u-kochana 08.12.06, 20:11 w jaki sposób bada się tarczycę i gdzie należy się zgłosić?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: Tarczyca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 20:20 a to zależy, czy chcesz robić badanie krwi czy USG Odpowiedz Link Zgłoś
u-kochana Re: Tarczyca 08.12.06, 20:24 nie mam pojęcia,to zależy, które jest bardziej wiarygodne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Tarczyca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 20:30 boszszszsz, to zależy czy chcesz zbadać czy masz nadczynność, czy też czy jest powiększona Odpowiedz Link Zgłoś
la_veuve_noire Re: Tarczyca 08.12.06, 20:32 bo na tym i sąsiednim forum wszyscy koniecznie chcą samodzielnie diagnozować sobie choroby tarczycy, to taka tutejsza moda Odpowiedz Link Zgłoś
la_veuve_noire Re: Tarczyca 08.12.06, 20:31 Należy zgłosić się do lekarza rodzinnego, który zadecyduje o badaniach i ewentualnym dalszym leczeniu u specjalisty. Jeżeli chcesz prywatnie, to od razu idź do endokrynologa i on zleci Ci badania (też płatne). Odpowiedz Link Zgłoś
zajacowna Re: Tarczyca 09.12.06, 17:40 jesli chcesz na wlasna reka zabadac to .. musisz zrobic tsh, ft3 i ft4... jak chcesz isc do rodzinnego, to on moze dac ci tylko skierowanie na tsh.. reszte moze dac tylko endokrynolog Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: Tarczyca 09.12.06, 20:16 samo badanie krwi nie wystarczy trzeba zrobic tez usg ja mam chora tarczyce,powiekszona i z guzem a wyniki cały czas b.dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajacowna Re: Tarczyca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 09:51 masz racje. Chcialam napisac tylko o tych podstawowych badaniach. Jesli chce ktos zrobic panel to tsh, ft3,. ft4. usg i przeciwciala a tpo i atg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Tarczyca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 10:44 to ja się przylaczę do wątku, jakiś czas temu lekarz stwierdzil u mnie powiekszoną tarczycę, zrobilam badanie TSH, wyszło w normie, lekarz stwierdził, ze skoro tak, to nie ma co się przejmowac. jednak zastanawiam się czy nie zrobic usg na własną rekę. czym wogóle może grozić powiększona tarczyca, gdy to badanie tsh wyszło ok? Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: Tarczyca 10.12.06, 12:45 ja bym na Twoim miejscu zrobila USG, mi dlugo guz tarczycy nie "mieszał" w hormonach ,no ale nadszedl taki czas ,ze mam teraz nadczynność. USG i przeciwciala są wazne ,a jesli wykryto powiększenie ,guz ,nalezy kontrolować rególarnie i być pod opieką endokrynologa Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: Tarczyca 10.12.06, 13:31 mój guz urosl to 3cm hormony zostawiajac w spokoju a tarczyca powiekszyla sie nieznacznie...to podstepne dziadostwo koniecznie zrobcie usg tylko bez paniki Odpowiedz Link Zgłoś
zajacowna do Abc 10.12.06, 18:09 Abc a jakie Ci konkretnie wyszlo tsh? robilas tez ft3 i ft4? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: do Abc IP: *.aster.pl 10.12.06, 18:27 umm robiłam tylko jedno badanie,nie znam się za bardzo na tym, ale tutaj jest napisane TSH (met.MEIA) tsh wyszlo mi 1,52 ( norma 0,49-4,67) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajacowna Re: do Abc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 19:03 hmm no to rzeczywiscie dobry wynik... Jesli chcesz to mozesz rozszerzyc panel badan na usg. Mozesz tez sprawdzic terrytyne i wit b12.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajacowna Re: Tarczyca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 19:03 hmm ciekawe.. jak stwierdzil lekarz powiekszona tarczyce.. reka badal??? fajnie jakis czarodziej Odpowiedz Link Zgłoś
dagny71 Re: Tarczyca 10.12.06, 20:02 Badanie palpacyjne tarczycy jest jednym z elementów badania fizykalnego pacjenta. Palpacyjnie można określić nie tylko,czy tarczyca jest powiększona,ale także można ocenić stopień wola. Wyobraź sobie,że rozmowa z pacjentem i badanie tegoż pacjenta decydują w 80% o rozpoznaniu choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
zajacowna Re: Tarczyca 10.12.06, 20:14 tak... ale jak bardzo juz tarczyca musi byc powiekszona aby to wzczuc pod reka? Czy nie lepiej zrobic usg? Odpowiedz Link Zgłoś
la_veuve_noire Re: Tarczyca 10.12.06, 20:26 Ty byś nie wyczuła, endokrynolog - owszem. Powody zostały wyjaśnione wczoraj na Zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Tarczyca IP: *.aster.pl 10.12.06, 21:04 tak, to było badanie ręką. w zasadzie poszłam do lekarza z zupełnie innym problemem, ale w trakcie wizyty padło pytanie, czy badałam tarczyce, bo mam wole, zdziwilam sie, bo naprawde nikt u mnie zadnego wola nie widzi.jeżeli juz je mam, jak to twierdzi lekarz, to naprawde musi byc bardzo male. Odpowiedz Link Zgłoś
izek26 Re: Tarczyca 13.12.06, 22:28 chciałabym sie dolączyc ja sama zauważyłam powiekszone wole,poprosilam lekarza rodzinnego o skierowanie na badania no i po usg jest nieciekawie jeden guz drugim pogania pani powiedziała ze operacja jest konieczna to zalezy jeszcze kiedy czy mam nadczynnosc?teraz mam juz wyniki tsh jest-0,008 nadczynność jeszcze jaka,czekam teraz na wizytę w poradni endykronologicznej.jeszcze nie wiem kiedy się dostanę ,podobno są długie terminy... Odpowiedz Link Zgłoś