Dodaj do ulubionych

Cytologia IIIa

26.08.06, 11:20
Witam wszystkich!!!

Chcialabym sie Was poradzic. Bylam u Dr Urbaniaka w Poznaniu w klienice Luz
Med. Zrobil mi on cytologie. Z badan wyszla gr IIIa, odczyn zapalny. Badanie
mialam robione kilka dni przed okresem. Wiecie moze czy to moglo miec wplyw
na wyniki badan? Lekarz nie poinformowal mnie ze to zly termin. Dzien przed
badaniem na pewno nie wspolzylam ale nie jestem pewna co do 2 dni przed
badaniem. Czy ktoras z Was byla u tego lekarza? Jakie macie doswiadczenia?
Dr Urbaniak przepisal mi leki,powiedzial ze mam je brac przez 3 miesiace i
zglasic sie na wizyte kontrolna. Czy to nie za pozno?

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ania_831 Re: Cytologia IIIa 26.08.06, 18:48
      dziewczyny prosze napiscie co wiecie na ten temat. Nie wiem co robic. Wiem ze
      najlepiej isc do innego lekarza i sie skonsultowac, ale chcialabym tez znac
      Wasze zdanie na ten temat.
    • alinka761 Re: Cytologia IIIa 26.08.06, 18:59
      Grupa I - w rozmazie stwierdza się prawidłowe komórki powierzchownych warstw
      nabłonka wielowarstwowego płaskiego tarczy szyjki macicy, komórki gruczołowe z
      kanału szyjki oraz pojedyncze komórki zapalne.
      Grupa II - w rozmazie obok komórek stwierdzanych w grupie I-szej widać liczne
      komórki zapalne, komórki nabłonkowe wykazujące zmiany zwyrodnieniowe oraz
      komórki pochodzące z procesów regeneracyjnych. Grupa ta obejmuje bardzo
      szerokie spektrum zmian i dlatego winno się okreslić charakter zmiany na
      podstawie stwierdzonego obrazu morfologicznego, np. zapalenie czy proces
      regeneracyjny (reparacyjny). W przypadku zapalenia wprawny cytolog potrafi
      określić czynnik wywołujący zapalenie. W większości takich przypadków należy
      zaproponować badanie kontrolne po przeprowadzeniu leczenia przeciwzapalnego. W
      grupie II-giej nie stwierdza się komórek dysplastycznych czy nowotworowych.
      Grupa II-ga bardzo często występuje u pacjentek z nadżerką.
      Grupa III - W rozmazie widać komórki z cechami dysplazji. Ponieważ określenie
      to obejmuje szerokie spektrum zmian, a ponadto w zależności od ich nasilenia i
      wieku pacjentki postępowanie lecznicze jest zróżnicowane, cytolog powinien
      każdorazowo określić jakiemu nasileniu dysplazji odpowiada stwierdzony obraz
      cytologiczny - małemu, średniemu czy dużemu. Jest to istotne między innymi
      dlatego, że zmiany o charakterze dysplazji małego stopnia są niekiedy wynikiem
      silnego odczynu zapalnego i mogą się cofnąć bez śladu po leczeniu
      przeciwzapalnym. Dalsze postępowanie diagnostyczne (np. pobranie wycinków z
      szyjki macicy) i lecznicze (np. elektrokonizacja szyjki) wdraża się wówczas,
      gdy zmiany utrzymują się przez kilka miesięcy mimo zastosowanego leczenia.
      Grupa IV - w rozmazie stwierdza się komórki o cechach raka płaskonabłonkowego
      przedinwazyjnego.
      Grupa V - w rozmazie stwierdza się komórki nowotworowe odpowiadające rakowi
      płaskonabłonkowemu naciekającemu szyjki macicy lub innemu nowotworowi
      złośliwemu szyjki lub trzonu macicy

z Twojego opisu wynika ża masz III grupę ale ze zmianami dysplazji małego
      stopnia i Twój lekarz chce spróbować najpierw leczenia farmakologicznego.
      Ja w przypadku nadżerki miałam II gr i zabieg krioterapi,jeśli masz wątpliwości
      to moze skonsultuj jeszcze z innym ginekologiem.
      • Gość: ania_831 Re: Cytologia IIIa IP: 213.94.244.* 26.08.06, 19:08
        dziekuje
    • Gość: KACHA25 Re: Cytologia IIIa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 19:28
      Nie jestem z Poznania ale na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza i zrobiłabym
      powtórne badanie cytologii.Moja pani ginekolog nie wykona cytologii w innych
      dniach cyklu jak pomiędzy 10-20.Twierdzi że w tych dniach wynik jest
      najbardziej wiarygodny.Miałam kiedyś IIIgr ale to było jak leżałam w szpitalu i
      byłam po zabiegu operacyjnym. Dostałam wtedy globulki i przeszło. Wynik spadł
      na IIgr i tak jest do tej pory.Pozdrawiamsmile
      • zuella Re: Cytologia IIIa 27.08.06, 09:47
        Jeżeli masz III grupę to znaczy że masz DUŻY STAN ZAPALNY.
        Jak najszybciej rozpocznij leczenie.Lekarz napewno to widział i nie chciał
        czekać.Jak mówisz okres dostałaś dopiero za parę dni.Nie licz na to że w innym
        terminie bez leczenia wyjdzie ci dobra cytologia.Ale zawsze możesz zrobić nic
        nie stoi na przeszkodzie.Nieleczony stan zapalny i to III STOPNIA może
        przekształcić się w nowotwór.Zamiast filozofować bierz tabletki,nie zaszkodzą,
        a tylko pomogą.Wiem z doświadczenia.Pozdrawiam
        • Gość: kalinosia Re: Cytologia IIIa IP: *.chello.pl 27.08.06, 11:08
          mylisz pojęcia, III grupa to nie III stopień stanu zapalnego uncertain.

III grupa może oznaczać właśnie dysplazję małą, śrdnią bądź nawet dużą. III gr
          wymaga dalszej diagnostyki przede wszystkim kolposkopii i dziwne, że lekarz Cię
          na nią nie skierował uncertain. Nie zaniedbaj tego. Zdrówka zyczę
    • Gość: ania_831 Re: Cytologia IIIa IP: 194.72.148.* 28.08.06, 12:29
      dziekuje dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Niedlugo zaczynam drac leki wiec
      mam nadzieje ze po leczeniu wynik bedzie lepszy.

Pozdrawiam
    • Gość: krecik Re: Cytologia IIIa IP: *.lond-th.dynamic.dial.as9105.com 08.10.06, 21:07
      dziewczyny a co jesli mam cytologie gr III i jestem w ciazy???? jak ciaza
      wplywa na owy stan zapalny?
      dziekuje bardzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka