Dodaj do ulubionych

Jaki wybrać magnez?

12.06.06, 09:56
Chciałabym kupić magnez w tabletkach, ale nie wiem jaki wybrać. Czy ktoś z Was
mógłby coś doradzić. Chodzi mi przede wszystkim o uzupełnienie magnezu w
organiźmie, po długotrwałym stresie i nieprawidłowym odżywianiu. Wiem, że jest
wiele różnych rodzaji, m. in. Magne B6, Magnezin itp. Który wybrać?
Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: Jaki wybrać magnez? 12.06.06, 10:04
      podobno te tańsze trudniej się wchłaniają (koleżanka usłyszała w aptece)
      ja się kieruję ceną.
      oprócz tego piję wodę średnioomineralizowaną (czasem wysoko mineralizowaną) -
      ma dużo magnezu.
    • bajeranek Re: Jaki wybrać magnez? 12.06.06, 10:05
      Ten którego zalecana dzienna dawka kosztuje najmniej.
    • Gość: justy Re: Jaki wybrać magnez? IP: 213.241.34.* 12.06.06, 10:58
      z dodatkiem wit.B6, chętnie w postaci wodoroasparginianu; jeśłi masz wrażliwy
      żołądek to odpowiedniejsze mogą być tabl. dojelitowe.
      • Gość: madii do justy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 20:19
        justy, ktory z dostepnych w Polsce preparatow zawiera wodoroasparaginian
        magnezu?
        • Gość: justy Re: do justy IP: 213.241.34.* 13.06.06, 20:41
          asmag, asmag forte, laktomag (duża dawka), laktomag b6, magnefar, magnefar b6,
          magnesium asparticum, bemag tabl do ssania, filomag b6; magnokal, aspargin
    • maalza Re: Jaki wybrać magnez? 12.06.06, 16:03
      Ja zazywam Maglek B6, u mnie kosztuje około 6-9 zł (zalezy od apteki) i
      wystarcza na długo. Bierzesz 1 lub 2 tabletki dziennie i po kłopocie. Nie
      kupuje tego rodzaju tabletek, których trzeba brać kilka, po kilka razy dziennie
      (np. 3 x 2), bo zapominamwink
      Oprócz tego polecam średnio lub wysokozmineralizowaną wode wineralna, np.
      Muszyniankę.
      • Gość: K Re: Jaki wybrać magnez? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 19:25
        Czy to prawda, że jak się bierze tabletki anty, powinno się zażywać magnez z
        wit B6??
        • maalza Re: Jaki wybrać magnez? 12.06.06, 20:22
          Przy tabletkach antkoncepcyjnych wskazana jest suplementacja witamin z grupy B
          i kwasu foliowego. Magnez tez nie zaszkodzi, byle w rozsądnych ilościachsmile
        • lilith76 Re: Jaki wybrać magnez? 13.06.06, 09:01
          tak, pigułki "wypłukują" B6 z organizmu.
    • tabaluga0 Re: Jaki wybrać magnez? 12.06.06, 22:58
      podobno najlepszy magne B6, ale i drogi.
      • ivanna28 Re: Jaki wybrać magnez? 13.06.06, 10:20
        Magne b6 -są tansze i droższe wersje a skład ten sam .
        Wit b6 pomaga przyswajać magnez .
    • magdam26 Re: Jaki wybrać magnez? 13.06.06, 11:22
      ja biorę Magnex z wit. B6
      Odpowiada mi najbardziej ponieważ - jedna tabletka (nie kapsułka których nie
      lubię)pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na magnez. Dzieki wit.
      B6 - przyswajalność magnezu jest duża.
      Opakowanie zawiera chyba 30 tabletek - ( o ile sie nie mylę, nie brałam juz
      pare m-cy)czyli wystarcza na miesiąc.
      Jedyna wada - w wielu aptekach nie ma tego preparatu sad
      • olahabe Re: Jaki wybrać magnez? 13.06.06, 22:52

Magne B6 jest najlepszy, mimo że najdroższy. I niestety, tak jest z większością
        środków mineralno- witaminowych, bo co z tego, że i na tańszym i droższym ta
        sama dawka wpisana, jeżeli ten tańszy to tak jak śmieciowa herbata "popularna"
        w porównaniu z liptonem. Technologia do uzyskiwania wartościowych związków
        kosztuje, ale przynajmniej efekty są, a magnez za 3 zł to można łykać, może
        zadziała jak placebo.
        • Gość: K Re: Jaki wybrać magnez? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 22:54
          Czy to też się stosuje do tabletek anty? Czy rigevidon mimo, że ma taki sam
          skład jak microgynon jest gorszy, bo tańszy?
          • olahabe Re: Jaki wybrać magnez? 13.06.06, 23:11
            Nie- to oznacza, że technologia do jego wyrobu jest tańsza. Z mikroelementami
            chodzi o to, że w związkach chemicznych przyswajalnych przez organizm występują
            dwa rodzaje budowy: prawo- i lewo-skrętne wiązania. Jedne z nich są idealnie i
            w pełni przyswajalne, a drugie obojętne, śmieciowe i bezwartościowe. W droższym
            magnezie stać było producenta na wyizolowanie tych wartościowych i wyrzucenie
            tych obojętnych, w tańszym- łykasz więcej nieprzyswajalnego "śmiecia". Z
            hormonami nie wiem jak jest- dzielę się tym, co zapamiętałam z opowieści
            znajomej świetnej farmaceutki. Zaraz się może znajdzie prawdziwy chemik i nie
            zruga. W każdym razie jedno jest pewne- magne B6 działa od razu, a tanie nie-
            coś jest na rzeczy.
            • Gość: m. Re: Jaki wybrać magnez? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:15
              nikt Cie nie zruga, bo dobrze kombinujesz i poniekad masz racje;]
              prosty przyklad to insuliny...
              bo to, ze sklad jest ten sam, to wiele nie znaczy, bardzo wazny jest proces
              produkcji, a mianowicie dobre oczyszczenie substancji itepe itede...
    • Gość: bizzz Re: Jaki wybrać magnez? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 10:10
      polecam slowmag z wit b6 ale nie brać dłuzej niż miesiąc!!! potem przerzucic sie
      na zwykły magnez bez wit b6
    • Gość: fistaszek Re: Jaki wybrać magnez? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 10:44
      nie polecam brania magnezu z dodatkiem wit. b6 bo zbyt długie zażywanie b6 źle
      działa na wątrobe!!! najlepiej pobrać miesiac z b6 a potem zwykły dłuższy czas i
      tak na przemian.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka