Dodaj do ulubionych

cytologia IIIa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:05
Witam,
otrzymałam wynik cytologii- grupa IIIa, ASC-US. Co to oznacza?
Dziękuję z góry za pomocsmile
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mjakminia Re: cytologia IIIa 11.01.06, 13:53
      Niestety jesli masz III gr to nie wróży to nic dobrego, dlatego pędz do gina i
      działaj! Wszystko na pewno będzie ok, ale trzeba skonsultować sie z dobrym
      lekarzem. teraz w opisach cytologii oprócz podania gr, lekarz ma obowiązek
      napisać co tam znalazł i to pomaga lekarzowi sprecyzyjnie określic czym jest ten
      stan spowodowany. Koniecznie skonsultuj sie z ginem! Życzę powodzenia i trzymam
      kciuki!
    • Gość: AGGA Re: cytologia IIIa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:56
      Przede wszystkim się nie przejmuj. ASCUS tzn.zmiany niewiadomego pochodzenia na
      nabłonku płaskim. Prawdopodobnie lekarz będzie to obserwował, albo skieruje Cię
      na dalsze badania - kolposkopię, pobranie wycinków.
    • Gość: ochi też mam III grupę i jestem wystrachana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 19:49
      wczoraj odebrałam wiadomośc z przychodni, że mam się pilnie zgłosić po wyniki,
      które nie sa dobre. dzisiaj odebrałam. III grupa. kompletnie nie wiem, co
      dalej.
      odsuwam od siebie złe myśli, ale co się dzieje w pesymistycznym wariancie,
      kiedy po dalszych badaniach jednak okaże się, że komórki rakowe są obecne. Co
      wtedy?
      • q_211 Re: też mam III grupę i jestem wystrachana 11.01.06, 19:58
        dziewczyny nie martwcie się na zapas wiem coś o tym kiedy odebrałam ostatnią
        cytologię i zobaczyłam wynik TRZECIA GRÓPA,trzy noce nie przespane do dnia
        wizyty u gin.leczyłam się dwa miesiące i jest dobrze,
        pozdrawiam i życzę zdrówka
      • olwizja Re: też mam III grupę i jestem wystrachana 12.01.06, 08:46
        nie martw się(wiem,że latwo mowić)miałam III grupę i skierowano mnie na
        kolposkopie, malo przyjemne badanie, ale da się przeżyć.Czy uprawialaś seks na
        48 godz. przed badaniem? to może wpłynąć na wynik. Najprawdopodobniej masz ostry
        stan zapalny. życze powodzenia
    • hubula1 Re: cytologia IIIa 12.01.06, 14:47
      ewa, nie martw się na zapas, ja też miałam IIIa i strasznie to przeżywałam ale
      okazało się na szczęście że to ostry stan zapalny, przeszłam kurację i szybko
      wróciłam do II.
      pozdrawiam i trzymam kciuki
      asia
      • Gość: marsjanka Re: cytologia IIIa IP: 82.210.179.* 17.03.06, 21:56
        Dziewczyny powiedzcie na czym polega kuracja w III grupie? To leki czy moze
        jakis zabieg?
        Z gory dziekuje za info. Ja tez sie stracham...
        • osiczka77 Re: cytologia IIIa 18.03.06, 01:05
          Witam,
          Zależy czym grupa III jest spowodowana. Czy ostrą nadżerką, czy dysplazją
          (często spowodowaną wirusem HPV)...
          To czym jest spowodowana wpływa na wybór metody leczenia.

Pozdrawiam
          Anett
          • ob-gynaec Re: cytologia IIIa 18.03.06, 10:24
            Przepraszam, a co to jest "ostra nadżerka"?
            Lepiej nie używaj terminologii, która jest nieprawidłowa.
            A wracając do pytania zadanego przez Ewę - stwierdzenie komórek typu ASC-US jest
            wskazaniem do kolposkopii, i tylko to badanie (plus ewentualne wycinki z
            podejrzanych miejsc na szyjce) może wyjaśnić pochodzenie tych komórek.
            Drugą opcją jest powtórzenie cytologii za 4-6 miesięcy i w razie podobnego jej
            wyniku - wykonanie kolposkopii lub wymazu w kierunku wirusa HPV.
            Na pewno natomiast nie ma wskazań do zabiegu typu krioterapia,
            elektrokoagulacja, czy laser.
            • kajaja2 Re: cytologia IIIa 18.03.06, 15:53
              hej ja jestem po tym samym co tobie wyszlo.ja jestem po elektrokoagulacji i
              zyje.czekam na wynik ktory odbiore w piatek wtedy bede wiedziala czy zostaly
              jakies zmiany czy nie
    • przeciwcialo Re: cytologia IIIa 19.03.06, 00:03
      Do leczenie p/zapalnego kwalifikuje taka cytologia.
    • aga55jaga ochi ewa 19.03.06, 18:48
      nie należy martwić się na zapas ale też należy niezwłocznie zgłosić się do gina
      z takim wynikiem (ochi koniecznie!). Ten powinien skierować was na dodatkowe
      badania takie jak - kolposkopia, i ewentualnie pobranie wycinków do badania
      histopatologicznego - następnie w zależności od wyników tych badań podejmuje
      się odpowiednie leczenie - tak było w moim przypadku. Pozdrawiam smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka