Gość: paulina IP: *.e-wro.net.pl 21.10.06, 22:14 mam chrypkę , mówię takim niskuim głosem-znacie jakieś sposoby aby się tego pozbyć, gardło mnie nie boli, gorączki nie mam-więc chyba do lekarza nie ma sensu! prosze o pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nglka Re: coś na chrypkę 21.10.06, 22:23 Gorące mleko z miodem i masłem, albo zwyczajnie wybrać się do apteki po szałwię do płukania gardła i pastylki na gardło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaaaaa Re: coś na chrypkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 10:23 Tabletki "tymianek i Podbiał" na chrypkę super. Ja ledwo mówiłam, zażywałam te najdroższe, reklamowane a te poleciła mi pani w aptece i naprawde polecam. Kosztuja jakies 10 zł niecałe pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Anna Re: coś na chrypkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 12:40 Jeśli nie ma bólu gardła, infekcji (poznałabyś po osłabieniu, podgorączce itp) a jest chrypka - DO LEKARZA! Przyczyn może być kilka, również te paskudne. A może pracujesz głosem, śpiewasz, przetrenowałaś struny? W takim wypadku - też do lekarza. A najlepszym sposobem na chrypkę jest milczenie. Dać strunom urlop. Posłuchaj dobrej rady - idź do lekarza laryngologa! Jak ci rodzinny odmówi skierowania (czasem chytrzą paru groszy na specjalistę), idź prywatnie. Owszem, mam zboczenie zawodowe, jestem onkologiem, ale za dużo już widziałam...Chrypka BEZ infekcji jest do przebadania i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też med. Re: coś na chrypkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 12:59 Potwierdzam. Jestem, co prawda innej specjalizacji, ale post powyżej to RACJA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina Re: coś na chrypkę IP: *.e-wro.net.pl 22.10.06, 14:54 ja myślę,że to od klimatyzacji, pracuje w klimie,ostatnio zaczęli dawać ciepły nawiew, powietrze suche, macie racje ,jak nie minie za 2-3 dni pójdę do lekarza, narazie mam te tabletki podbiał i tymianek i sól jaką s z apteki do płukania, dzięki za odpowiedzi,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuleczka2003 Re: coś na chrypkę IP: *.multioffice.com.pl 23.10.06, 09:00 Polecam Eurespal.....niestety na receptę....moje dziecko brało..i na wakacjach od klimy tak załatwiłam gardło że nie mogłam mówić ani przełykać śliny...i jedyne co miałam to ten syrop...w jeden dzień wszystko mi przeszło...po prostu szok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala woda z solą do płukania IP: *.chello.pl 23.10.06, 19:02 Pracuję głosem i nie raz dopada mnie chrypka. Męczyło mnie zawsze kilka dni po czym samo lub z pomocą leków z apteki przeszło. Ale ostatnio zaczęłam płukać gardło bardzo słoną wodą i już po paru godzinach była róznica. Nie wiem, czy to zawsze tak będzie dzialać, ale warto spróbować. A co do leków z apteki, to larynolog sam odradził mi te wszelkie pastylki do ssania. Lepiej woda z solą. Odpowiedz Link Zgłoś