first_lady 25.10.05, 07:22 Wczoraj byłam u ginekologa, który w trakcie badania usg wykrył u mnie mięśniaka wielkości 12 mm. Powiedział, że tego się nie leczy i że on w niczym nie przeszkadza. Nie uspokoił mnie tym. Co mam robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: finezja Re: IP: *.chello.pl 25.10.05, 10:58 Przeszukać stronki tego forum bo mięśniaki różnej wielkości są częstymi bywalcami. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1956 Re: 25.10.05, 13:06 I zmienić lekarza.Mięśniak nie wyparuje.Będzie się rozrastał,ugniatał pęcherz moczowy,pojawią się komplikacje z miesiączką. Odpowiedz Link Zgłoś
first_lady Re: 25.10.05, 13:13 Właśnie się nad tym zastanawiam, ale to najlepszy lekarz w moim mieście. Jeżeli chodzi o miesiączkę, to właśnie mam problemy. Moje cykle trwają od 35 do 39 dni. On twierdzi, że po prostu "ten typ tak ma" i że tego się nie leczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwester Re:mięśniaki IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 25.10.05, 14:07 Zależy ile masz lat? Jeśli ok.30 to możesz poddać się laparoskopii.To niestety samo nie zniknie i jak już ktoś napisał- rozrasta się i te długie cykle to od tego.Im dłużej będziesz zwlekała (ze zmianą lekarza)tym gorzej.Wiem co mówię,bo sama byłam kiedyś w takiej sytuacji.Zwlekałam,czekałam a mięśniak sobie rósł i rósł aż zrobił się duży jak pomarańcza i musiano mi wyciąć całą macicę z przydatkami.Nie zwlekaj! Odpowiedz Link Zgłoś
first_lady Re:mięśniaki 25.10.05, 14:23 Mam 33 lata, ale jeszcze nie rodziłam (niestety (((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denna Re: Mięśniak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 14:37 Jestem w Twoim wieku i też mam mięśniaka - wielkości 4x6 cm, wiem o nim od miesiąca i pod koniec listopada poddaję sie operacji usunięcia tego gada... mam nadzieję, ze wszystko będzie ok i za jakiś czas będę mogła mieć dziecko.... mój gin mnie w każdym razie uspokaja, że usunięcie całej macicy jest mało prawdopodobne, a ja bardzo chce w to wierzyć... Pozdrawiam ciepło... Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_29 Re: Mięśniak 25.10.05, 18:46 First_lady a jaki jest to mięśniak i jak usytuowany? Odpowiedz Link Zgłoś
ob-gynaec Re: Mięśniak 25.10.05, 20:55 Oczywiście, że mięśniaka 12mm nie leczy się. A niby jaką techniką miałoby się odbyć usuwanie 12-mm mięśniaka??? (o ile to w ogóle jest mięśniak) Jeśli chodzi o cykl, to liczy się nie tyle jego długość, co intensywność krwawień miesiączkowych. Jeśli miesiączki nie są obfite, a przy mięśniaku 12-milimetrowym nie powinny, to na pewno nie ma podstaw do leczenia operacyjnego. Możesz również bezpiecznie zajść w ciążę. Nie zmieniaj lekarza i nie słuchaj "specjalistów", którzy przewidują rychły przyrost mięśniaka do mosntrualnych rozmiarów. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1956 Re: Mięśniak 26.10.05, 07:25 ob-gynaec napisał: Nie zmieniaj lekarza i > nie słuchaj "specjalistów", którzy przewidują rychły przyrost mięśniaka do > mosntrualnych rozmiarów. Pewnie masz rację -"specjalistów" może tutaj nie znajdziesz ale tych,którzy dzielą się swoje bolesne doświadczenia. Nie wiem co jest dla Ciebie rychłym przyrostem.Dla mnie mięśniak,który w czasie wykrycia miał niecałe trzy cm i kwalifikował się wg gin jedynie do obserwowania a przez 4 lata doszedł do prawie 12 cm dł i grubości 6cm to przyrost rychły. Skończyło się na usunięciu macicy mojej żony.Tak, wiem,zaraz zapytasz co robiła przez te 4 lata? Nie chciała wiedzieć,że w niej to rośnie.Mało rozsądne,ale przy powszechnym lęku dot.chorób nowotworowych to rodzaj samoobrony przed codziennym stresem. Poza tym,z tego co wiem to w trzech ośrodkach Lublin,Gdańsk i jeszcze gdzieś leczy się mięśniaki zasuszając je.Skoro jest taki sposób to chyba łatwiej zasuszyć małego od dużego,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_29 Re: Mięśniak 26.10.05, 09:07 Jacek, nikt nie podda embolizacji tak małego mięśniaka. Wielkość, która kwalifikuje do tego zabiegu to co najmniej 3 cm + NIEPOŻĄDANE OBJAWY. Operacja też jest tutaj czymś dalece nierozsądnym. Zwłaszcza w przypadku kobiety, która chce rodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1956 Re: Mięśniak 26.10.05, 12:00 A gdy ma 45 lat i nie planuje już dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
binne Re: Mięśniak 26.10.05, 13:47 u mnie też wykryto mięśniaka, na zewnątrz macicy. jeden lekarz sugeruje operację (chcę zajść w ciążę), drugi, że nie ma takiej potrzeby, bo to położenie nie zagraża ciąży. nie mam pojęcia, co zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiolka Re: Mięśniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 14:40 tak sobie czytam wszystkie te listy o miesniakach bo mnie to wlasnie dotyczy itrasci niektorych sa sprzeczne (to chyba jak z lekarzami i ich diagnozami) ja 2 miesiace temu sie dowiedzialam ze mam miesniaka ktory najprawdopodobiiej jest powodem dla ktorego nie moge zajsc w ciaze (wiec prosze nie sluchac osob mowiacych ze miesniak nie ma wplywu na ciaze) od 4 lat i bylam u roznych lekarzy i rozne rzeczy robilam ja (i moj maz) zgodnie z zaleceniami lekarzy aby byc w ciazy i nic i dopiero lekarz halama (ordynator w trzebnicy-goraco polecam!!) zauwazyl u mnie tego potwora miesniaka o wielkosci 16mm. z tym miesniakiem to pokega na tym czy ma on stycznosc z endometrium w macicy czy nie, jesli ma stycznosc to dziala jak najlepsza metoda antykoncepcyjna bo nie pozwala zarodkowi zadomowic sie w endometrium gdzie powinien sie rozwijac. mozn to stweirdzic tylko poprzez badanie histeroskopie (dla sprawdzenia stycznosci) a nastepnie histeroskopie zabiegowa (dla usuniecia gada). ja wlasnie w piatek powinnam byc na tego typu zabiegu ale jest ono bardzo drogie wiec szukam dobrego i godnego zufania lekarza ktory wykona ten zabieg na kase chorych. kolejnym problemem przy miesniakach jest to jak sa umiejscowoione czyli czy mozna je usunac czy tez nie, jesli nie to do dupy(przepraszam za wyrazenie) bo z ciazy raczej nici, nawet inseminacja i invitro nic tu nie dadza bo sie zarodek nie zagniezdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Mięśniak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 22:11 first_lady napisała: Mięsniaki wczesniej rozpoznane i małych rozmiarów leczy sie hormonalnie.Lekarz przed badaniem powinien wysłac cie na badanie poziomu hormonów.Z doświadczenia wiem ze nie zaproponuje ci tych badan bo one ociązaja Por.Ginekologiczna z uwagi na dość wysoka cene .Spróbuj moze ci sie uda.Gdybym to wiedziała wczesniej zrobiłabym sobie sama takie badania na własny koszt i unikłabym operacji usunięcia macicy.Mięsniak był taki mały jak twoj i hodowałam go kilka lat a w ostatnich dwoch latach zaczął rosnąc jak głupi dajac nieprzyjemne objawy i dolegliwości.Nie daj sie zwieść żadnemu lekarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_29 Re: Mięśniak 26.10.05, 09:12 Z tego co wiem leczenie hormonalne nie jest skuteczne i obciążone ryzykiem wzmożonego wzrostu guza po zaprzestaniu leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
first_lady Re: Mięśniak 26.10.05, 11:50 Nie wiem dlaczego lekarz nie zlecił mi badań hormonalnych, ale na pewno nie ze względu na obciążenie poradni, bo to praywany gabinet, w związku z czyma za badania i tak bym płaciła z własnej kieszeni. Na razie zalecił mi mierzenie temperatury przez 3 cykle (to w związku z niemożnością zajścia w ciążę), po czym mam się do niego zgłosić. Trochę dziwne mi się to wydaje, bo myślałam, że można zbadać czy miewam cykle owulacyjne. A muszę bawić się z termometrem jak nastolatka. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_29 Re: Mięśniak 26.10.05, 14:33 Można zbadać czy masz cykle owulacyjne - chociażby za pomocą monitoringu cyklu. Również badania hormonalne są tu pomocne. Niemniej jednak występowanie owulacji jest niezależne od obecności mięśniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
angel1221 Re: Mięśniak 26.10.05, 17:33 nie kazdy miesniak jest kwalifikowany do usuniecia i nie kazdy miesniak przeszkadza w zajsciu i tymbardziej w utrzymaniu ciazy;] ja z dwoma miesniakami macicy o srednicy 3 i 5 cm urodzilam dwoje dzieci,jesli jednak bardzo ci one przeszakdzaja zalecam ziola ojca Grzegorza Soroki,ma wiele osiagniec w leczeniu lagodnych guzow macicy,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
binne do angel1221 26.10.05, 18:46 a jak miałaś umiejscowione te mięśniaki? dużo urosły podczas ciąży? i mialaś je wycinane? ja ciągle biję się z myślami, co robić. jeden lekarz uspokaja, drugi straszy, inny, że decyzja należy do mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angel Re: do angel1221 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 19:36 powiekszaly sie nieznacznie ale w okresie kiedy w ciazy nie bylam!! umiejscowione sa na tylnej scianie macicy,mam je do tej pory i poza zwiekszonym krwawieniem podczas miesiaczek nic wielkiego nie dzieje sie,nie masz sie czym martwic ale kontroluj je raz na pol roku badaniem USG-to wazne! pozdrowka;] Odpowiedz Link Zgłoś
binne Re: do angel1221 26.10.05, 22:17 pocieszyłaś mnie.dzięki. w piątek idę na kolejną konsultację - zobaczymy, czego tym razem się dowiem. pozdrawiam rownież Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanka Re: Mięśniak IP: 62.148.85.* 27.10.05, 12:00 Mam ten sam problem - mięśniak 2 cm na tylnej ściance macicy. Powiedz, gdzie zdobyć te zioła ? Odpowiedz Link Zgłoś
binne znów do angel 27.10.05, 14:40 a które ziola o.sroki piłaś? czy to jakaś specjalna mieszanka pod specjalna nazwą? chyba spróbować nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś