Dodaj do ulubionych

Pani doktor

IP: 10.202.7.* 06.11.01, 07:55
Pani doktor w 1996 r rozpoczelam leczenie hirsutyzmu Diana 35. Po blisko 5-ciu latach przerwalam
leczenie. Po 8 m-cach od przerwania leczenia zauwazylam u siebie nasilenie objawow tzn. pojawily
mi sie wlosy na udach czego do tej pory nie bylo. Po badaniu krwi okazalo sie, ze poziom
testosteronu wyniosl 3,18 nmol/l gdzie norma max = 2,5. Przed rozpoczeciem leczenia moj poziom =
2,8, a po kilku m-cach po rozpoczecia leczenia Diana wynosil 1,1.
- Mam pytanie czy taki wzrost testosteronu jest normalny ( badanie bylo przeprowadzone w 18 dniu
cyklu) , gdyz lekarz stwierdzil, ze to sie moze wahac.
- Czy w Polsce w przypadku takiego schorzenia przepisuje sie wylacznie Diane 35. Moj lekarz
powiedzial, ze nie ma na rynku lepszego leku najnowszej generacji leczacego hirsutyzm.
Ja spodziewalam sie, ze po odstawieniu leku poziom testosteronu wroci co najwyzej do poziomu
sprzed leczenia a nie wzrosnie tak gwaltownie. Acha lekarz jeszcze stwierdzil , ze takie objawy jak
nadmierne owlosienie wzmaga sie z wiekiem( mam 34 lata) a do tego mam policystyczne jajniki
skad wszystko sie wzielo wiec nie powinnam sie dziwic, ze mam hirsutyzm.
- Czy sa w Warszawie jacys SPECJALISCI lub gabinety,kliniki itp. zajmujacy sie wymienionym
problemem ? Jak dotrzec do dobrego lekarza , ktory rozumie taki problem?
Bardzo licze na odpowiedz na powyzsze watpliwosci. Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: Pani doktor 06.11.01, 09:19
      Właściwie muszę potwierdzić opinię Pani lekarza- hyperandrogenemia zwieksza się
      z wiekiem i wagą. Ważne jest też jak wyglądaja miesiączki bez leczenia
      hormonalnego - zaburzenia sprzyja przerostom sliuzówki macicy, co po wielu
      latach zwiększa ryzyko raka trzonu macicy, a tabletki antykoncepcyjne temu
      zagrożeniu zapobiegają. Moze Pani przyjmować tez inne leki(spironolakton,
      finasteryD) ale Diane jest jednak najbezpiczniejsza i okazało się,że
      najskuteczniejsza. Niestety nie ma sposoby, by bez leczenia utrzymywałay się
      niskie poziomy testosteronu- taka jest Pani osobnicza sylwetka hormonalan!AM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka