Dodaj do ulubionych

boli blizna po operacji

IP: 80.55.239.* 15.01.08, 17:30
Jestem 2 m-ce po laparoskopii i jedna blizna mnie kłuje czasem bardzo mocno,
jest inna niż pozostałe a mianowicie trochę wypukła. Nie wiem co robić? Samo
przejdzie czy udać się do lekarza?
Obserwuj wątek
    • mama_piotrusia1984 Re: boli blizna po operacji 15.01.08, 20:32
      Blizny, zwłaszcza te "świeże" czasami troche dokuczają. mam ich
      troche (operacja obydwu nóg, szyte udo, blizna po nacięciu w czasie
      porodu smile) i czasami pieką albo swędzą ale nic złego się nie działo.
      Jeśli cię to jednak niepokoi to wybierz się do lekarza, który
      rozwieje twoje wątpliwości
    • Gość: ela Re: boli blizna po operacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 21:03
      blizny dokuczaja czasem cale zycie,na zmiane pogody tez.A to ,ze jest wypukla
      jest wynikiem szycia.Jeden lekarz robi to artycstycznie drugi mniej.Z czasem
      troche sie wchlonie i nie bedzie tak wyczuwalne.Ale jesli masz jakies
      watpliwosci uaj sie z tym do lekarza
    • Gość: em Re: boli blizna po operacji IP: 91.106.92.* 15.01.08, 22:53
      2 miesiące to jeszcze nie dużo czasu upłynęło żeby lekarz stwierdził czy coś
      niedobrego się dzieje. Na razie nawilżaj tą bliznę solidnie jakimś np.dobrym
      balsamem, możesz zamiast niego jeśli Cię stać kupić sobie maść na blizny która
      powinna przyśpieszyć jej dojrzewanie np.: cepan (najtańsza trochę smierdząca
      cebulą bo na jej bazie jest robiona, ale mnie nie pomogła co nie znaczy,że tobie
      nie pomoże), contratubex lub inne w aptece które stosuje się na blizny-zapytaj
      farmaceuty o ceny i dostępne pojemności bo oprócz cepanu to reszta raczej droga.
      Są jeszcze plastry, no ale w Twoim przypadku to chyba nie jest za bardzo
      sensowne ich kupienie bo bardzo drogie i raczej stosowane na blizny
      przerastające, keloidy. Moja blizna miała 5 miesięcy i mój lekarz powiedział,że
      jeszcze za wcześnie żeby powiedzieć czy będzie przerastać-fakt była i nadal jest
      czerwono-sina momentami lekko wypukła,ale co raz mniej-pieczenie i ciągnięcie
      ustało po stosowaniu kremów i balsamów nawilżających, a i uwypuklenie maleje
      stopniowo-akurat na tą bliznę i mam nadzieję,że nie będę mieć powtórki z
      rozrywki jak z poprzednią kiedy musiałam się przetestować w tych wszystkich
      specyfikach antybliznowych. Nawilżaj i głowa do góry, na pewno minie.
      • Gość: aneta Re: boli blizna po operacji IP: 80.55.239.* 16.01.08, 10:54
        Kupiłam Dermatix żel, zapłaciłam ponad 100zł, stosuję od tygodnia ale na razie
        nie widzę efektów...
        • Gość: em Re: boli blizna po operacji IP: 91.104.82.* 17.01.08, 21:07
          Chyba żartujesz,że po tygodniu chcesz widzieć efekty.
          Blizna dojrzewa średnio 2 lata.
          Cierpliwości i mniej zwracania na nią uwagi, a jeśli okaże się,że dermatix nie
          działa-bo tak też się może zdarzyć-to możesz jeszcze dobrych gabinetach
          dermatologicznych pokusić się o ostrzykiwanie blizny sterydami-zabieg jak do tej
          pory najskuteczniejszy w moim przypadku. Nie daj się naciągnąć tak od razu-mnie
          lekarz po 6 miesiącach od cięcia nie chciał ostrzyknąć blizny bo stwierdził,że
          to za mało czasu żeby powiedzieć co się z niej rozwija-i miał rację kasę na
          własne życzenie w błoto bym wyrzuciła. Jak pisałam, blizna blednie i robi się
          normalniejsza.
          Cierpliwości.
          • Gość: aneta Re: boli blizna po operacji IP: 80.55.239.* 18.01.08, 09:40
            A mogłabyś napisać na czym dokładnie polega to ostrzykiwanie, bo ja pierwszy raz słyszę? I czy to boli?
            • Gość: em Re: boli blizna po operacji IP: 91.104.90.* 18.01.08, 22:07
              Ostrzykiwanie polega na tym,że w specjalnej strzykawce-przypominającej pistolet
              plastikowy(w każdym razie coś w tym stylu-tak to wyglądało u mojego lekarza)
              umieszczona jest odpowiednia ilość tej substancji powodującej zmniejszanie się
              przerostu. Zabieg podobno bolesny (może zależy to od stężenia leku, ilości jaka
              jest wstrzykiwana i głębokości wstrzyknięcia-nie wiem-nie pytałam), ja przy
              pierwszym miałam znieczulone to miejsce kremem znieczulającym także nic nie
              czułam, za drugim razem bez znieczulenia i też nic nie bolało-ale muszę
              przyznać,że po pierwszym razie efekty było już widać i to spore, a po drugim to
              już w ogóle jak ktoś nie wiedział,że tam miałam taką bliznę to się nie
              zorientuje. Efekty uboczne-mogą lekko popękać małe naczynia krwionośne w tym
              miejscu i ostrzykiwane miejsce może być jaśniejsze od reszty ciała-u mnie na
              szczęście, ani jedno, ani drugie-ale to zależy od predyspozycji pewnie.
              • Gość: aneta ...do em... IP: 80.55.239.* 19.01.08, 08:44
                A taki zabieg jest płatny? Jeżeli tak to ile?
                • Gość: em Re: ...do em... IP: 91.104.111.* 19.01.08, 09:14
                  Jest niestety płatny-zresztą ja się nie orientowałam czy NFZ refunduje i jeśli
                  tak to na jakich warunkach,ale znając ich skąpstwo to na pewno nie-za jeden
                  zastrzyk-ostrzyknięcie powierzchni powiedzmy monety 5 zł ja płaciłam 100 zł, ale
                  to pewnie zależy od gabinetu, a no i konsultację miałam za darmo bo się
                  zdecydowałam na to. Poszukaj na stronach internetowych gabinetów
                  dermatologicznych prywatnych co mają w swojej ofercie zabiegi dermatologiczne i
                  kosmetyczne. Z dwojga złego wolałam za to zapłacić niż się męczyć z kolejnym
                  kremem czy plastrami silikonowymi-nie mam cierpliwości do takich rzeczy, a no i
                  efekt od razu było widać-po kilkunastu godzinach.
                  A skąd jesteś?
                  • Gość: aneta Re: ...do em... IP: 80.55.239.* 19.01.08, 11:54
                    Jestem z Lublina. Kurcze to na moje 5 blizn trzeba by trochę wyłożyć kaski sad
                    • Gość: em Re: ...do em... IP: 91.104.111.* 19.01.08, 18:12
                      Ja okolice Katowic to raczej nie polecę Ci mojego gabinetu, ale poczekaj jeszcze
                      trochę, blizna dojrzewa nawet 2 lata. Mnie lekarz po 5-6 miesiącach( tak to
                      kojarzę)nie chciał wykonać zastrzyku bo powiedział,że za wcześnie w pewnych
                      przypadkach rokować,że przerost albo keloid. Z poprzednią blizną po miesiącu już
                      było widać,że przerasta i lekarz od razu to stwierdził. Pozytywnie myśleć,a na
                      bliznę nie zwracać tak często i w ogóle uwago-czy się zmniejsza czy blaknie-to
                      działa wierz mi-traktować jak resztę ciała-smarować dermatixem który masz-no
                      chyba,że masz potrzebę zaszalenia z kaską smile
                      • Gość: aneta Re: ...do em... IP: 80.55.239.* 19.01.08, 18:49
                        E no nie mam ochoty rozrzucać kaską smile
                        Poczekam może ta maść w końcu zacznie działać, chłopak który mnie smaruje
                        codziennie mówi że widzi różnicę smile więc może ja jestem przewrażliwiona.
                        Na razie zakleję bliznę plastrem żeby tak nie ocierała o bluzkę.
                        Pozdrawiam cieplutkokiss
                        • Gość: em Re: ...do em... IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.01.08, 18:23
                          Dokladnie tak jest-jak sie o czyms wie i sie to widzi to niemal w
                          oczach rosnie. Zmaleje-cierpliwosci.Pzdr
                          • Gość: emigrantka Re: ...do em... IP: 193.120.116.* 21.01.08, 21:31
                            Em, czy możesz podać adres gabinetu, w którym miałaś ostrzykiwaną
                            bliznę?
                            Mam 17-centymetrowego bliznowca, to "pamiątka" po laparotomii. Po
                            zagojeniu się rany przez 3 miesiące stosowałam Contractubex, ale
                            zaprzestałam, ponieważ nie było najmniejszego efektu. Aktualnie
                            blizna ma rok.
                            • Gość: em Re: ...do em... IP: 91.104.91.* 21.01.08, 22:22
                              Gabinet jest w Katowicach nazywa się Skinlaser Studio jest na jednej z głównych
                              ulic- Mickiewicza-dokładnego adresu nie pamiętam,ale wklep w google oni mają
                              swoją stronę internetową. Polecam dr Lubelską.
        • Gość: kuba Re: boli blizna po operacji IP: *.tpspark.pl 18.01.14, 09:00
          Ok, mfzieki za odp.
      • Gość: duska Re: boli blizna po operacji IP: *.178.001.pools.vodafone-ip.de 06.11.15, 20:15
        wiem po sobie że 2 miesiące to jest już dużo czasu. też miałam operacje i wszystko było już po tygodniu ok kontrole były u lekarza, ale po półtora miesiąca od rana ( tak nagle ) zaczeło mnie swędzeć, czerwienieć, strasznie zaczeło boleć i puchnąć. poczekałam do następnego dnia i poszłam do lekarza bo robiło się jeszcze gorzej. i się okazało że wdało się zakażenie. musieli mi odciągnąc rope nie dość że bolało mnie już sama ta opuchlizna to jeszcze ból przy odsączaniu ropy ale najpierw maści ( antybiotyk ) i w tedy dopiero ściąganie ropy potem dalej musiałam smarować i znowu miałam wycinane. a najgorsze to że wszystko było bez znieczulenia. wiadomo że przy ropie nic nie pomoże. WIĘC RADZE SKONSULTOWAĆ SIĘ Z LEKARZEM, NIE ŻYCZE NIKOMU TEGO CO JA PRZESZŁAM !!! a problem ten pojawił się ponad miesiąc temu i w ciągu tygodnia jestem dwa lub trzy razu na kontroli u lekarz. teraz obecnie mam założoną jakąś gąbke z syropem żeby zakażenie się znowu nie wdało i w poniedziałek następna wizyta u lekarza. ma mi powiedzieć czy znowu będe miała operacje czy już wszystko zostało wycięte. PISZE TO PO TO ŻEBY NIKT NIE CZEKAŁ DO OSTATNIEJ CHWILI JA POSZŁAM NA NASTEPNY DZIEN, I NIE SZUKAŁAM W INTERNECIE CO MI JEST BO TO NIE JEST ROZWIAZANIE RACZEJ LEKARZE LECZA W SZPITALACH LUB OŚRODKACH ZDROWIA NIE W INTERNECIE, PROSZĘ O TYM NIE ZAPOMINAĆ !!!
    • timek-2 Re: boli blizna po operacji 17.01.08, 20:19
      prawdopodobnie robi ci sie bliznowiec niektorzy tak maja to nic
      strasznego mialam operowana watrabe mam duza blizne i tez taka
      gruba kup w aptece masc na blizny sa rozne nazwy i rozne ceny
      pozdrawiam
    • Gość: marysia blizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.13, 21:17
      czytam wypowiedzi a zarazem szukam pomocy !miała usuniety odcisk chrurg wycioł i jest blizna o dł.2cm ból nie do wytrzymania to już trwa prawie rok czuję jakbym miała tam wszyte potłuczone szklo.błagam pomocy!!!!
    • sophie138 Re: boli blizna po operacji 02.12.13, 23:30
      A byłaś z tym u lekarza? smarujesz czymś?
    • anina8 Re: boli blizna po operacji 04.11.15, 23:36
      Idź do dermatologa. Może zrobić zabieg laserem . Fajne efekty bo blizna prawie wyrównuje się ze zdrową skórą. . Polecam. Anina8
    • zmyrol12345 Re: boli blizna po operacji 08.03.22, 14:05
      Ja jestem 4m po laparoskopii i lekarz powiedział, że smarować można ale to i tak czasu potrzeba. Także cierpliwoścismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka