stokrotka1975 16.08.03, 16:11 witajcie kochane mam pytanie, czy oznaka dni plodnych jest pojawienie sie sluzu? dzikeuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mroczna2 Re: OZNAKI DNI PŁODNYCH 16.08.03, 19:16 pojawienie sie sluzu-owszem, ale tez zalezy jakiego sluz jest wlasciwie przez caly cylk, jednak w dni plodne zwieksza sie jego ilosc i gestosc Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka1975 Re: OZNAKI DNI PŁODNYCH 16.08.03, 19:19 jaki wiec dokladnie powinien byc sluz plodny to 9 dzien cyklu (cykl 27-29 dni) a nadal odczuwamsuchosc pochwy - czy to znaczy iz dzien nie jest eszcze dnem plodnym? Odpowiedz Link Zgłoś
mroczna2 Re: OZNAKI DNI PŁODNYCH 16.08.03, 19:20 jesli nie ma sluzu, to widac jeszcze nie Odpowiedz Link Zgłoś
mroczna2 Re: OZNAKI DNI PŁODNYCH 16.08.03, 19:22 z tego co wiem, lepsze jest badanie temperatury w celu ustalenia dnia owulacji ale nie jestem specem od tego, poniewaz biore tabletki antykoncepcyjne Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka1975 Re: OZNAKI DNI PŁODNYCH 16.08.03, 19:28 jak wiec konkretnie powinien "wygladac" sluz plodny znalazlam na ten temat kilka informacji ackzolwiek sa one nieco sprzeczne ze soba Odpowiedz Link Zgłoś
mroczna2 Re: OZNAKI DNI PŁODNYCH 16.08.03, 19:45 z tego co pamietam jak jeszcze nie bralam tabletek, to jest on dosyc gesty, przesroczysty i jest go dosyc duzo. Nie wiem jakich jeszcze dokladnie informacji potrzebujesz?jesli chodzi Ci, zeby wiedziec kiedy jest owulacja, to oprocz sluzu, zwykle dochodzi lekki bol jajnikow lub podbrzusza oraz podwyzszona temperatura Odpowiedz Link Zgłoś
praktycznyprzewodnik Re: OZNAKI DNI PŁODNYCH 17.08.03, 01:39 Sam sluz powinien być: co widzę - przejrzysty(może byc lekko podbarwiony na brazowo), szklisty, rozciągliwy w nitke; co czuje: sliski, wilgotny, "cos spływa", "jakies babelki pekają". Sam sluz jest tylko poszlaką, ze miała miejsce owulacja. Trzeba mieżyć temperaturę. Z poczatku cały cykl, potem wybiórczo. Połączenie tych dwóch sposobów + inne objawy towarzyszace pozwalają na zdiagnozowanie dni płodnych i niepłodnych. Sposobów interpretacji jest kilka: 1. Liga Małzeństwo Małżeństwu stosuje sposob "amerykański", Instytut Matki i Dziecka "metodę angielską" z Birmingham, Instytut Naturalnego Planowania Rodziny "austriacką", jest tez "metoda niemiecka" z Kolonii,"francuska". Sa to rózne odmiany metody termiczno-objawowej a róznice dotycza nazewnictwa, sposobu zapisu, interpretacji objawów, wykreslania "linii pokrywającej". Przecietnie zainteresowana uzytkowniczka nawet nie zdaje sobie z tego sprawy. Najlepeij nauczyc sie wg. jednego podręcznika i stosowac konsekwentnie. Odpowiedz Link Zgłoś