Dodaj do ulubionych

problemy z watroba

11.04.07, 14:06
pol roku temu poszlam do ginekologa, zeby przepisal mi tabletki
antykoncepcyjne, dowiedzialam sie wtedy, ze mam torbiele na obu jajnikach i
jak bede brala tabletki to mi powinno przejsc. w tamtym tygodniu robilam
sobie badanie krwi bo w piatek mialam wizyte u tego ginekologa. moje wyniki:
AspAT (min 10, max 31) wynik: 72; AIAT (min 10, max 31) wynik: 151.
Lekarka powiedziala, zebym poszla do swojego lekarza, a ten z kolei przepisal
mi na watrobe Hepason Complex. czy to jest mozliwe ze przez tabletki mam
zniszczona watrobe, czy moze przez to ze uzywam duzo soli, czy jem cynamon
(ostatnio przeczytalam ze zawiera skladnik, ktory w duzych ilosciach niszczy
watrobe, a ja bylam zmuszona praktycznie do jedzenia cynamonu). alkoholu nie
pije wogole. czy mozecie tez polecic mi jakas diete odpowiednia do tego??
dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kwietniowe_cappuccino Re: problemy z watroba 11.04.07, 14:12
      a jakie wyniki miałaś PRZED pigułkami?
      • madzia1984 Re: problemy z watroba 11.04.07, 14:16
        nie wiem, nie robilam sobie badania krwi, bo mi lekarz nie "kazal"
        • kwietniowe_cappuccino Re: problemy z watroba 11.04.07, 14:25
          badanie krwi każdy rozsądny obywatel robi sobie sam regularnie dla własnego
          dobra, a nie dlatego że ktoś mu "każe"
          teraz mozesz sobie gdybac, czy to wina pigułek, czy też wcześniej już było coś
          nie tak
          • madzia1984 Re: problemy z watroba 11.04.07, 14:29
            no wlasnie z tym tez jest maly problem, bo mam takiego "kochanego" lekarza
            rodzinnego, moja siostra poszla go poprosic o skierowanie na badanie, a on
            powiedzial: nie..
            no ale wracajac do mojej watroby, znasz moze jakas diete (albo ktokolwiek)??
            • Gość: jozue Re: problemy z watroba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 14:39
              Powtórz badanie za +- miesiąc. Możesz sobie zrobic też bilirubinę i GGTP.
              Na lekarza nie licz - nie pamiętam, kiedy ostatnio miałam bezpłatne badanie,
              zawsze płacę sama, bo nie ma sensu tracic nerwów i żebrac chociaż o morfologię
              (chyba 6 zł), skoro sama ona niewiele da.
              1. Odstaw hormony. Moga nieźle walic po watrobie.
              2. Wątroba nie lubi alkoholu w każdej postaci.
              3. www.mediweb.pl/nutrition/wyswietl_vad.php?id=550 :

Potrawy zalecane

Pieczywo
              o dużej zawartości białka, raczej czerstwe, ale tylko jasne (pszenne): bułki,
              rogale, chleb lecytynowy, strucla, chałka, sucharki.

Dodatki do pieczywa
              masło, biały ser, miód, przetarte powidła, jajko na miękko, chuda szynka,
              polędwica, parówki oraz w niezbyt dużych ilościach miękkie i łagodne sery
              żółte, a także galaretki mięsne i chude ryby.

Zupy
              jarzynowe, owocowe, krupniki na słabych wywarach warzywnych i mięsnych,
              odtłuszczone rosoły z chudych mięs, zupy czyste podprawiane zawiesiną z mąki i
              mleka, śmietaną lub surowym masłem oraz przy dobrej tolerancji zupy mleczne

Dodatki do zup
              ryż, grzanki z bułki, dozwolone kasze, drobne makarony (gwiazdki, nitki), lane
              kluski, ziemniaki puree, białka z jaj

Potrawy mięsne
              z dozwolonych gatunków mięsa, drobiu i ryb gotowane oraz gotowane i mielone
              (potrawki, pulpety, budynie, suflety),a także potrawy mięsne duszone i pieczone
              bez dodatku tłuszczu.

Potrawy z warzyw i owoców
              dozwolone są potrawy gotowane, najlepiej jeszcze przecierane i podprawiane
              zawiesiną z mąki, a także soki z warzyw, surówki z marchwi i jabłka, sałata.

Potrawy z kasz i mąki
              kluski kładzione, i lane, pierogi z serem i mięsem, pierogi leniwe, makaron z
              szynką, drobne kasze na sypko z owocami lub warzywami oraz budynie z kasz.

Sosy
              na słabych wywarach z mięsa lub włoszczyzny zagęszczane zawiesiną z mąki, mleka
              lub śmietany (np.: pomidorowy, warzywny, owocowy).

Desery
              kisiele, koktajle, galaretki owocowe surowe lub przecierane dozwolone owoce
              (bez skórki i pestek), pieczone jabłko, soki, musy, kompoty, ciasto drożdżowe,
              bezy, biszkopty, herbatniki, wafle.

Napoje
              herbata, kawa zbożowa, napary z ziół (herbata lubelska, napar z owoców dzikiej
              róży), soki z dozwolonych owoców

Potrawy niewskazane

Pieczywo
              pieczywo świeże i ciepłe oraz większe ilości pieczywa żytniego i razowego
              (zwłaszcza w schorzeniach jelita grubego)

Dodatki do pieczywa
              zabronione są pozostałe wędliny i konserwy (psztety, boczek, kiełbasy, tłuste
              ryby), serki topione oraz twarde i tłuste sery dojrzewające (żółte), a także
              masło solone, smalec i inne gorsze gatunki tłuszczu.

Zupy
              zabronione są zupy przyrządzane na tłustych wywarach, zupy zaprawiane zasmażką,
              nieprzecierane zupy warzywne zupy bardzo ostre w smaku czosnkowa, bogracz) oraz
              zupy z niedozwolonych warzyw: kapuśniak, grzybowa, grochowa, fasolowa.

Dodatki do zup
              grzanki smażone na tłuszczu, grube makarony (np. kolanka), groszek ptysiowy i
              kluski francuskie)

Potrawy mięsne
              zabronione są wszystkie potrawy z niedozwolonych gatunków mięsa, drobiu i ryb
              oraz potrawy smażone i pieczone z dodatkiem tłuszczu, a także paszteciki,
              gołąbki, bigos, kapuśniak, krokiety.

Potrawy z warzyw i owoców
              zabronione są surówki (poza marchwią), potrawy z grochu, kapusty i innych
              warzyw wzdymających oraz frytki, placki ziemniaczane i wszelkie potrawy smażone

Potrawy z kasz i mąki
              grube makarony, kluski francuskie, naleśniki, kapuśniaczki, knedle ze śliwkami,
              nieprzecierane grube kasze, potrawy zapiekane i smażone na tłuszczu.

Sosy
              zabronione są sosy przyrządzane na zasmażce lub wywarach z tłustych mięs oraz
              zbyt ostre lub pikantne (np.: majonez, sos tatarski, sos grzybowy, sos
              czosnkowy).

Desery
              zabronione są wszystkie tłuste ciasta i ciasteczka, serniki, pierniki, makowce,
              torty, kremy, lody, bita śmietana, Marsy, Snikersy oraz wszelkie desery z
              używkami (np. alkoholem, kawą, czekoladą).

Napoje
              mocna herbata i prawdziwa kawa, napoje gazowane lub bardzo słodkie (Cola,
              Pepsi, Fanta i inne) oraz wszelkie napoje alkoholowe.

• Gość: Marta Re: problemy z watroba IP: *.tpnet.pl 11.04.07, 14:41
                no, brawo!
                kolejna osoba, ktora potrafi poslugiwac sie GOOGLAMI smile
                swietnie. Bo juz tracilam nadzieje, ze ktokolwiek poza mna wie o wyszukiwarkach
            • kwietniowe_cappuccino Re: problemy z watroba 11.04.07, 14:44
              madzia1984 napisała:

> no wlasnie z tym tez jest maly problem, bo mam takiego "kochanego" lekarza
              > rodzinnego,

problemem nie jest lekarz, ale to ze nie robisz SAMA regularnie badań
              zdrowie waniejsze niz forsa
    • Gość: essi Re: problemy z watroba IP: *.devs.futuro.pl 11.04.07, 15:17
      tabletki antykoncepcyjne uszkadzają wątrobę,na Twoim miejscu bym je odstawiła
      albo zmieniła na inne
      pozdrawiam
      • misiaczek84 Re: problemy z watroba 11.04.07, 15:46
        zgadzam sie z Essi - sama mam problemy z wątrobą i torbiel na jajniku - gin. zalecil mi plastry zamiast tabletek, a gastrolog zgodzil sie na takie rozwiazanie smile

Pozdrawiam i zycze zdrowka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka