Dodaj do ulubionych

tarczyca??

IP: *.acn.waw.pl 07.12.06, 16:45
dzis zrobiłam badania na tarczycę, czyli TSH, nie mam okresu od 2 miesięcy,
badania na ciąże z krwii ujemne, prolaktyna też ujemna.Wynik TSH - 2.45.
Nie znam się ale lekarz mówi ze w normie.A ja czuje ze jednak nie. Dusi mnie
w gardle.Pomocy
Obserwuj wątek
    • Gość: Majka Re: tarczyca?? IP: *.cable.quicknet.nl 07.12.06, 17:57
      Dusi Cie moze od nerwow i stresu? TSH masz w normie, chociaz wedlug mojego endy
      kobieta w wieku rozrodczym powinna miec ponizej 2. Czy chcesz zajsc w ciaze? Co
      najbardziej Cie martwi, brak okresu, tarczyca, czy to uczucie w gardle? Moze
      powinnas jeszcze poczekac, moze to chwilowe zaburzenie hormonalne i organizm
      wroci na swoj tor...
      • Gość: dd Re: tarczyca?? IP: *.acn.waw.pl 08.12.06, 07:05
        tak dusi mnie z nerwów, za każdym razem kiedy się denerwuje.Nie chce zajść w
        ciążę, mam już dziecko, ale chciałąbym się nie denerwowac, a mam sytuacje ze
        ciągłe nerwy.
    • saba76 Re: tarczyca?? 07.12.06, 19:38
      bo oprócz TSH powinno być USG tarczycy- podstawa, a z badań przeciwciala, oraz
      FT3 oraz FT4
      • kaczka78 Re: tarczyca?? 08.12.06, 07:34
        TSH, ft3 i ft4. To wszystko też pod kątem subklinicznej niedoczynności
        taczycy.Jak wpiszesz w wyszukiwarkę forum ten termin to ci wyskoczy co to jest.
        TSH poniżej dwóch - z tym bym się zgodziła na podstawie moich doświadczeń ale
        ponoć każdy organizm jest inny. USG wskaże czy są guzki i czy tarczyca jest
        powiększona.( Może rosnąć do środka i dusić. USG obok ft3 i ft4 to podstawa.
        Lekarze nie zlecają bo kasa.Na USG i TSH możesz wydębić skierowanie reszta
        odpłatna.)

Przeciwciała TPO, TPG i TRAB - w dalszej kolejności w celu weryfikacji
        autoimmunologicznych ostatnio b. popularnych (bo wreszcie zaczyna się mówić w
        tym kraju że takie coś istnieje i z tąd wysyp diagnoz) chorób tarczycy:
        Hashimoto i Graevsa- Basedowa (nie pamiętam dokł. jak sie to drugie pisze).
        Powertuj forum choroby tarczycy co to takiego.

Twoje odczucia mogą być związane z nerwami ale również z tarczycą a nerwy wogle
        to jeden z objawów dla chorej tarczycy. Dobry psychiatra i psycholog powinien i
        tak odesłać cię do weryfikacji odn tarczycy a zły zapisze najpierw melise a
        potem antydepresanty. Przed diagnozowaniem jakielkolwiek nerwicy trzeba
        wykluczyć wachania chormonalne.

Aha.To, że wyniki wyjdą ok teraz powinno zobligować ciędo powtórzenia ich za
        4,5 tyg. bo twoje samopoczucie może świadczyć o tym, że coś się tam dzieję.

No i zostaje jeszcze wapń, magnez, potas. Uzupełnienie tych pierwiastków
        potrafi uspokoić.

• Gość: dd Re: tarczyca?? IP: *.acn.waw.pl 08.12.06, 09:01
      a kto daje skierowanie na te badania? jeśli wyjdzie ze to tarczyca to będę
      brała jakies leki? całe zycie już? proszę napiszcie jak wiecie.
    • Gość: Majka Re: tarczyca?? IP: *.cable.quicknet.nl 08.12.06, 09:38
      Wiesz, nie panikowalabym tak odrazu z tymi autimunologicznymi chorobami i
      guzkami. Pewnie, ze moze byc wszystko, ale najczesciej najmniej skomplikowane
      sa przyczyny naszych dolegliwosci. Sama mam hashimoto, czyli niedoczynnosc na
      tle autoimunologicznym, wiec i troche doswiadczenia z tarczyca. I tak jak
      Ciebie, dusi mnie w przelyku, i w moim przypadku to jest z nerwow a nie od
      tarczycy. TSH masz takie na granicy, wiec dla pewnosci mozesz jeszcze sobie
      oznaczyc ft3 i ft4. Jezeli chcesz byc do konca spokojna to mozesz tez zrobic
      sobie usg tarczycy i dopiero wtedy, jezeli cos bedzie nie tak oznaczyc
      przeciwciala. No ale to wszystko najlepiej po okiem endokrynologa. Moze
      poprostu wybierz sie na wizyte zamiast latac i robic wszystkie badanie na
      wlasna reke. Powodzenia! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka