój niepokój
                  • katija1 Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę 28.07.05, 10:41
                    zaczęłam akcje z wycinaniem jakies 10 lat temu wlasnie ze wzglefu na zmiany w 1
                    znamieniu. znamie bardzo sie powiekszyło, zmieniło kształt, kolor, otoczke ...
                    były juz zmiany nowotworowe, ale nie groźne, jeszcze nie czerniak.
                    Kilka ze znamion mialo charakter "aktywny', ale na razie jest wzystko ok.
                    głowa do gory!
                    • Gość: wikusia Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę IP: 80.51.247.* 28.07.05, 10:45
                      Trochę żałuję,że odrazu nie usunęłam znamię pojawiło się jakieś 12 lat temu,
                      był zwykło pieprzykiem ale machłam ręką bo mam sporo takich pieprzyków a teraz
                      trochę żałujęsad(DZIĘKI za słowa otuchy trzeba wierzyc,że będzie dobrze...
                    • Gość: wikusia Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę IP: 80.51.247.* 28.07.05, 10:48
                      Powiedz mi na wygląda wycinanie czy jest znieczulenie miejscowe ? ile trwa
                      zabieg?
                      • asiaijuz Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę 28.07.05, 10:58
                        znieczulenie miejscowe, zabieg trwa b.krotko, moj moze z pol godziny albo nawet
                        krocej.

asia
                      • Gość: m Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.05, 11:00
                        Moja mama miała niedawno usuwany pieprzyk, u chirurga. Badanie było robione po
                        usunięciu. Umierałam ze strachu, ale na szczęście wszystko jest w porządku.
                        Myślę, że lepiej udać się właśnie do chirurga niż do dermatologa. Zabieg trwał
                        ok. 30 minut.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka