27.12.02, 17:25
Mam pytanie dotyczace brania pigulek anytkoncepcyjnych.Od roku biore pigulki
i wlasnie robie miesieczna przerwe(jak mi doradzono,nalezy taka zrobic po
roku zazywania pigulek).wiem, iz pigulki nalezy brac z pierwszym dniem
krwawienia miesiaczkowego.Chcialam jednak wiedziec czy jest to"musowe"?Czy
jesli zazylabym pierwsza pigulke w pierwszy dzien tygodnia po zakonczonym
krwawieniu,czy wtedy bede zabezpieczona?
Obserwuj wątek
    • justy1 Re: Pigulki! 27.12.02, 17:55
      Nie będziesz zabezpieczona przed ciążą.
      • _kami Re: Pigulki! 27.12.02, 18:28
        A już na pewno nie w tym cyklu. Lekarze twierdzą, że stąd właśnie bierze się ta
        zawodność pigułek, przez taką samowolkę pacjentek - pigułki działają
        _bardzo_skutecznie_ pod warunkiem, że są przyjmowane zgodnie z instrukcją. A
        instrukcja mówi, że nowe opakowanie zaczyna się pierwszego dnia krwawienia.

K.
    • jagna_jagna Re: Pigulki! 27.12.02, 23:17
      angel_uk napisał(a):

> Mam pytanie dotyczace brania pigulek anytkoncepcyjnych.Od roku biore pigulki
      > i wlasnie robie miesieczna przerwe(jak mi doradzono,nalezy taka zrobic po
      > roku zazywania pigulek)

Nie wiem czy takie przerwy są potrzebne.
      Ja brałam osiem lat bez żadnych dodatkowych ponad te 7 - dniowe.
      • _owca nie polecam ... 28.12.02, 18:56
        nie polecam tak długiego okresu przyjmowania pigułek bez żadnych przerw...
        Co dwa, trzy lata przerwa jest wskazana. Dobry ginekolog tego pilnuje. Ja
        właśnie odstawiłam, bo zauważyłam uzależnienie od hormonów... czułam się żle
        podczas 7 dniowych "pauz". 7 lat to kupq czasu.... czy aby na pewno bierzesz
        pigułki przepisane przez ginekologa?
        owca.
        • _owca Re: nie polecam ... 28.12.02, 18:57
          a nawet osiem lat.... to nierozsądne...
          • jagna_jagna Re: nie polecam ... 28.12.02, 20:53
            _owca napisała:

> a nawet osiem lat.... to nierozsądne...

Dlaczego?

• _kami Re: nie polecam ... 28.12.02, 19:07
          Co lekarz, to teoria. Moi ginekolodzy (a było ich kilku) przerw nie zalecali, a
          nawet odradzali, jako zaburzające stan 'pigułkowej równowagi' organizmu.
          Zresztą - nie słyszałam nigdy o 'uzależnieniu od hormonów', a Twoje złe
          samopoczucie w trakcie przerw... hmmm... mnie to by raczej pasowało na źle
          dobrane pigułki. Albo nie tyle źle dobrane, co może w trakcie ich brania Twoj
          organizm się zmienił, i należało zmienić? Lekarzem nie jestem, to nie wiem, ale
          z tego co się naczytałam, tak by mi to wyglądało...

K.
          • _owca Re: nie polecam ... 28.12.02, 19:19
            Pigułki raczej mam dobrze dobrane, brałam najpierw przez dwa lata, potem
            przerwa na dziecko smile powrót do pigułek i po 4 latach ponownego brania (brzmi
            jakbym była narkomanką hi, hi..) zauważyłam zmiany w samopoczuciu w czasie
            comiesięcznych przerw... wszystko wskazuje jednak na to ze zbyt długo "brałam".
            Jest za wcześnie jeszcze, aby jednoznacznie to powiedzieć, ale jeśli to się
            potwierdzi niezwłocznie Wam o tym napiszę.
            Pozdawiam smile
            owca.
        • jagna_jagna Re: nie polecam ... 28.12.02, 20:52
          _owca napisała:

czy aby na pewno bierzesz
          > pigułki przepisane przez ginekologa?

Ktoś jeszcze przepisuje pigułki?
          Ja je brałam w celach antykoncepcyjnych (bo od tego są) a nie jak
          niektóre "szalone" dla poprawy samopoczucia (cokolwiek to dla nich znaczy) więc
          musiał je przepisywać ginekolog.
          • _owca Re: nie polecam ... 29.12.02, 08:38
            z tego co mi wiadomo pigułki antykoncepcyjne może przepisać każdy lekarz, nawet
            weterynarzwink
            Jeśli przez osiem lat nie odczuwałaś żadnych negatywnych skutków pigułek to ok,
            ale słyszałam już nie raz, i nie od jednego ginekologa, że przerwy są
            konieczne.
            • _owca Re: nie polecam ... 29.12.02, 08:51
              poczytaj troche na forum np. watek "Obnizone libido-po 8 opakowaniu tabletek"
              niestety każda chemia ma negatywny wpływ na nasz organizm...
              ja też niestety odczułam negatywne jej skutki. Teraz na nowo (po tylu latach
              nie jest to wcale takie proste) uczę się innych metod antykoncepcji.
              Pozdrawiam Cię serdeczniesmile
              owca.
              • jagna_jagna Re: nie polecam ... 29.12.02, 13:27
                Jeśli chodzi o obniżone libido to nie ma najmniejszego znaczenia czy ja je
                biorę przez osiem lat czy moze osiem dni.
                Albo się je ma obniżone albo nie. Na jedne pigułki tak działają na inne nie. Z
                tego co widzę po odstawieniu pigułek to mnie pigułki go nie obniżały ( jak było
                przed braniem tabletek to nie wiem bo zaczęłam je brać przed rozpoczęciem
                współżycia).
    • monika.antepowicz Re: Pigulki! 29.12.02, 09:30
      Nie1 Zaczynajac przyjmowanie po przerwie należty zacząć pierwszego dnia
      miesi.aczki, aby zapewnić działanie antykoncepcyjne! Poza tym miesięczna
      przerwa nie bardzo ma sens... Nie ma potrzeby robienia przerwy po roku
      zażywania pigułek, bo potem oreganizm na nowo musui się do nich przyzwyczajac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka