Gość: Ewelina IP: 212.160.123.* 23.10.01, 12:06 Lekarz powiedział mi ze moj wynik badania cytologicznego to A-III. Co to oznacza? Do lekarza ide w czwartek i bylabym wdzieczna za wczesniejsze wyjasnienie. dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vera Re: Wynik badania cytologicznego IP: *.se.com.pl 23.10.01, 13:08 podaje informacje, ktore znalazlam w necie: Grupa I - rozmaz prawidłowy Grupa II - mniejsze nieprawidłowości, uważane za łagodne Grupa III - zmiany podejrzane, ale nie wyraźnie nowotworowe,dysplazja Grupa IV - zmiany najprawdopodobniej złośliwe Grupa V - niewątpliwie rak szyjki macicy (pewnie nie obejdzie sie bez leczenia, ale nie martw sie na zapas, u mnie obylo sie bez wiekszych sensacji) pozdrawiam vera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Wynik badania cytologicznego IP: *.peerte.com.pl 23.10.01, 13:39 Napisz proszę, jak przebiegało u Ciebie leczenie? To bardzo ważne dla mnie, gdyż nastraszono mnie pobieraniem wycinka, łyzeczkowaniem jamy macicy i stąd moje poważne obawy. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vera Re: Wynik badania cytologicznego IP: *.se.com.pl 23.10.01, 13:52 u mnie po pobraniu wycinkow, okazalo sie,ze niestety jestem nosicielka wirusa HPV (tzw. brodawczak) zapalenie bylo leczone farmakologicznie i nastepny wynik cytologii byla juz II. To bylo rok temu.. za kilka dni ide na kolejne badanie. Niestety obecnosc tego wirusa zwieksza ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy i musze bardzo tego pilnowac. pozdrawiam v. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Wynik badania cytologicznego IP: *.peerte.com.pl 24.10.01, 11:25 Napisz mi jeszcze proszę skąd pobierano u Ciebie wycinki?. Czy tylko z kanału szyjki macicy czy również poprzez łyżeczkowanie jamy macicy z jej tarczy? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vera Re: Wynik badania cytologicznego IP: *.se.com.pl 24.10.01, 11:44 no teraz mnie zastrzelilas.... nie jestem pewna.. chyba tylko z szyjki, ale pewnosci nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Wynik badania cytologicznego IP: *.peerte.com.pl 24.10.01, 12:30 A byłaś przy pobieraniu wycinka usypiana? i czy mocno bolało po wszystkim? Napisz mi jeszcze proszę, ile ogólnie trwało Twoje leczenie, tzn. miesiąc, dwa czy dłuzej? Interesuje mnie również, czy wirus brodawczaka stanowi jakieś przeciwskazania do ciąży?. Może wiesz coś o tym?. Dziękuję bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vera Re: Wynik badania cytologicznego IP: *.se.com.pl 24.10.01, 13:23 chyba nieswiadomie wprowadzilam Cie w blad.. nie bylam usypiana ani nawet znieczulana, w takim razie chyba to nie byl wycinek tylko jakis wymaz. Bardzo Cie przepraszam. Leczenie trwalo chyba okolo 2 m-cy, no i teraz po roku ide znowu na badanie. Co do wirusa HPV to niewiele sie u nas o nim mowi i chyba tez niewiele do konca wiadomo "na pewno". Z tego co wiem od mojego lekarza nie ma przeciwskazan do ciazy, ale prawdopodobnie matka nosicielka moze (ale nie musi!)w trakcie porodu zarazic dziecko (szczegolnie chlopcow, ale nie mam pojecia dlaczego. Sprobuj znalezc wiecej informacji w necie przez wyszukiwarke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Wynik badania cytologicznego IP: *.peerte.com.pl 23.10.01, 13:36 Spójrz na wątek nr 1023 lub na Forum Gazeta.pl na wątek pt. cytologia gr.3. Mam podobny problem. Do lekarza wybieram się 30.10. Możemy wymienić doświadczenia. Pisz dalej pod swoim tytułem lub pod moim wątkiem na Forum Gazeta... Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Wynik badania cytologicznego 24.10.01, 21:32 AIII-badanie do powtórzenia, a III a swiadczy o zarazeniu wirusem brodawczaka lub o koniecznosci dalszej diagniostyki(to zakleży czy wunik cytologii wg. Papanmicolau czy według nowej klasyfikacji-Bethesda, która jest jeszcze mało poznana w Polsce>MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sama Re: Wynik badania cytologicznego IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.10.01, 14:53 Jesli ponowna cytologia wykaże trzecia grupę lekarz z pewnością zaleci biopsję. To tylko strasznie brzmi, sama ją przeżyłam więc wiem że nie jest to nic strasznego. zabieg wykonuje się przy znieczuleniu miejscowym, zaraz po tym można spokojnie iść do domu. Wycinek pobiera sie z szyjki (nic nie boli) oraz "wyskrobuje" się troche śluzówki. U mnie stwierdzono po tym badaniu leukoplakię. Niestety trzeba to usunąć. Kochane dziewczyny wybierajcie ginekologów, którzy maja skolposkop i mikroskop. Pozwoli to na szybką diagnozę i zaoszczędzenia sobie strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Wynik badania cytologicznego IP: *.peerte.com.pl 26.10.01, 08:42 Dzięki za bardzo cenne informacje i słowa otuchy. Czy to znaczy, że miałaś łyżeczkowanie jamy macicy i dlaczego wspomniane przez Ciebie urządzenia są tak istotne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sama Re: Wynik badania cytologicznego IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.10.01, 15:27 Z tego co wiem to nie miałam łyżeczkowania jamy macicy (bo i po co jeśli moja dolegliwość umiejscowiona była na tarczy szyjki), łyżeczkowanie miała moja znajoma, u której stwierdzono martwy płód. Co do urzadzeń to mikroskop pozwala od razu stwierdzić, jakimi bakteriami spowodowane jest ewentualne zakażenie(pieczenie, swędzenie itp.)a skolposkop pozwala z "bliska" zobaczyć miejsca dość głęboko położone np. tarczę szyjki. Uwierz mi Jolu, że byłam w gabinetach gdzie lekarz "na wyczucie" wypisywał mi lekarstwa, które nie skutkowały, bo nie mógł stwierdzić jakie bakterie powodowały dolegliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuja Re: Wynik badania cytologicznego IP: 192.168.1.* / *.pinnex.com.pl 26.10.01, 09:25 Bardzo potrzebuję rady i informacji. Dostałam moją cytologię i wczoraj byłam z wynikami u lekarki. Wcześniej leczyłam się na grzybicę. Mam II grupę, ale w opisie znalazł się taki fragment: "W rozmazach szyjki macicy płaty w części scytoliozowanych nabłonków gruczołowych typu endocerwikalnego oraz pojedyncze komórki metaplastyczne." Lekarka powiedziała, ze te komórki metaplastyczne są niebezpieczne, bo mogą sie przekształcić w komórki rakowe i trzeba je usunąć. To ma być podobno zabieg w znieczuleniu miejscowym. Byłabym wdzieczna za informację od kogoś, kogo coś podobnego spotkało. I czy ten zabieg jest naprawdę konieczny? Bo przeraża mnie wizja tego, że ktoś mi tam będzie grzebał w środku. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś