albo_tak 01.10.02, 14:36 Przy okazji zadam też drugie pytanie: jak zapobiegać grzybicom pochwy kiedy bierze się tabletki antykoncepcyjne? Miałam dwie infekcje w ciągu 2 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anx Re: pigulka a grzybice 02.10.02, 08:12 Najlepiej się przyzwyczaj....niestety. Ja brałam pigułki przez 4 lata i regularnie podczas każdej, no...może co drugiej wizyty u lekarza "odkrywał" u mnie grzybicę. Odpowiedz Link Zgłoś
m.kka Re: pigulka a grzybice 02.10.02, 08:32 anx napisała: > Najlepiej się przyzwyczaj....niestety. Ja brałam pigułki przez 4 lata i > regularnie podczas każdej, no...może co drugiej wizyty u lekarza "odkrywał" u > mnie grzybicę. > Odpowiedz Link Zgłoś
chalina Re: pigulka a grzybice 02.10.02, 08:52 Zastanów sie nad swom zdrowiem. Ja się tak zagrzybiłam, już niczym nie moge sie wyleczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
_kami Re: pigulka a grzybice 02.10.02, 09:23 Ja też z tym walczyłam, podejrzewam że własciwie stale mam lekkie infekcje grzybicze, ale już bez tych efektów, które są tak nieprzyjemne... Powiem Ci, co mnie pomaga: jak piorę bieliznę - płuczę ją dwa dodatkowe razy i nie dodaję żadnego płynu do płukania - żeby uniknąć kosmetykowych podrażnień. Uzywam bardzo dobrego dla mnie i sprawdzonego płynu do higieny intymnej - pianka Idea 25. Staram się pić dziennie co najmniej szklankę jogurtu/maślanki/kefiru bez cukru. Nie biore pełnych kąpieli, tylko prysznice (i tak nie mam czasu na moczenie się w wannie). Jak zaczyna się coś dziać poniekąd profilaktycznie używam Tantum Rosa (irygacje dwa wieczory pod rząd z reguły wystarczą). No i kiedyś mój partner leczył się razem ze mną, to znaczy oboje łyknęliśmy to najpopularniejsze chyba lekarstwo, 2 albo 3 tabletki, dość drogie, zabij mnie a nazwy sobie nie przypomnę... Od tej pory infekcje przestały nawracać - tak jak piszę - poderzewam, że coś się dzieje, ale nie mam takich objawów, od ktorych kiedyś chodziłam po ścianach. Co istotne - mój mężczyzna nie miał żadnych objawów, ale pani doktor go 'wyjałowiła'. Poza tym ponoć dobre jest odbudowywanie flory bakteryjnej pochwy Lactovaginalem, bo pigułki (a raczej estrogen z nich) mocno tę florę zubaża. Ale Lactovaginal właśnie zmienia szatę graficzną, więc nie ma go w sprzedaży. No i nie można z tym przesadzić, bo 'odzwyczaisz' organizm od jego zwykłego działania. Pozdrawiam i życzę zdrowia K. Odpowiedz Link Zgłoś
anx Re: pigulka a grzybice 02.10.02, 12:20 Tak więc w świetle powyższego postu zastanów się czy warto...... Odpowiedz Link Zgłoś
_kami Re: pigulka a grzybice 02.10.02, 12:39 Wiesz, wszystko kwestia wyboru. Albo jestem spokojna i uprawiam seks w dowolnym momencie bez lęku, że zakończy się to ciążą, na którą niekoniecznie jestem gotowa, ale licząc się z możliwością infekcji, albo ograniczam współżycie do kilku dni w miesiącu, wyczekuję na miesiączkę z drżeniem, czy aby na pewno nadejdzie. I co ważniejsze - wcale nie mam gwarancji, że infekcji nie będzie. Każda z nas podejmuje decyzję sama, ma wolną wolę, prawda? K. Odpowiedz Link Zgłoś
albo_tak dzięki wszystkim! 02.10.02, 16:42 U nas jest niestety tak, że mój partner też się zaraża. Ostatnio zażywaliśmy oboje doustne lekarstwo na grzyby - Furosept chyba, ale mam wrażenie, że nie do końca się wyleczyłam. Lekarka poleciła nam Citrosept jak środek uodparniający na grzyba. Wczoraj zaczęłam pić to paskudztwo, zobaczymy. A Chalina ma rację - zastanawiam się powaznie nad swoim zdrowiem, bo ostatnio bardzo często łapią mnie najrozmaitsze, drobne infekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
bajsarka Re: pigulka a grzybice 03.10.02, 14:16 Ja leczyłam się podobnie jak _kami. Do tego dodam, że piorę bieliznę w zwykłym mydle i do mycia nie używam żadnych płynów tylko...szare mydło. Przez rok miałam chyba 5 razy grzybicę, a terz wszystko ustało. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: pigulka a grzybice 12.10.02, 17:40 Według mnie solidnie wyleczyć doustnie Panią i partnera, a potem profilaktycznie przez okres 3 m-cy przyjmować kas. Fluconazole 0,1 raz lub dwa razy w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś