Dodaj do ulubionych

************Pytania do Pani dr koala.mb*******cz2

• arwena999 zapalenie pochwy i szyjki macicy 23.05.06, 17:28
      Bardzo proszę o poinformowanie mnie czy po takich dolegliwosciach mogą wystąpic
      problemy z zajściem w ciążę???
      • koala.mb Re: zapalenie pochwy i szyjki macicy 24.05.06, 09:52
        Jeśli fizjologiczna flora bakteryjna po leczeniu uległa odnowie nie powinno być
        kłopotów.
    • Gość: wiolasb Nawracajace infekcje gardła a przygotownia do ciąż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 23:44
      Witam! Mój probem polega na tym, że co trzy miesiące pojawiają się u mnie
      infekcje garda - bez gorączki, tylko ból i kaszel... Chciaabym starać się o
      dziecko. Dwa miesiące temu poroniłam, przyczyny nie znalazłam. Teraz chcieismuy
      z mężem rozpocząć starania, ale znów "dopadła" mnie infekcja... Nie wiem, co
      robić. Jak to zwalczyć, by móc jak najszybciej starać się o Maleństwo? Proszę o
      odpowiedź, czy starania podczas infekcji mają wpływ na rozwój płodu. Dziękuję i
      pozdrawiam.
      • koala.mb Re: Nawracajace infekcje gardła a przygotownia do 24.05.06, 09:53
        Wykonaj wymaz z gardła oraz podstawowe badania laboratoryjne. Być może w Twoim
        organizmie jest źródło infekcji któe przed ciążą trzeba znaleźć i wyleczyc.
        • Gość: wiolasb Re: Nawracajace infekcje gardła a przygotownia do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 19:12
          Witam! Dziękuję za radę. Ale wykonałam wszystkie badania, nawet te pod kontem
          ewentualnych paciorkowców... Wszystkie wyszły dobrze...
    • aureliana cyclonamine a koniec krwawienia 23.05.06, 23:46
      jak pisalam, zaczelam krwawic przy 19tej tabletce, bralam przez 5 dni cyclomine
      i wydawalo mi sie, ze normalnie (tj 4dnia przerwy zazwyczaj zacyznam miesiaczke)
      juz miesiaczki nie dostane (lekarz na moje pytanie odpowiedzial 'nie mozna
      meczyc rganizmu''). nietety mam wrazenie ze z krawieniem jest coraz'gorzej'. juz
      skonczylam cyclonamine a krawienie wciaztra i jest coraz bardziej obfite. to
      normalne? co robic? moze ma na to wplyw fakt, ze nie bralam tych tabletek
      (cyclo)z zegariem w reku( trzeba brac co 8h)
      glosna muzyka, ale calkiem do dupy
      • koala.mb Re: cyclonamine a koniec krwawienia 24.05.06, 09:55
        Trzeba wykonać usg z oceną endometrium aby było wiadomo z jakiego powodu
        krwawisz i jakie leki teraz trzeba Ci dać.
        • Gość: alutka Wynik cytologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 10:21
          Szanowna Pani
          Odebrałam wynik cytologii i zastanawiam sie czy konieczna jest powtórna wizyta.
          Badanie cytologiczne wg. systemu BETHESDA
          Jakość rozmazu-odpowiedni do oceny
          Ocena rozmazu-rozmaz w granicach normy

Obraz cytologiczny wg. PAPANICOLAU-II stopień.
          Dodam jeszcze że podczas badania ginekolog nie stwierdził nic niepokojacego.
          Serdecznie dziękuje za odpowiedź.
          • koala.mb Re: Wynik cytologii 25.05.06, 11:25
            Może miło byłoby, aby lekarz również wiedział, że jest wszystko ok. Innych
            powodów do wizyty nie widzę.
    • klara255 dwie skrocone przerwy 24.05.06, 10:27
      w zeszłym i w tym cyklu brania tabletek - w celu przesuniecia dnia
      krwawienia - skróciłam przerwy o 1 dzięń, mialam dwie przerwy 6 dniowe ...czy
      jesli teraz zrobie jUZ normalna , to czy zachodzi obawa ,ze oraganizm
      potraktuja ją jak wydłuzona i dojdzie do owulacji ?

dziekje za odp smile

hmm..i nie wiem jak to zinterpretowac ..kiedy skróciłam zeszłym razem krwawienie
      pojawilo sie w nocy z 3/4 dnia po odstawieniu ...a teraz wieczorem 3 dnia...i
      czy teraz zeszle przesuniecie mam traktowac jako poóźnienie czy tez aktualne
      krwawienie uzanć za przyspieszone - oboawiac sie o wchłoniecie zeszlej
      tabletki ?
      dodam..ze przed skracanimi krwawienie wystepowalo 3 dnia

pozdrawiam

• koala.mb Re: dwie skrocone przerwy 25.05.06, 11:24
        jeśli zrobiłaś dwie przerwy po 6 dni, a nastepnie rozpoczęłas opakowanie, to
        jeśli następne rozpoczniesz po 7 dniowej przerwie nic się nie stanie. Bardzo
        zawikłałas te dni, zupełnie niepotrzebnie. Skracanie przerw nic nie szkodzi,
        gorzej z wydłużeniem.
    • Gość: MARGOT >>>>>>Zapalenie sromu<<<<< IP: *.it-net.pl 24.05.06, 11:28
      Witam. Proszę o poradę jakiej maści powinnam użyć w przypadku swedzenia i
      pieczenia sromu. Inny obiaw to biały rzadki, bezwonny śluz. Myślę,że jest to
      bakteryjne zapalenie sromu spowodowane miłością francuską (bez stosunku
      płciowego). Teraz po tygodniu została taka dolegliwość... Przemywam to miejsce
      roztworem nadmanganianu potasu, swędzenie przechodzi na chwilę. Czy powinnam
      przyjmować jakieś leki?
      • koala.mb Re: >>>>>>Zapalenie sromu 25.05.06, 11:25
        Powinnas skonsultować się z lekarzem.
        • Gość: MARGOT Re: >>>>>>Zapalenie sromu IP: *.it-net.pl 26.05.06, 13:33
          To jest zwykła drożdżyca. Używam crotlimazolum i pije duży kefir dziennie juz
          jest lepiej. Czy powinnam jeszcze coś zażywać bez recepty? Nie mam czasu iść do
          lekarza. Dziękuję za odpowiedź.
          • koala.mb Re: >>>>>>Zapalenie sromu 30.05.06, 10:27
            To co sobie aplikujesz może zmniejszyc objawy, jednak grzybicy nie wyleczy. Ma
            ona szanse na przejście w stan przewlekły, który raz na jakiś czas będzie się
            zaostrzał. Mądrzej byłoby znaleźć czas na wizytę.
    • duda102 co po leczeniu endometriozy by zajsc w ciaze? 24.05.06, 21:00
      Szanowna Pani Doktor,

W chwili obecnej przyjmuje Zoladex - zostaly mi jeszcze 2 zastrzyki ( przyjmuje
      serie 6 zastrzykow comiesiecznych), a poniewaz chcialabym zajsc w ciaze prosze
      o opinnie w sprawie mojego leczenia.
      W grudniu 05 mialam przeprowadzona laparoskopie w celu susniecia cysty
      czekoladowej na lewym jajniku. Na wypisce ze szpitala napisano:
      Czekoladowy plyn odddesany z obu jajnikow ( czy to znaczy, ze mialam 2 cysty -
      jedna na prawym a druga na lewym jajniku?), nie znaleziono innych punktow
      endometriozy. Z tego co lekarz mi dodatkow przekzala moj prawy jajnik z powodu
      otaczajacej go krwii przylepial sie do miednicy. Po laaroskopi zaordynowano mi
      Zoladex na 6 miesiecy.
      Moj lekarz twierdzi, iz przez co najmniej 6 meisiecy powinnam sie starac
      naturalnie a ewentualnei potem zrobia mi badanie dronosci jajowodow( nie bylo
      to zrbione podczas laparoskopi). wiedzac, iz edno powoduje problemy z zajsciemw
      ciaze chcialabym se dowiedziec co Pani bym mi doradzila robic w takiej
      sytuacji. Boje sie szybkiego nawrotu choroby oraz niemoznosci zajsca w ciaze.

