Dodaj do ulubionych

stany zapalne

IP: 195.116.92.* 31.07.01, 14:05
Chcialabym wiedziec, czy przy nawracajacych stanach zapalnych pochwy nalezaloby zrobic wymaz z
pochwy? Od dwoch lat (czyli od porodu) mam nawracajace stany zapalne, leczone przez lekarza "na
wyczucie" ; zapytany o ewentualne badanie czystosci pochwy wykrecal sie dosyc metnie. Co kilka
miesiecy (ostatnio coraz czesciej) nekaja mnie : swiad, uplawy, a od dwoch dni nawet bol w
dole brzucha. Z powodumoich dolegliwosci biore Diane 35 - czy to moze byc jedna z przyczyn ?
Z gory dziekuje za odpowiedz

Darag
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: stany zapalne 01.08.01, 00:08
      Mysle,że w zwiazku z tymi dolegliwosciami mozna wykonac posiew z pochwy, ale z
      tego co wiem nie jest to usługa opłacana przez kasę chorych w ramach podstwowej
      opieki zdrowotnej i może by pni musiała wykonać ja odpłatnie/ Warto by równiez
      sie zastanowic, dlaczego te dolegliwosci nawracają. W ciąży i podczas
      stosowania pigułek antykoncepcyjnych czesciej nękaja zakażenia grzybicze!
      Równiez takie działanie ma Diane 35.MA
      • Gość: Darag Re: stany zapalne IP: 195.116.92.* 01.08.01, 08:10
        Rzeczywiscie, teraz wiaze to w logiczna calosc - moje problemy maja raczej charakter zakazen
        grzybami. Czy przepisywany mi bezustannie Clotrimazol (krem) rzeczywiscie jest taki dobry ? Jakos
        tego nie zauwazylam...
        A propos Diane35 - wlasciwie czuje sie dobrze po tych tabletkach, ale nie jestem do konca
        przekonana, czy nie powinnam ich zmienic; Jakie z tabletek antykoncepcyjnych maja podobne
        dzialanie, jesli chodzi o nadmierne owlosienie i wydluzone cykle miesiaczkowe ?
        Dodam, ze mam 31 lat, dwa lata temu urodzilam dziecko i w ciagu 2-3 lat mysle o nastepnym.
        Lekarze straszyli trudnosciami z zajsciem w ciaze, ktore jednak okazaly sie byc tylko ich wymyslem
        (albo tez mielismy duzo szczescia).
        Pozdrawiam

Darag.
        • monika.antepowicz Re: stany zapalne 03.08.01, 07:37
          Właściwie wszystkie tabletki antykoncepcyjne zmniejszają owłosienie, a
          szczególnie:Marvelon, Cilest. Dlatego wskazne sa właśnie dla Pań, które mają
          kłopoty z cerą i z nieco obfitszym owłosieniem.
          Niestety- zarówno antykoncepcja jak i ciąża nasilają predyspozycje na zakazeni
          grzybicze!
          Upławy grzybicze sa tak charakterystyczne ,żwe raczej nie robi sie na nie
          posiewów.
          No a z badaniem czystości pochwy jest tak: zawsze w pochwie występują liczne
          bakterie i strzepki grzybów. Ale to jeszcze nie jest zapalenie. Pod wpływem
          zmian charakteru wydzieliny i nabłonka pochwy (na przykład pod wpływem
          czynników o odczynie zasdowym -takich jak mydło,sperma lub zwiekszenia
          zawartosci glukozy w komórkach nabłonka pochwy może prowadzic do nadmiernego
          namnażania grzybów i bakterii , które spowodują stan zapalny w pochwie.
          Są rózne metody leczenia grzybic.Ja dajęleczenie doustne i dopochwowe, oprócz
          tego lecze obojga partnerów.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka