Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:05 Witam, otrzymałam wynik cytologii- grupa IIIa, ASC-US. Co to oznacza? Dziękuję z góry za pomoc Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mjakminia Re: cytologia IIIa 11.01.06, 13:53 Niestety jesli masz III gr to nie wróży to nic dobrego, dlatego pędz do gina i działaj! Wszystko na pewno będzie ok, ale trzeba skonsultować sie z dobrym lekarzem. teraz w opisach cytologii oprócz podania gr, lekarz ma obowiązek napisać co tam znalazł i to pomaga lekarzowi sprecyzyjnie określic czym jest ten stan spowodowany. Koniecznie skonsultuj sie z ginem! Życzę powodzenia i trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGGA Re: cytologia IIIa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:56 Przede wszystkim się nie przejmuj. ASCUS tzn.zmiany niewiadomego pochodzenia na nabłonku płaskim. Prawdopodobnie lekarz będzie to obserwował, albo skieruje Cię na dalsze badania - kolposkopię, pobranie wycinków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochi też mam III grupę i jestem wystrachana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 19:49 wczoraj odebrałam wiadomośc z przychodni, że mam się pilnie zgłosić po wyniki, które nie sa dobre. dzisiaj odebrałam. III grupa. kompletnie nie wiem, co dalej. odsuwam od siebie złe myśli, ale co się dzieje w pesymistycznym wariancie, kiedy po dalszych badaniach jednak okaże się, że komórki rakowe są obecne. Co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
q_211 Re: też mam III grupę i jestem wystrachana 11.01.06, 19:58 dziewczyny nie martwcie się na zapas wiem coś o tym kiedy odebrałam ostatnią cytologię i zobaczyłam wynik TRZECIA GRÓPA,trzy noce nie przespane do dnia wizyty u gin.leczyłam się dwa miesiące i jest dobrze, pozdrawiam i życzę zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
olwizja Re: też mam III grupę i jestem wystrachana 12.01.06, 08:46 nie martw się(wiem,że latwo mowić)miałam III grupę i skierowano mnie na kolposkopie, malo przyjemne badanie, ale da się przeżyć.Czy uprawialaś seks na 48 godz. przed badaniem? to może wpłynąć na wynik. Najprawdopodobniej masz ostry stan zapalny. życze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
hubula1 Re: cytologia IIIa 12.01.06, 14:47 ewa, nie martw się na zapas, ja też miałam IIIa i strasznie to przeżywałam ale okazało się na szczęście że to ostry stan zapalny, przeszłam kurację i szybko wróciłam do II. pozdrawiam i trzymam kciuki asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsjanka Re: cytologia IIIa IP: 82.210.179.* 17.03.06, 21:56 Dziewczyny powiedzcie na czym polega kuracja w III grupie? To leki czy moze jakis zabieg? Z gory dziekuje za info. Ja tez sie stracham... Odpowiedz Link Zgłoś
osiczka77 Re: cytologia IIIa 18.03.06, 01:05 Witam, Zależy czym grupa III jest spowodowana. Czy ostrą nadżerką, czy dysplazją (często spowodowaną wirusem HPV)... To czym jest spowodowana wpływa na wybór metody leczenia. Pozdrawiam Anett Odpowiedz Link Zgłoś
ob-gynaec Re: cytologia IIIa 18.03.06, 10:24 Przepraszam, a co to jest "ostra nadżerka"? Lepiej nie używaj terminologii, która jest nieprawidłowa. A wracając do pytania zadanego przez Ewę - stwierdzenie komórek typu ASC-US jest wskazaniem do kolposkopii, i tylko to badanie (plus ewentualne wycinki z podejrzanych miejsc na szyjce) może wyjaśnić pochodzenie tych komórek. Drugą opcją jest powtórzenie cytologii za 4-6 miesięcy i w razie podobnego jej wyniku - wykonanie kolposkopii lub wymazu w kierunku wirusa HPV. Na pewno natomiast nie ma wskazań do zabiegu typu krioterapia, elektrokoagulacja, czy laser. Odpowiedz Link Zgłoś
kajaja2 Re: cytologia IIIa 18.03.06, 15:53 hej ja jestem po tym samym co tobie wyszlo.ja jestem po elektrokoagulacji i zyje.czekam na wynik ktory odbiore w piatek wtedy bede wiedziala czy zostaly jakies zmiany czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: cytologia IIIa 19.03.06, 00:03 Do leczenie p/zapalnego kwalifikuje taka cytologia. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga ochi ewa 19.03.06, 18:48 nie należy martwić się na zapas ale też należy niezwłocznie zgłosić się do gina z takim wynikiem (ochi koniecznie!). Ten powinien skierować was na dodatkowe badania takie jak - kolposkopia, i ewentualnie pobranie wycinków do badania histopatologicznego - następnie w zależności od wyników tych badań podejmuje się odpowiednie leczenie - tak było w moim przypadku. Pozdrawiam )) Odpowiedz Link Zgłoś