Dodaj do ulubionych

Prolaktyna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 22:43
Podejrzewam, ze przyczyą mojego braku miesiaczki od dwoch miesięcy jest niedoczynna tarczyca. Własnie zaczęłam brac wieksza dawke tyroskyny, ale trochę potrwa jej wyrownanie w organizmie. Jestem drugi dzień po 5 - dniowej kuracji luteiną (zapisaną przez gina, gdy jeszcze nie mialam zrobionych hormoonow tarczycy). Nie wiem, czy mam czekać, czy moze szukac jeszcze innej przyczyny braku @ (oprocz ciąży, tę wykluczam), na przyklad badając prolaktynę. Jeśli tak, to kiedy ją zbadać?
Obserwuj wątek
    • Gość: martaa Re: Prolaktyna IP: *.attu.pl 03.06.07, 23:46
      prolaktynę można badać w dowolnym dniu cyklu, trzeba być na czczo.
      np. progesteron w 22 dniu. mm takie info od gina.
      • ae_iwona_83 Re: Prolaktyna 04.06.07, 13:44
        złe masz info od gina
        progesteron 7 dni po owulacji
        nie kazdy ma ja w 14 czy 15 dniu
        niektorzy maja owu w 18 lub 20
    • Gość: ja Re: Prolaktyna IP: *.range86-128.btcentralplus.com 04.06.07, 09:24
      Tak jak wyżej, ale nie ma sensu badać prolaktyny dopóki poziom hormonów tarczycy
      jest nieprawidłowy.
    • Gość: Rosa Re: Prolaktyna IP: *.pf.com.pl 04.06.07, 11:25
      Proszę o pomoc w interpretacji moich wyników:

prolaktyna - test z Metloclopramidem
      na czczo: 297 IU/ml
      po MTC: 3413 IU/ml

Tarczyca - ok
      Nie planuję narazie ciązy, wiec lekarz nie przepisl mi zadnych lekow...

Czy cos z tym zrobic?
      • Gość: ja Re: Prolaktyna IP: *.range86-128.btcentralplus.com 04.06.07, 11:55
        Lekarz zapewne powiedział, że masz hiperprolaktynemię czynnościową. Nie włącza
        się leczenia, jeżeli pacjentka nie planuje zajść w ciąże i/lub nie ma objawów
        takich jak: zaburzenia cyklu miesięcznego, hirsutyzm, mlekotok.
        • Gość: ola do ja- , dlaczego nie ma sensu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 22:27
          Chodzi mi o badanie prolaktyny... Rozumiem, że hormony tarczycy mają wpływ na prolaktynę, czy tak??? Cy gin w takiej sytuacji moze coś mi zaproponować na wywołanie @?
          • Gość: ja Re: do ja- , dlaczego nie ma sensu? IP: *.range86-128.btcentralplus.com 04.06.07, 23:06
            Gość portalu: ola napisał(a):

> Chodzi mi o badanie prolaktyny... Rozumiem, że hormony tarczycy mają wpływ na p
            > rolaktynę, czy tak???
            Dokładnie tak, hormony tarczycy mają pośredni wpływ na wydzielanie prolaktyny z
            przysadki.
            >Cy gin w takiej sytuacji moze coś mi zaproponować na wywołanie @?
            Jak najbardziej.
            • Gość: ola Re: do ja- , dlaczego nie ma sensu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 14:25
              A co konkretnie? jJakieś zastrzyki? Boje sie takiego leczenia w ciemno sad
        • Gość: Rosa Re: Prolaktyna IP: *.pf.com.pl 06.06.07, 11:51
          Moje dwa ostatnie cylke trwaly 53 i 54 dni, wiec...?
          • Gość: ola Re: Prolaktyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 14:19
            A ja mam wlasnie 62 dc i dalej nic.
    • bosak8 Re: Prolaktyna 06.06.07, 15:45
      prolaktyne najlepiej zrobić ok 10 dnia cyklu, zapisz sie do lekarza endo-gino
      na karowej i tam zrobią Ci tez prolaktyne w nocy, badania będa najbardziej
      wiarygodne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka