Dodaj do ulubionych

ciaza pozamaciczna

IP: *.pools.arcor-ip.net 28.02.06, 14:16
Czy ktoras z Was zaszla w ciaze pozamaciczna?
Jakie mialyscie objawy i co zalecili lekarze?
Kiedy dowiedzialyscie sie o ciazy?
Czy robilyscie testy ciazowe? (wykazywaly cos?)

Ja mam objawy ciazowe juz od 2 tyg. Testy nic nie wykazuja, usg dopochwowe
rowniez i lekarz zaczyna podejrzewac ciaze pozamaciczna. Zrobil mi badanie
krwi i musze czekac. Prosze o odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: ciaza pozamaciczna 28.02.06, 14:46
      co potwierdziło ciążę oprócz twoich subiektywnych objawów?
      test nie, lekarz nie (choć to może za wcześnie).
      może po prostu w ciąży nie jesteś?

dobrze, że masz robione badanie krwii - one na 100% pokaże czy jest ciąża i jak
      jest zaawansowana. test krwii powtórzony po dwóch dniach da informację, czy to
      może być ciąża pozamaciczna. jeśli poziom beta hcg przyrasta dwukrotnie, to
      wszystko jest ok. jeśli przyrasta wolniej - to sygnał, że coś jest nie tak.
      • Gość: maga Re: ciaza pozamaciczna IP: *.pools.arcor-ip.net 28.02.06, 14:58
        Masz racje, to moje subiektywne objawy. Ale lekarz, po ich wysluchaniu
        stwierdzil, ze sa typowe dla kobiety w ciazy. Coz, mogl sie mylic...

Lekarz wykryl u mnie cyste obok prawego jajnika i powiedzial, ze to moze byc
        ciaza, ale w 6 tyg powinno byc to pewne. Cysta powiekszyla sie przez 1,5 tyg.

Nastraszyl mnie z ta ciaza pozamaciczna i sie martwie.
        Dziekuje Ci za odpowiedz. Pozdrawiam.
        • lilith76 Re: ciaza pozamaciczna 28.02.06, 15:43
          no tak...
          życzę ci ciąży, zdrowej.
          objawy + spóźniający się okres to jakiś trop.
          a 6 tydzień to może być za wcześnie na wyłapanie zarodka na usg, szczególnie
          jeśli owulacja była później i ciąża jest po prostu młodsza.

gdybym ja poszła do lekarza i powiedziała, że bolą mnie piersi, jestem senna,
          mam nudności, zawroty głowy, odrzuca mnie od kawy i papierosów, to pewnie też
          by obtrąbił ciążę.
          a ja tak mam przed każdą @.
          • Gość: maga Re: ciaza pozamaciczna IP: *.pools.arcor-ip.net 28.02.06, 16:13
            dziekuje smile

masz racje z tymi objawami, chwilami tez sobie tak mysle - w koncu objawy to
            zaden pewnik. Ale nigdy sie tak nie czulam, stad moje rozterki.
            Brak miesiaczki moge sobie wytlumaczyc zaburzeniami hormonalnymi, ale ciaglej
            temperatury juz nie za bardzo. Odrzucilo mnie od ulubionych rzeczy, w ogole nie
            mam na nic ochoty od 2 tyg. Zawrotow glowy rowniez wczesniej nie mialam, a
            teraz codziennie. Niestety musze czekac. Dziekuje raz jeszcze.

• lilith76 Re: ciaza pozamaciczna 28.02.06, 16:25
              kiedy miałam cystę, temperatura też była podwyższona. byłam non stop na chwilę
              przed okresem i myślałam, że się wykończę.

wynik badania krwii o wszystkim powie i będzisz wiedziała na czym stoisz smile
              • Gość: maga Re: ciaza pozamaciczna IP: *.pools.arcor-ip.net 28.02.06, 16:33
                pozostawiasz mi coraz mniej zludzen co do ciazy... sad
                ale z drugiej strony - rowniez co do ciazy pozamacicznej.

A czy ta cysta szybko sie powiekszala? Jak ja leczylas?
                • lilith76 Re: ciaza pozamaciczna 28.02.06, 16:53
                  dziwię się temu lekarzowi.
                  rozbudził twoje nadzieje.
                  ja zrobiłam test, wyszedł negatywny, poszłam na usg (dwa tygodnie opóźnienia
                  @) - lekarz zobaczył cystę, nie zobaczył pęcherzyka. od razu wykluczył ciążę i
                  nie roił nic o pozamacicznej.

dostałam Luteinę na wywołanie. w razie ciąży tylko ją podtrzymuje, więc nie ma
                  obawy.

moje temperatury przed owulacją to 36.0-36.3, po owulacji do okresu 36.6-36.8.
                  wtedy skoczyły do 37.2.

w sumie, najlepszym miernikiem, czy to ciąża będzie badanie krwi, bo usg i
                  badanie na fotelu mogą być jeszcze omylne.

życzę ciąży smile
                  • Gość: maga Re: ciaza pozamaciczna IP: *.pools.arcor-ip.net 28.02.06, 17:02
                    Bardzo, bardzo Ci dziekuje za odpowiedzi. I za zyczenia rowniez smile Pozdrawiam.
                    • lilith76 Re: ciaza pozamaciczna 01.03.06, 08:55
                      napisz jakie były wyniki badań krwii, bo to ciekawe.
                      • Gość: maga Re: ciaza pozamaciczna IP: *.pools.arcor-ip.net 03.03.06, 14:05
                        Wynikow badan krwi jeszcze nie mam, ale co nieco sie wyjasnilo...
                        Dzis dostalam miesiaczke (cholernie boli, nie pamietam kiedy ostatnio tak sie
                        czulam), wreszcie przestalo mi sie krecic w glowie i temp. spadla. Teraz jest
                        juz jasne, ze to zaburzenia hormonalne. Trafilam na jakiegos pacana, ktory mi
                        bredzil o ciazy pozamacicznej. Ciesze sie, ze w koncu sie to wyjasnilo.
                        Dziekuje za odpowiedzi, uspokoily mnie i skierowaly na wlasciwy tor,
                        pozdrawiam serdecznie smile
                        • lilith76 Re: ciaza pozamaciczna 03.03.06, 14:31
                          dobrze, że @ przyszła sama, a nie trzeba ją było wywoływać.
                          jeśli kolejny cykl będzie względnie o czasie, to ok. jeśli też będzie się
                          opóźniał bardziej niż 2 tygodnie, to mogą być jakieś zaburzenia.
              • Gość: maga Re: ciaza pozamaciczna IP: *.pools.arcor-ip.net 28.02.06, 16:35
                A jaka mialas temperature? Ja mam przewaznie 37,1 - 37,3 ale czasem dochodzi do
                37,5.
        • lilith76 Re: ciaza pozamaciczna 28.02.06, 15:44
          > Lekarz wykryl u mnie cyste obok prawego jajnika

dzięki takiej cyście też nie miałam kiedyś okresu. trzeba go było wywoływać.
    • veevaa Re: ciaza pozamaciczna 28.02.06, 18:52
      Hmm... Test powinien wykryc ciaze, kazda, nawet pozamaciczna (wg mnie) -
      przeciez on sprawdza poziom hormonow, ktore sa produkowane zawsze, jak jest
      ciaza i doszlo do implantacji.... Ale pewna nie jestem, to moja sugestia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka