Dodaj do ulubionych

Do Justy!-prośba o pomoc

IP: *.dolsat.pl 12.10.05, 21:40
Mam dylemat. Nie znalazłam jeszcze w moim mieście ginekologa, który budziłby
moje zaufanie, każdy mówi co innego, każdy też poleca leki z trzeciej
generacji, a ja się jej boję, bo źle tolerowałam. Obecny lekarz przepisał mi
Evrę (to chyba w ogóle jakaś inna zupełnie generacja czy co) i Minisiston i
mam poczytać i się zdecydować. No i nie wiem...Justy, powiedz, proszę, co
jest bezpieczniejsze? Trochę mniej estrogenów i jakiś nowy progestagen, czy
więcej estrogenów i sprawdzony progestagen? Wiem, że to pytanie raczej do
lekarza, ale pewnie znasz fachową literaturę na ten temat....Z góry
serdecznie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: Do Justy!-prośba o pomoc IP: 213.241.34.* 12.10.05, 21:48
      ja bym wybrała (tzn.wybrałam, na wiele lat) Minisiston (teraz zmieniłam na
      bardziej zrównoważony Stediril). ze względu na zakrzepicę, cenę, "estetykę". na
      plastry zdecydowałabym sie tylko w przypadku zaawansowanego zapominalstwa.
      • Gość: nat Re: Do Justy!-prośba o pomoc IP: *.devs.futuro.pl 12.10.05, 21:58
        Przepraszam, że pcham się z pytaniami w tak prywatne rejony, ale nie myślisz o
        tym, aby przerzucić się ze Stedirilu na Microgynon po całej tej "aferze",
        różnica cenowa nie jakaś wielka, a może producent pewniejszy, a może już
        panikuje...
      • Gość: aga Re: Do Justy!-prośba o pomoc IP: *.dolsat.pl 12.10.05, 22:00
        Jesteś nieocenionasmile) zawsze można liczyć na fachową odpowiedź, powiedz mi
        tylko, co to znaczy bardziej zrównoważony (Stediril30)? Skłąd ma identyczny,
        jak Minisiston, więc jaka różnica? A czy progestagen w Evrze i ten w
        Minisistonie różnią się czymś istotnym?
        • Gość: justy Re: Do Justy!-prośba o pomoc IP: 213.241.34.* 12.10.05, 22:23
          Stediril różni się składem od Minisistonu. Minisiston zawiera mniej
          lewnorgestrelu (0,125 mg lewonorgestrelu i 0,03 mg etinylestradiolu) niż
          Stediril (0,15 mg lewonorgestrelu i 0,03 mg etinylestradiolu), czyli w
          Minisiston jest "bardziej estrogenowy".

Evra zawiera norelgestromin, którego metabolitem jest norgestrel- wynikałoby z
          tego, że właściwości ma zbliżone do levonorgestrelu. (wolałabym jednak, zeby
          evra była dłużej obecna na rynku i żeby było z nia więcej doświadczeń, zanim
          zdecydowałabym sie na jej stosowanie)

czy zmienię stediril na microgynon? jeśłi juz to na rigevidon- ten
          producent "podpadł" mi najmniej
          • Gość: nat Re: Do Justy!-prośba o pomoc IP: *.devs.futuro.pl 12.10.05, 22:44
            A zdradzisz w sekrecie czym Weyeth i Schering Ci podpadli...
            • Gość: justy Re: Do Justy!-prośba o pomoc IP: 213.241.34.* 12.10.05, 23:12
              wyeth "podpadł" wycofaniem minuletu, wstrzymaniem harmonetu itd oraz nie
              wprowadzeniem na rynek (mimo rejestracji) Loette (niskie dawki, bezpieczniejsza
              II generacja)- ich aktualnym "liderem jest harmonet i dopóki na nim nie zarobią
              wystarczajaco, nie bedą sie angażować w loette"

shering "podpadł" marketingiem- "odchudzającą, całkowicie niegroźną, dobrą na
              wszystko Yasmin"
              wink
              • Gość: aga Re: Do Justy!-prośba o pomoc IP: *.dolsat.pl 13.10.05, 10:44
                Justy, ale skoro skład Evry jest stosowany w antykoncepcji od dawna, to jakie
                mogą być nieprzewidziane konsekwencje jej stosowania poza tymi, które zawsze
                się przy hormonach moga pojawić? Bo piszesz, że jest krótko na rynku...no
                krótko, ale skład sprawdzony raczej. Kurde, naprawdę nie wiem, co mam zrobić.
                Echhhh
                • Gość: justy Re: Do Justy!-prośba o pomoc IP: 213.241.34.* 13.10.05, 12:42
                  w tej chwili nie bardzo mam czas dociekać w czym lewonorgestrel jest lepszy od
                  norgestrelu, ze wyparł go z lecznictwa.
                  ale jak cos znajdę, to napiszę.
    • joisana Przypomnienie. 13.10.05, 13:59
      4punkt regulaminu forum:" Kiedy dyskusja na forum przerodzi się w prywatną
      wymianę poglądów,proszę kontynuować ją poza forum, od tego są maile i gg.
      Jeśli na forum pojawią się watki-listy prywatne skierowane do
      konkretnej osoby, a nie do wszystkich- zostaną skasowane."

A może wystarczyłoby zatytuować wątek inaczej i w nawiasie zaznaczyć, że w
      szczególności zależy Ci na odpowiedzi justy?
      Wtedy regulamin by nie został złamany, a ja nie musiałabym się produkować wink.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka