Dodaj do ulubionych

zdrowe ósemki

02.02.07, 10:53
Byłam w tym tygodniu na kontrolnej wuzycie u dentysty i wszystkie zęby mam zdrowe. Jednak lekarz zasugerował usunięcie dwóch górnych ósemek, bo wciskają się w policzek i ledwo mieszczą mi się górne zęby.
Mam co do tej propozycji mieszane uczucia - zęby są zdrowe, nie przeszkadzają mi, czuję się ok, naczytałam się tyle o bólu i problemach z usunięciem ósemek. Jest sens???
Obserwuj wątek
    • blaszany_dzwoneczek Re: zdrowe ósemki 02.02.07, 11:15
      Miałam usuwaną jedną ósemkę, bo wyrosła poziomo, a właściwie ukośnie. Miałam
      mieć ją usuwaną chirurgicznie, ale w końcu udało sie normalnie, bo kawałek jej
      wystawął z dziąsła. I nie przypominam sobie, żeby jaki wyjątkowy był problem -
      jak to zwykle po usunięciu zęba. Teraz caly czas się zbieram do usunięcia
      drugiej, która całkiem w dziąśle leży. A jesli u Ciebie rosną normalnie to nie
      powinno być jakiegoś wielkiego problemu chyba z usunięciem. Jeśli w czymś te
      ósemki przeszkadzają, naciskają na inne zęby, psują zgryz... to bym usunęła, bo
      one do niczego nie są potrzebne. Ale jak nie przeszkadzają, tylko lekarz jest
      zagorzałym zwolennikiem usuwania ósemek tak na wszelki wypadek, to bym nie
      usuwała, bo i po co.
    • Gość: dominia Re: zdrowe ósemki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 12:09
      Moja gorna 8 rosnie w kierunku policzka bo sie nie miesci w luku. nie
      przeszkadzala poki nie ruszyla- obsunela sie moze o milimetr. Potwornie mnie
      bolala szczeka, mialam powiekszone wezly chlonne i spuchniety miesien na
      policzku, bol nie ustepowal. Poszlam do dentysty z nastawieniem na wyrwanie ale
      pani bylo zal wyrywac bo zdrowy, naswietlila mi dziaslo i policzek laserem-
      przeszlo prawie od razu. Poki zab zdrowy lepiej nie wyrywac, moze sie na
      przyszlosc przyda?
    • nikitka78 Re: zdrowe ósemki 02.02.07, 12:23
      Miałam wyrwane 2 ósemki, dwa baardzo zdrowe, "dorodne" zęby. Żałuję, że nie
      poszłam wcześniej, mimo że nie sprawiały problemów gdy rosły, to potem okazało
      się że nie ma na nie miejsca i ciągle miałam poranione dziąsła, poza tym
      pobolewała mnie szczęka (czasami promieniowało do uszu). Usuwanie jedej z nich
      wpominam jako koszmar, dziś wyrwałabym ją wcześniej zanim zdążyłaby urosnąć.
      Słyszałam też, że rzadko kiedy leczy się górne ósemki (słabe zęby, szybko się
      psują) ze względu na trudny dostęp, ale nie wiem ile w tym prawdy. Pozdr.
      • lilith76 Re: zdrowe ósemki 02.02.07, 13:33
        > Słyszałam też, że rzadko kiedy leczy się górne ósemki (słabe zęby, szybko się
        > psują) ze względu na trudny dostęp, ale nie wiem ile w tym prawdy. Pozdr.

To pewnie zależy od ich ustawienia. Dentysta powiedział, że moje są tak schowane, że w razie psucia nie da się ich leczyć.
        Nigdy nie miałam wyrywanego zęba (mleczne to się nie liczą) i boję się wink
        • Gość: nikitka78 Re: zdrowe ósemki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 13:58
          Nie chciałam Cię straszyć tym "koszmarem" smile Jestem straszną panikarą, nawet
          do leczenia proszę o końską dawkę znieczulenia ale mogę powiedzieć, że to da
          się przeżyć. Moja pierwsza ósemka była duża ale prosta i z pojedynczym
          korzeniem i to był pikuś, naprawdę nic nie bolało (tzn dostałam znieczulenie).
          Z drugą był problem, ale przeżyłam.
          Usuwanie ósemek nie należy do przyjemności, ale najważniejsze to nie nakręcać
          się samemu i lepiej załatwić to wcześniej niż później mieć problem. Dzielna
          bądź!
    • Gość: asi Re: zdrowe ósemki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 13:32
      Ja mam wszystkie ósemki, w tym 2 zaplombowane. Denstystka nawet nie wspominala
      ze mozna by je usunac tylko zabrala sie za leczenie. Mam wrazenie ze lekarze
      maja zbyt "lekka reke" do usuwania ósemek ale oczywiscie moge sie mylic. Ale
      skoro Tobie nie sprawiaja zadnych klopotow to nie wiem dlaczego je usuwac...?
      Ja bym skonsultowala to z innym stomatologiem.
      • Gość: asi Re: zdrowe ósemki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 13:36
        aha a te moje wyleczone ósemki sa wlasnie górne...
    • anula.a1 Re: zdrowe ósemki 02.02.07, 14:18
      Ja miałam dokładnie tą samą sytuację. Lekarz poradził mi usunąć górne ósemki,
      bo dolne miałam już usunięte kilka lat temu i teraz te górne trochę się
      obniżyły i zaczęłyby mi ranić dziąsła. długo sie zastanawiałam, ale kiedy
      rzeczywiscie zaczęłam sobie ranić dziąsła zdecydowałam sie na ich usuniecie.

Pamietałam jeszcze usuwanie dolnych, z braniem antybiotyku itd. wiec nie
      ukrywam, trochę się bałam... Usunuięcie górnej ósemki, która jest już wyrżnięta
      to naprawdę bułka z masłemsmile Najbardziej to bolał mnie chyba zastrzyk ze
      znieczuleniemwink Samo wyrwanie trwało sekundę, 2 godziny potem już mogłam sie
      napić, a pare godzin po wyrwaniu coś zjeść. Od razu od lekarza wyszłam sobie na
      zakupy, naprawdę nic nie było widać, żadnej opuchlizny i naprawdę bardzo mało
      bolało.

Polecam świetniego doktora chirurga, który specjalizuje się właśnie w wyrywaniu
      ósemek. Dr Roszkowski, przyjmuje w różnych przychodniach w Warszawie, w tym CM
      Lim, tylko w soboty przed południem. Ja u niego usówałam w jedną sobote jedną,
      w następną sobotę drugą ósemkę.
      • Gość: Ania Re: zdrowe ósemki IP: *.rybnet.pl 02.02.07, 18:07
        dziewczyny moje pytanie też dotyczy ósemki chociaż nie jest pdpowiedzią na pyt.
        autorki otóż czy któraś z was które miały usuwane te ósemki miałae je tylko
        troszkę wyrośnięte?? Ja mam tak ok 2 mm strasznie boli mnie szczęka, dziąsło i
        zastanawiam się czy da się wyrwać taki ząb który nie jest jeszcze wyrośnięty bo
        przecież za te 2 mm to chyba dentysta nie będzie miał gdzie złapać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka