Dodaj do ulubionych

jestem zdrowa a mam plamienia

10.04.06, 21:14
Mam plamienia międzymiesiączkowe, robiłam usg - wynik OK,wyniki hormonów -OK.
Lekarz stwierdzł, że jestem zdrowa.
Czy moje hormony są w porządku (badanie robine w 22 dc):
estradiol 466,
progesteron 27.5
prolaktyna 185
Może lekarz się pomylił w interpretacji wyników?
Obserwuj wątek
    • Gość: kika Re: jestem zdrowa a mam plamienia IP: *.acn.waw.pl 10.04.06, 21:39
      plamienia mogą być tez wynikiem: nadżerki, infekcje endometrium, pochwy czy
      szyjki macicy,,choroby przenoszone drogą płciową,zranienie w pochwie czy na
      szyjcie macicy,suchość pochwy,przerost błony śluzowej macicy,polipy macicy czy
      szyjki macicznej,mięśniaki,owulacja,stres,zagnieżdżenie zarodka w macicy,
      • katala Re: jestem zdrowa a mam plamienia 11.04.06, 09:26
        mam ten sam problem, chociaż nie robiłam jeszcze oznaczenia hormonów i
        przypuszczam, że to może być to. Ale Kika nie strasz. Przecież pierwsze co
        musiał wykluczyć lekarz to infekcje, choroby, zranienia itp.
      • lyka Re: jestem zdrowa a mam plamienia 11.04.06, 20:26
        No przecież napisałam, że jestem zdrowa przebadałam się na wszystkie strony.
        • katala Re: jestem zdrowa a mam plamienia 12.04.06, 10:22
          Może zapytać dr Koali o interpretację tych wyników. A cytologię robiłaś?
          • lyka Re: jestem zdrowa a mam plamienia 12.04.06, 19:05
            Na odpowiedź dr Koali trzeba długa czekać, cytologię mam w porządku, stany
            zapalne wyleczone. Lekarz przepisał mi orgametril (lek hormonalny) tylko po co
            mam go brać skoro hormony mam w normie. Może coś mam z tarczycą nie wiem, jak
            pójdę na wizytę do niej to napomknę o tej tarczycy. Nie zostaje mi nic ineego
            jak pobrać te hormony.
    • k_linka Re: jestem zdrowa a mam plamienia 13.04.06, 11:15
      Plamienie w terminie owulacji jest zjawiskiem fizjologicznym. Masz tych plamien
      kilka w cyklu? W jakim terminie?
    • Gość: pozycja77 Re: jestem zdrowa a mam plamienia IP: *.23.rev.vline.pl 13.04.06, 13:17
      A bierzesz tabletki anty?
      • lyka Re: jestem zdrowa a mam plamienia 13.04.06, 20:42
        Tabletek anty. nie biorę, plamienia mam od grudnia zaczynają się koło 20 dnia
        cyklu aż do samej miesiączki. Może powinnam jeszcze raz wykonać usg (robiłam w
        grudniu) ale im więcej robi się badań tym więcej chorób człowiek odnajduje.
        A ja już jestem zmęczona tym ciągłym leczeniem wszystkich chorób.
        • Gość: ewa Re: jestem zdrowa a mam plamienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 21:23
          Niestety mam ten sam problem .od ponad roku mam plamienia lub krwawienia około
          21-23 dnia cyklu trwają około 3 dni potem około 3 dni ciszy i miesiączka.
          Robiłam usg (prywatnie) było ok. Mój lekarz z rejonu skierował mnie na
          łyżeczkowanie macicy które wykonano .Wynik niczego złego nie wykazał .
          Plamienia jednak nie ustąpiły, przepisał luteine (hormon) brałam przez 2
          miesiące -niczego to nie zmieniło. Ginekolog kazał mi się obserwować i koniec.
          Żadnych badań innych nie zlecił choć o nie prosiłam .Muszę tu powiedzieć ,że
          mieszkam na wsi i nie za bardzo mogę szukać innego lekarza . Ten którego mam w
          rejonie ma ponad 70 lat. Zupełna zgroza -nie wiem co mogę zrobić. Na
          skierowanie na badania nie mam co liczyć. U nas skierowań się nie daje ,lekarz
          zawsze mówi ,że nie ma wskazań.
          A mówi sie ,że to kobiety nie chcą sie leczyć.
          • lyka Re: jestem zdrowa a mam plamienia 14.04.06, 21:54
            Idź do endokrynologa - ginekologa, najlepiej prywatnie bo państwowo będzie
            dłuuuuugo trwało, niech ten przepisze Ci skierowanie na badania hormonalne.
            Tak myślę sobie aby zajść w ciążę bo jak zacznę się leczyć hormonalnie to nigdy
            nie skończę.
            • Gość: magda Re: jestem zdrowa a mam plamienia IP: *.devs.futuro.pl 15.04.06, 19:29
              Nie wiem, czy mam ten sam problem, ale od wczoraj (dzień w którym powinna
              zacząć się owulacja) pojawiło mi się rdzawe choć bardzo skąpe plamienie. Jest
              powód do strachu? Nigdy wcześniej takie coś mi się nie zdarzało, wcześniej śluz
              był gęsty i przeźroczysty.
              • bogna175 Re: jestem zdrowa a mam plamienia 21.04.06, 09:31
                ja tez mam ten sam problem, czy w owulacji moga pojawic sie lekko brazowe
                uplawy i delikatny bol brzucha? pls o odpowiedz.wczesniej nigdy czegos takiego
                nie doswiadczylam.sad
                • lilith76 Re: jestem zdrowa a mam plamienia 21.04.06, 09:40
                  czy w owulacji moga pojawic sie lekko brazowe
                  > uplawy i delikatny bol brzucha?

oczywiście
                  • bogna175 Re: jestem zdrowa a mam plamienia 21.04.06, 10:28
                    dziekuje za odp. ale tak w ramach babskiej ciekawosci - dlaczego tak sie
                    dzieje? czego to jest objawem? czy cos tam nie dziala jak powinno??
                • goscha Re: jestem zdrowa a mam plamienia 21.04.06, 15:14
                  Mnie lekarz powiedział, że plamienie owulacyjne występuję ponieważ pęka
                  pęcherzyk i mogą się naderwać jakieś naczynka włosowate. I że to absolutnie
                  fizjologiczne zjawisko.
                  A ja się zastanawiam, dlaczego w takim razie nikt o tym nie mówi, w żadnym
                  podręczniku tego nie ma, skoro to takie fizjologiczne. Tylko kolejne kobiety
                  muszą się stresować. Żeby dowiedzieć się o czymś takim po 14 latach od pierwszej
                  miesiaczki to ja przepraszam...
        • kalinosia Re: jestem zdrowa a mam plamienia 21.04.06, 14:58
          hej, najczęstszą przyczyną plamień na kilka dni przed okresem jest niski poziom
          progesteronu (może byc nawet w normie, ale np na dolnej granicy i tez już jest
          problem). Ja tez mam ten problem uncertain. Lekarz najczęściej przepisuje Luteinę lub
          Duphaston.
          • Gość: ewa Re: jestem zdrowa a mam plamienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 15:54
            kalinosiu -trochę mi pomogłaś
            • madeline125 Re: jestem zdrowa a mam plamienia 21.04.06, 18:23
              ja mam to samo...rok temu pojawiły sie plamienia na 3 dni przed
              miesiączką,skąpe takie,lekarz zupełnie nie zareagował bo z badań wynika że
              wszystko ze mną ok...ale w tym cyklu plamienie pojawiło się już w 19dniu!!i
              skonczyło sie w dniu 26...-okresem...raz-skąd to plamienie i 2-dlaczego okres
              tak wcześnie??zatem pewnie niedomoda lutealna-jak sie okres skonczy to pędze do
              lekarza!
            • kalinosia Re: jestem zdrowa a mam plamienia 21.04.06, 22:00
              smile no to miło mi smile po prostu to najczęstsze objawy niedoboru progesteronu,
              zrób sobie podstawowe hormonki koniecznie. Ja niby prog mam w normie, ale na
              dolnej granicy i mam plamienia na parę dni przed @, pozdrowionka - agniecha
              • lyka do kalinosia 23.04.06, 21:30
                Ile u ciebie wynosi progesteron i w którym dniu cyklu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka