Dodaj do ulubionych

cysty jajników

IP: *.unregistered.formus.pl 31.07.01, 15:46
dwa lata temu ginekolog stwierdził u mnie cystę na jajniku. Usunięto mi ją
laparoskopowo. Kilka miesięcy temu okazało się, że cysty powróciły ? tym razem
na obu jajnikach. lekarz przepisał mi gravistat, w efekcie czego jedna z cyst
zniknęła. Ta druga ma rozmiar około czterech centymetrów i lekarz ponownie
radzi mi ją usunąć. Z jednej strony sama się ku temu skłaniam, gdyż
prawdopodobnie to ona powoduje ucisk na pęcherz i mam ochotę ciągle biegać do
ubikacji (urolog wykluczył inną przyczynę). Z drugiej natomiast strony nieco
obawiam się kolejnej operacji. Czy naprawdę nie wymyślono skutecznego leku na
tę dolegliwość? Czy jedynym wyjściem jest operacja? Dodam, że mam 29 lat, w
przyszłym roku chciałabym starać się o dziecko, a przez kilka lat brałam
tabletki antykoncepcyjne, które, zdaniem lekarzy, mają nie dopuszczać do
powstawania cyst. Proszę o odpowiedź
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: cysty jajników 01.08.01, 00:25
      Jak długo ma Pani te torbiel? Jak wygląda ona w usg. Zasada jest, że jeżeli
      mimo leczenia przeciwzapalnego i hormonalnego (antybiotyk, piroxicam,
      distreptaza, antyestrogeny) torbiel nie znika podcvzas 1-2 cykli(ja czasem
      próbuje i 3 cykle) to należy zastanowic się nad zabiegowym jej usunieciem. Ale
      4 cm to niewiele i nadal pewnie istnieje szansa na uniknuiecie operacji.
      Dlaczego tak chętnie operujemy jajniki? Dlatego,żze niestety niektóre guzy
      jajnika nie sa łagodnymi torbielkami jajnika, mogą to byc guzy- wówczas im
      wcześniej się zoperuje tym większe szanse, że operacja będzie jak
      najoszczędniejsza . ma
      • Gość: Marta Re: cysty jajników IP: *.unregistered.formus.pl 01.08.01, 13:10
        Cysty wyszły mi podczas badania USG w grudniu ubiegłego roku. Przez trzy cykle
        brałam Gravistat i jedna zniknęła. Nikt nie proponował mi tabletek, o których
        pani pisze. Czy więc jest sens je jeszcze zażywać?
        Cysta podczas badania wygląda jednorodnie. Także ta zoperowana, pobrana do
        badania nie wykazywała żadnych zmian nowotworowych. Uciążliwe jest dla mnie
        natomiast ciągłe bieganie do ubikacji. Pani pisze, że 4 centymetry to niedużo,
        ale prawdopodobnie to właśnie ta cysta powoduje nacisk na cewkę moczową. Urolog
        ani w badaniu USG, ani w badaniu moczu czy podczas cystoskopii nie stwierdził
        bowiem u mnie żadnych zmian w samym układzie moczowym.
        • monika.antepowicz Re: cysty jajników 03.08.01, 08:32
          nIE JESTEM PEWNA, CZY TAKA mała TORBIELKA MOŻE uciskać na cewkę?
          Ewentualną laparoskopię powinno sie tez potrktowac jako dalsza i dokładniejsza
          diagnostykę przed podjeciem działań mających na celu zajscie w ciązę. Nie
          napisała Pani jak ta torbielka dokładnie wygląda w usg.MA
          • Gość: Katepa Re: cysty jajników IP: 204.155.16.* 03.08.01, 20:40
            Czy cysta na jajniku utrudnia zajscie w ciaze? U mnie tez stwierdzono cyste
            kilka lat temu. Juz mnie kierowano na operacje, ale sie nie zdecydowalam.
            Pozniej robilam systematycznie USG po miesiaczce i zadnej cysty wtedy nie
            mialam. Teraz mieszkam w Stanach i tu sie cystami za bardzo nie przejmuja
            (regularnie chodze na badanie ginekologiczne w zwiazku z nadzerka, krtora
            usunelam jakis czas temu) i pani pielegniarka (lekarza widuje sie tu tylko
            twdy, gdy jest konkretny problem) stwierdzial, ze jak mi bedzie dokuczac bol
            jajnika, to wtedy zobimy USG. Co Pani o tym sadzi? No i czy cysta utrudnia
            zajscie w ciaze? Mam 37 lat i od roku nie stosuje zadnych srodkow koncepcyjnych
            bo chielibysmy z mezem zaciazyc. Pozdrawiam. Katepa
            • monika.antepowicz Re: cysty jajników 04.08.01, 09:50
              Torbiele jajników mog pwstawać na tle zaburzeń hormonalnych, a więc mogą być
              jednym z objwów towarzyszacych rtrudnościom zajścia w ciążę. Ja byłam zawsze
              uczona ,że torbiel utrzymujaca się 2-3 cykle zawsze wymaga szczegółowej
              diagnostyki (wykluczenie nowotworu jajnika)MA
              • Gość: Katepa Re: cysty jajników IP: *.s2083.apx2.sbo.ma.dialup.rcn.com 05.08.01, 03:53
                Dzieki, chyba jednak pojde zrobic badania. Pozdrawiam, Katepa
          • Gość: Marta Re: cysty jajników IP: *.unregistered.formus.pl 16.08.01, 15:48
            Opis wydany mi przez lekarza jest bardzo lakoniczny. Jest podany jedynie wymiar
            cysty i wyraz, który rozszyfrowałam jako ?echoujemne", ale nie jestem co do
            tego pewna. Czy to ma sens? Prszę o odpowiedź odnośnie tych lekarstw, o których
            pani pisze. Czy jest sens je zażywać, skoro przez trzy cykle brałam Gravistat i
            wówczas jedna cysta zniknęła?
            • monika.antepowicz Re: cysty jajników 17.08.01, 00:19
              Echoujemna- to znaczy, że jest to torbiel prosta, powstała prawdopodobniwe na
              tle hormonalnym. Każdy lekarz ma swoje sposoby, ja dwuskładnikowe tabletki
              stouję raczej jako profilaktykę przed tworzeniem sie torbieli, a nie jako
              leczenie. Ale każdy ma swoją koncepcje i dlatego uważam , że ginekolog powinien
              być dobry, ale niewątpliwie i najważniejsze- zawsze jeden!MA
              • Gość: Marta Re: cysty jajników IP: *.unregistered.formus.pl 17.08.01, 11:49
                Co więc mi Pani radzi?
                • monika.antepowicz Re: cysty jajników 17.08.01, 22:40
                  Ja zazwyczaj zalecam preparat progestagenny w II połowie cyklu, bądx
                  antyestrogenny (Danazo), i leczenie przeciwzapalne i resorbcyjne- Piroxicam z
                  Distrptaza. Po zniknieciu torbieli w celu zapobieżenia nawrotom torbieli jakiś
                  niskodawkowy preparat dwufazowy antykoncepcyjny_ Mercilon, Harmonet lub
                  Logest>MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka