Dodaj do ulubionych

Prolaktyna

IP: *.broker.com.pl 29.12.06, 12:03
Witam!
Ja miałam w wieku 20 lat, czyli 5 lat temu, robione badanie poziomu
prolaktyny, która była podwyższona trzykrotnie. Najbardziej jednak martwi mnie
fakt bardzo nieregularnych miesiączek, mój cykl czasami trwa nawet dwa
miesiące. Być moze jest to spowodowane braniem Rispoleptu, jest to lek
przeciwpsychotyczny, który biore od siedmiu lat. Przed zachorownaiem i
rozpoczęciem leczenia rispoleptem miesiaczkowałam jakieś dwa lata, gdyż
miesiączkować zaczęłam w wieku 14 lat, czyli dość późno.Od początku
miesiączkowania miałam problemy z ich regularnością, ale czytałam, że może on
sie stabilizować nawet dwa lata. Mam również ciemne owłosienie na brzuchu i po
kilka włosków na piersiach. Mój ginekolog stwierdził, że nie każda kobieta
musi miesiączkować regularnie, zwłaszcza że przyjmuję leki. Mam jednak
pytanie, czy powinnam zrobić usg jajników, tsh miałam robione, było w normie,
nie mam problemów z cerą, ani nie tyję zbyt szybko, jedynie przetłuszczają mi
sie włosy, ale to u mnie rodzinne.
Obserwuj wątek
    • ida37 Re: Prolaktyna 29.12.06, 13:09
      Hej, ja też biorę antydepresanty...mam problemy z cyklami, tylę, puchnę sad
      poszukaj tu, może coś znajdziesz:
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=prolaktyna&ile=20&sort=data_desc&spojnik=and&forum=216&poz=0&A_szukaj=tresc&x=0&y=0&zywe=2
      • neonka87 Re: Prolaktyna 29.12.06, 13:47
        idź do lekarza i powiedz żeby dał ci skierowanie na usg dopochwowe nie chce cie
        straszyć ale masz takie objawy jak przy policystycznych jajnikach usg wykryje
        czy masz jakieś pęcherzyki na jajnikach i czy są policystyczne najlepiej zrobić
        to jak najwcześniej bo potem możesz mieć problem z zajściem w ciąże
      • mazur39 nie chwal się! w międzyczasie wszyscy 29.12.06, 17:45
        już wiedzą co bierzesz i z czym masz problemy.
        Musisz coś nowego wymyśleć. wink)))))
        Tyjesz i puchniesz z tęsknoty! smile
    • lidria Re: Prolaktyna 29.12.06, 16:53
      badanie na prolaktyne mialas zwykle czy po obcciazeniu MCP? bo jesli po MCP(
      metoklopramid) i prolktyna wzrosla trzykrotnie to jeszcze nie jest tak zle.
      znalazlam gdzies na forum taki tekst:

test z metoklopramidem( MCP)
      "Jest to test dynamiczny oceniający rezerwę prolaktynową przysadki, czyli po
      prostu jej zapas. Metoklopramid ( MCP - czyli test MCP) blokuje receptory
      dopaminergiczne w przysadce a dopamina, która działa poprzez te receptory
      wywiera działanie hamujące na wydzielanie prolaktyny. MCP nie dopuszcza więc do
      receptora hamującej dopaminy i dochodzi do uwalniania z przysadki zapasów
      prolaktyny. Test pozwala w ten sposób rozpoznać przyczynę hiperprolaktynemii. U
      osób zdrowych wzrost PRL po MCP występuje do 5x w stosunku do wartości
      wyjściowej PRL, u osób z hiperprolaktynemią czynnościową ( czyli to, co ma
      większość dziewczyn tutaj na Bocianie), wzrost po MCP jest dużo powyżej 5x, a
      gdy wzrost po MCP jest niewielki a wartości wyjściowe PRL mocno podwyższone,
      wskazywać to może na obecnośc mikrogruczolaka przysadki"

nieregularne miesiaczki mogo byc od:
      1. tarczycy - gdy masz niedoczynnosc( wysokie tsh) - teraz zastanow sie jakie
      bylo to twoje tsh, bo prawidlowe powinno byc w granicach 1, mimo ze normy
      laboratoryjne podaja zawyzone wartosci( chyba tu chodzi o to zeby nie leczyc
      ludzi, zeby bylo taniej)..... czasem oznaczenie tylko tsh nie wystarcza ,
      potrzebne jest nieraz takze wolne ft3 i ft4( te hormony sa juz płatne).

2. istotne jest tu takze to ze bierzesz leki psychotyczne, wejdz na strone :
      www.phmd.pl/modules.php?name=Current_Issue&d_op=download_html&id=6992&vol_all=59

byc moze od tych lekow wzrasta ci prolaktyna, a w efekcie masz nieregularne
      miesiaczki.

3.ciemne owlosienie na brzuchu i na piersiach moze potwierdzac
      hiperprolaktynemie, moze tez wskazywac na pco. pco rowniez jet odpowiedzialne
      za nieregularne miesiaczki.

4.za nieregularne miesiaczki moze byc tez odpwiedzialny testosteron produkowany
      w nadnerczach, jesli masz go za duzo , okresy bedziesz miala nieregularne.

5. usg jajnikow jak najbardziej zrob - niech to bedzie usg sonda waginalna bo
      jest bardziej miarodajne niz przez powloki brzuszne. takie usg moze potwierdzic
      lub wykluczyc pco, ale nie potwierdzi ani nie wykluczy hiperprolaktynemii.

6. glowa do gory!!

7. porob sobie spokojnie badania. powtarzam - spokojnie...
      na tarczyce robi sie : tsh, ft3, ft4,
      na janiki( pco) : lh, fsh, usg waginalne
      na nadnercza:wolny testosteron(czasem takze robi sie calkowity testosteron,DHEA
      na przysadke : prolaktyne

8. ja musialam taki komplet badan zrobic zeby sprawdzic co u mnie bylo
      przyczyna nieregularnych i skapych miesiaczek.

9. WSZELKIE odchyly od norm MOZNA leczyc, ani pco, ani wysoka prolaktyna nie
      jest wyrokiem, niech cie nikt nie straszy ze bedziesz miala jakies problemy!!!

pozdrawiam cie serdecznie! smile

• Gość: basia Re: Prolaktyna IP: *.broker.com.pl 29.12.06, 20:17
        Jeśli dobrze pamiętam, badania robiłam bez obciążenia metoclopramidum, usg
        dopochwowe miałam robione w sierpniu, na ostatniej wizycie u ginekologa,
        powiedział, ze wszystko w porządku. Wyniki prolaktyny były mniej wiecej
        takie:norma 40-400 , ja miałam 1000, przy tych wynikach moja ginekolog
        postraszyła mnie właśnie mikrogruczolakami na przysadce, byłam u endokrynologa,
        który stwierdził, że to od leków, brałam wtedy również antykoncepcyjne.
        • Gość: kasia Re: Prolaktyna --d o Basi IP: *.chello.pl 29.12.06, 23:44
          Zrób sobie badanie TSH powinno być max do 2 ,ft 4 ,usg tarczycy oraz
          przeciwciałą tarczycy TG i TPO, oraz idź na usg dopochwowe trzeba spr czy nie
          masz PCO[policytystycznych jajników].Zmien lekarza co to za specjalista który
          nie spr wszystkich opcji,wpisz w wyszukiwarkę forumową Prolaktyna będziesz
          wszystko miala ,pzdr
        • lidria zmień lekarza!! 30.12.06, 14:54
          nie rozumiem jak ginekolog moze wydawac wyroki nie majac wszystkich badan....

ok, masz podwyzszona prolaktyne...
          ok, moze ona wskazywac na mikrogruczolaka, ale zeby to stwierdzic nalezy zrobic
          rezonans... ok, niech sobie ta twoja lekarka przypuszcza ze to moze byc to, ale
          po co ciebie straszy?....skoro do konca nie wie.... zmien lekarza bo tylko
          bedziesz sie denerwowac niepotrzebnie..
          mysle ze endokrynolog ma racje, ze to bedzie od lekow, ale poczytaj jeszcze na
          forum.
          na zbicie prolaktyny stosuje sie najczesciej bromergon, wtedy okresy powinny
          sie unormowac.

dobrze ze napisalas ze bralas jeszcze antykoncepcyjne. nie wiem czy wiesz ale
          jak sie bierze antykoncepcyjne to zwieksza sie w organizmie zapotrzebowanie na
          tyroksyne( hormon tarczycy). byc moze w wyniku tabsow powstal u ciebie deficyt
          tyroksyny, co nalezy rozumiec jako ze wpadlas w niedoczynnosc tarczycy.

ZBADAJ TARCZYCE!!! tarczyca potrafi caly uklad hormonalny rozwalic, dlatego
          moze wlasnie masz nieregularne okresy. badz pod kontrola DOBREGO endokrynologa.

a wiec biorac wszystko do kupy - ja bym stawiala na tarczyce albo na leki
          psychotyczne.

pozdrawiam!
    • frygamfs Re: Prolaktyna 29.12.06, 21:07
      cześć ja też brałam rispolept i wtedy wzrosła mi prolaktyna pięciokrotnie powyżej normy. żeby miesiączki były regularne i prolaktyna wróciła do normy to musisz zacząć łykać bromocorn, czyli popularny bromek. w ciągu kilku tygodni prolaktyna wróci do normy, będziesz misiączkować i będzie owulacja.
      czy masz schizofrenię? ja teraz biorę trilafon w zastrzykach i jestem po prostu zachwycona. prolaktyna w normie, samopoczucie idealne, żadnych objawów choroby. czuję się swietnie.
      • Gość: basia Re: Prolaktyna IP: *.broker.com.pl 30.12.06, 08:45
        Zgadza się, choruję na schizofrenię, biorę Rispolept 3 mg oraz diphergan w
        przypadku kłopotów ze snem, a trilafon doraźnie, w razie lęku, niepokoju.
        Zastrzyków strasznie nie lubię.
        Masz dzieci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka