Dodaj do ulubionych

Mala macica

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 10:47
Bylam u lekarza i sie dowiedzialm ze mam mala macice.Jestem przerazona bo
lekarz powiedzial mi ze moge miec problemy z utzrymaniem ciazy anwet z
zajsciem. Ma ktos podobny problem a mimio to ma dzidzusia?
Obserwuj wątek
    • Gość: p Re: Mala macica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 11:00
      i pewnie kazal ci natychmiast starac sie o dziecko..radze ci idz do innego
      lekarza,bo oni czesto tak strasza,wiem cos o tym...a to wcale nie musi byc
      prawda!!
      • Gość: mada Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 11:05
        Nie o ciazy nic nei wspominal zebym sie starala ale kazal odstawic tabletki
        anty bo tylko moze mi sie pogorszyc.
        • Gość: p Re: Mala macica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 11:14
          naprawde idz do innego lekarza,jesli to prawda to bedziesz musiala sie
          pospieszyc z dzidziusiem!Moj lekarz ma chyba na tym wielki interes jak
          pacjentki zachodza w ciaze,bo nie tylko u mnie "wykryl" ta przypadlosc, co
          okazalo sie kompletna bzdura!!Drugi lekarz nic takiego nie zauwazyl a badanie
          bylo o wiele bardziej dokladne bo robil mi tez usg wewnetrzne!Pozdrawiam i
          zycze powodzenia!
          • Gość: mada Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 11:25
            Oki dzieki.A powiedz mi prosze bo inny lekarz robil mi usg ze wzgeldu na
            zapalenie przydatkow chcial spr czy z nimi wszystko w porzadku czy mogl
            przeoczyc mala macice bo skupial sie na przydatkach?
    • Gość: zmień lekarza Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 17:23
      Przed laty mój lekarz mówił mi to samo, że mam tak małą macicę, że pewnie nie
      mam owulacji. Za jego namową odstawiała tabletki. A po dwóch miesiącach byłam w
      ciąży. Oczywiście, nie żałuję. Dziecko jest prawie dorosłe. Ale radzę lekarza
      zmień
    • Gość: mada Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 17:35
      to jest dokladnie moj 3 lekarz- pierwszy badal mnie tylko reka bo jeszcze wtedy
      nie wspolzylam i nic nie powiedzial, drugi mi robil chyyba z 10 razy usg ze
      wzgeldu n apodejrzenie zapalenia przydatkow i ani slowem sie nie zajaklnal o
      malej macicy a dzis trzeci wypalil z ta mala macica na podstawie
      badanai "recznego".Zamierzam isc jeszcze do innego czwartego.Pocieszam sie ze
      dwoch pierwszych ginekologow nic nie wspominalo o malej macicy.
      • Gość: M. Re: Mala macica IP: *.kalisz.mm.pl 14.09.06, 18:18
        Wiesz, ze to dwaj pierwsi milczeli nie znaczy,z e problemu nie ma.
        Moj pierwszy gin nic nie mowil, drugi tez nie....dopiero 4 poinformowal mnie o
        b.powaznych problemach, ktorych konsekwencje "lecze" do dzisuncertain

