Dodaj do ulubionych

wypadnięcie macicy

IP: *.chello.pl 17.02.08, 16:28
witam wczoraj przy kąpieli zauważyłam (wyczułam)że w tylbej częsci pochwy coś
jest wyczuwalnego jakby wypukła kulka boli mnie nisko w brzuchu mam 55lat
jak robie takie napiecie mięsni to jakby to sie chowało . Prosze te panie
ktore mają ten ptoblem ,jutro idę do lekarza dzieki za odpowiedzi jestem
przerażona
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: wypadnięcie macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 16:33
      a wypukla kulka to nie jest szyjka macicy?
      • Gość: gaga Re: wypadnięcie macicy IP: *.csk.pl 17.02.08, 18:47
        Ta wypukła kulka ,to nie jest szyjka macicy,tylko macica. A Ty Inka
        masz racje,że idziesz do lekarza.Mam to samo i mam też skierowanie
        do szpitala na zabieg podszycia,nie można tego lekceważyć,bo może
        wypaść,a podobno nie jest to miłe uczucie.
        • Gość: inka_k Re: wypadnięcie macicy IP: *.chello.pl 17.02.08, 23:04
          dzięki gaga .Powiedz mi na czym to podszycie polega , czy to jest zabieg
          chirurgiczny jestem z Gornego śląska
          • Gość: gaga Re: wypadnięcie macicy IP: *.csk.pl 18.02.08, 13:45
            Cześć Inka.Jak to technicznie wygląda ,to Ci dokładnie nie powiem:
            (Wiem ,że to jest zabieg w znieczuleniu ogólnym.Jest trochę opisów w
            internecie.Wpisz w google hasło "wypadanie macicy",a znajdziesz parę
            stronek na ten tematJutro uadaję się do szpitala umówić się na
            zabieg,więc wypytam dokładniej i Ci napiszę.Pozdrawiam z Podlasiasmile
            • Gość: inka_k Re: wypadnięcie macicy IP: *.chello.pl 19.02.08, 09:06
              cześć gaga .Byłam wczoraj u ginekologa ,ale stwierdził że to wypukłość ze
              scianki pochwy ,nie grozne , macica na swoim miejscu , jeszcze miałam robione
              usg dopochwowo i też jest w porządku żYCZE CI POWODZENIA ,A MOżE JESZCZE Iść DO
              INNEGO LEKARZA NA POTWIERDZENIE
              • Gość: aa Re: wypadnięcie macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 11:42
                też tak pomyślałam, że to ścianka pochwy Ci się obniżyła. Niegroźne, ćwicz
                mięśnie Kegla. Operuje się wtedy kiedy są dolegliwości.
                • Gość: gosc Re: wypadnięcie macicy IP: *.homenett.pl 19.02.08, 14:24
                  A moze wiesz jakie to sa dolegliwosci/// mam to samo i boje sie isc do lekarza
                  • Gość: aa Re: wypadnięcie macicy IP: *.aster.pl 19.02.08, 18:49
                    jeśli wysuwa sie ścianka pochwy dość mocno to mogą być podrażnienia,
                    pieczenie, ból w czasie współżycia. W zależności która to ściana
                    (przednia czy tylna) mogą być kłopoty z oddawaniem moczu lub stolca.
                    Wpisz w google <rectocele> i <cystocele>. Tylko nie bierz pod uwagę
                    jakichś skrajnych przypadków. Większość nieznacznego opuszczenia
                    ścian pochwy nie wymaga zabiegu. Cwiczenia mięsni Kegla jak
                    najbardziej polecane.
                    • Gość: aa Re: wypadnięcie macicy IP: *.aster.pl 19.02.08, 18:56
                      Wklejam tu coś na temat - ,,Jakie są objawy? Wiele kobiet ma uchyłek
                      odbytnicy ale tylko niewielki procent kobiet ma objawy z nim
                      związane. Mogą one być zasadniczo związane z pochwą lub odbytnicą.
                      Objawy ze strony pochwy obejmują: uwypulkenie pochwy, uczucie masy w
                      pochwie, ból podczas stosunku płciowego, a nawet uczucie czegoś
                      wystającego i podrażnionego. Krwawienie z pochwy jest spotykane
                      sporadycznie, gdy pochwowa wyściółka uchyłka jest podrażniona. Inne
                      źródła krwawienia powinny być zbadane przez Twojego
                      lekarza.Odbytnicze objawy obejmują: zaparcia, zwłaszcza utrudnione
                      wypróżnienie z towarzyszącym napięciem. Często jest to związane z
                      uchyłkiem wywołanym parciem. Niektóre kobiety odkrywają, że ucisk
                      tylno - dolnej ściany pochwy lub jej brzegu pomaga opróżnić
                      odbytnicę. Czasem może się pojawić gwałtowna chęć wypróżnienia tuż
                      po wyjściu z toalety, ponieważ kał, który był uwięziony w uchyłku
                      może powrócić do odbytnicy po wstaniu. Ogólne uczucie ucisku w
                      miednicy lub dyskomfortu są częstymi objawami, ale mogą być
                      spowodowane rozmaitymi przyczynami. ,,

• Gość: BasiaB Re: wypadnięcie macicy IP: *.adsl.wanadoo.nl 03.03.08, 08:58
                        Do aa,mysle,ze ja mam ten problem (uchylek...)Czy wiesz,jak to sie leczy?Pozdrawiam.
                        • Gość: aa Re: wypadnięcie macicy IP: *.aster.pl 03.03.08, 12:09
                          z tego co wyszukałam w necie i z informacji lekarza. to tego sie nie
                          leczy o ile nie sprawia to zbyt dużych dolegliwośći. Jeśli sprawia
                          to kłopoty, to leczenie operacyjne. Bardzo dużo kobiet ma ten
                          problem. Powstają po obniżeniu przedniej lub tylnej ściany pochwy.
                          Operacyjnie wycina sie rozluźnioną ściankę tzw. plastyka pochwy.
                          • Gość: inka_k Re: wypadnięcie macicy IP: *.chello.pl 03.03.08, 12:17
                            ja byłam u gina i też mi powiedział że to nie trzeba leczyć chirurgicznie
                            ,bo to nie jest obniżenie macicy
                          • murya Re: wypadnięcie macicy 03.03.08, 12:44
                            Do aa,dzieki serdeczne
              • Gość: gaga Re: wypadnięcie macicy IP: *.csk.pl 19.02.08, 16:37
                cześć Inka...wydaje mi się,że nie jest konieczne,aby konsultować to
                z innym lekarzem,ale jeżeli wcześniej nie byłaś u tego dr. to na
                przyszłość miałabyś pewnośc,że trafiłaś na odpowiedniego
                specjalistę.Zat ydzień mam termin zabiegu,dzięki za życzenia,dbaj o
                siebie i ćwicz mięśnie,to bardzo ważne.Pozdrawiam.
                • Gość: inka_k Re: wypadnięcie macicy IP: *.chello.pl 19.02.08, 19:55
                  czesc gaga ..odezwij sie po zabiegu .życze zdrowka
                  • Gość: gaga Re: wypadnięcie macicy IP: *.csk.pl 21.02.08, 20:32
                    Inka....dzięki....Tobie rownież życzę zdrówia....smileI jesteśmy
                    umówione.smile
    • Gość: florek Re: wypadnięcie macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 19:46
      ja tez tak mialam,
      ale mój urolog polecił mi takie cos, na razie zaczynam, i jest ok,
      lepsze to niż niz ćwiczenie samemu kegla www.pelvexiser.pl troche
      dziwne, ale ok
      • Gość: gaga Re: wypadnięcie macicy IP: *.csk.pl 03.03.08, 08:43
        Czesć Inka.....jestem już po zabiegu i jest ok.Miałam znieczulenie podpajęczynowe tzn. w kręgosłup.No cóż uczucie niezbyt miłe,już wiem co czują ludzie sparaliżowani od pasa w dół.Po zabiegu ok 4 godz. musiałam leżeć płasko nie podnosząc głowy.Lekko nie było zważając na fakt ,że nie cierpię leżeć na plecachsmileDwa dni po operacji byłam już w domu.Ból nie jest duży,określam go jak ból po porodzie,z każdą godziną jest lepiej.Mam nadzieję ,że jak trochę się pooszczędzam,to będzie dobrze.........pozdrawiam
        • Gość: inka_k Re: wypadnięcie macicy IP: *.chello.pl 03.03.08, 09:12
          Witam gaga .Bardzo sie ciesze że wszystko w porzadku napewno szybko nabierzesz
          sił.Ja jutro mam wizyte u neurologa ,bo mam straszne bóle kręgosłupa ,a nigdy
          nie miałam nawet zrobionych podstawowych badań .Dzisiaj ide na badanie
          ostoporozy ,ale takie które wykonują bezpłatnie nie wiem na ile taki wynik
          będzie wiarygodny ,ale cóż zobaczymy ,pokaże jutro pani dr neurolog ,jeszcze
          raz życze ci dużżżo zdrówka smile))
          • Gość: Monika Re: wypadnięcie macicy IP: *.pools.arcor-ip.net 22.03.08, 00:01
            Dziendobry,
            mam pytanie, moja mama ma ten sam problem i zaraz po swietach idzie
            do szpitala na zabieg ale ma do wyboru albo podszycie albo zupelne
            wyciecie. Niestety trafila na lekarza gbura ktory nie doradzil jej
            na co ma sie zdecydowac i biedna ma teraz bardzo duza rozterke.
            Bardzo prosze napiszcie co wiecie na ten temat, jak lepiej czy
            wyciac czy podszyc i jakie sa konsekwencje jednego i drugiego
            zabiegu. Dodam jeszcze ze moja mama jest w czasie menopauzy i ma 57
            lat. Bede bardzo wdzieczna za jakiekolwiek informacje. Pozdrawiam
            wszystkich serdecznie. Monika
            • doral2 Re: wypadnięcie macicy 22.03.08, 00:13
              Gość portalu: Monika napisał(a):

"...Niestety trafila na lekarza gbura ktory nie doradzil jej
              > na co ma sie zdecydowac ...

cokolwiek by ten GBUR nie doradził, to każda rada by laby zła, w perspektywie...

żeby ci uzmysłowić rozterki tego gbura na tle rozterek twojej mamy, to zapytam
              cię inaczej...

wyobraź sobie, że jesteś na miejscu tego, jak się wyraziłaś, GBURA....masz do
              dyspozycji JEDNO serce do przeszczepu, a potencjalnych "klientów" troje -
              dziecko 8-letnie, kobietę w ciąży w 7 miesiącu i naukowca, który który jest w
              przededniu odkrycia epokowego leku na raka.....

komu dasz to JEDNO serce???

parafrazując - co ten GBUR miał twoje mamie doradzić??
              dlaczego chcesz na tego GBURA zrzucić odpowiedzialność za zdrowie swojej mamy??

to życie i zdrowie twojej mamy i niech ona decyduje...
              • Gość: Monika Re: wypadnięcie macicy IP: *.pools.arcor-ip.net 23.03.08, 01:04
                dzieki za szybka odpowiedz. Szkoda tylko, ze nie dalas sobie szansy
                na zrozumienie mojego maila sad

Moja Mama zostala postawiona przed wyborem, nie majac zadnych
                podstaw do podjecia decyzji. Lekarz mowi pacjentowi: Co mamy Pani
                zrobic? X czy Y? A pacjent pyta sie czym sie rozni X od Y bo nie ma
                pojecia, gdyz jest tylko pacjentem. DOstaje od lekarza odpowiedz w
                stylu "X" to jest "Iks" a "Y" to "igrek" i niech Pani wybiera. A ona
                nadal nie wie, czym to sie rozni...

Moj mail sprawodza sie zatem do pozyskania informacji, ktore
                powinien przedstawic lekarz- "Pacjent ma prawo do uzyskania
                przystępnej informacji od lekarza o: swoim stanie zdrowia,
                rozpoznaniu, proponowanych oraz możliwych metodach diagnostycznych,
                leczniczych, dających się przewidzieć następstwach ich zastosowania
                albo zaniechania, wynikach leczenia, rokowaniu" (Karta Praw
                Pacjenta). Nie zamierzam nikogo obarczac odpowiedzialnoscia ani za
                moje decyzje, ani za decyzje moich najblizszych. Chce tylko miec
                podstawy do ich podjecia. W totolotka moge sobie zagrac w kolekturze
                lotto.

pozdrawiam
                • Gość: inka_k Re: wypadnięcie macicy IP: *.chello.pl 24.03.08, 14:14
                  moniko ,jeżeli jest możliwość podszycia to niech mama to wybierze znam osoby co
                  mają podzycie macicy już długie lata ..pozdrawiam
                  • Gość: Monika Re: wypadnięcie macicy IP: *.pools.arcor-ip.net 25.03.08, 23:19
                    Inko, dziekuje Ci bardzo za info, wlasnie mama zdecydowala sie na
                    podszycie chociaz lekarz juz zapisal ja na zabieg usuniecia. Ja
                    rowniez mysle ze jest to dobra decyzja.
                    Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka