Gość: wikusia IP: 80.51.247.* 28.07.05, 08:38 Mam dużego pieprzyka i ostatnio zauważyłam jasno brązową otoczkę wokół niego. Jesli chciałabym go usunąć czy pobiera się wycinek przed wycięciem do badania czy po usunięciu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaijuz Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę 28.07.05, 08:44 nie wiem, czy z wiekszymi pieprzykami tez tak sie robi ja mialam usuwany pieprzyk - i dopiero po usunieciu byl badany. pozdrawiam asia Odpowiedz Link Zgłoś
beata118 Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę 28.07.05, 09:21 Pamietaj że KAŻDE usuniete znamię musi iść na histopatologię. W państwowym szpitalu zrobią to na 100% ale w prywatnym gabinecie zaproponowano mi usunięcie znamienia gdy spytałam o histopatologie Pani doktor spojrzała i wzruszyła ramionami. Dla nie była to kosmetyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikusia Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę IP: 80.51.247.* 28.07.05, 09:33 Gdzie najlepiej się udać do chirurga czy dermatologa? Odpowiedz Link Zgłoś
asiaijuz Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę 28.07.05, 09:45 ja bylam w prywatnej klinice chirurgii, lekarz chirurg spojrzal wczesniej czy znamie nadaje sie do wyciecia czy nie, w koncu tez jest lekarzem. a pozniej od razu przeslano pieprzyk do badania histopatologicznego, nie musialam sie pytac i prosic, bo byla to rutynowa czynnosc w takim przypadku. jednak nie wiadomo, czy trafi sie na dobrego specjaliste, wiec mysle, ze najlepiej bedzie jesli udasz sie najpierw do dermatologa.. On najlepiej oceni. pozdrawiam asia Odpowiedz Link Zgłoś
katija1 Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę 28.07.05, 09:52 witam, ja jestem weteranem usuwania znamion (usunełam już ponad 20 - mam zespól znamion atypowych). znamiona miałam zawsze usuwane przez chirurga-onkologa bądź dermatologa. zawsze badanie histopatologiczne. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikusia Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę IP: 80.51.247.* 28.07.05, 10:09 Czy Wy tez tak umieraliście ze strachu? Kurcze martwię się ( Odpowiedz Link Zgłoś
katija1 Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę 28.07.05, 10:17 nie nie umieram ze strachu. dal mnie to normalne. chyba kwestia przyzwyczajenia. ide jak do zwyklego lekarza na badanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikusia Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę IP: 80.51.247.* 28.07.05, 10:25 No tak ale ten mój pieprzyk trochę się powiększył i ma jasno-brązową otoczkę i stąd mój niepokój Odpowiedz Link Zgłoś
katija1 Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę 28.07.05, 10:41 zaczęłam akcje z wycinaniem jakies 10 lat temu wlasnie ze wzglefu na zmiany w 1 znamieniu. znamie bardzo sie powiekszyło, zmieniło kształt, kolor, otoczke ... były juz zmiany nowotworowe, ale nie groźne, jeszcze nie czerniak. Kilka ze znamion mialo charakter "aktywny', ale na razie jest wzystko ok. głowa do gory! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikusia Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę IP: 80.51.247.* 28.07.05, 10:45 Trochę żałuję,że odrazu nie usunęłam znamię pojawiło się jakieś 12 lat temu, był zwykło pieprzykiem ale machłam ręką bo mam sporo takich pieprzyków a teraz trochę żałuję(DZIĘKI za słowa otuchy trzeba wierzyc,że będzie dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikusia Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę IP: 80.51.247.* 28.07.05, 10:48 Powiedz mi na wygląda wycinanie czy jest znieczulenie miejscowe ? ile trwa zabieg? Odpowiedz Link Zgłoś
asiaijuz Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę 28.07.05, 10:58 znieczulenie miejscowe, zabieg trwa b.krotko, moj moze z pol godziny albo nawet krocej. asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Chcę usunąć brzydki pieprzyk proszę o radę IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.05, 11:00 Moja mama miała niedawno usuwany pieprzyk, u chirurga. Badanie było robione po usunięciu. Umierałam ze strachu, ale na szczęście wszystko jest w porządku. Myślę, że lepiej udać się właśnie do chirurga niż do dermatologa. Zabieg trwał ok. 30 minut. Odpowiedz Link Zgłoś