Zastaanwiam sie tylko dlaczego poprzedni lekazre nic nie powiedzieli.
        • Gość: ania Re: Mala macica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 19:34
          mi dwoch ginow powiedzialo juz to samo. nie wiem czy mam sie martwic tym czy
          nie. jak zapytalam czy to jest problem to powiedzial: na razie nie uprzedzajmy
          faktów, moze cos sie zmieni, jest pani mloda". a jak mała ty masz macice?
          u mnie tez stwierdzil to na podstawie badania "recznego".
    • Gość: mela Re: Mala macica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 19:51
      dziewczyno,a po co ci duża macica.Ci lekarze kończą medycyne a takie bajki
      kobietom opowiadają.Moja koleżanka z mała macicą blożniaki urodziła
      • Gość: mada Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 19:54
        przejmuje sie bo mnie nastarszyl ze moge meic problemy z donoszeniem ciazy.
        wymiarow konkretnych mi nie dal powiedzial tylko "mala macica o nachyleniu
        ostrym".kurde jesli okaze sie to prwda to czemu ten co robil usg mi nic nie
        powiedzial.
        • Gość: mela Re: Mala macica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 20:18
          wszystko okaże się w praniu,a na zaś nie masz co się martwić.Ja miałam
          przegrodę w macicy,gdzie podobno trudno zajść w ciążę,a ja pięknie zaszłam i
          pięknie donosiłam i mam śliczną czwartą córeczkę,która teraz mnie poklepuje po
          bużcesmile
    • Gość: kiki Re: Mala macica IP: 80.103.139.* 14.09.06, 22:20
      mi tez dwoch gin powiedzialo, ze mam mala macice, ale gdy spytalam, czy przez to
      moge miec problemy z zajsciem w ciaze, to nie potwierdzili. I dobrze, bo prawie
      8 m-cy temu urodzilam zdrowa coreczke. Problemow z zajscie w ciaze tez nie
      mialam. Oczywiscie idz do innego lekarza, ale nie przerazaj sie, to wcale nie
      musi byc nic strasznego.
    • Gość: mada Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 22:51
      Dzieki wszystkim kobietka ktore odpisaly. Dodam jeszcze ze raz tez mialm
      robione usg przepochwowe i tez lekarz ani slowem nie zajaklna sie o malej
      maciciy.
      • Gość: zrozpaczona Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 16:17
        Czy ktoras z Was drogie kobietki miala mala macice a pomimo to zaszla w ciaze i
        ja donosila?
    • Gość: Ank1985 Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 18:11
      musiz miec dokladne wymiary wtedy mozna cos pwoiedziec
    • Gość: marta5 Re: Mala macica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 18:49
      u mnie lekarz stwierdził małą macicę jak miałam ok.20 lat.miałam też zaburzenia
      hormonalne-ale okazało sie że przyczyną była tarczyca.pani dr też mnie
      nastraszyła.W wieku 24 lat donosiłam i urodziłam śliczną i zdrową córeczkę(3,5kg.
      • Gość: gosc Re: Mala macica IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 18.09.06, 20:01
        Mnie tez badanie usg dopochwowe wykazalo mała macice. Ale lekarz stwierdzial ze
        moze to byc zwiazane z moja drobna budowa ciala poki co nie straszyl mnie
        pozniejszymi konsekwencjami choc wspomnial ze takie moga byc. Ale powiedzial ze
        nie ma sensu sie narazie tym zamartwiac. Poki co moim problemem jest
        powtarzajacy sie brak miesiaczki pomimo branai luteiny.
        Mam tylko nadzieje ze ta mala macica nie stanie mi na przeszkodzie do zajscia w
        ciaze.
        • Gość: andzia Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 14:04
          a czy to prawda ze pezy malej macicy nie wolno lykac tabletek?
    • Gość: Funia Re: Mala macica IP: 81.255.28.* 25.09.06, 14:23
      o czym Wy mówicie ?? co onaczaa określenie "mała" macica, możecie podać
      przykładowe wymiary macicy uznanej za małą ?
      Ja na USG przezpochwowym mam podany wymiar: 42 mm x 42 mm x 51 mm, lekarz nie
      skomentował tego wyniku a mnie nawet nie przyszło do głowy się go spytać czy to
      jest prawidłowy wymiar, myślę, że tak ale czekam na wasze opinie
      Pozdrawiam
      • Gość: eden Re: Mala macica IP: *.crowley.pl 25.09.06, 15:56
        Widzisz...

Mi badanie USG wskazało na wymiary 2,5 mmm x 2,5 mm x 3,6 mm i lekarz przyznał,
        że macica jest bardzo mała.

Podbijam wątek. Moze ktoś wie o konsekwencjach dla posiadaczek małych macic wink
        Bede wdzięczna za Wasze wypowiedzi.

Ukłony, e.
        • Gość: Funia Re: Mala macica IP: 81.255.28.* 25.09.06, 16:07
          Kochaniutka, chyba pomyliłaś jednostki miary -chodzi o cm , tak ??
          2,5 cm X 2,5 cm X 3,6 cm ??
          lub
          25 mm X 25 mm x 36 mm
          spójrz jeszcze raz na ten wynik USG
          • Gość: zrozpaczona Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 16:19
            --------------------------------------------------------------------------------
            Czy ktoras z Was drogie kobietki miala mala macice a pomimo to zaszla w ciaze i
            ja donosila?
            • m_marta_m Re: Mala macica 25.09.06, 16:47
              spokojnie, nie ma co się przedwcześnie denerwować. któraś z kobiety wyzej
              napisała, że miała mała macicę i urodziła normalnie zdrową córeczkę.
              mnie tylko jeden lekarz powiedział (po badaniu ręcznym), że mam mała macicę.
              miałam kilka razu robione usg i jest wszystko ok, żaden inny lekarz już tego
              nie powiedział.
              poza tym, jeśli ktoś jest drobny (ja np. ważę około 52 kg), to jak ma mieć
              wielką macicę?
          • Gość: e. Re: Mala macica IP: *.crowley.pl 26.09.06, 13:56
            O matko... Jasne żechodzi o jednostkę [cm].

Sorki za błąd.

Ponawiam pytanie.

Ukłony, e.
            • Gość: zrozpaczona Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 14:08
              Jak to wkoncu jest z tymi tabletkami mozna brac czy nie?Nikt nie wie?
            • Gość: Funia Re: Mala macica do e IP: 81.255.28.* 26.09.06, 14:39
              Aha, no to super, bo jak byś miała w mm to byłby baaaaardzo duży kłopot
              Przeciez w ciązy macica się powiększa, co do moich wymiarów macicy, to fakt
              jest większa, ale ja tez mam 'solidną budowę" mam 170 cm, ważę ponad 60 kg, mam
              duży biust, więc tak sobie myślę ,że filigranowe, lub po prostu szczuplutkie
              dziewczyny mają mniejsza macicę
    • Gość: kika Re: Mala macica IP: 194.205.246.* 26.09.06, 14:58
      macica w ciazy sie powieksza!
      • Gość: ania Re: Mala macica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 15:18
        a czemu niby nie moznaby brac pigulek przy malej macicy? co to przeszkadza?
        • Gość: zrozpaczona Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 16:00
          No wlasnie nie wiem i pytam. Mi lekarz ktory stwierdzil mala macice zabronil
          brania pigulek i nawet zaznaczyl w karcie ze mnie uprzedzil o pigulkach.
          • Gość: kratka Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 07:50
            U mnie lekarz wczoraj też stwierdził że mam małą macice. Wczesniej inny lekarz
            też stwierdzil że jest małych rozmiarów, ale mówił żeby się na razie nie
            przejmować, bo moze nie być żadnych problemów. Niestet pierwszą ciążę poroniłam
            i wczoraj lekarz mówił ze to mogło być przyczyną, że moze być mało ukrwiona i
            niesttey mogę mieć kłopt z donoszeniem ciązy sad Na razie dostałam duphaston,
            tylko zastanawiam sie po co, jakie on ma właściwości?
            • Gość: a Re: Mala macica IP: 81.15.223.* 19.01.07, 08:52
              duphaston pomaga utrzymac ciaze.
              • Gość: kratka Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 08:59
                no tak, tylko ja w ciązy n razie nie jestem i na razie nie wolno mi jeszcze
                przez około pół roku. Coś kojarzy mi się ze lekarz mówił iż duphaston może
                pomoze w lepszym ukrwieniu macicy i przygotowaniu do ciąży, może też dzięki temu
                nieco sie powiększy, ale jakoś dziwne to jest dla mnie. Jestem jak na razie
                załamana, i boje się że przez te małe rozmiary mojej macicy moze być problem z
                utrzymaniem kolejnej ciąży
    • nglka Re: Mala macica 19.01.07, 09:48
      Pewnie nie będę pierwszą,która to napisze.
      Mała macica nie ma związku z zajściem w ciążę, bo do zapłodnienia dochodzi w
      jajowodzie. A z utrzymaniem ciąży, to niby czemu? Macica się rozciąga.
      Albo coś przekręciłaś i nie wyłapałaś jeszcze czegoś, co musiał mówił lekarz -
      albo zmień lekarza.
      • Gość: kratka Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:06
        Nie przekręciłam nic. W pierwszą ciąze nie miałam problemów zajść, ale jej nie
        utrzymała. Lekarz mówił mi że moja iwlekość macicy może, ale nie musi powodować
        trudność w utrzymaniu ciąży. Mówił ze moze byc mniej ukrwiona i trudniej się
        rozciągac. Tą moją przypadłość nazwał jakimś fachowym okresleniem. Dał na razie
        Duphaston, mam jeszcze zrobić kontrolą hcg i cytomegalię w klasie IgM.
        • nglka Re: Mala macica 19.01.07, 10:27
          Moja mama miała małą macicę. I owszem, miała problem z utrzymaniem ciąży +
          poronienie ALE znam z for wiele osób, które mają małą macicę - i żadnych
          problemów nie miały
          Ja również mam małą macicę -nigdy nie usłyszałam od lekarza, że to może
          powodować jakiekolwiek problemy, ale też nigdy o to specjalnie nie pytałam.
          Jednak - mój gin wie, że niedługo zacznę się starać i myślę, że gdyby miało to
          aż tak wielkie znaczenie - powiedziałby mi.
          • Gość: kratka Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:51
            Ja już jestem po jednym poronieniu i może dlatego gin mi powiedział ze to mogła
            być przyczyna. Zresztą byłam u niego pierwszy raz i zapytał mnie czy już jakiś
            lekarz mi mówił o małej macicy. A owszem inny lekarz mówił mi ot ym, ale mówił
            ze niekonienecznie musi ona powodować problemu. Moze ona też w moim przypadku
            wynikać z drobnej budoowy ciała.
            Ale fakt faktem ciaży nie utrzymała, niestety cieżko poznać tego przyczynę sad
            • Gość: Mada Re: Mala macica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 11:26
              Witam!!To ja zalozylam ten watek. Powiem co sie dzialo dalej ze mna. Po tym co
              powiedzial ten lekarz zalamalalam sie na maxa. Poszlam do innego lekarza. Ten
              zrobil mi usg i stwierdzil ze rzeczywiscie nie jest duza macica ale trudno zeby
              byla jak jeszcze nie rodzilam. Powiedzial tez ze nie jest jakas
              niedorozwinieeta czy cos w tym stylu. Jak pwoiedzialam ze tamten stwierdzil ze
              moge miec problemy z zajsciem a potem z utzymanie i ze moge poronic to
              powiedzial tylko tyle ze poronic mozna z wielu przyczyn. Moze i w Twoim
              przypadku tak bylo. Wystarczy np. jaks bakteria.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka