Dodaj do ulubionych

Kolonoskopia

05.11.06, 10:44
We wtorek idę na badanie kolonoskopii, ponieważ po drugim porodzie zaczęły
mnie dręczyć hemoroidy. Napiszcie mi coś o tym badaniu, wiem tylko że będzie
robione w znieczuleniu ogólnym.
Obserwuj wątek
    • blanez16 Re: Kolonoskopia 05.11.06, 11:41
      Nie wiem gdzie będziesz miała robione badanie, ja miałam w szpitalu na
      Brzeskiej w Warszawie (niestety z zupełnie innego powodu niż hemoroidy), bałam
      się, że będzie to bardzo nieprzyjemne, a okazało się całkiem do przyjęcia. U
      mnie wyglądało to tak : poszłam do przebieralni dostałam flizelinowe ubranko -
      szorciki i górę, weszłam na salę zabiegową - wszystko elegancko zaciemnione,
      więc nie paradujesz z gołym tyłkiem za przeproszeniem (bo te szorciki to jednak
      symboliczne), dostałam znieczulenie, personel pomógł ułożyc mi się na stole
      zabiegowym na boku i tak sobie leżałam. Jak znieczulenie zadziałało, to
      prowadzący badanie nożyczkami wyciął w tych szorcikach dziurkę wielkości
      dwuzłotówki, dokładnie w wiadomym miejscu i wprowadził sondę/kabelek/kamerkę
      czy jak tam zwał. Wszystko delikatnie, pełna kultura, nic nie czułam, ale byłam
      względnie przytomna (co podobno dziwne). I koniec. Po badaniu przewieźli mnie
      na łózku na salę gdzie za parawanami spali inni pacjenci. Jako, że ja nie
      spałam, wyszłam dosc szybko, po 2-3 godz., z tym, że nie było mowy, żeby
      wypuścili mnie samą. Później miałam tylko lekkie plamienie przez ok. dobę i
      żadnych dodatkowych wrażeń.
      • katarzynekok Re: Kolonoskopia 05.11.06, 11:48
        Dzięki, trochę mnie uspokoiłaś. Napisz proszę jak wygladało przygotowanie do
        badania tzn. lewatywy, ścisła dieta itp.
        • blanez16 Re: Kolonoskopia 05.11.06, 11:58
          Lewatywę o ile pamiętam, to sama sobie robiłam, a dieta była ścisła przez dwie
          doby, tzn. w pierwszym dniu przed tylko lekkostrawne posiłki papkowate, w
          drugim dniu tylko płyny i pamiętam, że musiałam wypic jakiś roztwór z apteki.
          Na osiem-sześc bodajże godz. przed badaniem to już kompletnie nic, zwilżanie
          ust tylko.
          Ale jak to, we wtorek idziesz na badanie i nie dali Ci wcześniej listy
          wskazówek jak się przygotowac do badania ?
          Chyba, że jeśli badają tylko końcowy odcinek jelita grubego, to może cała
          procedura jest inna.
          • katarzynekok Re: Kolonoskopia 05.11.06, 12:12
            Rzecz w tym ,że nic nie wiem prócz tego iż w znieczuleniu ogólnym, bo siostra
            oddzialowa jak i ordynator nie byli zbyt rozmowni. Jutro mam się wstawić na
            7:00 rano na pobranie krwi i "po wskazówki".
            • Gość: kjuh Re: Kolonoskopia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 23:45
              żeby zbadać hemoroidy nie potrebna jest kolonoskopia.Proktolog ma taki
              wziernik,którym bada tylko dolny odcinek jelita grubego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka