Gość: aneta IP: 80.55.239.* 15.01.08, 17:30 Jestem 2 m-ce po laparoskopii i jedna blizna mnie kłuje czasem bardzo mocno, jest inna niż pozostałe a mianowicie trochę wypukła. Nie wiem co robić? Samo przejdzie czy udać się do lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_piotrusia1984 Re: boli blizna po operacji 15.01.08, 20:32 Blizny, zwłaszcza te "świeże" czasami troche dokuczają. mam ich troche (operacja obydwu nóg, szyte udo, blizna po nacięciu w czasie porodu ) i czasami pieką albo swędzą ale nic złego się nie działo. Jeśli cię to jednak niepokoi to wybierz się do lekarza, który rozwieje twoje wątpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: boli blizna po operacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 21:03 blizny dokuczaja czasem cale zycie,na zmiane pogody tez.A to ,ze jest wypukla jest wynikiem szycia.Jeden lekarz robi to artycstycznie drugi mniej.Z czasem troche sie wchlonie i nie bedzie tak wyczuwalne.Ale jesli masz jakies watpliwosci uaj sie z tym do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: boli blizna po operacji IP: 91.106.92.* 15.01.08, 22:53 2 miesiące to jeszcze nie dużo czasu upłynęło żeby lekarz stwierdził czy coś niedobrego się dzieje. Na razie nawilżaj tą bliznę solidnie jakimś np.dobrym balsamem, możesz zamiast niego jeśli Cię stać kupić sobie maść na blizny która powinna przyśpieszyć jej dojrzewanie np.: cepan (najtańsza trochę smierdząca cebulą bo na jej bazie jest robiona, ale mnie nie pomogła co nie znaczy,że tobie nie pomoże), contratubex lub inne w aptece które stosuje się na blizny-zapytaj farmaceuty o ceny i dostępne pojemności bo oprócz cepanu to reszta raczej droga. Są jeszcze plastry, no ale w Twoim przypadku to chyba nie jest za bardzo sensowne ich kupienie bo bardzo drogie i raczej stosowane na blizny przerastające, keloidy. Moja blizna miała 5 miesięcy i mój lekarz powiedział,że jeszcze za wcześnie żeby powiedzieć czy będzie przerastać-fakt była i nadal jest czerwono-sina momentami lekko wypukła,ale co raz mniej-pieczenie i ciągnięcie ustało po stosowaniu kremów i balsamów nawilżających, a i uwypuklenie maleje stopniowo-akurat na tą bliznę i mam nadzieję,że nie będę mieć powtórki z rozrywki jak z poprzednią kiedy musiałam się przetestować w tych wszystkich specyfikach antybliznowych. Nawilżaj i głowa do góry, na pewno minie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: boli blizna po operacji IP: 80.55.239.* 16.01.08, 10:54 Kupiłam Dermatix żel, zapłaciłam ponad 100zł, stosuję od tygodnia ale na razie nie widzę efektów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: boli blizna po operacji IP: 91.104.82.* 17.01.08, 21:07 Chyba żartujesz,że po tygodniu chcesz widzieć efekty. Blizna dojrzewa średnio 2 lata. Cierpliwości i mniej zwracania na nią uwagi, a jeśli okaże się,że dermatix nie działa-bo tak też się może zdarzyć-to możesz jeszcze dobrych gabinetach dermatologicznych pokusić się o ostrzykiwanie blizny sterydami-zabieg jak do tej pory najskuteczniejszy w moim przypadku. Nie daj się naciągnąć tak od razu-mnie lekarz po 6 miesiącach od cięcia nie chciał ostrzyknąć blizny bo stwierdził,że to za mało czasu żeby powiedzieć co się z niej rozwija-i miał rację kasę na własne życzenie w błoto bym wyrzuciła. Jak pisałam, blizna blednie i robi się normalniejsza. Cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: boli blizna po operacji IP: 80.55.239.* 18.01.08, 09:40 A mogłabyś napisać na czym dokładnie polega to ostrzykiwanie, bo ja pierwszy raz słyszę? I czy to boli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: boli blizna po operacji IP: 91.104.90.* 18.01.08, 22:07 Ostrzykiwanie polega na tym,że w specjalnej strzykawce-przypominającej pistolet plastikowy(w każdym razie coś w tym stylu-tak to wyglądało u mojego lekarza) umieszczona jest odpowiednia ilość tej substancji powodującej zmniejszanie się przerostu. Zabieg podobno bolesny (może zależy to od stężenia leku, ilości jaka jest wstrzykiwana i głębokości wstrzyknięcia-nie wiem-nie pytałam), ja przy pierwszym miałam znieczulone to miejsce kremem znieczulającym także nic nie czułam, za drugim razem bez znieczulenia i też nic nie bolało-ale muszę przyznać,że po pierwszym razie efekty było już widać i to spore, a po drugim to już w ogóle jak ktoś nie wiedział,że tam miałam taką bliznę to się nie zorientuje. Efekty uboczne-mogą lekko popękać małe naczynia krwionośne w tym miejscu i ostrzykiwane miejsce może być jaśniejsze od reszty ciała-u mnie na szczęście, ani jedno, ani drugie-ale to zależy od predyspozycji pewnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta ...do em... IP: 80.55.239.* 19.01.08, 08:44 A taki zabieg jest płatny? Jeżeli tak to ile? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: ...do em... IP: 91.104.111.* 19.01.08, 09:14 Jest niestety płatny-zresztą ja się nie orientowałam czy NFZ refunduje i jeśli tak to na jakich warunkach,ale znając ich skąpstwo to na pewno nie-za jeden zastrzyk-ostrzyknięcie powierzchni powiedzmy monety 5 zł ja płaciłam 100 zł, ale to pewnie zależy od gabinetu, a no i konsultację miałam za darmo bo się zdecydowałam na to. Poszukaj na stronach internetowych gabinetów dermatologicznych prywatnych co mają w swojej ofercie zabiegi dermatologiczne i kosmetyczne. Z dwojga złego wolałam za to zapłacić niż się męczyć z kolejnym kremem czy plastrami silikonowymi-nie mam cierpliwości do takich rzeczy, a no i efekt od razu było widać-po kilkunastu godzinach. A skąd jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: ...do em... IP: 80.55.239.* 19.01.08, 11:54 Jestem z Lublina. Kurcze to na moje 5 blizn trzeba by trochę wyłożyć kaski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: ...do em... IP: 91.104.111.* 19.01.08, 18:12 Ja okolice Katowic to raczej nie polecę Ci mojego gabinetu, ale poczekaj jeszcze trochę, blizna dojrzewa nawet 2 lata. Mnie lekarz po 5-6 miesiącach( tak to kojarzę)nie chciał wykonać zastrzyku bo powiedział,że za wcześnie w pewnych przypadkach rokować,że przerost albo keloid. Z poprzednią blizną po miesiącu już było widać,że przerasta i lekarz od razu to stwierdził. Pozytywnie myśleć,a na bliznę nie zwracać tak często i w ogóle uwago-czy się zmniejsza czy blaknie-to działa wierz mi-traktować jak resztę ciała-smarować dermatixem który masz-no chyba,że masz potrzebę zaszalenia z kaską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: ...do em... IP: 80.55.239.* 19.01.08, 18:49 E no nie mam ochoty rozrzucać kaską Poczekam może ta maść w końcu zacznie działać, chłopak który mnie smaruje codziennie mówi że widzi różnicę więc może ja jestem przewrażliwiona. Na razie zakleję bliznę plastrem żeby tak nie ocierała o bluzkę. Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: ...do em... IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.01.08, 18:23 Dokladnie tak jest-jak sie o czyms wie i sie to widzi to niemal w oczach rosnie. Zmaleje-cierpliwosci.Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka Re: ...do em... IP: 193.120.116.* 21.01.08, 21:31 Em, czy możesz podać adres gabinetu, w którym miałaś ostrzykiwaną bliznę? Mam 17-centymetrowego bliznowca, to "pamiątka" po laparotomii. Po zagojeniu się rany przez 3 miesiące stosowałam Contractubex, ale zaprzestałam, ponieważ nie było najmniejszego efektu. Aktualnie blizna ma rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: ...do em... IP: 91.104.91.* 21.01.08, 22:22 Gabinet jest w Katowicach nazywa się Skinlaser Studio jest na jednej z głównych ulic- Mickiewicza-dokładnego adresu nie pamiętam,ale wklep w google oni mają swoją stronę internetową. Polecam dr Lubelską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: boli blizna po operacji IP: *.tpspark.pl 18.01.14, 09:00 Ok, mfzieki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duska Re: boli blizna po operacji IP: *.178.001.pools.vodafone-ip.de 06.11.15, 20:15 wiem po sobie że 2 miesiące to jest już dużo czasu. też miałam operacje i wszystko było już po tygodniu ok kontrole były u lekarza, ale po półtora miesiąca od rana ( tak nagle ) zaczeło mnie swędzeć, czerwienieć, strasznie zaczeło boleć i puchnąć. poczekałam do następnego dnia i poszłam do lekarza bo robiło się jeszcze gorzej. i się okazało że wdało się zakażenie. musieli mi odciągnąc rope nie dość że bolało mnie już sama ta opuchlizna to jeszcze ból przy odsączaniu ropy ale najpierw maści ( antybiotyk ) i w tedy dopiero ściąganie ropy potem dalej musiałam smarować i znowu miałam wycinane. a najgorsze to że wszystko było bez znieczulenia. wiadomo że przy ropie nic nie pomoże. WIĘC RADZE SKONSULTOWAĆ SIĘ Z LEKARZEM, NIE ŻYCZE NIKOMU TEGO CO JA PRZESZŁAM !!! a problem ten pojawił się ponad miesiąc temu i w ciągu tygodnia jestem dwa lub trzy razu na kontroli u lekarz. teraz obecnie mam założoną jakąś gąbke z syropem żeby zakażenie się znowu nie wdało i w poniedziałek następna wizyta u lekarza. ma mi powiedzieć czy znowu będe miała operacje czy już wszystko zostało wycięte. PISZE TO PO TO ŻEBY NIKT NIE CZEKAŁ DO OSTATNIEJ CHWILI JA POSZŁAM NA NASTEPNY DZIEN, I NIE SZUKAŁAM W INTERNECIE CO MI JEST BO TO NIE JEST ROZWIAZANIE RACZEJ LEKARZE LECZA W SZPITALACH LUB OŚRODKACH ZDROWIA NIE W INTERNECIE, PROSZĘ O TYM NIE ZAPOMINAĆ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
timek-2 Re: boli blizna po operacji 17.01.08, 20:19 prawdopodobnie robi ci sie bliznowiec niektorzy tak maja to nic strasznego mialam operowana watrabe mam duza blizne i tez taka gruba kup w aptece masc na blizny sa rozne nazwy i rozne ceny pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia blizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.13, 21:17 czytam wypowiedzi a zarazem szukam pomocy !miała usuniety odcisk chrurg wycioł i jest blizna o dł.2cm ból nie do wytrzymania to już trwa prawie rok czuję jakbym miała tam wszyte potłuczone szklo.błagam pomocy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sophie138 Re: boli blizna po operacji 02.12.13, 23:30 A byłaś z tym u lekarza? smarujesz czymś? Odpowiedz Link Zgłoś
anina8 Re: boli blizna po operacji 04.11.15, 23:36 Idź do dermatologa. Może zrobić zabieg laserem . Fajne efekty bo blizna prawie wyrównuje się ze zdrową skórą. . Polecam. Anina8 Odpowiedz Link Zgłoś
zmyrol12345 Re: boli blizna po operacji 08.03.22, 14:05 Ja jestem 4m po laparoskopii i lekarz powiedział, że smarować można ale to i tak czasu potrzeba. Także cierpliwości Odpowiedz Link Zgłoś