Serdecznie dziekuje
      • koala.mb Re: co po leczeniu endometriozy by zajsc w ciaze? 25.05.06, 11:31
        Drożność jajowodów powinnas mieć wykonaną jak najszybciej, bo po co tracić
        czas. później również trzeba sprawdzić czy masz owulację. Zoladex jest dość
        silnym lekiem i trzeba być pewnym co do braku następstw niekorzystnych jego
        działania.
    • Gość: agulla degeneratio hydropica villorum IP: *.interpc.pl 25.05.06, 13:33
      Dzien dobry! 2 tygodnie temu mialam usuwane puste jajo płodowe. Na wyniku
      badania hist.-pat. bylo napisane:degeneratio hydropica villorum. Co ten wynik
      oznacza?i czy mam sie obawiac ze jest to cos groznego? i kiedy moglabym
      rozpaczac starania o dziecko? Z gory dziekuje za odpowiedz.
      • koala.mb Re: degeneratio hydropica villorum 30.05.06, 10:25
        Wynik nie świadczy o czymkolwiek złym; zwyrodnienie wodniczkowe kosmków.
        Starania o następną ciążę możesz rozpocząć po 3 miesiącach od poronienia.
    • Gość: m Wyhodowano: staph.koag(-)++... co to oznacza? IP: *.crowley.pl 25.05.06, 20:02
      Odebralam wyniki z wymazu z pochwy. Wyhodowano: staph.koag(-)++
      Co dokladnie oznacza ten zapis? Troszke szukalam i wiem ze chodzi o
      gronkowaca. Ale skad on sie wzial w pochwie i jak go sie leczy. Mialam
      ostatnio grzybice,czy moze to byc jakis zwiazek z tym paskudztwem.
      Prosze o odpowiedz,do gin.ide dopiero za tydzien.
      • Gość: nelly_wow Re: Wyhodowano: staph.koag(-)++... co to oznacza? IP: *.131.102-84.rev.gaoland.net 25.05.06, 23:23
        Mi sie cos wydaje,moge sie mylic,ze staphylococcus aureus (gronkowiec zlocisty-
        najgrozniejszy z gronkowcow) jest koagulazo + a "twoj" jest koag. (-),wychodzi
        na to,ze moze nic groznego.
        A wziac sie tam mogl,hmmmm...przez sline (bo gronkowiec zieleniejacy koagu(-)
        wystapuje naturalnie w jamie ustnej).
        Poczekaj i zobaczysz co powie ginekolog.Po co panikowa????
        Bedzie dobrze !!!
    • agatam26 astma leczona sterydami a ciąża? 26.05.06, 14:33
      czy mając astmę można próbować zajść w ciąże?
      Co z lekarstwami sterydowymi które się przyjmuje stale? Czy one szkodzą
      dziecku? Czy astma w ogóle jest dużym przeciwskazaniem do ciąży??
      Bo ja jestem na etapie zrezygnowania z potomstwa - jakby ze strachu przed tym
      żeby dziecko nie było chore czy upośledzone z powodu mojej choroby. I jest mi
      smutno bo skończyłam już trzydziestkę a koleżanki ciągle siędopytują czemu my
      nie mamy jeszcze dziecka 5 lat po ślubie.
      A co w przypadku gdy kobieta nie ma astmy a ma ją mężczyzna (silna astma
      alergiczna), bo taki przypadek też znam???
      Co robić? Bardzo proszę o pomoc...
      • koala.mb Re: astma leczona sterydami a ciąża? 30.05.06, 10:30
        Astma nie jest p/wskazaniem do zajścia w ciążę. Leki sterydowe nie szkodzą
        dziecku, poza tym ciąża może zmniejszyć nasilenie choroby do takiego stopnia,
        że leczenie nie będzie konieczne. Może oczywiście również ją nasilić, ale tego
        nie będzie wiadomo dopóki w ciąży nie będziesz. Alergia u ojca może byc
        dziedziczona przez dziecko, niekoniecznie w formie astmy.
    • klaudia82 Metronidaziol i lutena 28.05.06, 12:05
      Witam! Mam nieregularny okres juz kilka razy na wywołanie miesiączki brałam
      luteine i za każdym razem dostawałam okresu po 2-3 dniach,ostatnio brałam
      luteine 5 dni 3 razy dziennie po język i dodatkowo lekarz przepisał mi na stan
      zapalny poczwy,dopochwowo na zmiane sterovag i metronidazol i juz mija 5 dziń
      a ja okresu nie dostałam czy to możliwe,ze okres opóżnia się od leków
      dopowchwowych.Dodam,że w ciąży nie jestem,bo z mężem używamy prezerwatyw.
      Pozdrawiam

• koala.mb Re: Metronidaziol i lutena 30.05.06, 10:33
        Nie sądzę, natomiast jak wiadomo prezerwatywy bywają zawodne smile)
    • patii244 ************jak nie ciąża to co??****** 28.05.06, 17:13
      DZIEN dobry pani doktor.

Ja mam pytanie kiedy powinnam udac sie do ginekologa jesli spoznia mi sie
      miesiaczka? ostatnia miałam 15 kwietnia 06 zrobiłam 3 testy ciazowe * bo bałam
      sie ze znow w ciazy jestem a mam 6 mies,córcie * wyszły negatywnie. Cały czas
      mies, nie mam . Czy to możliwe ,żę cykle sie rozlególowały po ciąży??? Nie
      karmie piersią . Poprzednie też nie regularne były ale nie spóżniały mi się az
      tyle czasu. Powinnam isc do ginekologa ale kiedy? odczekac jeszcze ? prosze o
      odp. z góry dziękuję
      • koala.mb Re: ************jak nie ciąża to co??****** 30.05.06, 10:37
        Powinnaś wykonać usg z oceną grubości błony sluzowej jamy macicy. A tak w ogóle
        to jeśli przed ciązą miesiączki nie były regularne czas może wyjaśnić tego
        przyczynę.
        • mama_marty ************suchość pochwy****** 04.06.06, 04:25
          Witam. Proszę o poradę i z góry przepraszam za długośc tego postu: od czasu
          przyjścia na świat mojej córci, a jest to juz 3 lata męczy mnie całkowita
          suchośc pochwy, nawet wówczas kiedy jestem podniecona i mam ochotę by kochac
          sie z mężem, nic w tej kwestii sie nie zmienia - sucho. Przed dzieckiem nie
          miałam z tym najmnijeszego problemu, a nawet przeciwnie, było aż w nadmiarze.
          Tak, wiem, sa żele, ale mnie sie wydaje, że tu coś się zachwiało, to jest chyba
          niemozliwe by po ciąży tak po prostu sie to zmieniło i to do tego stopnia.
          Córcię karmiłam naturalnie prze rok. Badanie na poziom prolaktyny robilam 2-3
          razy i był w normie. Ale nie jest to jedyny problem, może własnie o to chodzi,
          że to wszystko jest jakoś powiązane. Wejście do pochwy jest cały czas czerwone
          (dosyc mocno), współżycie nawet po użyciu żelu jest dla mnie dużym
          dyskomfortem, odczuwam piekący (palący) ból w tym miejscu. Równiez przy
          oddawaniu moczu często mnie tam podpiekuje. Lekarz podawał mi co jakiś czas
          globulki przeciwzapalne, ale ich działanie jest krótkie i z mizernym efektem.
          Córeczke urodziłam przez cc, po której byłam nadkażona (CRP 138 w dwa dni po
          cesarce), podano mi Augmentin, troche pomogło, ale stan zapalny bardzo szybko
          sie odnowił. Cały przedsionek i pochwa były mocno czerwone, bolało, piekło i
          paliło - wychodowano wówczas bakterie beztlenowe (nie pamiętam juz jakie).
          Leczenie tylko miejscowe z uwagi, że karmiłam. Później troche chorowałam, co
          jakis czas przytrafił sie jakis antybiotyk i pomyślałam, że tam sie tez
          podleczyło. Teraz wiem, że ta kwestię zaniedbałam, bo nie zrobilam badań
          kontrolnych, ale lekarz twierdził, że nie ma takiej potrzeby. Z własnej
          inicjatywy od tamtej chwili do teraz robiłam kilka razy wymazy i nic nie
          wychodowano, ale to nie było na beztlenowce. Może jednak nie zostały do końca
          wytłuczone? A czy to może byc tez chlamydia? Czy te bakterie moga powodowac
          suchośc i takie zaczerwienienie wejścia. Od dawna skarżyłam się tez na bóle w
          podbrzuszu. 2,5 miesiąca temu załozyłam spiralę i moje samopoczucie póxniej
          było fatalne, ledwo trzymałam sie na nogach przez tydzień, bóle brzucha. Lekarz
          stwierdził przestarzała infekcje jajnika, podał antybiotyk, po którym nie
          zauwazyłam by "coś" sie działo. Niedługo po nim zachorowałam ogólnie i musialam
          wziąść kolejny antybiotyk, tym raz był to Augmentin. To co sie po nim działo to
          jeszcze nigdy tak nie miałam. Zaczęło ze mnie dużo schodzić śluzu mętnego i
          żółtego. I o dziwo odeszły bóle podbrzusza. Jakie badania powinnam zrobić?
          Wymaz na beztlenowce? A na chlamydie też, czy lepsze (wiarygodniejsze) będzie
          zbadanie przeciwciał w krwi i jakie to są? Jestem za granicą i na razie nie
          moge iśc do lekarza (moja znajomośc angielskiego nie jest najlepsza). W Polsce
          będe we wrześniu.

Najmocniej przepraszam, że to takie długie, ale uważałam, że trzeba przedstawic
          całą historię by był przejrzysty obraz tej przewleklej sytuacji.

Pozdrawiam, mama_marty
          • koala.mb Re: ************suchość pochwy****** 08.06.06, 08:26
            Prześlij mi ten post na priv. Na forum rzeczywiście trochę za długi smile))
    • Gość: deszczowa_panienka Interpretacja wyniku cytologii IP: *.g / 80.53.83.* 29.05.06, 15:02
      Odebralam wczoraj wynik cytologii od pielegniarki w gabinecie mojej lekarki,
      ktora stwierdzila, ze wszystko jest w porzadku i nie rozmawialam z nia na ten temat.
      Tutaj jest wynik: images1.fotosik.pl/74/3d6ab5ba9696d967.jpg

Nurtuje mnie jednak to:
      Dlaczego napisano, ze obraz jest niezgodny z faza cyklu? Co to sa te procenty? I
      co to znaczy "indeks ciążowe" ?

Bardzo prosze o pomoc.
      • koala.mb Re: Interpretacja wyniku cytologii 30.05.06, 10:41
        Jeśli chodzi o wynik cytologii jest on prawidłowy; reszta nie dotyczy tego
        wyniku tylko innych parametrów, które można ocenić w trakcie oglądania szkiełka
        z rozmazem.
        • Gość: deszczowa_panienka Re: Interpretacja wyniku cytologii IP: *.g / 80.53.83.* 30.05.06, 17:37
          Aha, dziekuje Pani bardzo smile))
    • Gość: bisia nadzerka szyjki macicy >> sex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 20:26
      wykonano kirioterapie, od tego czasu
      minelo dwa tygodnie; leczenie obejmuje 3tygodnie wstrzemiezliwosci sexualnej;
      a teraz pytanie czy mozna ten czas skrocic do 2 tygodni i rozpoczac zycie
      sexualne z zastosowaniem prezerwatywy? czy to baezpieczne dla calkowitego
      wyleczenia po zabiegu? bede wdzieczna jasli ktos udzieli mi odpowiedzi

czekam na odp i dziekuje
      • koala.mb Re: nadzerka szyjki macicy >> sex 30.05.06, 10:43
        Miejsce po krioterapii musi mieć szansę do wygojenia się. 2 tygodnie to zbyt
        krótko. Jesli rozpoczniesz współżycie zbyt wcześnie mechanicznie miejsce po
        zabiegu będzie urażane.
    • agniesia1973 Poronienia_APS 30.05.06, 13:05
      Dzień dobry Pani Doktor!
      Mam 33 lata, poroniłam dwa razy (za każdym razem w 6/7 tyg). Miałam zrobiony
      kariotyp, CMV, toxo, próbę wątrobową, TSH, FT4, krzywą cukrową, odczyn Waaler-
      Rose, OB, morfologię, prolaktynę – wszystkie te wyniki były w normie.
      Oprócz tego miałam zrobione p/ciała przeciwjądrowe ANA2 (wynik dodatni, miano
      1:320,
      o świeceniu homogennym i ziarnistym), p/ciała antykardiolipinowe IgM
      niskododatnie oraz posiew z kanału szyjki macicy (okazało się, że mam
      ureaplasmę – dostałam erytromycyne).
      W trakcie badań zmieniłam klinikę, w której ginekolog stwierdził, że nie ma
      sensu mnożyć badań, tylko próbować zajść w ciąże. Miałam zgłosić się, w razie
      czego, po 4 miesiącach bezskutecznych starań. No i niestety mija już 4 miesiąc
      i nic (nie biorę żadnych leków z wyjątkiem kwasu foliowego). Nie wiem czy to
      jest związane z dolegliwościami przed miesiączką. Mniej więcej od 3 cykli
      zaczynam plamić 3-4 dni przed miesiączką i dosyć mocno boli mnie brzuch. Oprócz
      tego ostatnio przechodzę bardzo stresujący okres w swoim życiu – czy to też
      może mieć wpływ?
      Pani Doktor, czy wybrać się już do lekarza, czy może jeszcze trochę poczekać?
      Może zrobić jakieś badania przed wizytą?
      Bardzo proszę o odpowiedź!

• Gość: magdam26 kiedy najlepiej począć dziecko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 14:15
      Pani Doktor,
      Mój mąż ma bardzo stresujacą pracę, poza tym łatwo się przeziębia, pare razy w
      roku bierze antybiotyki. Mam pytanie - jak długo trwa proces produkcji
      plemników? chodzi mi o to żeby uniknąć zapłodnienia "tymi z choroby " lub np.
      żeby nie było wpływu alkoholu. Zakładając, że w połowie sierpnia wyjeżdżamy na
      2 tyg. nad morze gdzie się wzmocnimy i odpoczniemy - kiedy należałoby planować
      seks aby "użyte zostały" plemniki lepszej jakości tzn. wyprodukowane w
      zrelaksowanym, zregenerowanym organizmie? Gdzieś słyszałam ze 2 miesiące (lub 2
      tygodnie ??) później tzn. np po urlopie warto zaplanować ewent. poczęcie.
    • Gość: m Wyhodowano:staph.koag(-)++, co to oznacza? IP: *.crowley.pl 30.05.06, 17:03
      Odebralam wyniki z wymazu z pochwy. Wyhodowano: staph.koag(-)++
      Co dokladnie oznacza ten zapis? Troszke szukalam i wiem ze chodzi o
      gronkowaca. Ale skad on sie wzial w pochwie i jak go sie leczy. Mialam
      ostatnio grzybice,czy moze to byc jakis zwiazek z tym paskudztwem.
      Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje
    • Gość: annasylwia Badania - zły moment? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.05.06, 20:57
      Witam serdecznie
      Czy zrobienie badan hormonalnych pare dni po odstawieniu luteiny daje bardzo
      zakłamany wynik?

problem polega na tym, ze miewam zawroty glowy, mam stany lękowe i depresyjne,
      zaburzenia cyklu, na ktore obecnie biore duphaston i chce wykluczyc przyczyne
      hormonalna (sugestie psychologa ze wzgledu na nagle zmiany w moim stanie).

Pytanie 1: Czy jesli wyniki badan na prolaktyne, progesteron, estradiol, tsh
      itp. wyszly w normie, kiedy badalam je po odstawieniu tej luteiny, to czy wynik
      jest miarodajny i spokojnie moge wykluczyc wplyw hormonow na moj stan?

Pytanie 2 teoretyczne: Czy mozliwe jest az takie zaburzenie gospodarki
      hormonalnej, ze mam stany depresyjne i lękowe? Czy raczej lęk powoduje
      zaburzenia hormonalne?

Pytanie 3: Czy może Pani zasugerować co mam dalej robic? Biore leki
      antydepresyjne, chodze na terapie, rozmawialam z ginekologiem, ktory raczej
      wykluczyl mozliwosc depresji od hormonow, ale chcialabym poznac Pani zdanie
      gdzie dalej moge sie zglosic? Mecze sie juz 3 lata, a kwestia hormonalna
      pojawila sie niedawno.

Pozdrawiam
    • grdyka_indyka pękanie sromu +drażniacy śluz 30.05.06, 23:11
      Od wielu miesiecy,regularnie, jakies 7 dni przed okresem pojawia sie u mnie bialy, drażniacy śluz.
      Podrażnenie trwa kilka dni, czasami do pojawienia sie okresu. czy to normalne?
      Dodatkowo,w te dni, od jakiegos czasu pęka mi srom w zgięciach, tak mniej wiecej jak pękają usta.
      Co mam z tym zrobić?
    • zajacowna problemy z zajsciem w ciaze.. przyczyny 31.05.06, 15:37
      witam
      w lipcu 2005 poronilam w 4 tygodniu ciazy. Pozniej bralam yasmin przez przez 5
      miesiacy. Od 5 misiecy staramy sie o dziecko- bez skutku.
      Zrobilam badania prolaktyna 19,82 , testosteron 0,43 , tsh 3,55.Od kilku
      miesiecy zauwazylam ze moj cykl lekko sie rozlegulowal...Zwykle mialam cykl 28
      dniowy, a teraz wydluza sie nawet do 38 dni.
      Prosze podpowiedziec jakie badania jeszcze powinnam zrobic, aby sprawdzic czy
      wszystko jest ze mna wporzadku. Co moze byc przyczyna ze nie udaje nam sie
      zajsc w ciaze.
      Pozdrawiam i zgory dziekuje z odpowiedz
      • zajacowna Re: problemy z zajsciem w ciaze.. przyczyny 09.06.06, 20:51
        jestem podejzana o hashimoto... jak to sie ma do trudnosci z zajsciem w
        ciaze.? Bardzo prosze o odpowiedz
        • koala.mb Re: problemy z zajsciem w ciaze.. przyczyny 12.06.06, 09:38
          Trzeba doprowadzić gruczał tarczowy do stanu prawidłowego funkcjonowania tzw.
          euthyreozy a kłopoty z zajściem w ciążę o ile jest to ich przyczyna powinny się
          zakończyć.
    • Gość: asia_w ocena cytohormonalna rozmazu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:04
      Pani dr, mam pytanie. Co oznacza "estrogenny charakter nabłonka"? Taki wynik
      mam wszystkich ostatnich cytologiach ( z jakichś 3 lat, robionych co rok lub
      co pół roku) w rubryce "ocena cytohormonalna rozmazu". Acha, cytologie były
      robione w róznych dniach cyklu, nie zawsze np. zaraz po miesiączce.
      • koala.mb Re: ocena cytohormonalna rozmazu 08.06.06, 08:29
        Nie wiem ile masz lat, ale jeśli jesteś w wieku tzw. produkcyjnym w Twoim
        wyniku nie ma nic złego.
    • Gość: Gaba Beta hcg nie rośnie, choć testy potwierdzają ciążę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.06.06, 19:35
      Pani Doktor,
      zrobiłam betę hcg w 12-tym dniu po dacie spodziewanej miesiączki, wynik: 19,6
      U/l. Tego samego dnia zrobiłam test z moczu - wynik pozytywny. Po dwóch dniach
      powtórzyłam betę hcg, wynik: 19,8 U/l. Poza tym zrobiłam też badanie
      progesteronu, który wyniósł w 12-tym dniu: 25, a dwa dni później tylko 6. O
      czym świadczą takie wyniki, nadal potwierdzają ciążę, czy ją wykluczają? Może
      świadczą o poronieniu? Byłam u ginekologa z pierwszym wynikiem bety (gdyż
      drugiego jeszcze nie miałam) i usłyszałam tyle, że jest za wcześnie żeby
      cokolwiek stwierdzić... Bardzo proszę o opinię pani doktor i z góry dziękuję za
      odpowiedź. Gaba
      • koala.mb Re: Beta hcg nie rośnie, choć testy potwierdzają 08.06.06, 08:19
        Twoje wyniki mogą świadczyć o tym że ciąża rozwija się nieprawidłowo. Jednak z
        ostateczną opinią poczekałabym jeszcze kilka dni. Pamiętaj, że kobieta to nie
        maszyna. Nie u wszystkich jest tak samo.
    • Gość: agnieszkag krwotok po cesarce do pani doktor IP: 80.249.0.* 02.06.06, 14:54
      mialam cesarke i dostalam krwotoku po godzinie od zabiegu/operacji.
      chcialabym sie dowiedziec jakie moga byc przyczyny takiego krwotoku bo nie
      chciano mi udzielic odpowiedzi zbyto slowem zdarza sie. pozniej mialam
      przetaczane 3 jednostki krwi i lekarz powiedzial ze przy pordzie naturalnym tez
      mnie moglo to spotkac. chcialabym miec drugie dziecko ale sie teraz boje porsze
      o odpowiedz jakie moga byc przyczyny takiego krwotoku i czy moze sie on
      powtrazac przy kolejnych porodach z gory dziekuje
    • Gość: klara255 urospet a antykoncepcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 21:06

witam

czy miedzy urospetem a tbletkami anty -zachodzi interkacja osłabiajaca
      dzialanie antykoncepcyjne ?

pozdrawiam
      • koala.mb Re: urospet a antykoncepcja 07.06.06, 10:26
        Nie.
    • Gość: Jola Re: ************Plamienie- przyczyna??****** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 11:12
      Od niespełna2 lat zażywam tabletki antykoncepcjyne Diane.
      W niedawnym czasie miałam wymrażaną nadżerkę<ciekłym azotem>.
      Do końca opakowanie pozostało mi 7 tabletek, ale wystąpiło plamienie. nie wiem
      czy brac to opakowanie do końca, czy odstawić tabletki? Do swojego lekarza moge
      pojsc najwczesniej za tydzień<jestemwinnym mieście>. Czy plamienie moze
      swiadczyc o nieskuteczności tabletek lub być oznaką ciąży? pozrdawiam
    • edytap81 Krwawienie po porodzie 04.06.06, 12:28
      6 tygodni temu urodziłam córkę przez cesarskie cięcie. Do tej pory mam mocne
      krwawienie. 4 tygodnie temu krwawiłam tylko delikatnie i uważałam, że wkrótce
      to się skończy. Jednak się pomyliłam, ponieważ krwawienie jeszcze bardziej
      nabrało siły. Byłam u swojego ginekologa i powiedział że ze mna jest wszystko
      dobrze (rany goją się dobrze) jednak jeśli nie ustapi krwawienie to mam
      ponownie do niego przyjśc. Mam pytanko - co w takim układzie ginekolog może mi
      doradzić lub zrobić ?. Do tego jeszcze doszło mi przeziębienie czy to ma jakiś
      wpływ ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka