katarzynekok 05.11.06, 10:44 We wtorek idę na badanie kolonoskopii, ponieważ po drugim porodzie zaczęły mnie dręczyć hemoroidy. Napiszcie mi coś o tym badaniu, wiem tylko że będzie robione w znieczuleniu ogólnym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blanez16 Re: Kolonoskopia 05.11.06, 11:41 Nie wiem gdzie będziesz miała robione badanie, ja miałam w szpitalu na Brzeskiej w Warszawie (niestety z zupełnie innego powodu niż hemoroidy), bałam się, że będzie to bardzo nieprzyjemne, a okazało się całkiem do przyjęcia. U mnie wyglądało to tak : poszłam do przebieralni dostałam flizelinowe ubranko - szorciki i górę, weszłam na salę zabiegową - wszystko elegancko zaciemnione, więc nie paradujesz z gołym tyłkiem za przeproszeniem (bo te szorciki to jednak symboliczne), dostałam znieczulenie, personel pomógł ułożyc mi się na stole zabiegowym na boku i tak sobie leżałam. Jak znieczulenie zadziałało, to prowadzący badanie nożyczkami wyciął w tych szorcikach dziurkę wielkości dwuzłotówki, dokładnie w wiadomym miejscu i wprowadził sondę/kabelek/kamerkę czy jak tam zwał. Wszystko delikatnie, pełna kultura, nic nie czułam, ale byłam względnie przytomna (co podobno dziwne). I koniec. Po badaniu przewieźli mnie na łózku na salę gdzie za parawanami spali inni pacjenci. Jako, że ja nie spałam, wyszłam dosc szybko, po 2-3 godz., z tym, że nie było mowy, żeby wypuścili mnie samą. Później miałam tylko lekkie plamienie przez ok. dobę i żadnych dodatkowych wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynekok Re: Kolonoskopia 05.11.06, 11:48 Dzięki, trochę mnie uspokoiłaś. Napisz proszę jak wygladało przygotowanie do badania tzn. lewatywy, ścisła dieta itp. Odpowiedz Link Zgłoś
blanez16 Re: Kolonoskopia 05.11.06, 11:58 Lewatywę o ile pamiętam, to sama sobie robiłam, a dieta była ścisła przez dwie doby, tzn. w pierwszym dniu przed tylko lekkostrawne posiłki papkowate, w drugim dniu tylko płyny i pamiętam, że musiałam wypic jakiś roztwór z apteki. Na osiem-sześc bodajże godz. przed badaniem to już kompletnie nic, zwilżanie ust tylko. Ale jak to, we wtorek idziesz na badanie i nie dali Ci wcześniej listy wskazówek jak się przygotowac do badania ? Chyba, że jeśli badają tylko końcowy odcinek jelita grubego, to może cała procedura jest inna. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynekok Re: Kolonoskopia 05.11.06, 12:12 Rzecz w tym ,że nic nie wiem prócz tego iż w znieczuleniu ogólnym, bo siostra oddzialowa jak i ordynator nie byli zbyt rozmowni. Jutro mam się wstawić na 7:00 rano na pobranie krwi i "po wskazówki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kjuh Re: Kolonoskopia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 23:45 żeby zbadać hemoroidy nie potrebna jest kolonoskopia.Proktolog ma taki wziernik,którym bada tylko dolny odcinek jelita grubego Odpowiedz Link Zgłoś