agamonia 31.08.06, 10:15 odebrałam wynik - jest 4.38 przy normie - wg. tego lab - 4.67 co to oznacza, czy nalezy jeszcze robic jekieś badania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izolda201 Re: TSH w górnej gr. normy - co to znaczy? 31.08.06, 12:17 nic, jesli się miesci w normie. Mozesz powtórzyc badanie za jakis czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isztar Re: TSH w górnej gr. normy - co to znaczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 15:17 Takie TSH jest za wysokie dla młodej kobiety ( to zależy ile masz lat) należy zrobić dodatkowe badania fT4, fT3, USG tarczycy żeby wyluczyć niedoczynność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isztar Re: TSH w górnej gr. normy - co to znaczy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 15:20 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=46599040&a=46599040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hfjhsjfs Re: isztar dzięki:) gdzie dostać się do Endo w Wi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 08:45 Tsh=1 ,to chyba swietny wynik? A mimo tego wypadają mi włosy i nie wiem co jeszcze zbadac,badalam poziom zelaza,morfologie,estradiol,prolaktyne i pregesteron,włosy lecą od roku,nie reagują na zadne leczenie dermatologa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja badania IP: *.chello.pl 02.09.06, 14:02 Zrób sobie trichogram[określi jakiego typu masz wypadanie włosów],usg tarczycy ft 4 i ft 3 oraz przeciwciała tarczycy TPO i TG.Spr sobie poziom hormonów typu testosteron DHEA-S może masz łysienie androgenowe?Trzeba spr czy nie masz pco? Robili Ci usg dopochwowe i spr fsh/lh? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 14:19 robili Usg-mam malego miesniaczka i nic poza tym,oraz niski poziom progesteronu 1,66 czy te badania ,które wypisałaś moze zlecić lekarz ginekolog [kolejna przeprawa ,bezskuteczne prosby o wykonanie badan-ze wzgl na oszczednosci Nfz- gin nie chce kierowac dziekuje slicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: badania IP: *.chello.pl 02.09.06, 16:23 Trichogram wykonuje dermatolog w gabinecie--określa fazy wzrostu włosa i można wydedukować jaka jest przyczyna wypadania włosów,pozostałe badanie ginekolog albo endokrynolog ,mięśniak do obserwacji rozumiem że powiedzieli Ci kiedy możesz do nich przyjśc i jak masz kontrolowac sytuację?Jesli nie daja państwowo badań cóż pozostaje rób prywatnie?!! Warto spr glukozę i zamiast zwykłego żelaza ferrytynę [to sa zapasy żelaza],nie piszesz z jakiego miasta jesteś,Był wywiad robiony przez lekarza:jakie leki stosowałaś? Antykoncepcyjne jakieś diuretyki sterydy nadmierna podaż witamin typu A,d ,E? jestes wegetarianką urodziłaś dziecko niedawno miałaś jakieś traumy typu smierć kogoś bliskiego operacje bierzesz coś jeśli chorujesz na choroby przewlekłe bierzesz coś na serce miałaś jakieś zatrucie pokarmowe Ktoś w rodzinei ma choroby typu:problemy z tarczycą ,cukrzycę ,bielactwo coś ze stawami? Warto dokładnie wybadać tarczycyę zwłaszcza usg i wolne hormony zrobic oraz przeciwciała TG i TPO.Ktos w rodzinie miał problemy z łysieniem ? Masz przetłuszczajace się włosy,nadmiar włosków w innych miejscach[hirsutyzm] masz otyłośc typu brzusznego[talia za duża]? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: badania IP: *.chello.pl 02.09.06, 16:24 BEZ badań się nie obędzie a trichogram może dużo wnieść ,najczęściej wykonuja go gabinety specjalistyczne ,szukaj w necie albo na forum Twojego miasta albo podzwoń gdzie możesz,pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 18:53 Majko od roku borykam sie z tym problemem,dermatolog przepisuje tylko loxon,radical oraz Vitapil,ma gdzies to ze trace coraz wiecej wlosow,teraz odeslal mnie do ginekologa,ten tez na usilne moje prosby wykonal mi badania hormonow,wykazaly tylko zanizony poziom progesteronu,dał mi Diane 35,po ktorej mdli mnie jak diabli,a on ma to .... Faktycznie mam sporą nadwage i jest to brzuszna otyłość,rozpoczełam dietke 1000kcal,jestem z Warszawy dziekuje za pomoc,buziak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: badania IP: *.chello.pl 02.09.06, 19:30 Nic Ci dieta nie da jak masz zaburzenia metaboliczno-endokrynologiczne.Polecam wybrac sie prywatnie do dobrego lekarza gin i dermatologa .Porobic badania a nie brać prochy na siłe ,zwłaszcza taką pułapke hormonalna jak to dziadowskie Diane,a badania porobiłaś zanim zaczęłąs brać Diane i czy robisz w trakcie brania ?Np czas krzepniecia krwi i inne na krzepliwość oraz morfologię i próby wątrobowe[aminotraNSFEERAZY]?Bez tego ani rusz a mozna się zakrzepicy dorobic etc/ Radzę porządnie ustalić czy to łysienie androgenowe dokładnie spr jajniki zwłaszcza że masz takowy typ otyłości który może wskazywac na Pco czy masz opis usg na którym stwierdzono że brak policystycznych jajników? Trzeba spr hormony męskie i dopiero bawic się /nie w leczenie/Odstawić Diane jeśli sa takie problemy i zmienić lekarzy ,lepiej pójśc ze 3 razy prywatnie niż dać się truć/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 08:03 broniłam się pred Diane ale pani dr nazwała to histerią,prosiłam o badania przed tymi tabsami,bez rezultatu,sama zapisalam sie do endokrynologa- ginekologa,moze on w koncu zajmie sie trafionym leczeniem,mialam zóltaczke pokarmową a gin bez badan wątroby zlecił Diane,ba,bez zadnych badan,wybiorę do konca to opakowanie i przestanę ,wizyta u endo dopiero 5 pazdziernika Odpowiedz Link Zgłoś