Dodaj do ulubionych

znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie..

03.01.06, 17:04
[b] Dzień dobry Wam Wszytkim,
Mam do Was -prośbę o odpowiedź.
Rok temu stwierdzno u mnie krwawiącą nadżerkę (krwawi prawie podczas każdego
stosunku).
Chodziłam do lekarza przez pół roku, prawie 2, 3 razy w miesiącu, lekarz
zachowywała się tak jakby chciał wyciagać ode mnie tylmo pieniądze, żadnych
konkretów, tylko badanie kontrole itp.
We wrzesniu poszłam do innego lekarza. Lekarka zrobiła badanie cytologiczne,
na chlamydie i jeszcze jakieś jedo, zapłaciłam za nie 140zł. Powiedziała że
po wyniku badań stwierdzi jakie będzie leczenie. Wczoraj zadzwoniłam i
powiedziała że zrobi mi to prądem elektrycznym czy jakoś tak ale nie wiem
dokładnie o co chodzi, i abym przy rejestracji podała słowo LEEP, aby potem
wiedziała co przygotować.
Bardzo proszę o opisanie tego zabiegu jeśli ktoś się orientuje, bardzo mi
zalezy, poniewaz bardzo się martwię sad Zabieg będzie kosztować 200zł
Czy ktoś wie cos ja jego temat?, czy jest dobrym zabiegiem?
bardzo proszę....
pozdrawiam i z góry dziekuję...ps umówiłąm się na 16.01,chciałabym dowiedziec
się czegos wczesniej...
Obserwuj wątek
    • Gość: ka Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 18:18
      Napiszę Ci tyle! Ginekolodzy zdzierają jak mogą! Ja miałam usuwaną nadżerkę
      poprzez wymrażanie i nie zapłaciłam ani grosza za zabieg!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=12904595&v=2&s=0
      www.erbe.pl/polish/anwdg/hf_gyn.html#leep
      W necie jest o tym mnóstwo linków.
    • Gość: dora Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie IP: *.icpnet.pl 03.01.06, 18:38
      Nie zgadzaj się na wypalankę!!! To jest najbardziej inwazyjna metoda.
      Szczególnie odradzana kiedy kobieta planuje jeszcze dzieci. Już lepiej idź na
      wymrażanie.
      Samego zabiegu raczej nie czujesz najgorsze jest wprowadzanie wziernika i fakt,
      że musi być mocno rozszerzony. Po wypalance goi się dłużej niż po wymrażaniu
      (nie możesz wtedy m.in. współżyć).
      • Gość: suselek Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 18:48
        Ja rowniez mialam nadzerke wymrazana a nie wypalana gdyz moj ginekolog
        twierdzil, ze dla kobiet, ktore jeszcze nie rodzily ta metoda jest lepsza. Sam
        zabieg jest krotki i praktycznie bezbolesny (mialam tylko skurcze w podbrzuszu)
        najgorzej jest po...niesamowite uplawy, ktore sa wynikiem procesu gojenia. Co
        Ci bede mowic...nie jest to najprzyjemniejsza przygoda na swiecie ale da sie to
        wszystko przezyc. Bedzie dobrze. Powodzenia

Ps.Po wymrazaniu nie moglam wspolzyc okolo 6 tyg.
        • renius22 Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie 03.01.06, 18:56
          ..to teraz to już nie wiem co robić!
          czyli ten leep to wycinanie?, a ona mówiła mi cos o tym że ma amerykański
          przyrząd, że elktrycznie pozamyna naczynia tej ranki.... sad
          • Gość: dora Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie IP: *.icpnet.pl 03.01.06, 19:03
            Brzmi raczej nie na wycinanie, tylko wypalanie
            • Gość: ka Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:08
              Wycięcie stref przekształconych przy użyciu elektrody pętlowej, pod kontrolą
              kolposkopową.

to znaczy wypalanie prądem!

Ja nie wiem, co Ci doradzić... Nie wiemy, ile masz lat, czy masz dzieci, jakie
              są wyniki badań... Ale może warto o konsultację z innym lekarzem? Ja wymrażanie
              jako zabieg wspominam dobrze. Nic nie bolało, później trochę dół brzucha, ale
              ból był niewielki, a te "upławy" u mnie nie trwały długo i nie były męczące.
              Przerwa w seksie teoretycznie miała wynosić 3-4 tygodnie. Przemyśl to jeszcze,
              my wielu informacji o Tobie nie mamy.
              • renius22 Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie 03.01.06, 19:16
                mam 22 lata, nie mam jeszcze dzieci..zaczęłam teraz czytać o tej lekarce i
                jestem przerażona, a może zna ktoś dobrego lekarza w krakowie ub okolicach,
                wszędzie dojadę,..juz nie mogę z tą krwiąsad
                • Gość: ka Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:35
                  To Ty się nie zgadzaj na to! I leć do innego lekarza! Ja akurat nie jestem z
                  Krakowa... Ale myślę, że ta pseudo-ginekolożka, to chce z Ciebie zedrzeć! Mam
                  rozumieć, że chodzisz do niej prywatnie?
                  • renius22 Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie 03.01.06, 19:49
                    tak, prywatnie.
                    Szukając teraz po liście dobrych ginekologów..to niewiele ich jest..sad
                    teraz t dopiero strasznie się boję.
                    Czyli w moim wieku i sytuacj nie decydować się na wypalanie ani ten leep tylko
                    wymrazanie?
              • renius22 Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie 03.01.06, 19:50
                a ewentualnie, to skąd Pani jest? i u jakiego lekarz Pani leczyła się..
                Byc może będę mogła dojechać?
                • Gość: ka Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:57
                  Nie Pani - Klaudia jestem, miło mi. W tym roku będę miała 22 lata, nadżerkę
                  miałam wymrażaną rok temu. Jestem z Sosnowca, ale ja miałam ten zabieg robiony
                  w Tychach na NFZ. Oczywiście, że odradzam wypalanie! Zwłaszcza w tak młodym
                  wieku, kiedy nie rodziłaś! Tylko, że ja nie jestem lekarzem, nie znam tycyh
                  wyników, może jest w nich coś rzeczywiście niepokojącego... Bo mnie nadżerka
                  nie dawała się bardzo we znaki. Ale podam Ci dla przykładu, że moja mam miala z
                  nią naprawdę spore problemy i była na takim samym zabiego jak ja. Też jej
                  wymrażano. Jak masz możliwość idź choćby do swojego ośrodka zdrowia, to nic nie
                  kosztuje, a zapoznasz się z opinią zupełnie "obcego" lekarza.
                  • renius22 Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie 03.01.06, 20:02
                    nasz lekarz w osrodku, to już kompletna katastrofa, lekarz z czasów lat 70.
                    Jesli możesz to napisz proszę jak nazywał się ten lekarz, może jakies namiary?
                    Pojade nawet do Tych.
                    Z tego co czytam po forachm to wszyscy odradzsją wypalankę a polecaja wymrażanie
                    dziekuję renata
                    • Gość: ka Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:11
                      Jeśli nie będzie to dla Ciebie problemem, napiszę Ci jutro wszystkie niezbędne
                      namiary, telefon zawsze można wykonać, zapytać... ok?
                      • renius22 Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie 03.01.06, 22:29
                        Dziekuję bardzo, napewno tutaj jutro zajrzę, i będę czekać.
                        Pozdrawiam serdecznie
                        dobranocwink
    • Gość: ewe Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 09:04
      ja również nie radzę wypalania
      • renius22 NOWA INFORMACJA!! 04.01.06, 09:19
        "LEEP - czyli elektrościęcia. Z szyjki wycina się płytki, ok. 3 mm stożek,
        usuwając powierzchnię ze zmienionym nabłonkiem i większą część strefy
        transformacji. Na zabliźniające się miejsce nadpełza zdrowy nabłonek...

zabieg dosc nowy i ponoc lepszy np od zamrazania smile"

Właśnie przeczytałam taki komentarz.... czy faktycznie lepsze to niż
        zamrażanie??!!!!
    • renius22 Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie 04.01.06, 12:05
      podbijam....
      • renius22 Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie 04.01.06, 14:24
        taki tekst z forum też wyczyta.łam-z tego wybik że wypalanie a laser to dwie
        rżne sprawy??

"
        Jeśli kobieta często zapada na infekcje dróg rodnych, lekarz może podjąć
        decyzję o leczeniu ektopii. Stosowane są w tym celu tzw. metody destrukcyjne,
        polegające na zniszczeniu nabłonka walcowatego, by w ich miejscu pojawiły się
        komórki prawidłowe. Najczęściej stosowane zabiegi to: elektrokoagulacja
        (wypalanie przy pomocy prądu), krioterapia (wymrażanie) i laseroterapia
        (wypalanie wiązką skoncentrowanego światła). Jaki zabieg wybrać? U kobiet,
        które mają szyjkę macicy bardzo zniszczoną i popękaną (np. po porodach) lub gdy
        zmiany są zaawansowane, z reguły stosuje się elektrokoagulację. Gdy zmiany są
        powierzchowne, zabiegiem z wyboru jest laser, bowiem działa łagodnie.
        Krioterapia to zabieg najmniej inwazyjny, prawie kosmetyczny, bo działa tylko
        powierzchniowo. Polecany jest zwłaszcza młodym kobietom, które jeszcze nie
        rodziły.
        Jeśli jednak kolposkopia do końca nie wyjaśnia łagodnego charakteru zmian na
        powierzchni szyjki macicy lub jest to zmiana, związana z zakażeniem wirusem
        HPV, lekarze często decydują się na zastosowanie tzw. metody LEEP - czyli
        elektrościęcia. Z szyjki wycina się płytki, ok. 3 mm stożek, usuwając
        powierzchnię warg ze zmienionym nabłonkiem i większą część strefy
        transformacji. Na zabliźniające się miejsce nadpełza zdrowy nabłonek
        wielowarstwowy""""
        • renius22 Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie 04.01.06, 14:25
          ...przeprasam ale nie laser tylko leep
    • renius22 Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie 04.01.06, 17:35
      a czy LEEP to to samo co wypalanie?
      • Gość: dora Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie IP: *.icpnet.pl 04.01.06, 18:41
        Z tego tekstu wynika, że to są dwie różne rzeczy. Ale przyznam, że to ścinanie
        brzmi strasznie i o ile nie miałaś jeszcze dzieci to powinna być ostateczność -
        tak jak piszą, np w przypadku HVP.
        • Gość: kalina Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie IP: *.icpnet.pl 04.01.06, 23:38
          hej ja miałam zlikwidowana nadzerkę metodą leep-loop i to nie jest
          wypalanka!!! Bolało troche, taki ból w podbrzuszu jak na poczatku okresu. Tez
          jeszcze nie rodziłam, to było 1,5 roku temu i jest okejsmile
      • beatti Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie 04.01.06, 18:48
        Może któraś z Was miała coś takiego, co mnie czeka? Dziś wróciłam od swojej
        ginekolog od której dowiedziałam się, że moja nadżerka jest dość spora, większa
        niż poprzednio. Szyjka zniszczona dwoma porodami, w związku z tym musimy się
        umówić na zabieg w szpitalu. Anestezjolog usypia na 10 minut, a wtym czasie
        wycinają i wpalają nadżerkę. Słuchajcie ja przez najblliższe noce oka nie
        zmrużę.Boję się niesamowicie. A lekarka nie naciąga, bo leczę się u niej
        prywatnie, a ten zabieg ma być wykonywany na ubezpieczenie. Może znacie kogoś
        kto coś takiego miał i może mi coś na ten temat napisać. Umieram ze strachu.
        Najbardziej to boję się tego usypiania.
        Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Proszę napiszcie coś.
    • Gość: girl85 Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie IP: 193.24.220.* 04.01.06, 20:20
      renius22 a może popytaj wśród swoich znajomych aby poleciły ci jakiegos dobrego
      zaufanego ginekologa????????bo przeciez to bez sensu zebyc jezdzila przez calą
      Polskę!!!!!!!!!!!a tak apropo to ostatnio tez u mnie stwierdzono nadżerke i
      jutro ide do lekarza........zobaczymy czy mi jakis zabieg zaleci czy wystarczą
      antybiotyki!oby!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: girl85 Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie IP: 193.24.220.* 05.01.06, 11:01
      wlasnie wrocilam od lekarza.przepisal mi jakies ampulki za 130zl.ale powiedzial
      ze moze wystarczy jedna wiec zaplace ok70. mam przyjsc jeszcze raz i on mi
      zalozy jakis opatrunek z tej ampulki......czy jakos tak
      • renius22 Re: znowu nadżerka, proszę o pomoc, przeczytajcie 05.01.06, 13:38
        girl85, mam nadzieję że tobie antybiotyki wystarcza!
        Ja już pytałam po wszystkich koleżankach...nic..
        ale wierzę że jeszcze ktoś odpowiedni się znajdzie sad
        pozdrawiam i trzymam kciuki, a od tej kobiety ginekolog...to odwołam zabieg..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka