08.08.06, 21:52
Zrobiłam sobie profilaktycznie kilka badań i niby lekarz powiedział że
wszystko ok. ale moje wyniki tarczycy nie daja mi spokoju. Czy jest tu ktoś
kto powie mi coś na temat tych wyników: TSH - 4,75 (norma 0,35 - 5,0); T3 -
1,6 (0,7 - 2); T4 - 137,6 (45 - 130). Na forum Hashimoto nie moge się zapytać
więc moze tu mi ktoś pomoże
Obserwuj wątek
    • Gość: maja Re: Tarczyca IP: *.chello.pl 08.08.06, 22:50
      A to czemu nie możesz tam zapytać?
      Przecież po uzyskaniu dostepu nie masz problemów żadnych?Twoje wyniki wskazuja
      na NIEDOCZYNNOśc,po drugie skoro czytasz/czytałas tam na forum nie Robi się
      hormonów całkowitych bo one nie obrazują w sposób nalezyty pracy tarczycy,wolne
      hormony sa związane TYLKO z pracą Tarczycy czyli robi się ft 4 i ft 3 gdzie f
      oznacza free czyli wolne hormony,całkowite są regulowane przez inne białka etc
      więc nie dają dobrego obrazu.
      Nie zrobiłaś usg tarczycy a to podstawa żeby spr
      echogenicznośc ,wielkość,ewentulne zmiany typu guzki.Z kolei u Ciebie wyniki
      hormonów całkowitych wsjkazują na to że masz je jescze w miare bo powinny być
      zaniżone .Warto dokłądnie się sprawdzić
      czyli USG tarczycy
      ft 4 i ft 3 zamiast całkowitych
      przeciwciała żeby móc na 100%ustalic że to nie zapalenie czyli Tgi TPO
      oprócz tego podstawowa morfologia,żeby spr czy nie masz anemii etc
      dobrze zrobić żelazo,cholesterol całkowity,badanie moczu.Wtedy warto iśc do
      lekarza bo po tych wynikach mało można powiedzieć i zmień lekarza zanim Ci się
      na dobre niedoczynność rozwinie i beą prawdziwe problemy
      • Gość: majka Re: Tarczyca IP: *.chello.pl 08.08.06, 22:53
        Tg i Tpo to przeciwicała,zmień lekarza skoro ten nie widzi problemów w Twoim
        wyniki,jakie masz objawy niedoczynności?Możesz to spr wpisując w google
        niedoczynnośc i będziesz miała symptomy choroby
        • isztar.6 Re: Tarczyca 08.08.06, 23:05
          Na tamtym forum nie mogę teraz zapytać bo jeszcze nie mam dostępu a chciałam
          dzisiaj. Nie wiedziałam jakie trzeba badania robić teraz juz wiem. Poszłam do
          laboratorium zrobić profilaktycznie kilka badań i takie mi zrobili
      • isztar.6 Re: Tarczyca 08.08.06, 23:08
        Jeśli chodzi o morfologię to też robiłam, ale ja mam raczej problem z
        hemoglobiną w druga stronę ( za dużo)i tak miałam zawsze
    • patyczka82 co jest z tą normą??? 08.08.06, 23:33
      robiłam badanie na poziom TSH i wyszło mi 5,15 a jest podana norma 0,25-5,0.Na
      necie znalazłam też informację,że górna norma może wynosić 6.Nie byłam u
      lekarza na konsultacjach bo stwierdziłam,że takie niewielkie wachanie jakie mi
      wyszło nie świadczy o chorobie.Teraz mam jednak wątpliwości.A co Wy o tym
      myślicie???
      • isztar.6 Re: co jest z tą normą??? 08.08.06, 23:52
        Ja też myślałam że jest dobrze, tylko weszłam na forum hashimoto i tam podają
        normę do 3
        • Gość: majka Re: co jest z tą normą??? IP: *.chello.pl 09.08.06, 00:07
          To nie jest tak ,swego czasu były na miedzynarodowych spotkaniach lekarzy w
          zakresie endokrynologii ,ustalenia że tak naprawdę normy są zawyżane i były
          postulaty aby normy były max do 2,5 opierało się to na takich przesłankach jak
          to że większośc zdrowych osób ma tsh w granicy 1-1,5 lub max do 2,5
          Normy tyakowe do 2,5 nie przyjęły się ,nie doszło do porozumienia w tej
          kwestii,jednak kobiety w wieku rozrodczym powinny mieć znacznie mniejsze TSH i
          takie jak Wy macie świadczy o niedoczynności ,jeszcze małej ale takiej która
          będzie się powiekszać.Samo TSH to za mało,nie jest to pełna diagnostyka.
          Nalezy zrobić te badania które wymieniłam i iść do db lekarza .Poniewaz TSH
          5 ,4,5 świadczy o tym że trzeba wdrozyć leczenie.Licza się objawy jakie macie:
          tycie
          wypadanie włosów
          problemy z zajściem w ciąze
          poronienia
          zaparcia
          sucha
          szorstka skóra
          suchośc oczu
          w jamie ustnej
          problemy z miesiaczką
          zaduży cholesterol
          niedokrwistość
          zawroty,bóle głowy
          zimne stopy i ręce
          bóle stawów
          mięsni
          osłabienie pamieci
          Warto spr także prolaktynę ponieważ niedoczynnośc ma na to wpły,także
          prolaktyna przed i z obciazeniem ewentualnie
          • Gość: majka Re: co jest z tą normą??? IP: *.chello.pl 09.08.06, 00:10
            Trzeba koniecznie u WAs zrobić usg tarczycy,u koleżanki co nie miała pełną
            morfologię żelazo,mocz oraz u obydwu WAs
            TG i TPO przeciwciała tarczycowe
            ft 4 i ft 3 i u koleżanki powtórzyć TSH!!!I do konkretnego edno z polecenia
            • patyczka82 Re: co jest z tą normą??? 09.08.06, 00:22
              miałam robioną morfologię i badanie moczu... wyszło wszystko dobrze
              • Gość: maja Re: co jest z tą normą??? IP: *.chello.pl 09.08.06, 00:33
                No to niestety prawda jest taka że choroby autoimmunologiczne[dziedziczy się
                skłonność]sa dziedzieczne.Warto się przebadać tak jak pisałam i nie lekcewazyć
                TEGO ponieważ TRZEBA pełnej diagnostyki aby wysondować co jest z tarczycą.
                Jesli wyjdą guzki robi się BAC biopsję,zazywa leki aby nie pogłębiac złego
                samopoczucia,ustalenie dawki leku zawsze trwa.TRZEBA BYĆ BARDZO CIERPLIWYM co
                do tego ale podkreślam wiedziec to już połowoa sukcesu.Mozna zrobic
                przeciwicała przeciwjądrowe aby wiedzieć czy coś nie czyha w zanadrzu ,trzeba
                wiedzieć że autoimmunologiczne zapalenie tarczycy typu HASHIMOTO dziedziczą
                częściej kobiety,jeśli masz dzieci zwlaszcza dziewczynki trzeba je przebadać.
                Oprócz TSH przy ustalaniu dawki robi się po około 6-8tyg zażywania hormonu
                badania ft 4 i ft 3 bo to ze TSH będzie ok nie oznacza że wolne tez muszą być
                w normie[wtedy zażywa się leki kombinowane zawierajace T4 i T3]ale to się
                rzadko zdarza żeby nie reagowaly wolne.
                USG tarczycy robi się rak na rok lub na 6miesięcy w zalezności od tego czy sa
                guzki czy tez nie ma.Przeciwciała tez można robic raz na 8miesięcy albo
                rzadziej.
                Często tzn raz na 5-6miesiecy robi sie morfologię i żelazo bo w tych chorobach
                niedoczynność/HASHIMOTO zapalenie prowadzącedo niedoczynności może wystepowac
                anemia.Spr się też poziom cukru
                Jeśli w rodzinie były takie choroby jak rzs,cukrzyca pierwszego typu
                bielactwo
                sklerodermia
                toczeń
                łysienie plackowate nalezy to zgłosić lekarzowi
                i wiedzieć że istnieje ryzyko tych chorób dlatego warto zrobic przeciwciała
                przeciwjądrowe ANA I ENa
                regularnie się badać
                pełan morfo
                cukier
                wątrobowe próby
                cholesterol
                mocz
                ETC
                Pamiętać że przy zazywaniu antykoncepcyjnych tabletek zwiększa się
                zapotrzebowanie org na hormony tarczycy i TRZEBA O TYM POGADAć z lekarzem jeśli
                prochy takowe się zażywa.
                • Gość: majka Re: do ISZTAR IP: *.chello.pl 09.08.06, 00:38
                  Musisz koniecznie zrobić badania tarczycowe [reszta],morfo etc iść do endo z
                  polecenia [poszukaj na forum etc],zgłosić że TWOJA MAMA ma HASHI co rodzi
                  podejrzenie że ty tez możesz mieć tę chorobę ,regualrnie się badać i spr czy
                  nie masz PCO czasami niedoczynnosci towarzysza inne choroby endokrynologiczne
                  choć nie ma jeszcze realnego powiązania między PCO a niedoczynnością/
                  Miałas robione usg dopochwowe jajników
                  fsh/lh
                  testosteron
                  Masz problemy z hirsutyzmem[nadmierne owłosienie]bardzo bolesnymi okresami
                  otyłością typu brzusznego[talia]
                  nieregualrne okresy
                  etc?
                  Musisz się dokładnie przebadać i iść do endo i domagać się wyjasnień ,nic się
                  nie bój i jak lekarz bedzie niechętny to też nie daj się zbyć .pzdr
                  • isztar.6 Re: do ISZTAR 09.08.06, 00:48
                    przez ostatnie 10 lat brałam tabletki antykoncepcyjne dlatego problemów z
                    okresem nie było, odstawiłam miesiąc temu bo za kilka miesięcy planowałam zajść
                    w ciążę i stąd te badania, morfologia zawsze wychodziła dobrze ( poza
                    hemoglobiną którą mam czasami za wysoką )usg dopochwowe ok
                    • isztar.6 Re: do ISZTAR 09.08.06, 00:49
                      a i mam córkę, ma 10 lat...
          • isztar.6 Re: co jest z tą normą??? 09.08.06, 00:11
            no to połowę z tych objawów mam i mama ma hashimoto, to chyba nie mam złudzeń
            • Gość: majka do ISZTAR część 2 IP: *.chello.pl 09.08.06, 01:00
              Musisz koniecznie się przebadać i córkę też cała serię jej zrobić wraz z
              usg ,co roku jak bedzie miala ok wyniki rób jej badania zwlaszcza TSH i jak
              zauwazysz że jest senna i apatyczna też ,znajdź naprawdę db endo i uciekaj
              jeśli :a lekarz będzie twierdził że mała jest za młoda
              b że wszystko ok jesli TSH będzie wynosiło 4
              c wogóle powie że przesadzasz i Hashimoto nie jest dziedziczne ,Dziecko
              niedługo wejdzie w okres dojrzewania i oprócz "zwykłych"problemów tego wieku
              lepiej trzymac tarczycę w ryzach.Obydwie koniecznie musiecie sie przebadać --
              Mówię SErio,większość ludzi sprawę olewa a potem sa konsekwencje wierz mi na
              słowo lepiej zapobiegać TYm bardziej że masz jeszcze małą niedoczynność!!
              • Gość: isztar Re: do ISZTAR część 2 IP: *.ebeskidy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.06, 01:09
                Dzięki za wszystkie informacje. Szkoda, że nie zainteresowałam się tym wcześniej
                bo 4 lata tamu robiłam sobie też TSH i miałam 3,16 co uznałam za b. dobry wynik
    • Gość: ala Re: Tarczyca IP: *.icpnet.pl 09.08.06, 01:37
      Moich pierwszych wyników nie pamietam, ale pamięam, że lekarz mi powiedział, że
      cos sie zaczyna dziać w tej mojej tarczycy ale za wcześnie na jakieś leczenie
      (swoja drogą, dziwne, że nie mógł jakoś zatrzymac tego, co sie tam działo).
      Kazał mi przyjść za jakies pół roku. Ja wtedy stwierdziłam, że pewnie mnie tak
      zbył a że tak naprawde nic mi nie jest. No i poszłam nie po 6 miesiącach tylko
      po ok. 2 latach. Zrobiłam sobie znowu badania, w tym TSH. No jak zobaczyłam
      swoje wyniki to sie dopiero wystraszyłam. Miałam 17,5 czegoś tam, a norma była
      chyba do 3. No i mam Hashimoto.
      • Gość: maja Re: Tarczyca IP: *.chello.pl 09.08.06, 13:24
        Bo problemów jesli się robią nie da się zatrzymać ,przeto powinno sie sprawę
        monitorować m.in raz na pół roku jak coś się "zaczyna dziać"żeby trzymać rękę
        na pulsie i wdrożyć leczenie!!!Uczulamm WAS [jak możecie pomagajcie innym]samo
        TSH to nic nie jest robi się inne badania żeby to była komplementarna
        diagnostyka!!Czasem lekarz widząc zawyżone TSH przepisuje JOD co jest już
        błędem bo jeśli to immunologiczne zapalenie to jest to śmierć dla
        tarczycy ,przyspiesza jej włóknienie a często gęsto jod w nadmiarze jest w
        stanie indukowac zapalenie tarczycy zwłaszcza jak ma się dziedziczne
        predyspozycje[Mama ,Tata chorowali]
        Powinniście bezwzględnie dzieci przebadać jak macie zwłaszcza dziewczynki i
        chłopców też ,rzadko bo rzadko ale oni też chorują!!
        Zawsze przed ciążą zgłaszać problem bo w 1 trym trzeba więcej hormonów
        pobrać.Domagać się niezbędnych info od lekarzy !!!Zdrowia ,pzdrawiam
        • Gość: ala Re: Tarczyca IP: *.icpnet.pl 09.08.06, 13:37
          Oczywiscie, że maiałam robione też inne badania. Sporo ich było. Ale akurat o
          tym TSH pamiętam.
          U mnie w rodzinie nikt a nikt nie ma problemów z tarczycą. Nie wiem skad to się
          u mnie wzieło. Ale to nie taka straszna choroba. Już sie przyzwyczaiłam, ze mam
          co dziennie brac tabletkę. Czasem moze mi sie zapomn ale to sporadycznie.
          • zajacowna Re: Tarczyca 09.08.06, 13:57
            ISZTO6, twoj TSH jest duzo za wysokie. Norma eurpojekska to do 2.
            Idz do endokrynologa.
            Okres na 90% tez Ci sie powalił od taczycy.
            Ja jestem chora na hashimoto, wiec dobrze wiem co mówiesmile
            • Gość: juutyta Re: Tarczyca IP: 212.127.95.* 09.08.06, 14:51
              czy jest mozliwe, ze przy hashimoto, tsh, ft3 i ft4 sa w normie?
              jakie objawy daje hashimoto?

a tak przy okazji... jakie badania wykonuje sie na przytarczyce?

sory, ze tak troche nie na temat, ale nie chcialam nowego podobnego watku
              zaczynac...
              • Gość: maja Re: Tarczyca IP: *.chello.pl 09.08.06, 15:31
                Możliwe że teoretycznie można mieć w normie te hormony a przeciwciała i usg
                tarczycy świadczą że cos jest nie tak.Propo tego co to jest HASHIMOTO można
                pocztać na forum tamtejszym [czerwone linki u góry]objawy takie same jak
                przy "zwykłej"niedoczynności ,tu już wymieniłam.Nie wiem jakie badania wykonuje
                się na przytarczyce[wystarczy wpisać w www.google.pl np przytarczyce
                badania lub podobnie napewno wyskoczy co i jak
              • Gość: majka Re: przytarczyce część 3 nadczynność IP: *.chello.pl 09.08.06, 16:04
                Nadczynność przytarczyc

Polega na zwiększeniu w surowicy stężenia PARATHORMonu .Nadczynność przytarczyc
                wpływa na kości
                nerki
                zęby
                układ pokarmowy
                skórę
                ośrodkowy układ nerwowy
                naczynia krwionośne
                nadczynnośc powoduje HIPERKALCEMIĘ i HIPOFOSFATEMIę[za dużo wapnia,za mało
                fosforanów]

DOLEGLIWści i objawy:
                bóle kostne
                złamania kości
                kolak nerkowa[kamienie w drogach moczowych]
                krwiomocz
                bóle brzucha
                zmniejszone łaknienie
                nudności i wymioty
                zaparcia
                depresja
                psychoza

OBJAWY NIEDOCZYNNOŚCI PRZYTARCZYC u chorego po operacji gruczolaka przytarczyc
                [mrowienia,drętwienie kończyn,duszność , drgawki]

Przełom HIPERKALCEMICZNY:
                postępujące osłabienie,zwiększenie oddawania
                moczu,nudności ,wymioty,śpiączka ,zaburzenia świadomości--NATYCHMIAST TRZa sie
                skontaktować z lekarzem

PRZYCZYNY nad.przyt.

gruczolaki przytarczyc[tzw pierwotna nadczynność przytarczyc]
                przerost przytarczyc w przebiegu przewlekłej niewydolności nerek oraz zespołu
                upośledzonego wchłaniania w przewodzie pokarmowym[tzw wtórna nadczynność
                przytarczyc]
                przerzuty nowotworowe do kości

Czynniki sprzyjające zachorowaniu:
                choroby nerek
                nadużywanie preparatów naparstnicy
                przebycie krzywicy
                niedobór witaminy D
                wiek powyżej 50 lat
                płec żeńska

BADANIA

badanie poziomu we krwi i moczu MAGNEZU CA i fosforanów
                rtg kości
                parathormonu oznaczenie
                usg przytarczyc
                scyntygrafia przytarczyc
                ewentualnie tomografia komputerowa /rezonans magnetyczny narządów szyi
                • Gość: maja Re: przytarczyce część4 nadczynność IP: *.chello.pl 09.08.06, 16:05
        • Gość: Ania Re: Tarczyca IP: *.its.it 09.08.06, 15:37
          Kurcze, trafiłam na ten wątek przypadkiem i naszły mnie wątpliwości..

Ostatnio utyłam trochę, niewiele jem (znaczy jem warzywa gotowane, piję kefir)
          i sporo się ruszam. Miałam nadzieję, że szybko się pozbędę nadmiaru tłuszczu
          (głównie brzuch i pupa), a tu guzik..

Zrobiłam badania, wyszło mi TSH 3,623 mIU, fT4 1,21 ng/dl, od lekarza
          rodzinnego usłyszałam, że to książkowy ideał. Poczytałam Wasze posty i teraz
          już sama nie wiem.. Co myślicie?

W dzieciństwie (powiedzmy, 12-15 lat temu) miałam guzka na tarczycy, który po
          leczeniu się wchłonął..
          • Gość: maja Re: Tarczyca do Ani IP: *.chello.pl 09.08.06, 16:07
            Zrób resztę badań już to pisałam nie chce sie powtarzac .TSH nie było idealne i
            trzeba sprawę kontrolować
    • Gość: maja Re: Przytarczyce IP: *.chello.pl 09.08.06, 15:45
      Pozatym zależy czy masz /podejrzewa u Ciebie lekarz niedoczynność /Nadczynność
      przytarczyc

Niedoczynność przytarczyc

Wywołana jest niedoborem parathormonu , który jest produkowany włąsnie przez
      przytarczyce.Parathormon podnosi poziom wapnia we krwi i wraz z kalcytoniną
      [produkuje to tarczyca] oraz wit D reguluje gospodarkę wapniowo--fosforanową
      ustroju.

OBJAWY choroby
      faza ostra--tężyczka--w czasie napadu występują bolesne kurcze mięśni
      twarzy,ramion,dłoni ,czasem stóp,wykręcanie kończyn ,duszność ,napad padaczkowy

łamliwość włosów i paznokci
      niedorozwój zębów
      zaćma
      drętwienie.mrowienie dłoni i stóp
      zaburzenia psychiczne
      to wtedy kiedy choroba jest przewlekła

przyczyny: choroba immunologiczna przytarczyc
      przerzuty nowotworowe do przytarczyc
      przyczyny nienzane
      wrodzony niedorozwój p
      radioterapia okolicy szyi
      przyapdkowe usunięcie podczas usuwania tarczycy lub innych narządów w tym
      obrębie
      hemochromatoza[nadmiar żelaza w org głównie w wątrobie]

Czynniki sprzyjające zachorowaniu:
      urazy
      operacja w obrębie szyi

Badania:
      badanie biochemiczne krwi i moczu [poziom wapnia,magnezu i fosforanów --z krwi]
      dobowa zbiórka moczu na wapń i fosforany
      oznaczenie parathormonu we krwi
      RTG kości[densytometria]w celu oceny gęstości tkanki kostnej
      EKG ---elektrokardiogram --niskie stężenie wapnia we krwi może wywołać
      zaburzenia rytmu serca
      • Gość: maja Re: Przytarczyce część 2 IP: *.chello.pl 09.08.06, 15:53
        Pooperacyjna niedoczynnośc przytarczyc może ustapić po kilku miesiącach ,jednak
        duży procent chorych wymaga leczenia przewlekłego .Wskutek systematycznego
        leczenia choroba jest łagodzona.Nieleczona niedoczynność prowadzi do Śmierci
        [może prowadzić]/

Możliwe powikłania nieleczonej niedoczynności przytarczyc:
        atak tężyczki
        zaćma
        uszkodzenie oun ośrodkowy układ nerwowy
        zaburzenia rytmu serca
        niewydolnośc krążenia
        drgawki
        zniekształcenia zębó

LECZENIE:
        niezbędne systematyczne leczenie
        kontrole regularne lekarskie i laboratoryjne
        Zalecana dieta bogata w wapń i uboga w fosforany[należy ograniczyć spożycie
        mleka i jego przetworów--żółtka jaj ,kalafiory]
        nie jest konieczne ogr.aktywności fizycznej
        wskazane stosowanie kremów nawilżajacych

LECZENIE FARMAKOLOGICZNE:
        preparaty CA w dużych dawkach
        witamina D
        leki uspokajające i przeciwdrgawkowe
        dożylne podawanie Ca w przypadku tężyczki
        istnieja próby leczenia parathormonem
        • Gość: juutyta Re: Przytarczyce część 2 IP: 212.127.95.* 09.08.06, 17:21
          dzieki ci wielkie maja!
          podejrzewam u siebie wlasnie cos takiego crying

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka