Dodaj do ulubionych

TSH w górnej gr. normy - co to znaczy?

31.08.06, 10:15
odebrałam wynik - jest 4.38 przy normie - wg. tego lab - 4.67
co to oznacza, czy nalezy jeszcze robic jekieś badania?
Obserwuj wątek
    • izolda201 Re: TSH w górnej gr. normy - co to znaczy? 31.08.06, 12:17
      nic, jesli się miesci w normie. Mozesz powtórzyc badanie za jakis czas.
      • Gość: isztar Re: TSH w górnej gr. normy - co to znaczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 15:17
        Takie TSH jest za wysokie dla młodej kobiety ( to zależy ile masz lat) należy
        zrobić dodatkowe badania fT4, fT3, USG tarczycy żeby wyluczyć niedoczynność
        • Gość: isztar Re: TSH w górnej gr. normy - co to znaczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 15:20
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=46599040&a=46599040
          • agamonia isztar dzięki:) gdzie dostać się do Endo w Wie? 01.09.06, 14:30
            • Gość: hfjhsjfs Re: isztar dzięki:) gdzie dostać się do Endo w Wi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 08:45
              Tsh=1 ,to chyba swietny wynik? A mimo tego wypadają mi włosy i nie wiem co
              jeszcze zbadac,badalam poziom zelaza,morfologie,estradiol,prolaktyne i
              pregesteron,włosy lecą od roku,nie reagują na zadne leczenie dermatologa
              • Gość: maja badania IP: *.chello.pl 02.09.06, 14:02
                Zrób sobie trichogram[określi jakiego typu masz wypadanie włosów],usg tarczycy
                ft 4 i ft 3 oraz przeciwciała tarczycy TPO i TG.Spr sobie poziom hormonów typu
                testosteron DHEA-S może masz łysienie androgenowe?Trzeba spr czy nie masz pco?
                Robili Ci usg dopochwowe i spr fsh/lh?
                • Gość: cd Re: badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 14:19
                  robili Usg-mam malego miesniaczka i nic poza tym,oraz niski poziom progesteronu
                  1,66
                  czy te badania ,które wypisałaś moze zlecić lekarz ginekolog [kolejna
                  przeprawa ,bezskuteczne prosby o wykonanie badan-ze wzgl na oszczednosci Nfz-
                  gin nie chce kierowac sad

dziekuje slicznie
                  • Gość: cd Re: badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 14:22
                    fsh w normie
                    • Gość: maja Re: badania IP: *.chello.pl 02.09.06, 16:23
                      Trichogram wykonuje dermatolog w gabinecie--określa fazy wzrostu włosa i można
                      wydedukować jaka jest przyczyna wypadania włosów,pozostałe badanie ginekolog
                      albo endokrynolog ,mięśniak do obserwacji rozumiem że powiedzieli Ci kiedy
                      możesz do nich przyjśc i jak masz kontrolowac sytuację?Jesli nie daja państwowo
                      badań cóż pozostaje rób prywatnie?!!
                      Warto spr glukozę i zamiast zwykłego żelaza ferrytynę [to sa zapasy żelaza],nie
                      piszesz z jakiego miasta jesteś,Był wywiad robiony przez lekarza:jakie leki
                      stosowałaś?
                      Antykoncepcyjne jakieś diuretyki
                      sterydy
                      nadmierna podaż witamin typu A,d ,E?
                      jestes wegetarianką
                      urodziłaś dziecko niedawno
                      miałaś jakieś traumy typu smierć kogoś bliskiego
                      operacje
                      bierzesz coś jeśli chorujesz na choroby przewlekłe
                      bierzesz coś na serce
                      miałaś jakieś zatrucie pokarmowe

Ktoś w rodzinei ma choroby typu:problemy z tarczycą ,cukrzycę ,bielactwo
                      coś ze stawami?

Warto dokładnie wybadać tarczycyę zwłaszcza usg i wolne hormony zrobic oraz
                      przeciwciała TG i TPO.Ktos w rodzinie miał problemy z łysieniem ?
                      Masz przetłuszczajace się włosy,nadmiar włosków w innych miejscach[hirsutyzm]
                      masz otyłośc typu brzusznego[talia za duża]?
                      • Gość: maja Re: badania IP: *.chello.pl 02.09.06, 16:24
                        BEZ badań się nie obędzie a trichogram może dużo wnieść ,najczęściej wykonuja
                        go gabinety specjalistyczne ,szukaj w necie albo na forum Twojego miasta albo
                        podzwoń gdzie możesz,pzdr
                        • Gość: cd Re: badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 18:53
                          Majko od roku borykam sie z tym problemem,dermatolog przepisuje tylko
                          loxon,radical oraz Vitapil,ma gdzies to ze trace coraz wiecej wlosow,teraz
                          odeslal mnie do ginekologa,ten tez na usilne moje prosby wykonal mi badania
                          hormonow,wykazaly tylko zanizony poziom progesteronu,dał mi Diane 35,po ktorej
                          mdli mnie jak diabli,a on ma to .... Faktycznie mam sporą nadwage i jest to
                          brzuszna otyłość,rozpoczełam dietke 1000kcal,jestem z Warszawy

dziekuje za pomoc,buziak
                          • Gość: maja Re: badania IP: *.chello.pl 02.09.06, 19:30
                            Nic Ci dieta nie da jak masz zaburzenia metaboliczno-endokrynologiczne.Polecam
                            wybrac sie prywatnie do dobrego lekarza gin i dermatologa .Porobic badania a
                            nie brać prochy na siłe ,zwłaszcza taką pułapke hormonalna jak to dziadowskie
                            Diane,a badania porobiłaś zanim zaczęłąs brać Diane i czy robisz w trakcie
                            brania ?Np czas krzepniecia krwi i inne na krzepliwość oraz morfologię i próby
                            wątrobowe[aminotraNSFEERAZY]?Bez tego ani rusz a mozna się zakrzepicy dorobic
                            etc/
                            Radzę porządnie ustalić czy to łysienie androgenowe dokładnie spr jajniki
                            zwłaszcza że masz takowy typ otyłości który może wskazywac na Pco czy masz opis
                            usg na którym stwierdzono że brak policystycznych jajników?
                            Trzeba spr hormony męskie i dopiero bawic się /nie w leczenie/Odstawić Diane
                            jeśli sa takie problemy i zmienić lekarzy ,lepiej pójśc ze 3 razy prywatnie niż
                            dać się truć/
                            • Gość: cd Re: badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 08:03
                              broniłam się pred Diane ale pani dr nazwała to histerią,prosiłam o badania
                              przed tymi tabsami,bez rezultatu,sama zapisalam sie do endokrynologa-
                              ginekologa,moze on w koncu zajmie sie trafionym leczeniem,mialam zóltaczke
                              pokarmową a gin bez badan wątroby zlecił Diane,ba,bez zadnych badan,wybiorę do
                              konca to opakowanie i przestanę ,wizyta u endo dopiero 5 pazdziernika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka