Dodaj do ulubionych

konflikt serologiczny

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 14:12
Cześć !!! Jestem mężatką od 3 miesięcy , nie mam dziecka , nie jestem też w
ciąży, ale bardzo interesuje mnie kwestia konfliktu serologicznego, ponieważ
mój mąż ma grupę krwi A Rh + , a ja A Rh - . Z tego co wiem właśnie taki
konflikt posiadamy. Jestem bardzo ciekawa co się z tym wiąże i co mam zrobić
w chwili gdy zajdę w ciążę.
Bardzo proszę ,jeśli ktoś ma o tym pojęcie niech napisze parę słów.
Obserwuj wątek
    • kwietniowe_cappuccino Re: konflikt serologiczny 27.10.05, 14:18
      www.google.pl/search?hl=pl&q=konflikt+serologiczny&lr=
    • malgosiek2 Re: konflikt serologiczny 27.10.05, 14:35
      Spokojnie z reguły i prawie zawsze w I ciąży konflikt nie występuje.
      Jest to niezgodnośc serologiczna w zakresie czynnika Rh.
      Musisz w ciąży ok.4-5 razy robi badanie na Odczyn Coombsa i jeśli nie ma
      przeciwciał czli jest( - )to wynik jest prawidłowy.Jest to bad. z krwi.
      Po porodzie jeśli dziecko będzie miało czynnik Rh( - )czyli po ojcu dostajesz
      immunoglobulinę anty RhD.
      Nie muszisz się tak martwic na zapas.
      Pzdr.Gosia 22 t.c.
      • Gość: kasiaaa Re: konflikt serologiczny IP: *.elpos.net / *.elpos.net 27.10.05, 15:58
        a co z druga ciaza, jesli pierwsza zostala przerwana?
        • Gość: Gosia Re: konflikt serologiczny IP: 217.153.5.* 27.10.05, 16:16
          Najczęściej też nie dochodzi do konfliktu.
          Ale profilaktycznie niektórzy lekarze podają immunoglobulinę antyRhD.
          Pzdr.Gosia 22 t.c.
      • katy73 Re: konflikt serologiczny 27.10.05, 16:51
        To co napisała małgosiek 2 jest prawda. Konflikt moze okazac sie problemem, ale
        dopiero przy drugim dziecku. pierwsza ciaza przebiega bez zakłóceń i problemów!
        Pozdrawiam
        • Gość: kasiaaa Re: konflikt serologiczny IP: *.elpos.net / *.elpos.net 28.10.05, 17:30
          to co mam robic? zglosic to lekarzowi,ze juz bylam w ciazy? musze brac
          wczesniej taki zastrzyk?
          a moze jakies testy nalezaloby wykonac ?
          • Gość: anka Re: konflikt serologiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 17:55
            zgłosić tylko,że immunoglobulina powinna była być podana ci wcześniej-od razu
            po zabiegu,poronieniu itp
            musisz porozmawiać z lekarzem
            www.maluchy.pl/artykul/114
          • malgosiek2 Re: konflikt serologiczny 28.10.05, 18:03
            Powiedz to lekarzowi.Będziesz miała w czasie ciąży 4-5 razy robiony Odczyn
            Coombsa.Jest też także profilaktyka śródciążowa i wtedy w 28 t.c. podaje się
            domięśniowo immunoglobulinę antyRhD.
            Pzder.gosia 22 t.c.
            • Gość: kasiaaaa Re: konflikt serologiczny IP: *.elpos.net / *.elpos.net 28.10.05, 18:36
              dziekuje z calego serca....
              a czy test Coombusa mozna zrobic zanim zajde w ciaze?
              zastanawiam sie co mioge w tej sprawie zrobic zanim zajde w ciaze!
              • malgosiek2 Re: konflikt serologiczny 28.10.05, 18:45
                Można,ale to bad.nic nie wniesie.
                Aby wykryć przeciwciała w O.C potrzebna jest ciąża.
                Wtedy Twój organizm wytwarza przeciwciała przeciwko krwinkom dziecka i właśnie
                wtedy jest konflikt i O.C pośerdni będzie ( + )i będą miana np. 1/32 itp.
                Pzdr.Gosia

• zibalka Re: konflikt serologiczny 19.01.06, 21:26
                  Muwicie ,ze w czasie 1 ciazy raczej nie dochodzi do konfliktu.Ja niestety przy
                  pierwszej ciay prawdopodobnie poronilam z tego powodu i dostalam
                  zastrzyk.Interesuje mnie tylko czy ten zastrzy zostaje w moim ciele az do
                  nastepnej ciazy i pomoze mi w utrzymaniu/ i co potem?
                  • Gość: Gosia Re: konflikt serologiczny IP: 217.153.5.* 20.01.06, 15:04
                    Powodów poronienia jest tysiąc i nie mozesz mieć pewności,że to przez konflikt.
                    Po drugie konflikt z reguły "pokazuje" się w II czy III trym.ciąży.
                    Nie przypuszczam i bardzo wątpię by Twoje poronienie było spowodowane
                    konfliktem.
                    Ważne jest też w którym tyg.poroniłaś bo jeśli do 12-14 t.c. to możesz być
                    spokojna o konflikt.
                    Tak immunoglobulina zapobiega wytwarzaniu przeciwciał przez Ciebie.
                    Pzdr.Gosia
                    • malgosiek2 Re: konflikt serologiczny 20.01.06, 15:24
                      Do tego co napisałam wcześniej wklejam link,byś mogła dokładnie zrozumieć na
                      czym ploega konflikt.
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20515&w=15189086
    • mamusia_chlopczyka Re: konflikt serologiczny 20.01.06, 17:20
      mimo że mamy z mężem konflikt to mój lekarz kazał mi wykonać te badania i w
      rezultacie miałam podaną ten zastrzyk o którym mowa wyżej... tylko dlatego, że
      według powszechnego mniemania przy pierwszej ciąży nic się nie dzieje, ale tak
      naprawdę to jest malusieńkie ale jest zagrożenie i czasami występują
      konplikacje... na wszelki wypadek poproś lekarza o skierowanie na takie
      badania,a ta szczepionka jest refundowana i nia ma znaczenia czy chodzisz
      prywatnie czy państwowo do lekarza...
      pozdrawiam
      • Gość: Gosia Re: konflikt serologiczny IP: 217.153.5.* 20.01.06, 20:08
        Poprawka to NIE jest szczepionka tylko immunoglobulina i zasadniczo różni to
        sie od siebie.
        Pzdr.Gosia
        • mamusia_chlopczyka Re: konflikt serologiczny 20.01.06, 20:38
          sorry... chodziło mi immunoglobuline w zastrzyku... a szczepionka to przeoczenie
          słowne... jeszcze raz przepraszam...
    • iwona335 Re: konflikt serologiczny 20.01.06, 20:55
      Jestem mamą 10letniego Maćka i 7 miesięcznej Julki. Mam grupę krwi 0RH-, a mąż
      A RH+. Przy pierwszej ciąży nie było w ogóle problemu, po porodzie dostałam
      zastrzyk imunoglobuliny, więc byłam spokojna, gdy dowiedziałam się, że znów
      spodziewam się dziecka.Pierwsze badanie na przeciwciała około 12tyg. o ile
      dobrze pamiętam wyszło dobrze, za to przy drugim badaniu okazało się, że są
      przeciwciała.Wpadłam w panikę kiedy znalazłam informacje na temat konsekwencji
      dla dziecka w przypadku konfliktu serologicznego. Na szczęście ilość
      przeciwciał nie wzrastała, musiałam tylko co 2 tyg badać ich poziom i wykonywać
      USG aby kontrolować stan dziecka.Na szczęście wszystko poszło dobrze, ciążę
      donosiłam i urodziłam zdrową, śliczną dziewczynkę.Na szczęście medycyna radzi
      sobie z tym problemem i konflikt pojawia się bardzo rzadko, ale moja mama 32
      lata temu w wyniku konfliku straciła dziecko. Trzeba tylko przypilnować, by po
      pierwszym porodzie została podana właściwa dawka imunoglobuliny, bo w moim
      przypadku podobno była za mała.Pozdrawiam!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka