Dodaj do ulubionych

Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączka?

15.07.03, 20:05
Jestem po laparoskopowym usunięciu ciąży jajowodowej - na początku czerwca.
Poprzednią miesiączkę miałam pod koniec maja (co uśpiło moje podejrzenie, że
jestem w ciąży). Czekam i czekam na następną. Najpierw zaczęłam się
niepokoić, że tak długo, więc zadzwoniłam do mojej lekarki, która uświadomiła
mi, że powinnam teraz liczyć od laparoskopii, a nie ostatniej miesiączki.
Powiedziała także, że miesiączka powinna pojawić się do 6 tygodni (strasznie
długo). Czekam więc dalej (w czwartek będzie 6 tygodni), ale zaniepokoiły
mnie obite upławy (myślałam, że to krew, ale nie). Zrobiłam test ciążowy, ale
wyszedł negatywny (po 5 minutach), ale jak zajrzałam po godzinie to były dwie
kreski. Pod koniec maja, jak robiłam test wyszedł dokładnie tak samo,
najpierw nic, a po godzinie dwie kreski, ale wtedy miałam inne objawy ciąży
np. musiałam siusiać co 20 minut. Teraz żadnych objawów nie mam. Czy mogę być
w ciąży? Czy może jest to jeszcze "echo" ciąży pozamacicznej?
Obserwuj wątek
    • maluszek1 Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 16.07.03, 11:05
      Ja również miałam podobną sytuację.Ciąża pozamaciczna i 4 czerwca miałam
      laparoskopowe usunięcie jajowodu. Miesiączkę dostałam dopiero dwa dni temu.
      (brzuch mnie bolał już z tydzień wczesniej). Ja równiez się martwiłam czy nie
      jestem znowu w ciąży, ale nie robiłam testów, bo tak prawde mówiąc szanse były
      bardzo małe. Mój lekarz mówił mi, ze może to tyle trwać, ale pewnie u każdej
      kobiety jest trochę inaczej. Życzę powodzenia w przyszłości.
    • myelegans Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 16.07.03, 14:59
      Miesiaczka po ciazy pozamacicznej przychodzi jak poziom hormonow ciazowych HCG
      spadnie do 0. To moze potrwac kilka tygodni. Jezeli Twoj test wychodzi slabo
      pozytywny to znaczy, ze poziom jest powyzej 25. Te uplawy moga byc owulacyjne.
      Do owulacji moze dojsc jak poziom HCG spadnie ponizej 100. Czy mialyscie
      robione badanie na bHCG po operacji? MIesiaczka moze przyjsc 4-6 tygodni po
      operacji i te pierwsze cykle moga byc nieregularne z obfitymi lub skapymi
      miesiaczkami.
      Lekarze zalecaja odczekanie 3 miesiecy z ponowieniem prob zajscia w ciaze, ale
      szanse na nastepna wewnatrzmaciczna ciaze sa duze 85-90%.
      Czy zaproponowano Wam alternatywna droge leczenia farmakologicznego
      Methotrexate?

Zycze szybkiego doczekania sie i powodzenia na przyszlosc. Wszystkim nam tego
      potrzeba.

• maluszek1 Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 16.07.03, 17:15
        u mnie zrobiono badanie b hcg - 2596 IU/L podczas pobytu w szpitalu, teraz już
        nie kazano mi tego powtórnie kontrolować. Czy możesz powiedzieć coś więcej o
        tym leczeniu Methotrexate. Na co to skutkuje? Prawdę mówiąc nie słyszałam nigdy
        tej nazwy, ale też nie miałam wcześniej takiej potrzeby.
    • myelegans Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 16.07.03, 18:44
      Methotrexate to lek stosowany w leczeniu przeciwrakowym, na reumatyzm i
      psoriasis, w malej, jednorazowej dawce (50mg/ m2 ciala) stosuje sie do
      "rozwiazania" ciazy pozamacicznej. Jest to antagonista kwasu foliowego, blokuje
      metabolizm kwasu foliowego, ktory jest wysoki w szybko rosnacych komorkach,
      takich jak komorki zarodka, czy rakowe. Pozbawione kwasu foliowego obumieraja.
      Wskazaniem do uzycia methotrexate jest niski poziom HCG (do 4000) i jezeli
      widac pecherzyk to do rozmiarow 35mm. Stosuje sie go jako jeden domiesniowy
      zastrzyk, po czym trzeba badac poziom HCG w 4 i 7 dniu po zatrzyku, a potem raz
      w tygodniu, az do spadku. Czesto w 4 dniu poziom moze wzrosnac. Spadek poziomu
      o 15% w 7 dniu w stosunku do 4, ma dobre rokowania. Ciaze wchlania organizm.
      Wada jest to, ze moze to trwac nawet do 6-8 tygodni, zanim poziom spadnie do 0.
      Zaleta leku jest to, ze unika sie operacji, a wiec mozliwych blizn
      pooperacyjnych jajowodu. Droznosc jajowodow sprawdza sie po 2-3 miesicach
      testem HSG.
      Methotrexate znika z organizmu w ciagu 3-4 dni. W trakcie calego leczenia, nie
      wolno pic alkoholu i przyjmowac zadnych witamin zawierajacych kwas foliowy.
      Jezeli byl jeden zastrzyk wtedy mozna zaczac probowac po 3 miesiacach, jezeli
      konieczna byla druga dawka, wtedy lekarze zalecaja odczekac 6 miesiecy. To
      leczenie nie jest nowe, za granica ciaze pozamaciczne traktuje sie w ten sposob
      od 7-8 lat.

Mam nadzieje, ze pomoglam.
      • maluszek1 Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 17.07.03, 08:37
        dzięki za informacje. Warto zapamiętać na przyszłość. (odpukać.) U mnie takie
        leczenie nie było możliwe. O tym, że moja ciąża była pozamaciczna dowiedzialam
        się gdy z bólami trafiłam do szpitala. Miałam juz pękniety jajwód więc prosto
        pojechałam na operację. Pierwsze USG miałam zrobic za kilka dni, ale nie
        zdążyłam.
    • myelegans Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 17.07.03, 14:35
      Na pewno nie zdarzy sie to ponownie, ale tak ku przestrodze siebie i innych.
      Nastepnym razem, jak tylko sie dowiesz, e jestes w ciazy zrob badanie beta HCG
      w odstepie 48 godzin, jak bedzie wzrastalo o co najmiej 66% to jest duza szansa
      na ciaze wewnatrzmaciczna, jak poziom przekroczy 1000, to juz mozna zobaczyc
      pecherzyk w macicy, a jak 2000, powinno byc widac bijace serce.
      Rozumiem, ze w ostatniej ciazy nie mialas zadnych niepokojacych objawow typu
      krwawienia czy bole. Ciaze pozamaciczne sa niekiedy trudne do zdiagnozowania i
      wielu lekarzy ma tendencje do ignorowania objawow, do momentu jak juz jest za
      pozno. Gdyby, mowie gdyby odpukac zdarzylo sie to jeszcze raz to przedyskutuj z
      lekarzem leczenie farmakologiczne.

Pozdrawiam cieplo.

PS. Jak znasz angielski to jest fantastyczne forum prowadzone przez fundusz
      d/s ciazy pozamacicznej w Wielkiej Brytanii. www.ectopic.org
      Znajdziesz tam fantastyczne kobiety, niektore po strasznych przejsciach, np 4
      ciaze pozamaciczne, i mozesz sie wylac, wygadac, wykrzyczec i opisac wszystkie
      swoje klopoty i niepokoje. Mnie pomogly bardzo, zagladam tam codziennnie i caly
      czas je nekalam swoimi problemami, watpliwosciami, bolami i nigdy nie zostalam
      pozostawiona sama sobie. Ciaze pozamaciczne sa traumatycznym doswiadczeniem i
      droga do wyleczenia zwlaszcza psychicznego jest dluga. A towarzyszacy strach
      bedzie nam niestety towarzyszyl nastepnym razem.
      • maluszek1 Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 17.07.03, 15:09
        jeszcze raz dzięki za wszystkie informacje. następnym razem wykonam takie
        badania. Lepiej dmuchać na zimne, szczególnie teraz gdy nie mogę pozwolić sobie
        na ponowną tego typu "przygodę". zajrzę na to forum, o którym pisałaś.
        pozdrawiam gorąco
        • virtualka Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 17.07.03, 18:41
          Niestety,ja również jestem świeżo po tym doświadczeniu.U mnie też nie było
          możliwe leczenie farmakologiczne,ponieważ miałam już pęknięty jajowód i 0.5
          litra krwi w brzuchu.Wczoraj odebrałam wyniki badnia histpatologicznego-na
          szczęście nic podejrzanego tam nie znaleziono.Była to zdrowy zarodek,któremu z
          nieznanych przyczyn "nie chciało się" wędrować dalej.Od laparoskopii minęły
          wczoraj 2 tygodnie i w tej chwili przeraż mnie myśl o następnej ciąży.Myśle,ze
          zdecyduje sie na nią nie wczesniej niż za rok,coć mój gin. powiedział,ze po 3
          miesiącach(ale najlepiej po 0.5 roku)można próbować.Tydzień po laparo.przepisał
          mi tabletki anty z zaleceniem brania od dziś.Mówił,ze miesiączka występuje po 4-
          6 tygodniach od zabiegu,ale u mnie zapewne wystąpi po "spożyciu" pierwszego
          opakowania.Najgorsze jest to,iz o tych sprawach sie nie mowi, stanowią one
          swoiste tabu.Mnie sie wczoraj udało trochę oczyścić,gdyż odwiedziłam swoją
          przyjaciólkę z 2-miesięcznym dzieckiem i choć strasznie obawiałam sie tego
          spotkania,szłam tam na siłę,to dziś nie żałuje!Wygadałam się i uwierzyłam ,ze
          następnym razem po prostu musi być dobrze!!!!Przepraszam,ze tak się
          rozpisałam,ale to mi naprawde pomaga.Pozdrawiam i życze pomyślnych rozwiązan w
          przyszłości!
          • myelegans Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 17.07.03, 19:15
            Droga Virtualko,
            Strasznie mi przykro, ze musialas doswiadczyc tych okropnosci. Nie dosc, ze
            utrata ciazy jest bolesna, to jeszcze w polaczeniu z zagrozeniem zycia sprawia,
            ze jestesmy w szoku na dlugo po. Ta nasza rzeczywistosc jest niestety taka jaka
            jest i o "takich sprawach" sie nie mowi i istnieje bardzo ubogi system wsparcia
            i pomocy. Dlatego warto zewrzec szyki i wspierac sie nawzajem w tej smutnej
            drodze.
            To dobrze, ze dajesz sobie rok czasu, bedziesz miala czas na zagojenie blizn
            tych fizycznych i emocjonalnych i nabrac sil przed kolejna proba. Strach
            pozostanie zawsze, to jest nieuchronne po tym doswiadczeniu, ale tez bedziesz
            wiedziala co robic w przyszlosci. Rokowania na szczescie sa bardzo dobre, 90%
            ciaz po jest wewnatrzmacicznych. Czas leczy rany i dojdziesz do "normalnosci"
            chociaz bedzie to troche inna normalnosc.
            Badz dla siebie dobra, daj sobie czas na zalobe, placz, krzycz, wyrzucaj z
            siebie, bo to oczyszcza i jest terapeutyczne i na razie nie rob nic na sile,
            spotykaj sie z tymi, ktorzy sa dla Ciebie dobrzy i sluza podpora. Mysl teraz o
            sobie, badz troszke egoistyczna, tak tylko na troche. Nie musisz byc silna,
            nikt od Ciebie teraz tego nie wymaga.

Zycze szybkiego wyzdrowienia i nabierania sil.
            B.

• stokrotka1 Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 17.07.03, 19:40
              Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Ale wiecie co... u mnie to było jakoś
              dziwnie. Moja ciąża była wykryta bardzo wcześnie (pierwszy test zrobiłam
              jeszcze przed terminem spodziewanej miesiączki). Beta HCG robione czterokrotnie
              dzień po dniu urosło z 26 do 544. I taki był poziom maksymalny. Natomiast
              wymiar pęcherzyka (jak wynika z badania histopatologicznego) był 10 mm.
              Czyli mały pęcherzyk i niski poziom HCG (ciąża miała jakieś 2 - 3 tygodnie).
              Nie rozumiem więc dlaczego leczyli mnie laparoskopowo. Dopiero tutaj
              przeczytałam o możliwości leczenia farmakologicznego. Wprawdzie lekarze
              twierdzili, że jajowód jest ok, ale po co mnie cięli w ogóle??? Może w Polsce
              nie leczą farmakologicznie?

PS. Okres już mam. Teraz się martwię, że strasznie obity sad.
              • myelegans Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 17.07.03, 20:47
                Kochana Stokrotko,

Bylas idealnym kandydatem do leczenia farmakologicznego i bardzo wczesnie
                rozpoznano, ze to pozamaciczna to dobrze swiadczy o lekarzu. Mozesz zapytac
                lekarza nastepnym razem jak pojdziesz do kontroli o traktowanie farmkologiczne.
                Moze nie wszystkie szpitale maja protokoly do leczenia farmakologicznego, moze
                lekarze nie chca, moze nie wiedza, a moze z gory tak przykazane. Kto wie. Ale
                widzialam na tym forum dziewczyne, ktora w Polsce dostala methotrexate. Wiec
                nie jestem Ci w stanie na to pytanie odpowiedziec. Teraz juz wiesz i na
                przyszlosc bedziesz wiedziala. Rzeczywiscie uniknelabys ciecia. No trudno, co
                sie stalo to sie nie odstanie. Prognozy masz nadal bardzo dobre.
                Ale ulga co? Z ta miesiaczka, czlowiek sie cieszy jak nigdy w zyciu, ze nadal
                mu tam wszystko w srodku dziala.

Ja tylko mam jedno zyczenie, zeby lekarze przy tej pierwszej wizycie ciazowej
                informowali pacjentke o objawach poronienia, czy ciazy pozamacicznej, nie w
                ramach straszenia, tylko edukacji. Wiele z nas doswiadcza to w najbardziej
                dramatycznych warunkach jak juz laduje na stole operacyjnym. Trzeba zaczac
                edukowac i uwrazliwiac kobiety na te ewnetualnosci.

Sciskam wirtualnie,
                B.
              • Gość: Asia 83 Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.15, 21:07
                W Polsce lecza Metotreksatem, ale lekarze nie informuja pacjentek, gdyz specyfik ten jest drogi. Niestety u nas zawsze decyduje cena. Mnie poinformowali o alternatywnej metodzie dopiero gdy o nia zapytalam. Jednakze i tak wybralam laparoskopie, gdyz zalezalo mi takze na ocenie stanu jajowodow i usunieciu zrostow otrzewnowych, przez ktore mialam powyginane jajowody i jajeczko nie przeszlo. Poza tym podobno po laparoskopii wczesniej mozna sie starac o dziecko. Miesiaczke dostalam szybko- po 20 dniach. Najpierw skapa, pozniej obfita, trwala 2,5 tygodnia. Podobno to jest normalne, jak mowil lekarz. Nastepna w terminie, ale skapa i trwa juz 7 dzien. Martwie sie, ze tez bedzie taka dluga. Zadna z Was chyba nie napisala jak jest z dlugoscia samych krwawien, nie cyklu. Pozdrawiam. Asia
            • maluszek1 Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 18.07.03, 13:33
              Droga Wirtualko, Zgadzam się z Tobą, ze jest to temat tabu. Ja jakoś sama
              musiałam się pozbierać. Mój mąz był tak przybity, ze właściwie to ja
              pocieszałam jego a nie on mnie. Bardzo to wszystko przeżyliśmy. Koleżankę,
              która urodziła miesiąc temu odwiedziłam dopiero dwa tygodnie temu. Bałam się ,
              ze po tej wizycie wpadniemy w jakąś depresję ale jej śliczna córka przywróciła
              mi chęci do dalszego starania się.

Muszę przyznać, że w pierwszych tygodniach po operacji głównie zastanawiałam
              się nad tym co by się stało gdybym nie trafiła na czas do szpitala. Jak mnie
              badali też miałam juz ponad 0,5 litra krwi i mdlałam im. Mój mąz, który kilka
              godzin krążył po szpitalu, by dowiedzieć się jak się czuję po operacji- byc
              może gdybym była na jego miejscu przeżyłabym to tak silnie jak on. Dopiero po
              jakimś czasie zaczęła mnie boleć utrata dziecka. Byłam zła, ze nam się nie
              udało. Teraz staram sie myśleć jakoś optymistycznie, ale dopada mnie czasami
              tak wielki smutek, ze chce się po prostu usiąść i płakać.

Mimo wszytsko chcemy się nadal starać, ale będzie musiało trochę czasu minąć,
              gdyż odkryto przy okazji operacji u mnie endometriozę i rozpoczęłam jej
              leczenie. Teraz jedyne na co mam ochotę to wyjechac na wakacje i zapomnieć to
              wszystko. Pewnie się nie uda, ale może choć odpocznę. pozdrawiam
              • virtualka Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 18.07.03, 18:50
                Kochane Myelegans i Maluszku!
                Dziękuje, że nie pozostawiłyście mego krzyku bez odpowiedzi.To wazne, ze
                człowiek nagle uświadamia sobie,ze nie jest sam ze swoimi problemami,że ktoś
                miał podobną sytuacje i też próbuje sobie radzić,choć własciwie najchętniej
                przespałby ten trudny okres.Z facetami jest tak,ze oni swoje emocje chowaja pod
                maską,choć moj na poczatku wył razem ze mną.dla niego to też jest trudne i on
                najchętniej nie wracałby do pamiętnego 2 lipca.Gdy się zamartwiam mówi
                wciąż ,ze następnym razem będzie dobrze.Mimo,iz przeżyłam tę ciąże bardziej,bo
                przecież też fizycznie,to nigdy nie chciałabym znależć sie w jego sytuacji-gdy
                3godz.w nocy,w opustoszałym szpitalu czekał pod blokiem operacyjnym.Co on wtedy
                musiał przeżywać to nawet boje sie mysleć.Wiem,po prostu to wiem,ze nastepnym
                razem nam się uda!!!
                Sciskam Was serdeczniesmile
                • virtualka Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 18.07.03, 19:00
                  i jeszcze jeden z bardzo prozaicznych problemów.W szpitalu ani pielęgniarka na
                  izbie przyjęć ,ani na ginekologii nie potrafiły mi pobrać krwi a tym bardziej
                  założyc wejścia takiego na kroplówkę,gdyż każda żyła mipękała.zrobiły to
                  dopiero pielęgniarki na bloku operacyjnym,ale oczywiście każda wcześniej
                  próbowała kilka razy...I wynnikim tego są teraz moje piekne ręce(obie!)sine od
                  dłoni niemal po ramiona.Próbowały mnie też kłuć w nogi! Wyobrażcie sobie jaki
                  wrazeie robie na ludziach po powrocie do pracy, a poprostu jest tak gorąco,ze
                  nie da się chodzić w bluzkach z długim rękawem.Nie chce też tłumaczyć
                  wszystkim,ze powodem mojej nieobecności był pobyt w szpitalu,bo zaraz jest
                  milion pytań a dlaczego itd...Póki co ja naprawde nie moge zapomniec o tym
                  koszmarze nawet na chwile.
    • myelegans Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 18.07.03, 20:55
      Kochana Virtualko,

Oczywiscie, ze nie jestes sama z tym problemem. Wiele kobiet doswiadczylo tego
      przykrego doswiadczenia. Niestety nie jest to temat dyskutowany w czsie spotkan
      towarzyskich, nie mowi sie o poronieniach czy ciazach pozamacicznych. I
      towarzyszy temu rowniez jakis wstyd i poczucie porazki.
      Przykro mi, ze Twoj maz musial przejsc przez ten koszmar i strach, ze Twoje
      zdrowie i zycie bylo zagrozone. To doswiadcznie pewnie jeszcze bardziej
      zblizylo Was do siebie. Mezczyzni niestety inaczej przechodza przez fazy bolu
      niz my, co nie znaczy, ze nie przezywaja tego rownie mocno. Oni szybciej sie
      podnosza i ida do przodu, a my, bo to nasze cialo, dluzej goimy rany. Te
      fizyczne, sa latwe do zagojenia, te emocjonalne i psychiczne goja sie bardzo
      dlugo. W spadku dostajemy strach przez nastepna pozamaciczna, bo jestesmy w
      grupie zwiekszonego ryzyka. Wiec nastepny raz pewnie bedzie gorzko-slodki,
      zanim dowiemy sie, ze wszystko jest w porzadku i ze maluszek trafil w
      odpowiednie miejsce.

Virtualko, mam nadzieje, ze rany fizyczne goja sie szybko. Zrobcie sobie jakis
      odskok, nawet jak nie urlop to chociaz weekend w jakims ladnym miejscu we
      dwojke.

Pozdrawiam cieplo.
      • stokrotka1 Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 18.07.03, 21:08
        Wiecie co? A ja bym już bardzo chciała znowu starać się o dzidziusia. Mój
        instynkt macierzyński po prostu szaleje. Minął dopiero miesiąc od laparaskopii,
        a mnie się wydaje że już jestem gotowa na następną ciążę. Moja pani doktor mówi
        4 - 6 miesięcy, chyba nie będę tyle czekać?! Co myślicie?
        • myelegans Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 18.07.03, 22:12
          Droga Stokrotko

To zrozumiale, ze po takiej stracie, jedne kobiety nie chca slyszec o nastepnej
          ciazy, a inne chca sie natychmiast brac sie do dziela, zeby sie zrealizowac
          macierzynsko. Moj i nie tylko moj lekarz, z tego co czytalam na roznych
          stronach, mowi, ze minimum 3 miesiace. Krotsze czekanie moze nas narazic na
          ponowna pozamaciczna. Musza zagoic sie rany operacyjne w jajowodzie. Operacja
          to jednak interwencja i naruszenie struktury tkankowej jajowodu, trzeba mu dac
          szanse zagojenia jak kazdej ranie. 3 czy 4 miesiace to nie tak duzo, juz minal
          miesiac, a wydaje sie jakby to bylo wczoraj. Bedziesz rowniez miala szanse na
          dojscie do lepszej formy psychicznej. Chyba warto dac sobie kilka miesiecy, niz
          narazac sie na zwiekszone ryzyko kolejnej pozamacicznej, a to wiaze sie znowu z
          czekaniem.
          Porozmawiaj moze jeszcze z lekarzem, niech zrobi test HSG na droznosc jajowodow
          i zobaczysz, czy wszystko jest w porzadku na kolejna ciaze.

Sciskam.
          • virtualka Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 19.07.03, 14:45
            Witam!
            Niestety urlop póki co jest niemożliwy,wybieramy się dopiero we wrześniu,ale
            może rzeczewiście skusimy sie na przedłużony sierpniowy weekendMam zal do mojej
            (byłej!!!)pani doktor i chciałabym Was spytać czy jest on uzasadniony.Wydaje mi
            sie,ze tej tragedii można było zapobiec.Otórz-miałam długie ,nieregularne cykle
            (35-50 dniowe)i pani doktor przepisała mi Duphaston na
            uregulowanie.Zaznaczyłam, ze według mnie mam jajeczkowani ok.22 dc,zapytałam
            nawet czy to możliwe,na co ona powiedziała ,ze owszem.Zapytałam także czy ten
            lek nie będzie szkodliwy dla ewentualnej ciązy,a ona na to ,ze nie ,ze podaje
            sie go na podtrzymanie.I z tym sia zgadzam,ale...Zaleciła mi go brac
            standardowo od 16(zwykle jest juz po jajeczkowaniu)-25dc i tak zrobiłam.Tylko
            tak sobie myśle,ze gdy u mnie doszło do jajeczkowani poziom progesteronu był
            juz tak wysoki,ze jajeczko po prostu musiało sie zagnieżdzic(to hormon
            odpowiadajacy przeciez za zagnieżdzenie)choć nie zdązyło dotrzec do macicy.Co
            Wy o tym myślicie dziewczyny,czy ta moja teoria może mieć racje bytu,czy na
            siłe chce obwinic kogoś innego???Wydaje mi sie jednak,ze gdyby p.doktor nie
            przyjmowała 30 osób w ciągu 4 godzin,lepiej skupiłaby sie na tym ,co mówią do
            niej pacjenci.Przepraszam,ze znowu sie rozpisałam i bardzo prosze o odpowiedz.
            Pozdrawiam serdeczniesmile))
            • myelegans Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 19.07.03, 16:40
              Droga Virtualko,
              Nie wiem czy znajdziesz przyczyne Twojej ciazy pozamacicznej. Ja szukalam i nie
              znalazlam. Czynnikami ryzyka sa przechodzone choroby zapalne, endometrioza,
              jakiekolwiek poprzednie operacje jamy brzusznej, np. na wyrostek robaczkowy,
              spirala wewnatrzmaciczna, odwrocenie zabiegu podwiazania jajowodow, palenie
              papierosow, poprzednie zakazenie chlamydia lub gonorhera(moze byc bezobjawowe),
              i progesteronowa pigulka antykoncepcyjna. Ja nie winilabym lekarza, ja nie
              znalazlam zadnych badan, wskazujacych na zwiekszone ryzyko ciazy pozamacicznej
              i suplementow progesteronu. Natomiast czytalam kilka artykulow gdzie
              udowodniono, ze nie ma zwiazku pomiedzy poziomem progesteronu a podtrzymaniem
              ciazy, normy sa bardzo rozbiezne chyba od 5-200 (podaje z glowy, ale cos kolo
              tego). Wielu lekarzy wychodzi z zalozenia, ze jak juz doszlo do implantacji to
              poziom progesteronu byl wystarczajacy. Jednym z takich lekarzy jest moj wlasny.
              Ja tam nauce wierze, bo sama ja robie. Lekarze przepisuja ten progestoron
              troche na zasadzie, moze pomoze, ale nie zaszkodzi, natomiast badania tego nie
              potwierdzaja jednoznacznie, a raczej wszystko wskazuje, ze nie. Tym czasem do
              konca to nie wiadomo, czy nie szkodzi. Wiec ja sie ufam wlasnemu lekarzowi. Z
              drugiej strony ja Duphasonu nie bralam i tez mnie to spotkalo, ale ja sama
              statystyki nie robie. Wiec podsumowujac, nie wiadomo, czy duphason jest
              winowajca, ale chyba nie.
              Komus trzeba zaufac. NIe masz gwarancji, ze drugim razem jak wezmiesz duphason
              w pozniejszych dniach, to czy sytuacja sie nie powtorzy, ale my juz jestesmy w
              grupie zwiekszonego ryzyka dlatego, ze zdarzylo sie to juz jeden raz.
          • Gość: aga Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk IP: *.cm-4-1b.dynamic.ziggo.nl 20.03.14, 09:19
            Witam Was,
            Dopisuje sie do tego forum jako kolejna ktora byla w ciazy pozamacicznej w lewym jajowodzie. Stalo sie to w listopadzie 2013....Przebywam za granica w związku z tym chcialabym rozwiac przeswiadczenie iz Polska sluzba zdrowia jest do dup....wierzcie to zalezy od lekarza nie od kraju...Chcialabym rowniez wam powiedziec ze staranie sie o nastepna ciaze zalezy od tego jak zostala usunięta pozamaciczna. Jesli usunieto ja wraz z jajowodem 99% przypadkow ciazy pozamacicznej starania mozna zacząć juz w drugim cyklu. Lekarze celowo mowia o odczekaniu do pol roku w momencie gdy ciaza tylko embrion zostal usuniety bez szkody dla jajowodu lub innych czesci ukladu rozrodczego. Wynika to z ryzyka zagniezdzenia sie ponownie w tym samym miejscu a w szczególności tym samym jajowodzie. W zwiazku z tym po usunieciu jajowodu lekarze przynajmniej na zach eur mowia o staraniach w drugim cyklu. Moja historia rowniez zakonczyla sie na stole operacyjnym w celu ratowania zycia...z ta roznica ze krwawilam kilka dni wczesniej poszlam z tym do lekarza ktory nakazał czekac bo to sie zdarza i jesli nie przestane to niestey pewnie poronie bo to jest bardzo częste w I trymestrze....usg tutaj to cos tak szkodliwego ze nie wykonuja go ot tak...brak prywatnej sluzby zdrowia wiec jestes skazana na ich system a system mowi w 12 tyg usg.....całe szczescie ze moj maz jest tutejszy bo pewnie bym sie wykrwawila na smierc bo system.
            Jedno wiem po fakcie nie lekcewazcie zadnych objawow i glosno mowcie i zadawajcie pytania.
            Ja zaczelam sie starac ponownie ale jeszcze nic...powodzenia dziewczyny wam i sobie zycze!
        • goggle Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 29.07.03, 11:20
          czesc Stokrotko
          mam pytanie - jak zareagowal na to Twoj maz?
          pytam sie bo jestem ciekawa, jak reaguja mezczyzni na
          tego typu problemy
          boje sie ze w razie czego musialabym sobie radzic z
          problemem sama
          pozdrawiam
    • keybi Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 31.07.03, 09:00
      Ja mam takie pytanie jezeli chodzi o ciaze pozamaciczna. Czy ta ciaze mozna
      donosic czy juz tylko usunac. Sa wogole jakies szanse? Pozdrawiam i czekam na
      odpowiedz
      • lilith76 Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 31.07.03, 10:25
        ciąży pozamacicznej nie da się donosić - zarodek już nie ma szans dostać się z
        jajowodów do macicy gdyż jest za duży. brak interwencji grozi nawet śmiercią
        kobiety.
    • monika.antepowicz Re: Ciąża pozamaciczna - kiedy następna miesiączk 05.08.03, 21:49
      proponuje na wszelkiwypadek wykonać usg i nbadanie hcg z krwi
    • Gość: maddi ciąża pozaqmaciczna IP: *.as13285.net 05.10.13, 10:05
      Cześć dziewczyny ja tez jestem po ciąży pozamacicznej.Nigdy bym nie przupuszczała że może mnie to dotyczyć a jednak.Bardzo sie cieszyłam jak sie dowiedziałam ze jestem w ciąży ale od poczatku było to wszystko dziwne od razu jakies krwawienia miałam ale pomimo tego nadal byłam w ciąży. Gdy poszłam na usg pielegniarka powiedziała ze nie ma pęcherzyka ciążowego a powinien już być bo był to 5 lub 6 tydzień.Pobrała mi krew bo badanie na bete o okazało się że jest ponad 3,300.Wiec zostawili mnie na oddziale rano przyszli do mnie lekarze i powiedzieli że mam 2 opcje leczenia albo laparoskopia albo zastzyk z methotrexate dodam że mieszkam w uk.Wiec powiedziałam że chcę zastrzyk.Po zastrzyku czułam się ok badabie krwi miałam 4 dni po zastrzyku potem w 7 dniu potem jeszcze po tygodniu po potem po 2tygodniach i okazało sie że beta ładnie spada.A juz sie martwiłam ze bede musiała wziąścć drugi zastrzyk ale ja to tak jakbym poroniła bo tym zastrzyku normalnie bo był ból brzucha, skrzepy ni jakięś tkanki dosyć to duże było.Ale najważniejsze że beta spada musze tylko odczekać 3 miesiące i staramy się znowu niemam zamiaru się poddawać.Jak beta spadnie do zera to bede brała kwas fioliowy ten ze zwiększona dawką i mam nadzieje ze się uda bo nto nmoja 3 ciąża nieudana a pierwsza pozamaciczna.szkoda z jednej strony że w Polsce to przewaznie laparoskopie stosują a nie zastrzyki.Jeżeli ktos będzie miał jakię pytania to zapraszam na gg maddi-84 .
      • Gość: Goodness Re: ciąża pozaqmaciczna IP: *.146.177.125.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.10.13, 16:17
        Witajcie. Ja miałam laparoskopie 28.09, ciąża pozamaciczna, jajowodowa prawostronna. Moje pierwsze starania i odrazu ciąża pozamaciczna. Łudziłam się do końca 6 tyg. ciąży, że jeszcze będzie wszystko w porządku (brak pęcherzyka ciążowego) aż nie dostałam krwawienia wewnętrznego i zewnętrznego.. Miałam zabieg czyszczenia macicy i po tym znalazłam się na bloku operacyjnym bo musieli wykonać laparoskopie.. Wczoraj dostałam swojego pierwszego okresu od czasu zajścia w ciążę i po laparoskopii.. Ból brzucha momentami jest nieznośny ale zaciskam zęby. Co do samego okresu to się martwię, ponieważ może zabrzmi to głupio, ale krwawię podczas wizyty w toalecie.. Gdy leże to nic nie leci.. Ostatnią wizytę u ginekologa miałam 22.10.. kolejną mam dopiero za miesiąc. Może troszkę przesadzam, ale jednak trochę się obawiam, że coś może być nie tak, chociaż podczas wizyty u ginekologa, stwierdził że wszystko jest w jak najlepszym porządku i nie mam się czego obawiać.
      • Gość: ada Re: ciąża pozaqmaciczna IP: *.edata.net.pl 15.03.14, 14:58
        Witam
        Ja jestem właśnie po zastrzyku metotrexat,narazie bhcg zmalało do 107,mam nadzieję,że spadnie do zera.Czy miałyście może łyżeczkowanie po tej ciąży,jeżeli beta zmalała,ja narazie cały czas delikatnie krwawie a jestem już tydzień po tym zastrzyku,Jak długo u Was trwało krwawienie?
    • Gość: julka 1234 :( IP: *.free.aero2.net.pl 08.10.13, 09:18
      Witam
      Ja nie dawno też dołączyłam do Tego grona sad Tydzień temu usnięto mi jajowód z powodu ciąży pozamacicznej. Proponowali mi leczenie farmakologiczne ale od razu uprzedzili że może się nie udać lek po prostu może nie zadziałać. Więc razem z mężem zdecydowaliśmy się na laparoskopiesad Na dodatek mam mięśniaki w macicy więc lekarz mówi żebym szybko zaszła w ciąże a po ciąży mięśniaki trzeba wyciąć, teraz tego nie zrobił bo to osłabiło by macice i nie donosiłabym ciąży tzn musiałabym poczekać np rok żeby macica sie wygoiła.
      Tylko jak tu się starać jak w głowie taki strach? strasznie pragniemy tego dziecka razem z mężem . w ogóle gdyby nie mąż nie wiem jakbym przez to przeszła. Wspiera mnie i jest przy mnie, ciągle mi powtarza że tym razem wszystko sie uda i będzie dobrze ale w mojej głowie są tylko obawy sad tak starsznie chce ale tak cholernie się bojęsad
      • anabella82 Re: :( 10.10.13, 00:36
        Kochana, wiem co czujesz i bardzo Ci współczuję. Ciesz się, że masz takiego dobrego męża i razem przez to przechodzicie. Z mięśniakami jakoś sobie poradzisz. Życzę Ci dużo zdrowia i doczekania się dzidziusia.
      • miedzynami-kobietami Re: :( 10.10.13, 00:40
        Jeśli chodzi o mięśniaki, pamiętaj o istnieniu strony miesniakimacicy.pl Tam zawsze możesz zadać pytanie dobremu specjaliście prof. T. Paszkowskiemu.
    • Gość: Tasia Kiedy okres po laparoskopii IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.10.13, 20:47
      Witam, we wtorek miałam zabieg laparsskopii z powodu ciąży pozamacicznej, od wtorku plamie, dziś czyli trzeci dzien po zabiegu, boli mnie brzuch na okres, powiedzcie czy to możliwe żebym po trzech dniach od zabiegu dostała okres? Jajowod caly,nie był nawet naciety, zarodek został wypchniety z jajowodu, ponieważ zaczął cofać sie już do jamy brzusznej, poronienie trabkowe. Dzięki za info.
      • Gość: qwqert Re: Kiedy okres po laparoskopii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.13, 21:48
        Nie jest to możliwe, minimalny czas to tak ok 30 dni zeby spadło hcg. A to, ze cie boli nic dziwnego, przeciez to ogromna rewolucja w organizmie. Plamiłam jakis tydzien po zabiegu, rwało, bolało ale sie unormowało po miesiacu od zabiegu i okres nadszedł.
        • Gość: Tasia Re: Kiedy okres po laparoskopii IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.10.13, 12:52
          A jak dawno miałaś zabieg? Jak długo dochodzilas do siebie? Dostałam tylko zwolnienie na tydzień po zabiegu, ale nie wyobrażam sobie pójścia do pracy, Ledwo mogę siedzieć i zaraz brzuch mnie boli.
    • Gość: anula laparoskopia IP: *.play-internet.pl 20.03.14, 22:01
      hej. dwa tygodnie temu miałam laparoskopię, ciąża pozamaciczna w lewym jajowodzie. też dostałam tydzień zwolnienia, tyle wystarczy, ale zależy też gdzie pracujesz, praca za biurkiem ok, ale jakaś fizyczna-pewnie byłoby jeszcze ciężko. pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka