Dodaj do ulubionych

antykoncepcja-spirala

IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 02.03.06, 09:55
Drogie panie moze skrobniecie cos na temat waszych przezyc zwiazanych ze
spirala? jestescie zadowolone?decydujecie sie na kolejne?zrezygnowalyscie z
tego?gdzie ,za ile zakladałyscie?

komentarze na temat zabijania prosze zachowac dla siebie i poczytac troche
fachowej literaturya nnie ulotki koscielne.

dziękuje
p.
Obserwuj wątek
    • madziaaaa Re: antykoncepcja-spirala 02.03.06, 10:14
      z tego co wiem, to spirala możliwa jest tylko u kobiet, które już rodziły. ja
      też chciałam , ale zniechęciła mnie koleżanka z pracy- jej spirala zaczęła
      wrastać, ale jej generalnie nic oprócz prezerwatyw niesłużyło, w każdym razie
      ona odradzała.
      • 12m12 Re: antykoncepcja-spirala 02.03.06, 11:23
        Witam
        Obecnie mam już drugą spiralę pierwszą miałam przez trzy lata tę mam od roku
        wszystko jest ok robię badania kontrolne co roku.Ma zwykłą spiralę Cuper T a
        teraz NowaT.Jestem zadowolona nie mam dolegliwości o niczym nie muszę myśleć i
        jak narazie przez 4 lata była niezawodna odpukać!!!!Ja gorąco polecam
    • babsee Re: antykoncepcja-spirala 02.03.06, 11:23
      Nova T-380 - serbrno miedziana.załozylam dwa tygodnie temu, wiec jeszcze nie
      sprawdziłam działania smile.Koszt spirali z założeniem i 2-krootnym usg, cytologią
      to 500 pln.
    • bibi.mal Re: antykoncepcja-spirala 02.03.06, 12:59
      Chcę zalożyć. Koszt ze wszystkim to 300zl.
      • babe007 Re: antykoncepcja-spirala 02.03.06, 13:27
        A ja swoją urodziłam w bólach razem z pierwszą miesiączką sad
        • goaa Re: antykoncepcja-spirala 02.03.06, 14:04
          Mam zalożoną już czwartą spiralę i uważam,że jest to najwygodniejsza metoda anty.
          Obecnie są już 7-letnie.Koszt zalożenia ok.300.
          • Gość: E. Re: antykoncepcja-spirala IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.03.06, 14:58
            Ja również bardzo polecam, o ile oczywiście lekarz nie widzi przeciwskazań. Mam
            zwykłą spirale miedzianą od 2 lat, założenie wraz ze spiralą i kontrolą USG
            kosztowało 2 lata temu 220 zł. Żadnych problemów, poza pierwszymi 2-3
            miesiączkami (bardziej obfite), ale szybko wróciło do normy. Naturalny cykl,
            libido w normie (wcześniej brałam tabletki i nie miałam WCALE ochoty, do tego
            ta suchość, brrr...), wygoda, same plusy!
    • mandy5 Re: antykoncepcja-spirala 02.03.06, 19:08
      Witaj
      Ja mam założoną wkładkę miedzianą od 3 lat. Wcześniej łykałam przez 9 lat ( z
      przerwami na ciążę i karmienie) piguły. Teraz nie muszę pamiętać o godzinie,
      mam komfort psychiczny. Jedynie co muszę zrobić, to regularnie pokazywać się u
      gina, żeby sprawdzić czy wszystko jest ok ( tzn czy wkładka jest na swoim
      miejscu) Niestety na prezerwatywy nie mogę liczyć, bo jestem uczulona na latex.
      Jestem zadowolona z wkładki.
      Ważne jest, żeby przed założeniem zrobić dokładne usg wymiarów macicy, żeby
      dobrze dopasować rozmiar wkładki.No i oczywiście kilka dni po założeniu
      powtórzyć usg, żeby sprawdzić czy jest prawidłowo ułożona. A potem pozostaje
      pokazywać się co jakiś czas u lekarza, żeby sprawdzić czy np. się nie
      przesunęła. Ja chodzę co 3 miesiące na kontrolę ( niestety nie potrafię sobie
      sama wyczuć nitek kontrolnych smile i w tym wypadku polegam na lekarzu). Po
      założeniu wkładki jedyną ( dla mnie ) niedogodnością są obfite krwawienia.

Powiem Ci tak - nie zawiodła mnie przez te 3 lata ( a nie należę do osób
      śpiących z kalendarzykiem smile)i napewno wymienię ją na nową. Do pigułek już
      chyba nie wrócę. Zakładałam w przychodni, wkładkę kupowałam sama w aptece, taką
      jaką zalecił mi lekarz i za założenie płaciłam 100 zł.
      • wenus2006 Re: antykoncepcja-spirala 02.03.06, 19:55
        spirale hormonalną założyłam w X 2004 (po drugim i ostatnim dziecku) MIRENE.nie
        mam praktycznie okresów, moj okres to zwykłe plamienie, nawet nie notuje kiedy
        mam tak bez "echa" przechodzi.zero skutków ubocznych, zamówiłam ja od producenta
        ale z założeniem i tak na jedno wyszło, czy kupiłabym u gina.
        polecam taka antykoncepcję.koszt około 900 zł na 5 lat, czyli jak zliczyc
        opakowania tabletek to sie opłaca
        • Gość: awujotka Re: antykoncepcja-spirala IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.03.06, 20:50
          Ja też mam wkładkę hormonalną Mirena (teraz to się nazywa Lady Insert) od roku.
          Zero dolegliwosci, a od dobrze ponad pół roku okresu nie mam wcale. Założenie +
          wkładka + USG zaraz po założeniu +wizyta kopntrolna po m-cu razem z usg = 1000
          zł. Mój gin miał wkładkę, więc nic nie kupowałam sama. A i jeszcze jak lekarz
          znajmu, to może się uda na ray rozłożyć. Generalnie polecam.
    • maialina1 tu poczytaj 02.03.06, 20:59

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=37692903
      • mandy5 Re: tu poczytaj 03.03.06, 11:45
        Owszem tak się zdarza, i każdy lekarz powinien poinformować pacjentkę jakie
        konsekwencje mogą być, żeby wiedziała o tym przed podjęciem decyzji. Ja przed
        założeniem byłam poinformowana przez ginekologa jakie są plusy i minusy
        założenia wkładki, kiedy i w jakich okolicznościach muszę się natychmiast
        stawić w gabinecie, a kiedy zgłaszać się na badania kontrolne.Doskonale
        wiedziałam na co się decyduję!!!!!
        Stosuję się do zaleceń lekarza i jak na razie wszystko jest ok. wink
        Nie wyobrażam sobie jak lekarka mogła założyć komuś wkładkę nie robiąc
        wcześniej usg dla określenia wymiarów macicy!!!!!!!!!!!! tylko założyła tak na
        sztukę!!!!!!!!A tak było w przypadku tej forumowiczki.
    • Gość: magda Re: antykoncepcja-spirala IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 02.03.06, 22:23
      ja tez sie zastanawiam nad wkladka...mieszkam w anglii i tutaj na szczescie
      takie "przyjemnosci" sa za darmo...jeszcze nie rodzilam i waham sie troszke...
      • pamana Re: antykoncepcja-spirala 03.03.06, 16:13
        u nas tez zalozeni jest w ramach nfz smile

tylko zaden lekarz sie do tego nie przynaje bo nie zarobi na tym .wystarczy
        zadzwonic do nfz i zapytac smile

ja wywalczylam swoja ,lekarz najpierw zasugerowal prywatna wizyte a ja mu ze to
        jest w ramach moich skladek i juz ,na slowo nfz rura mu zmiękła wiec zalozylam
        spirale za 100 zł cooper t i na 5 lat mam nadzieje mam spokojsmile

warto o tym wiedziec niz placic po 300 czy 500 zł.
        • saba76 Re: antykoncepcja-spirala 03.03.06, 21:00
          ja też należę do zadowolonych.
          mam od X 2005r, w tej chwili mam juz 2gi normalny cykl, na początku były one
          inne ,boleśniejsze ,czesterze, teraz nie boli ,ale jest obficiej ,chodź nie
          tragicznie ,po prostu zamiast 5dni trwa 7.
          Zanim założyłam wkładkę było USG, p. doktor napisała mi na kartce nazwy 2wóch
          wkładek ,jakie by mi poleciła. Kupiłam w aptece Multiload3 coś tam U. koszt
          zakupu około 50zl ,założenia tyle co wizyta z USG u mojej pani dr- 50zł
    • mama_marty Re: antykoncepcja-spirala 15.03.06, 00:04
      A jak długo bolało Was po założeniu??? Bo ja własnie dzisiaj założyłam i nieźle
      się nacierpiałam sad i nadal dosyć boli. Nie rodziłam naturalnie tylko przez
      cc, zatem było ciasno. Ale tak mnie boli, że się juz zaczynam zastanawiac czy w
      ogóle przestanie sad i czy dobrze zrobiłam, może jeszcze będę lecieć ją
      wyciągać... I niestety dopiero teraz wpadłam na myśl by na forum poszukac coś o
      spirali i..., no właśnie i juz się dowiedziałam, że założenie nastapiło bez
      USG, jedynie kontrolne USG po. Za tydzień mam iść do kontroli. Decyzja o
      spirali nie była lekka, ale niestety nie mogę brac tabletek hormonalnych a od
      prezerwatyw miałam często grzybice. Za 2 tygodnie wyjeżdżam do Szkocji z mężem
      i córcią i... teraz się boję, że będę żyła w ciągłym bólu i dyskomforcie sad

Pozdrawiam, mama_marty
      • mandy5 Re: antykoncepcja-spirala 15.03.06, 16:57
        Nie martw się na zapas. Sądzę, że już jutro nic nie będziesz czuła. Mnie bolało
        trochę podbrzusze po założeniu ok 2 godzin, a potem przeszło. Nawet nie
        musiałam brać żadnych lekarstw. Natomiast zaraz po założeniu mało nie
        zemdlałam, ale nie z bólu, bo tak naprawdę to nie bolało, ale było to bardzo
        nieprzyjemne uczucie,tylko za szybko chciałam zejść z samolotu. Ja rodziłam
        siłami natury więc może rzeczywiście ma to jakieś znaczenie. W dniu założenia
        wkładki też nie miałam usg, tylko wcześniej, bo lekarz chciał zobaczyć wymiary
        macicy, żeby dostosować wkładkę. Trzy dni po założeniu zgłosiłam się ponownie
        na usg, żeby sprawdzić czy skrzydełka się dobrze rozłożyły i czy jest tam gdzie
        powinna.
        Była, a teraz biegam co 3 miesiące( bo nie mogę sobie sama wyczuć nitek smile)
        więc wolę się upewnić.
        • mama_marty Re: antykoncepcja-spirala 15.03.06, 23:55
          Niestety dzisiaj też boli i czasami tez kuje w zalezności jak sie ułożę (już
          boję sie schylać, kucać) i mam skurcze macicy. Nawet teraz mam cały czas
          ściśniętą macicę (tak jakby chciała pozbyć się tego ciała obcego)- wzięłam no-
          spę, bo jest to dosyć nieprzyjemne. Rano również ja wzięłam +
          tabl.przeciwbólową. Czuję duży dyskomfort. Ja tez mdlałam, leżałam w gabinecie
          pół godziny i próbowałam dojść do siebie a kolejne 40 minut w domu (do którego
          ledwo dojechałam). U mnie po cc zrobiły sie małe zrosty i lekarz stwierdził, że
          może to mnie jednak pobolewać, ale ja chciałam spróbować..., no i mam teraz...,
          w moim przypadku to był chyba jednak głupi pomysł.
          • mandy5 Re: antykoncepcja-spirala 16.03.06, 15:14
            Witaj!!
            Niewiem czy lekarz powiedział ci, że czasem nasz organizm się "buntuje" i nie
            przyjmuje wkładki. Być może tak będzie w twoim przypadku . Mnie zanim założył
            powiedział, że może się tak zdarzyć i trzeba wtedy wkładkę usunąć. Ja po
            założeniu nie czułam bólu, ani kłucia, tylko lekkie pobolewanie w podbrzuszu,
            ale to minęło bardzo szybko. Może lepiej zgłoś się wcześniej do lekarza, niech
            spojrzy czy wszystko jest ok.
            Pozdrawiam.
          • Gość: ktoska Re: antykoncepcja-spirala IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 16.03.06, 20:58
            bierz nospe przez tydzien, ja tak bralam sama lekarka mi przepisala.
            a bolalo tak troche jak na okres, ale tylko jedend zien, tez juz chcialam
            wyciagnac
            hehe
            a teraz minal 4 miesiac i juz wraca wszystko do normy, i okres juz jest krotszy.
            pozdrowka
            ale jakby cos niepokojacego to oczywiscie do lekarza.
      • Gość: melmire Re: antykoncepcja-spirala IP: *.fbx.proxad.net 16.03.06, 21:17
        Bralas jakies leki przeciwbolowe przed zalozeniam? Ide zakladac w przyszlym
        tygodniu i troche sie stresuje smile Mam przepisany srodek rozkurczowy i dugi
        przeciwbolowy.
        • ewa3332 Re: antykoncepcja-spirala 17.03.06, 09:41
          Witam!mam założoną wkladke 4,5roku.Była na USG i okazało się że nie widać
          sznurka i może być problem z wyciągnięciem.Bardzo się boję!Powiedzcie czy to
          usuwanie wkladki może się skończyć operacją?Proszę napiszcie!Pozdrawiam.
          • mama_marty Re: antykoncepcja-spirala 17.03.06, 10:08
            Przed założeniem brałam tabl.przecibólową i no-spę. Ale wcale nie musi być tak
            jak u mnie, więc sie nie martw na zapas, jesli rodziłaś siłami nautury to na
            pewno powinno byc lepiej. Ja sie zaliczam chyba do nielicznych..., jest sporo
            zupełnie odmiennych relacji z założenia.
            Dzisja boli mnie jakby znowu bardziej, a to juz 4 dzień. Nienajlepiej sie
            czuję, coś mi sie wydaje, że mój organizm nie zaakceptował ciała obcego sad
            Intuicyjnie coś mi się to nie podoba. Do lekarza nie moge swojego iśc bo
            własnie wyjechał! Ale będzie w przyszłym tygodniu, mam wizytę na czwartek, ale
            cos mi sie wydaje, że polecę wcześniej. CZY WYCIĄGANIE TEŻ BOLI???
            • Gość: melmire Re: antykoncepcja-spirala IP: *.fbx.proxad.net 17.03.06, 10:48
              Ja jeszcze w ogole nie rodzilam smile Wbrew obiegowym opiniom spirale, zwlaszcza
              male modele, jak najbardziej nadaja sie dla nierodek. Ide zakladac w srode,
              opisze wam jak bylo i czy sie udalo smile
            • Gość: melmire Re: antykoncepcja-spirala IP: *.fbx.proxad.net 17.03.06, 10:50
              Aha, wczoraj czytalam na stronie super lekarza ze normalnie to juz nie powinno
              cie bolec - jesli boli ciagle po dwoch dniach, to znaczy ze spirala jest
              zalozona za nisko, dotyka szyjki macicy i szyjka ciagle sie kurczy z tego
              powodu.
              Nigdy nie slyszalam zeby wyciaganie bolalo (przy zakladaniu ponoc najbardziej
              boli "ustawianie" macicy bo szyjka jest bardzo delikatna).
              Polec wczesniej, nie ma co sie meczyc.
    • a.toris Re: antykoncepcja-spirala 17.03.06, 21:30
      Hej, ja mam od jakiegoś pół roku założoną wkładkę multiload. Koszt razem z
      założeniem 500 zł. Wcześniej miałam NovaT ale mi wypadła po miesiącu
      (prawdopodobnie założona była za wcześniej po porodzie,bo 2 miesiące po). W obu
      przypadkach nie miałam problemów z założeniem, nie bolało. A co do wysuniętej
      wkładki to ją doskonale czułam (nieprzyjemne kłucie w podbrzuszu).
      Pozdrawiam
    • Gość: ddd Powinno być jeszcze inne pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 10:20
      Rozwój ilu dzieci przerwało to urzadzenie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka