Dodaj do ulubionych

Wypadanie włosów - terapie

02.12.01, 04:55
Z powodu problemów z tarczycą intensywnie wypadają mi włosy, hm, bardzo
intensywnie. Endokrynolog zarzekł, iż jest to jego zdaniem "łysienie typu
męskiego" i polecił mi leczenie preparatami właśnie na tę dolegliwość. Problem
polega na tym, że preparaty owe - według farmaceutów - opracowywane są często
na bazie hormonów męskich. Pytanie brzmi: czy kobieta może stosować takie
preparaty przeciwko wypadaniu włosów? Jakie mogą być skutki uboczne? Jeśli
środki takie są niewskazane - co w zamian?
Obserwuj wątek
    • balbinka Re: Wypadanie włosów - terapie 04.12.01, 11:19
      Pani doktor, ja też bym prosiła o odpowiedź na ten post. Nie mam co prawda
      problemów z tarczycą, ale mniej więcej od miesiąca włosy wychodzą mi dosłownie
      garściami. Jestem przerażona i nie mam pojęcia, co z tym fantem zrobić. Zanim
      to się zaczęło, przy zupełnie innej okazji robiłam badania krwi, które wyszły
      bardzo dobrze. Co to może być? Do jakiego ewentualnie lekarza powinnam sie
      zgłosić?
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • monia76 Re: Wypadanie włosów - terapie 04.12.01, 12:01
        polecam kurację firmy Vichy "Decros" (czy coś takiego) - szampon + ampułki,
        które wciera się w skórę głowy. Do nabycia w aptekach.
        Koszt takiej terapii jest niestety wysoki (szampon ok. 50 zł; ampułki
        wystarczające na 3 miesiące - 130 zł), ale efekty rewelacyjne.
        • Gość: ania Re: Wypadanie włosów - terapie IP: 192.168.31.* 04.12.01, 14:32
        • Gość: kotka Re: Wypadanie włosów - terapie IP: 192.168.31.* 04.12.01, 14:35
          Te rewelacyjne efekty niestety nie u wszystkich. Poza tym jesli komus pomaga to
          tylko podczas stosowania, natomiast po zaprzestaniu smarowania rewelacyjne
          efekty znikają a pojawia się łysinka. Tak więc należy te preparaty stosować do
          końca życia a kogo na to stać?
          • balbinka Re: Wypadanie włosów - terapie 04.12.01, 14:44
            No właśnie, tego się obawiam. Zależy mi na trwałych efektach, a nie chwilowej
            poprawie. Może to kwestia jakiś zaburzeń wewnetrznych?
        • Gość: Jagoda Re: Wypadanie włosów - terapie IP: 24.153.18.* 11.12.01, 20:46
          Dodam tylko ze Dercos ma dwie wersje : dla kobiet i dla mezczyzn.
      • Gość: fantasia Re: Wypadanie włosów - terapie IP: *.devs.futuro.pl 06.12.01, 02:48
        Balbinko, Ty powinnaś udać się przede wszystkim do dermatologa. Może pomóc w
        ustaleniu przyczyn.
        Mnie się już to przydarzyło - i dermatolog, i kuracja Dercosem, i innymi
        podobnymi lekami. Ale ponieważ przyczyna dolegliwości leży w zaburzeniach
        hormonalnych, to środki "powierzchniowe" po prostu nie działają.
        A problem mam tylko taki, czy mi krzywdy nie zrobią preparaty oryginalnie
        przeznaczone dla mężczyzn.
        Pozdrawiam i proszę Panią Doktor o odpowiedź.
    • balbinka Re: Wypadanie włosów - terapie 10.12.01, 07:55
      Czy doczekamy się na odpowiedź Pani Doktor? To nie jest taki błahy problem
      jakby się mogło wydawać.
      • Gość: kotka Re: Wypadanie włosów - terapie IP: 192.168.31.* 11.12.01, 09:02
        Odkąd dotknął mnie ten problem zaczęłam zwracać uwagę na fryzury kobiet w moim
        wieku (ok. 40) Z przerażeniem stwierdziłam, że mnóstwo jest kobiet nawet
        młodszych ode mnie z łysiejącymi głowami.Niestety dermatolodzy których
        odwiedziłam nie byli w stanie mi pomóc. Roztwór polikarpiny przynosi poprawę
        ale po odstawieniu preparatu wypadanie włosów nasila się.Niedużą poprawę stanu
        włosów stwierdziłam po zażywaniu tabletek Mertz Special Dragetes. Przez 1,5
        roku zażywałam przepisanę przez prof.ginekologa pigułki Diane. Zmniejszyło się
        u mnie owłosienie w miejscach gdzie nie powinno wystepować u kobiety (broda,
        piersi, brzuch)ale na wypadanie włosów na głowie nie pomogły. U mnie te
        problemy powstały na skutek zaburzeń hormonalnych ale najgorsze jest to że
        przez 20 lat przepisywano mi leki hormonalne bez uprzedniego sprawdzenia
        poziomu hormonów w organiźmie. Jest to powszechna praktyka lekarzy ginekologów.
        Nie otrzymałam skierowania na zbadanie poziomu testosteronu nawet gdy o to
        poprosiłam. Polscy lekarze są w tych sprawach ignorantami.I nawet łapówki nie
        pomogą, bo oni po prostu są niedouczeni.Pozdrawiam.Kotka.
    • Gość: Ania Re: Wypadanie włosów - terapie IP: 192.168.0.* 11.12.01, 13:25
      U mnie było podobnie - nadczynność tarczycy i znaczna ilość prolaktyny . Biorę
      bromokryptynę , thyrozol i propranolol . Ok 2 lata temu moja Pani ginekolog
      poradziła mi ALPICORT albo ALPICORT E - płym do smarowania na noc , niezbyt
      kłopotliwy w nanoszeniu i nie pachnie żle , rano myłam włosy . Używałam
      ALPICORT E , włosy po 1 miesiącu przestały wychodzi garściami , po trzech
      miesiącach odczułam poprawę . Teraz znowu zaczeły mi wypadać i chyba wrucę do
      tego leku . Do kupienia na receptę ,cena około 40-50 PLN .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka