Gość: beksa IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.08, 18:13 mam powiększona szyje z jednej strony.Swiadczy to o nadczynnosci czy niedoczynnosci?.Moze to i glupie pytanie ale ide do lekarza w piatek a juz nie moge wytrzymac ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ??? Re: tarczyca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 19:46 Swiadczy to o nadczynnosci czy > niedoczynnosci?. o niczym o niedoczynnosci i nadczynnosci swiadcza hormony tarczycy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: tarczyca? IP: 91.104.106.* 29.10.08, 20:09 Dokładnie-to tak jakby rosnący brzuch świadczył tylko i wyłącznie o ciąży i na tej podstawie się ją stwierdzało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beksa Re: tarczyca? IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.08, 20:21 czuje dosc mocny bol i to mnie niepokoi.Juz wyobrazilam sobie nadczynnosc bo przez ostatni czas mialam starszna nerwówke. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: tarczyca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 20:23 nooooooooo nieeeeeeeeeeeeeee - twoim zdaniem - nadczynność tarczycy boli??????????????? a nie prościej wyobrazic sobie nerwy szyjne naciągnięte od tej strasznej nerwówki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beksa Re: tarczyca? IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.08, 20:31 mysle ze nerwica powoduje nadczynnosc.a sama sobie tak nie urosla od niczego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: tarczyca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 20:34 mysle ze nerwica powoduje nadczynnosc.a sama sobie tak nie urosla od niczego hę? Odpowiedz Link Zgłoś
natka979 Re: do beksy 29.10.08, 20:48 niedoczynność albo nadczynność tarczycy to pokazują wyniki TSH.To co ty masz to są powiekszone węzły chłonne i prawdopodobnie masz angine. A co do tarczycy to poproś lekarza że chcesz zbadać sobie hormony tarczycy,żeby zaspokoic swoją ciekawość i poproś o skierowanie. (pobranie krwi i wyniki w ciągu tygodnia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: tarczyca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 21:02 szyja powiększona z jednej strony świadczy o połowie nadczynności, czyli o "nadczy tarc" Odpowiedz Link Zgłoś
natka979 Re: tarczyca? 29.10.08, 21:14 ja miałam nadczynność tarczycy i wiem ze ani z jednej ani z drugiej strony nie miałam powiekszonej szyji i mnie nic nie bolało. Jak sie ma tarczyce zaawansowana to sie ma powiekszony gruczoł tarczowy (wole) które jest na przodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beksa Re: tarczyca? IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.08, 21:58 mam powiekszone bardziej u dolu szyji nie u gory wiec to nie angina, a czemu boli ... ciekawe czy lekarz rodzinny da mi skierowanie na usg i na tsh ... Odpowiedz Link Zgłoś
natka979 Re: tarczyca? 30.10.08, 09:31 Niedoczynność to mają kobiety od 40-60 lat.Natomiast nadczynność - jesteś senna,masz zwiekszony apetyt a mimo to chudniesz ,jesteś nerwowa wiecej sie pocisz nawet mały wysiłek,kołatanie serca i masz tzw wytrzeszcz oczu no i wole tarczycy(nie powoduje dolegliwości, ale już duże wole może uciskać tchawicę, utrudniać połykanie). Być może że ci da skierowanie na USG(chociaż ciężko jest wyłudzić) Natomiast na badanie hormonów to tylko na pobranie krwi ale tez jest potrzebny papierek.Na pewno ci da tylko musisz poprosić i powiedzieć o co ci chodzi. Mam prosbe napisz jak wrócisz od lekarza co ci konkretnie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: tarczyca? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.10.08, 11:39 Nie powiedziałabym, że niedoczynność mają kobiety po 40-tce, ja sama i sporo moich znajomych, które borykają się z tym problemem, zapadła na nią w wieku 20-25 lat. Ale problemy z tarczycą są u kobiet bardzo powszechne, więc i w tym przypadku można podejrzewać, że coś jest u Ciebie nie tak. Ja osobiście proponuję zrobić sobie prywatnie oznaczenie TSH (jakieś 20 zł) i USG tarczycy (ok. 50-60 zł) i pójść z tymi wynikami do dobrego endo (niestety, interniści z reguły lekceważą sobie tarczycę albo nie potrafią prawidłowo zinterpretować wyników, znam to z autopsji). Odpowiedz Link Zgłoś
natka979 Re: do krystyny 31.10.08, 14:47 Moze miałaś nadczynnośc to jest powszechne wśród młodych .No nie przesadzaj co do internistów nie lekcewazą, przecież oni nie muszą sie znać na tym od tego jest endokrynolg wystarczy że maja odrobinkę pojecia o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: do krystyny 31.10.08, 17:54 > Moze miałaś nadczynnośc to jest powszechne wśród młodych . Tak, jak i niedoczynność. U mnie zdiagnozowano ją, gdy miałam 26 lat. Problemy tarczycowe można mieć w KAŻDYM wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
natka979 Re: tarczyca? 30.10.08, 09:37 to na pewno nie jest świnka bo boli ją szyja bardziej ku dołowi a nie przy uszach ma sie gorączke,wymioty bóle brzucha a o tych objawach nic nie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beksa Re: tarczyca? IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.08, 10:23 Jutro o 13-15 mam wizyte u lekrza.Odezwe sie jak bylo. dzieki natka979 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: tarczyca? IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.10.08, 14:31 Beksa, i co? Jak wizyta u lekarza? Wiadomo, co Ci jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beksa Re: tarczyca? IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.08, 15:46 Nati i Krystyna Lekarz dal skierowanie na USG i TSH . Powiedzial ze nie bedzie wróżyc co mi jest potrzebne sa wyniki badan. Stwierdzil ze skoro boli to moga to byc miesnie naciagniete , tak tez sie zdaza. Spytal takie czy w rodzinie byl ktos chory na tarczyce. Powiedzialam ze tak ciotka miala nadczynnosc i kuzynka. Dzis juz nie zdazylam zarejestrowac sie na usg , wiec ide w poniedzialek z rana i przy okazji pobiora mi krew na to TSH. Dziekuje Wam ) Odpowiedz Link Zgłoś
natka979 Re: tarczyca? 31.10.08, 17:20 Być może naciągnełaś sobie gdzies mieśnie tak jak lekarz powiedział.Ale dobrze ze skierował cie na badania przynajmniej bedziesz wiedzieć czy wszystko masz w porządku czy nie.Oby było dobrze.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kokitka Re: tarczyca? 02.11.08, 10:18 może to być: podostre zapalenie tarczycy. Ja przez to przeszłam, objawy podobne. Daj znać co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś