mal-sia 21.02.08, 19:26 ile dni moze trwać angina? i jakie sa objawy oraz leczenie tej wstrętnej choroby.Czytałam na necie ale same regułki a ja potrzebuje kobiecej odpowiedzi,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aga Re: angina :( IP: 217.98.20.* 21.02.08, 20:00 Kilka dobrych dni lezenia. A leczenie - do lekarza po antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: angina :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 20:38 postawiłaś sobie sama diagnozę i teraz chcesz się upewnić na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: angina :( 21.02.08, 20:51 Nawet tydzień i dłużej, w tamtym roku chorowałam na anginę ponad tydzień, po 3 dniach miałam nawrót choroby i następny antybiotyk, wspominam to jako koszmar. Niebezpieczne jest lekceważenie anginy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mal-sia Re: angina :( IP: 80.48.142.* 21.02.08, 22:45 badał mnielekarz ale od poniedziałku niema zbytniej poprawy.mam antybiotyk AUGMENTIN juz sie martwie ze mni nic nie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: angina :( 22.02.08, 00:16 Od poniedziałku antybiotyk i nie lepiej? Zwykle (u mnie i u dzieci) przy anginie już po 2 dawkach antybiotyku jest zdecydowana poprawa - spada gorączka, gardło przestaje boleć nie do wytrzymania. Po 3 dniach leczenia to w ogóle nie pamiętamy że angina była, tyle że antybiotyk trzeba wybrać do końca, zwykle 7-10 dni. Piszą wszędzie że po 3 dniach antybiotyku już powinna być poprawa. Jeśli nadal jest źle przejdź się do lekarza, może trzeba zmienić antybiotyk. Jeszcze przyszło mi do głowy - moją siostrę rok temu bezskutecznie leczono Augmentinem przez tydzień, dopiero kiedy dostała wysypki okazało się że to nie angina a mononukleoza zakaźna, często na początku mylona z anginą. Dopiero trzeci lekarz to stwierdził, a badania krwi potwierdziły. Odpowiedz Link Zgłoś
anienia Re: angina :( 22.02.08, 08:56 Potwierdzam to co wyżej napisano, ja napoczątku tego roku też zaliczyłam anginę Lekarka przypisała mi właśnie Augmentin. Po dwóch dniach brania atybiotyku nie było żadnej poprawy, wręcz było jeszcze gorzej, gorączka prawie 40 stopni. Nic już nie mogłam przełknąć. Poszłam spowrotem do lekarki, zmieniła antybioty i po dwóch dniach na nowym antybiotyku stanęłam na nogi. Także jeśli nie ma u Ciebie poprawy to jak najszybciej wracaj do lekarza. Nie chcę Cię straszyć, ale lekarka poinformowała mnie, że przy mocno rozwiniętej anginie może zrobić się ropień i trzeba wtedy to nacinać, brrr... Także jak najszybciej po zmianę leku. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mal-sia Re: angina :( IP: 80.48.142.* 22.02.08, 13:43 no i poszłam dzis znowu do lekarza bo strasznie długo mnie trzyna ta angina,mam inny antybiotyk.dziekuje za wasze wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
kic-ius Re: angina :( 22.02.08, 15:14 Tylko pamietaj wybra ć do końca antybiotyk,nawet jak poczujesz się już lepiej. Niedoleczana angina lubi wracac...Zdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
oposka Re: angina :( 22.02.08, 21:20 tak ja notorycznie co roku ksiązkową anginę mam badziewie i bez leżenia w łózku się nie obędzie no i wiadomo antybiotyki . Ale z tym paskudztwem nie ma mocnych trzeba wyleczyć po powikłania są grozne . Odpowiedz Link Zgłoś
princessa24 Re: angina :( 22.02.08, 21:33 tak czytając, ja bylam dzisiaj u GP w Angli, mam migdały jak balony i biale plamki ropne, angina jak nic plus gorączka oslabienie organizmu itp. GP widzac moje gradlo stwierdzil, no mam biale plamki bialy nalot na migdalach czyli infekcja wiec powinnam wziac paracetamol jak przyjde do domu i moge wieczorkiem smigac do pracy toc to dopiero lekarz)) to nic ze bedac tam mowie,ze wychodzac z domu mialam 38 stopni goraczki..kazał nie mierzyc...no coz jak bede miala ponad 40 organizm sie przegrzeje ale ,,nie mierzyc nie ma sensu,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: angina :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.08, 17:27 Na ropne migdały najlepszy domowy sposób, angina mija jak ręką odjął a mianowicie należy do pojemniczka np. kieliszek wlać oleju jadalnego a do niego trochę jodyny i tym pędzlować migdały kilka razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: angina :( IP: *.chello.pl 23.02.08, 17:32 a może lepiej pajdę chleba z pajęczyną.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeptucha Re: angina :( IP: *.tpnet.pl 23.02.08, 19:25 Gość portalu: gość napisał(a): > a może lepiej pajdę chleba z pajęczyną.... nie nalezy zapomniec rowniez o wielce leczniczym pocie żmiji i pazurze nietoperza. a przed kuracją koniecznie splunąć 3 razy przez lewe ramie. Odpowiedz Link Zgłoś
oczekujaca_0 Re: angina :( 23.02.08, 20:06 No cóż, parę dni obowiązkowo trzeba spędzić w domu pod kołderką, a leczyć niestety antybiotykiem I koniecznie trzeba wybrać go do końca, bo niewyleczona angina lubi wracać i komplikacje po-anginowe nie są zaciekawe...Szybkiego powrotu do zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: angina :( IP: *.icpnet.pl 23.02.08, 21:38 U mnie trwa juz 8 dni.Miałam zmieniony antybiotyk ,została mi jedna tabletka a czuje jakby nawracała...A tak w ogóle to pomyślę o wycięciu migdałow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mal-sia Re: angina :( IP: 80.48.142.* 25.02.08, 06:59 a ja juz ok-zdrowa-ale antybiotyk biore do konca! bardzo mi pomogłyscie,dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzyzy Re: angina :( IP: 83.238.23.* 25.02.08, 12:54 Dziewczyny, a stosujecie coś osłonowo do tych antybiotyków? Bo dziś dostałam na anginę i nie wiem, czy powinnam coś kupić a jak tak, to co? Odpowiedz Link Zgłoś
qpowo Re: angina :( 25.02.08, 14:16 zawsze probiotyk lacibios femina. polecam. btw --> jak odroznic mononukleoze od anginy? zawsze po antybiotyku jest wysypka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: angina :( IP: *.smgr.pl 25.02.08, 14:39 ja prawie zawsze stosuje lacidofil i jestem zadowolona raz bralam tez lakcid ale mi nie smakuje pozdrawiam i zdrowka zycze!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kachulica Re: angina :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 13:36 Osłona obowiązkowa, ja od siebie polecam lacibios femina, bo dla kobiet to zdecydowanie najlepsza sprawa, jak się łyka antybiotyki. Odpowiedz Link Zgłoś