Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja przy mikrogruczolaku

IP: *.hestia.pl 22.11.01, 12:43
Pani Doktor,
stwierdzono u mnie mikrogruczolaka przysadki. "Dożywotnio" biorę już Bromocorn,
na razie 2 tabletki dziennie. Zdecydowałam się jednak na antykoncepcję
hormonalną (Logest), co podobno jest dosyć ryzykowne. Czy spirala jest
odpowiedniejszym środkiem? Obawiam się jej skutków ubocznych (zawsze to ciało
obce). A może Depo Provera byłaby dla mnie odpowiednia?
Bardzo zależy mi na opowiedzi.
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: Antykoncepcja przy mikrogruczolaku 22.11.01, 19:30
      Zarówno pigułki antykoncepcyjne jak i Depo Provera moga powodować wzrost
      gruczolaka- mozna przyjmowac cały czas pozostając pod kontrolą, chociaz ja
      raczej polecałabym wkładkę wewnątrzmaciczną, aby umniknąć ryzyka powiekszenia
      guzka. MA
    • Gość: Iwona26 Re: Antykoncepcja przy mikrogruczolaku IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 22:56
      Ina, czy możesz mi napisać jaki miałaś poziom prolaktyny, kiedy skierowano Cię
      na rezonans, który wykrył mikrogruczolaka?
      • Gość: Ina Re: Antykoncepcja przy mikrogruczolaku IP: *.hestia.pl 23.11.01, 10:05
        To było ponad 1730 mIU/l. Gruczolaka wykryto przy pomocy testu. Nie miałam
        rezonansu. Test polegał na pobraniu krwi, przyjęciu tabletki i ponownym
        pobraniu po 2 godzinach. Prolaktyna skoczyła od razu do poziomu chyba 2500
        mIU/l, co jednoznacznie wskazało na obecność guzka. Przy zwykłej nadczynności
        przysadki, poziom prl tak gwałtownie nie rośnie.
        • Gość: toga Re: Antykoncepcja przy mikrogruczolaku IP: 212.160.141.* 23.11.01, 12:33
          uważam, ze powinnaś bezwzgl. zrobic ( otrzymac skierowanie) rezonas magnetyczny
          i konsuktowac sie z dobrym neurologiem, aby odkladnie przyjrzał sie guzkowi -
          ten test z metapri..cos tam zaledwnie wskazuje na takie prawdopod. to przeciz
          sprawa neurologiczna!!
    • Gość: Iwona26 Re: Antykoncepcja przy mikrogruczolaku IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 15:36
      Zgadzam się z togą. Wszędzie czytam, że przy tak wysokim poziomie prolaktyny
      powinno się bezwzglednie zrobić rezonans. pędź po skierowanie. Moja lekarka
      powiedziała,ze poziom od 55ng/ml kwalifikuje na rezonans (to są inne jednostki
      niż w których ty miałaś robione badanie, niestety nie wiem jak to się przlicza -
      w każdym razie ja miałam dwa razy 60,00ng/ml i czekam na rezonans.
      • monika.antepowicz Re: Antykoncepcja przy mikrogruczolaku 24.11.01, 18:31
        Właściwie za poziom wskazujący na możliwość mikrogruczolaka uwaza się poziom 70
        ng/ml. No i konieczne badanie pola widzwnia>MA
        • Gość: Ina Re: Antykoncepcja przy mikrogruczolaku IP: *.hestia.pl 26.11.01, 09:51
          Właśnie staram się o skierowanie.
          Pole widzenia mam bardzo dobre. Przy mikrogruczolaku widzi się
          podobno "lunetowo", do tej pory nie miałam jednak takiego problemu.
          • monika.antepowicz Re: Antykoncepcja przy mikrogruczolaku 28.11.01, 22:16
            Generalnie odpowiedx powinna być- na pewno należy zachowac wielka ostrożnosć,
            ale w momencie, gdy jest to najlepszy s;posób antykoncepcji, a bromergon dobrze
            kontroluje gruczolaka -to ewentualnie można spróbować ( to jest moje zdanie!)MA
            • Gość: Ina Re: Antykoncepcja przy mikrogruczolaku IP: *.hestia.pl 29.11.01, 15:07
              W tej chwili przy stosowaniu Logestu i 1,5 tabletki Bromocornu dziennie, poziom
              prl wynosi 831 mlU/l. Czy powinnam się zacząć martwić?
              • monika.antepowicz Re: Antykoncepcja przy mikrogruczolaku 29.11.01, 17:22
                Troszeczkę zza wysoki.MA
      • Gość: Alina Re: Antykoncepcja przy mikrogruczolaku IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 29.11.01, 18:14
        Ja miałam 65 ng.Teraz zamierzam zrobić kontrolne badanie poziomu prolaktyny.
        Od trzech miesięcy biorę bromergon, 2 tabletki na sen. Na początku brałam 1
        rano, jedną wieczorem, ale skutki uboczne /senność i nudności/ nie dawały mi
        pracować. Mi także lekarka zaleciła tabletki antykoncepcyjne. Na pół roku,
        potem odstawić i znów próbować zachodzić w ciążę. Nie biorę ich, źle się czuję
        po bromergonie a na dokładkę diane-35 /po których kiedyś rozlegulował mi się
        okres/ nie byłabym w stanie funkcjonować.
        Rezonansu nie mogę zrobić /plomby/, okulista stwierdził, że pole widzenia mam
        książkowe.
        Pytanie mam czy mogę brać 2 tabletki od razu, czy powrócić do systemu jedna
        rano jedna wieczorem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka