Dodaj do ulubionych

boli mnie bardzo ...

09.06.06, 21:47
witam i proszę o poradę
Boli mnie już kilka dni cała prawa strona szczęki górnej i dolnej. Na dole
czuje jakby "przebiegał" mi prąd wzdłuż zębów, a w górnej szczęce mam tak
rwący ból, że trzeci dzień nie mogę spać. Mam wizytę u dentysty dopiero na
wtorek. CO to może być i jak mogę sobie pomóc do wtorku, zeby tak nie bolało?
Co śmieszne, boli zawsze po południu i w nocy, a nigdy rano czy do południa.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • searena Re: boli mnie bardzo ... 09.06.06, 23:25
      Ops. A dlaczego nie możesz iść do dentysty od razu?? Z tego co wiem z silnym
      bólem zęba przyjmuje się pzoa kolejnością do 1 wolnego lekarza. Nie wiem czy
      chodzisz prywatnie czy państwowo, prywatnie nie powinno być żadnego problemu. Mi
      to wygląda na jakieś zapalenie miazgi, właśnie typowe objawy bólów zebowych to
      wieczór i noc i ten prąd - to bola nerwy twarzowe. Na bóle zębowe mało co
      pomaga niestety, może Nurofen Plus.
      • Gość: Aen Re: boli mnie bardzo ... IP: *.range81-158.btcentralplus.com 10.06.06, 00:58
        Lepiej chyba prywatnie i sie nie meczyc. Mnie nie przyjeli zapaleniem ropnym i
        paskudnym bolem 'panstwowo', nawet antybiotyku nie chcieli wypisac sad
        Nie wiem, czy Nurofen pomoze - mi pomagal Pyralgin, ale to juz pewnie zalezy od
        rodzaju bolu i samego organizmu.

A.
        • justine74 Re: boli mnie bardzo ... 10.06.06, 20:54
          dziękuję za wszystkie odp.
          Tabletek zadnych nie brałam, poza pierwszym dniem, gdy wzięłam dwie i wszystko
          na nic. Byłam dzisiaj u dent. - niestety kazał zrobić zdjęcie przed
          jakimkolwiek zabiegiem, więc mam wizytę na pon. ... Zasugerował, że ból
          pochodzi od wyrzynających się ósemek, ale powiedział, że nie ma pewności...
          Chce mieć najpierw fotkę ..
          Pozdr.
          • Gość: ania_05 Re: boli mnie bardzo ... IP: *.aster.pl 12.06.06, 19:59
            dentysta może miec racje, od wyrzynającej sie 8-ki bolało mnie ucho, gardło,
            pół twarzy. tak z przerwami ok. 2 tygodni, ale powinien ci jakoś pomóc, na to
            też są jakieś sposoby, mi cos dentystka dawała do przykładania. To było dawno
            temu, wiec myslę że teraz są nowocześniejsze sposoby.
    • Gość: juta50 Re: boli mnie bardzo ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 21:54
      Hej, 2 lata temu miałam ten sam ból. to było straszne. Okazało się że to ósemki
      (rosły dziwnie "na bok" u góry i na dole kawał pod dziąsłem). Dostałam
      skierowanie do szpitala na "szczękówkę". Usunęli mi operacyjnie ósemki z jednej
      strony u góry i na dole pod narkozą. Strasznie spuchła mi wtedy twarz, bolesna
      sprawa. PO zabiegu ból minął i nie ma go do dzisiejszego dniasmile) ALE z drugiej
      strony mam taką samą sytuację ale jeszcze nie udałam sie na usuwanko. Jeszcze
      mnie nie boli, ale podobno to kiedys nastapi. Byłam po skierowanie do szpitala
      ale go nie dostałam. Trafilam na inną panią doktor którą stwierdziła ze taki
      przypadek załatwi na fotelu dentystycznym w godzine. Stchórzyłam, nie poszłam.
      Dodam tylko ze sytuacja jest identyczna jak po tamtej stronie a wczesniej lekarz
      mówił ze przypadek bedzie załatwiony w szpitalu bo innej możliwości nie ma.
      Życzę Ci więć dobrego lekarza o ile to ósemki. pozdrawiamsmile)
      • justine74 Re: boli mnie bardzo ... 12.06.06, 19:30
        niestety na moją niekorzyść ze zdjecia nie można wyczytać ządnej przyczyny
        mojego bólu. Dentysta powiedział, ze po prostu musze jakiś czas poczekać i
        poobserwować, może dopiero powstanie jakiś stan sapalny. Pooglądał wszystkie
        moje zęby i stwierdził, że zęby to nie zabawki i trzeba mieć podstawę do
        otwierania czy usuwania zęba, a on takowej nie ma... I jakąkolwiek ingernecją
        sprawiłby mi więcej szkody niż pożytku... tylko co z tego? mnie jak bolało,tak
        boli. Aż mi się chce wyć z bólu ... Co to moze być? jakby mi kość rozrywało od
        środka ... MOże miał ktoś kiedyś coś takiego? CHociaż całkiem szczerze to nie
        życzę tego bólu najgorszemu wrogowi ...
        • Gość: magda Re: boli mnie bardzo ... IP: *.bulldogdsl.com 12.06.06, 20:08
          mialam kiedys zapalenie ucha i tez strasznie bolala mnie szczeka ...a nie
          ucho.taki promieniujacy bol,
          a zdj rtg jest zrobione dobrze?moze to jakas torbiel pod korzeniem?
          • searena Re: boli mnie bardzo ... 12.06.06, 22:04
            Idź do innego dentysty.
        • aleksandra1977 Re: boli mnie bardzo ... 13.06.06, 11:01
          też się tak czułam całkiem niedawno.
          Zupełnie nie pomagały mi leki przeciwbólowe dostępne bez recepty.
          Zrobiłam 1 zdjęcie rtg i... nic. Wyłam z bólu, a nie było nic widać.
          Ulgę przynosiło mi jedzenie lodów i robienie okładów z lodu.
          Po następnych kilku dniach zrobiłam ponownie rtg i tym razem było jasne: ósemki
          pchały się na świat.
    • Gość: juta50 Re: boli mnie bardzo ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 10:38
      A może to węzły chłonne?-zrób najlepiej wszystkie badania i wtedy bedzie
      wszystko jasne. JAkaś przyczyna tego bólu musi być...
      pozdrawiam i współczuje
    • renkag Re: boli mnie bardzo ... 13.06.06, 13:51
    • renkag Re: boli mnie bardzo ... 13.06.06, 13:53
      A może to zapalenie nerwu trójdzielnego? Ja mam nerwobóle - i wtedy taki "prąd
      w okolicach zębów i szczęki przechodzi. Dentysta niewiele pomoże, raczej
      neurolog. Poszukaj w necie i umów szybciutko wizytę.

Pozdr,
      Renata
      • justine74 Re: boli mnie bardzo ... 13.06.06, 13:57
        dziękuję za wszystkie odp.
        Dzisiaj sprawa się wyjaśniła : miałam dziś pierwszą przespaną noc od tygodnia,
        ale jak dziś po przebudzeniu całkiem nieświadomie złożyłam razem szczęki, to
        zawyłam z bólu ... dolna szóstka nie dała się dotknąć ... właśnie wróciłam od
        dentysty ... okazało się, że ząb był bez próchnicy ... a zrobiła się jakaż
        zgorzel czy coś takiego, niewidoczna na zdjęciu ... już jestem po leczeniu
        zęba ... nawet nie wiecie, jak się cieszę, że już jest jasne, ze to to, a nie
        niewiadomo co ... pozdrawiam i życzę miłęgo dnia
    • ania_05 :)n/t 13.06.06, 18:00

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka