Gość: mnb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 10:13 Czy można w wieku 23 lat dostać aparat refundowany przez kasę chorych? Te krzywe zęby są moją zmorą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bambina Re: aparat na zęby IP: 217.153.131.* 08.11.06, 11:32 niestety nie, aparaty refundowane są do 18 roku życia, musisz zapłacić z własnej kieszeni i to słono... jeżeli zęby sa bardzo krzywe i rzeczywiście Ci przeszkadzają to załóż aparat ale jeżeli jest to tylko niewielkie skrzywienie - nie zawracaj sobie głowy - ja noszę już trzy lata, wadę miałam doś poważną dwa zęby wystawały... koszt łuku górnego 1600, drugie tyle za łuk dolny... wizyty co miesiąc po 200 zł, rentgen 100 zł (na szczęście nie za często, usunęli mi dwa zdrowe zęby i musiałam chirurgicznie usunąć ósemkę (400 zł)... pomijam ból i notorycznie podrażnione dziąsła i policzki... koszmar! więc zastanów się dobrze! Jak obserwuję to ludzie z gorszymi wadami chodzą i nie mają z tym problemu. Jakbym miała drugi raz zakładać to przypuszczam żebym się nie zdecydowała... Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: aparat na zęby 08.11.06, 14:24 zależy jakie jest to skrzywienie, czasami można założyć licówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnb Re: aparat na zęby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 14:27 A co to takiego te licówki i ile kosztuje ich założenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: aparat na zęby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 17:10 ja nosze aparat staly juz 1,5 roku za tydzien zdejmuje i gdybym miala założyć jeszcze raz to ani chwili bym sie nie wahała. mnie tam nic nie szarpało a napewno nie tak żebym miala z tego powodu rezygnować z ładnego uśmiechu. Jeśli tylko stać Cię to załóż aparat to inwestycja na cale życie !!pozdr Odpowiedz Link Zgłoś