avene 03.12.05, 19:14 Jakie są objawy paradontozy? Mnie od 2tyg bolą dziąsła przy ósemkach, smarowałam je dentoseptem ale mi nie pomaga.Dziąsła mam czerwone i jakby podraznione. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasia Re: paradontoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 19:45 To co opisujesz nie jest raczej objawem paradontozy. Paradontoza objawia się przedewszystkim zanikiem kości, obniża się stopniowo linia dziąseł. Same dziąsła krwawią a zęby z czasem zaczynają się chwiać z powodu braku utrzymania w kości. Dotyczy to jednak wszystkich zębów a nie pojedyńczych. Moja rada jest taka: kup sobie w aptece płyn Listerine (zielony) i płucz nim buzie 2 razy dziennie po umyciu zębów. Jeśli będzie dla ciebie za mocny możesz go odrobinę rozcieńczyć wodą ale na razie spróbuj tego nie robić. Podrażnienie powinno szybko minąć. Możesz go też później stosować do codziennej pielęgnacji jamy ustnej, bo utrzymuje ząbki czyste a dziąsła są w dobrym stanie i rzadziej lub nawet wcale nie ma ich podrażnień. Jeśli jednak po kilku dniach nic się nie poprawi idź do stomatologa. Odpowiedz Link Zgłoś