Dodaj do ulubionych

polip na macicy

05.04.06, 17:55
Bylam u ginekologa (mam 29 lat) i powiedzial po usg dopochwowym ze byc moze
mam jakis malutki polip (7 mm) na macicy. Nie mam dzieci i okazalo sie ze
jesli kiedys bede je chciala miec musze go usunac bo zajscie w ciaze jest
niemozliwe. A usuniecie pod calkowita narkoza. Powiewdzial ze ten polip
dziala jak spirala i mam naturalna metode antykoncepcyjna w sobie.
A na razie nie ma co tego usuwac...
Przede wszytskim nie byl pewny czy to na pewno polip czy moze zluszczajacy
sie bl , poza tym powinnam miec albo obfitsze miesiaczki albo krwawienia
miedzy, albo plamienia a nie mam zadnego z tych objawow, wszystko jest ok.
I nie wiem co o tym myslec, z tego co zdolalam z niego wyciagnac bo jest
malomowny to przerazil mnie ta operacja. A to dosc znany ginekolog we
wroclawiu.
Obserwuj wątek
    • agatka_to_ja Re: polip na macicy 05.04.06, 19:05
      Na TWoim miejscu na pewno zasięgnęłabym opinii drugiego lekarza. Jezeli tamten
      nie jest w 100% pewien, czy to polip, a juz mowi o operacji - szkoda nerwów,
      niech potwierdzi to inny lekarz. To, ze jest znany, nie oznacza, ze jest
      świetny i nieomylny.
      Na forum dobrych ginekologow na pewno znajdziesz namiary na jakiegos innego
      lekarza, ktorego chwalą forumowiczki:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18090
    • pielegniareczka Re: polip na macicy 06.04.06, 00:29
      Przy polipie wcale nie musisz miec zadnych objawow .U mnie wykryto polipa
      zupelnie przez przypadek.Po konsultacji z drugim lekarzem zasugerowano jednak
      jego usuniecie.Niestety nie odbywa sie to w calkowitej narkozie.Zabieg nazywa
      sie histeroskopia usuwa sie polip przez pochwe w znieczuleniu do kregoslupa.na
      drugi dzien wychodzi sie do domu.To nic strasznego,ale doskonale cie rozumie
      tez sie balam ale strach jest naturalna rzecza.Powodzenia.
      • Gość: majeczka_ka Re: polip na macicy IP: *.ae.wroc.pl 06.04.06, 08:38
        A jak dlugo to trwalo, i ja sie czulas w czasie zabiegu i po...
        i jak dlugi jest okres rekonwalescencji?
        • Gość: majeczka_ka Re: polip na macicy IP: *.ae.wroc.pl 06.04.06, 08:40
          I czy rzeczywiscie trzeba go usuwac od razu w momencie wykrycia?
          Mi lekarz zasugerowal ze tuz przed planowaniem zajscia w ciaze, a to moze
          potrwac nawet pare lat.
          I czy jest szansa ze sie wchlonie?
          A mi lekarz mowil ze w calkowitym znieczuleniu, co mi wydaje sie juz bardzo
          powazne.
          • airebea Re: polip na macicy 06.04.06, 10:30
            Ja miałam polipa na szyjce macicy.Wycieto mi go po ok 2 tyg od wykrycia w
            zniczuleniu ogólnym /wyłączenie na kilkanascie minut świadomości/ i po czterech
            godzinach w tzw.Kliniece Jednego Dnia poszłam sobie do domu.Zero komplikacji od
            trzech lat mam cyt I i nic nie odrasta.Ja byłam juz mama i planowałam więcej
            dzieci ale mój gin twierdził ,że dopiero wycięcie i badanie histopatologiczne
            może dac 100% pewność ,że to polip-zmiana łagodna a nie cos grożnego.Gdybym
            miała radzić,powiedziałabym nie bój się -wytnij i zapomnij.
            • Gość: bera Re: polip na macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 11:03
              Napisałabym dokładnie to samo co airebea. Przeszłam taką samą historię z polipem
              jak ona.
              Usuń polipa i miej to z głowy.
              • romma1 Re: polip na macicy 07.04.06, 22:03
                dokladnie moj przypadek jest taki sam, i napisalabym ci to samo co bera i
                airebea: wytnij i zapomnisz o tym, w szpitalu bylam tylko 1 dzien.
                glowa do gory!
                • majeczka_ka Re: polip na macicy 08.04.06, 17:43
                  No wlasnie ale lekarz mowi ze nie widzi sensu teraz , moze kiedy bede chciala
                  postarac sie o dziecko, poza tym on jeszcze nie jest pewny czy to to.
                  Mam sie jeszcze zglosic za miesiac , dwa w tym samym momencie cyklu.
                  Ale teraz obawiam sie ze lekarza zmylilam. Mam ostatnio sporo pracy i stresow i
                  nie zapisalam ani nie pamietalam dokladnie kiedy mialam okres.
                  Takze mowilam ze jestem w polowie a wczoraj dostalam okres i okazuje sie ze
                  bylam u niego 2 dni przed okresem.
    • Gość: Karolina Re: polip na macicy IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.06, 20:54
      A można mieć polipy w pochwie?
      • Gość: ddddd Re: polip na macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 20:57
        a czemu pytasz?
        • Gość: Karolina Re: ddddddd IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.06, 21:19
          Bo coś mam tylko nie wiem co a mój lekarz będzie dopiero za dwa miesiące. Do
          innego NIE PÓJDĘ!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka