24.01.03, 11:03
Moja zona jest w piatym tygodniu ciazy. Wczoraj po raz
pierwszy poszla do lekarza i miala zrobione USG.
Badanie wykazalo obecnosc pustego pecherzyka ciazowego
o rozmiarach 14mm. Za tydzien kolejne badanie. Czy to
oznacza, ze ciaza przebiega nieprawidlowo?
Obserwuj wątek
    • ludmila Re: USG 24.01.03, 14:30
      Po pierwsze czy ciąża jest prawidłowa czy nie powinniście się dowiedzieć od
      lekarza. Jeśli nie uzyskacie wszystkich informacji to pytajcie lekarzy do oporu.
      Po drugie - pusty pęcherzyk płodowy oznacza brak zarodka/płodu. I nie jest to
      prawidłowe!
      Po trzecie - piąty tydzień to bardzo wczesna ciąża, a z autopsji wiem, że
      lekarze czasem się mylą, czasem mają zły sprzęt.
      Zanim podejmiecie jakąś decyzję po kolejnej wizycie - KONIECZNIE wybierzcie się
      do innego lekarza i do innego gabinetu USG (z nowoczesnym i precyzyjnym
      aparatem)
      Pozdrawiam
      L.
      • agniecha3 Re: USG 24.01.03, 14:45
        ludmila napisała:

> Po trzecie - piąty tydzień to bardzo wczesna ciąża, a z autopsji wiem, że
        > lekarze czasem się mylą, czasem mają zły sprzęt.
        > Zanim podejmiecie jakąś decyzję po kolejnej wizycie - KONIECZNIE wybierzcie
        się
        >
        > do innego lekarza i do innego gabinetu USG (z nowoczesnym i precyzyjnym
        > aparatem)
        > Pozdrawiam
        > L.

mnie tez sie cos nie podoba w tej diagnozie - moze lekarz sie czegos nie
        dopatrzyl? bo w piatym tygodniu to czesto jeszcze W OGOLE nie widac pecherzyka,
        a pecherzyk 14mm jest chyba dopiero w szostym albo siodmym tygodniu (polecam
        www.babymed.com/tools/ultrasound/gest_meas_t1/default.asp)
        Twoja zona moze kontrolnie jeszcze zrobic badanie bHCG - 2 razy, w odstepie 1,
        2 dni. Jesli bHCG rosnie, to wszystko jest w porzadku. No i przede wszystkim to
        badanie jest wiarygodne nawet wowczas, gdy na usg jeszcze nic a nic nie widac.

pozdr i trzymam za Was kciuki
    • monika.antepowicz Re: USG 09.02.03, 14:39
      Tak moze to byc tzw puste jajo plodowe- sytuacja kiedy w pęcherzyku ciazowym na
      skutek najczęsciej anomalii chromosomalnych nie rozwija sie zarodek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka