Gość: Iza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 09:02 Powiedzcie mi od czego jest nadkwasota. Tak mi sie wydaje że to jest to . Bo czuję w ustach taki kwas. Od czego tak jest? Może żle sie odżywiam. Jakie leki mam wziąść? Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natka110 Re: Nadkwasota 19.12.05, 10:34 nadkwasota to nie jest choroba ktora sie czuje w ustach, powinnas czuc pieczenie w klatce piersiowej, w przelyku, nie w ustach, moze ci sie zbierac na wymioty albo mozesz meic refluks - tak jakby ci sie cofalo cos, co zjadlas do przelyku, i pieklo razem. To sa objawy nadkwasoty. Doraznie mozesz brac leki obojetniajce, Rennie, Maalox, Alugastrin, Alumag, itp. Ale najlepiej sie rpzejsc do lekarza, bo nadkwasocie zaawansowanej czesto towarzysza wrzody zoladka, ktore lepiejn leczyc- bo nieleczone sie pogarszaja ,as sie je usuwa operacujnie, a pekniety lub krwawiacy wrzod jest niebezpieczny. Wrzody sie leczy m.in,ranitydyna, ale to juz decyzja lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
natka110 Re: Nadkwasota 19.12.05, 10:48 Co do odzywiania: zapomnij o kwasnych rzeczach, zwlaszcza w occie, majonezie, kczupie, i wszystkim co ma konserwanty (zupki w proszku itp), fast foodach, smazonych rzeczach, slodyczach, cytrusach, i niskoprocentowym alkoholu, zwlaszcza slodkim, likiery, wino slodkie, koktajle, piwo z sokiem, itp. Dozwolone: dieta lekkstrawna, mieso gotowane, nie smazone, wedliny chude, warzywa albo gotowane albo na parze, po niektorych surowych moze byc gorzej. Smacznego - moj tata i babcia jedza tak od kilkunastu lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Nadkwasota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 11:05 Dzięki za wyczerpujaca odpowiedz.Wiesz troszkę mnie pobolewa żołądek, ale pieczenia nie czuję. Wrzody moga być, jestem nerwowym człowiekiem . jak mam stres to nie mogę jesć, zaciska mi się żołądek i koniec z jedzeniem. Nie mogę jeść nic smażonego , czasami jest tak że biegam do łazienki z tego powodu . martwie się o to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś