magurka3 08.10.08, 14:29 Kto ma i jest zadowolony.Czy sa jakies skutki uboczne.I wogole co sadzicie o tej spirali.Polecacie czy odradzacie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata985 Re: spirala mirena 08.10.08, 14:44 od 2 tyg. jestem posiadaczką tejże. czy szczęśliwą ??? poczekam z chwaleniem jeszcze miesiąc. jak do tej por y żadnych rewelacji. ja w kązdym bądz razie jestem nastawiona na tak i byłabym wielce niepocieszona jezeli nie przyjęłaby sie u mnie. tzn. wystąpiłyby jakieś komplikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
rozamund Re: spirala mirena 08.10.08, 14:51 Ja mam od 1,5 roku. Plusy: - nie muszę bez przerwy myśleć o antykoncepcji, w seksie pełna spontaniczność - mam uregulowane cykle (tzn. zawsze ta sama długość) Minusy (niestety jest ich więcej): - przytyłam 5 kg i nie mogę schudnąć, pomimo diety, ćwiczeń - mam często krwawienia pomiędzy miesiączkami, zupełnie nieoczekiwanie, czasem ciągnie się to dość długo (ale jestem właśnie w trakcie leczenia torbieli, które mogą być przyczyną) - mojemu M przeszkadzają czasem te "sznurki" wewnątrz - mam bardzo nieprzyjemny PMS, czego nie miałam wcześniej Jeśli chodzi o założenie, było do wytrzymania. Koszt (razem z założeniem) - 1000 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
dee.angel Re: spirala mirena 08.10.08, 15:28 Mam od 4 lat. Nie mam zadnych efektow ubocznych w postaci tycia czy boli. Krwawienia bardzo skape, czasami tylko 1 dzien (raczej plamienie niz krwawienie) w miesiacu albo raz na 2 miesiace - ja akurat sobie to chwale, ale niektorym kobitkom to przeszkadza. Moj malz zadnych sznurkow nie wyczuwa (wyczuwal cos na samym poczatku przez jakis miesiac). Generalnie polecam, bo mam komfort i swiety spokoj. Chodze do gina raz w roku i zawsze robimy USG czy spiralka jest na swoim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: spirala mirena 08.10.08, 19:54 Mam od 5 lat, w grudniu wymieniam na nową. Żadnych minusów, same plusy. Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: spirala mirena 08.10.08, 19:57 Mam dla ciebie dwa slowa - WYSZUKIWARKA DO JASNEJ ANIELKI JEDNEJ NOOOOOOOO Odpowiedz Link Zgłoś
magurka3 Re: spirala mirena 09.10.08, 00:27 Owszem szukalam w google,ale sprzeczne opinie znalazlam,wiec chcialam sie upewnic i posluchac innych.Bardzo Wam dziekuje,ze podzielilyscie sie swoim doswiadczeniem.Chyba sie zdecyduje.Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: spirala mirena 09.10.08, 10:03 Magurka, google googlami, ale forum ma swoją bardzo fajną wyszukiwarkę, a w niej między innymi znajdziesz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=10868820&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=16067012&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=14316256&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=10889837&a=10894861 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=19419665&a=19577719 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=28407186&a=28416915 Więcej mi się nie chce wklejać, jest tego naprawdę kilka setek... Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: spirala mirena 08.10.08, 19:57 Witam, wkładka założona w styczniu: zalety: - od 3M całkowity brak miesiączki , skąpe krwawienia kilkudniowe tylko na wkladkę higieniczną wady: - pierwsze 6M non stop miesiączka z tygodniowymi przerwami - ból ale tylko przez 1M - ból przy zakładniu - problem z rzuceniem kilku kilogramów mimo stosowania diet (ale może to już kwestia wieku - koszt założenia pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: spirala mirena 08.10.08, 22:00 honda1998 napisała: > - koszt założenia a przeliczałś koszty zakupu podpasek, tamponów, innych srodków antykoncepcyjnych??? przeliczając to wszystko mirena kosztuje nas 16 zł miesięcznie to znacznie mniej niz powyższe artykuły. a ten komfort braku miesiączki to juz w ogóle bezcenne co do objawów to widzę,że kazda ma inne. a co do sznurków to lekarz powiedział mi, ze jak będą przeszkadzały to przytnie. > pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
lu31 Re: spirala mirena 08.10.08, 21:04 Mam od 2 lat i jest dobrze. Nie martwię się ewentualną ciążą, apetyt na sex mam większy, nie przytyłam, miesiączki prawie wcale (chociaż i tak ten tydzień plamienia mnie wkurza). Nieregularne plamienie po założeniu przeszło po ok 1,5 roku. Ból przy zakładaniu okresliłabym jako trochę bardziej dotkliwy niż przy pobieraniu cytologii, generalnie raczej nieprzyjemna rzecz. Zakładać polecam w gabinecie z USG dopochwowym bo lekarz może odrazu sprawdzić czy wkładka leży jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedziemek Re: spirala mirena 09.10.08, 13:15 mam od kilku miesięcy - też polecam, a do poczytania to ulotka na www.mirena.pl (albo porównanie ze zwykła na www.ladyinsert.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
mallgosha Re: spirala mirena 09.12.08, 22:22 Mialam Mirene przez 15 miesiecy. Dzisiaj w koncu sie jej pozbylam. Pierwsze 2-3 miesiace bylo OK, a pozniej zaczely dziwne rzeczy dziac: przedluzajace sie i czeste, choc skape krwawienia, koszmarny bol piersi, okropny tradzik i owlosienie twarzy /szczegolnie broda/, czeste i silne migreny, klopoty z zoladkiem - nudnosci, a ponadto przytylam ponad 5 kg /utrzymuje diete ok. 1500 kcal dziennie + cwiczenia/. To wszystko doprowadzalo mnie do rozpaczy, a moja lekarz i tak probowala mnie przekonac, ze to nie Mirena powoduje te wszystkie dolegliwosci, bo hormon nie przedostaje sie do krwiobegu, a dziala jedynie w macicy. Czegos tu chyba nie rozumiem. Tym bardziej, gdy przeczytalam na stronie producenta Mireny, ze takie skutki uboczne moga sie wystapic. Uparlam sie jednak i poprosilam o jej usuniecie. Poczekam teraz na efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedziemek Re: spirala mirena 10.12.08, 13:35 Twój lekarz ma rację, a na stronie Mireny jest napisane, ze takie objawy moga wystąpić, ale po najdalej 6 cyklach stan się stabilizuje Odpowiedz Link Zgłoś
mallgosha Re: spirala mirena 20.12.08, 21:24 Poszperalam w internecie i okazuje sie, ze nie jestem jedyna, u ktorej samopoczucie stopniowo zaczelo sie pogarszac z uplywem czasu. Pierwsze miesiace posiadania Mireny byly dobre. Na stronie producenta nie wspomina sie o takiej sytuacji. Na szczescie nie jestem sama. Skoro inne osoby mialy podobne doswiadczenia, to chyba cos w tym jest. Na dodatek od 2-3 dnia od usuniecia Mireny moje samopoczucie zaczelo sie poprawiac: nudnosci zniknely zupelnie, pryszczy mniej i glowa nie boli. Jedyne, co zostalo to kilogramy i plamienie /coraz slabsze/. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedziemek Re: spirala mirena 22.12.08, 14:06 hmmm, to nie jest miła wiadomość faktycznie nic nie piszą na stronie producenta, ale jak mieliby napisać a miałaś badany poziom hormonów przed założeniem? może miałaś ich tyle, że się to jakoś skumulowało? najważniejsze, że czujesz się lepiej kolejny raz widać, ze nie ma metody dla każdego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Re: spirala mirena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 20:12 a ja nie mam okresu od 8 miesięcy, w ogóle i torbiel , też przez mirenę, zastanawiam się czy może to wpłynać n wcześniejsze starzenie się, słyszałaś coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: spirala mirena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.08, 21:22 Zdałam się na gina, on mi ją dobrał, jest OK. I nareszcie można bzykać się wg chcicy a nie cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedziemek Re: spirala mirena 23.12.08, 13:59 :] ciekawe określenie, ale w zasadzie słuszne Odpowiedz Link Zgłoś