Dodaj do ulubionych

usg piersi - pytanie

20.11.03, 09:43
witma,

moja pani doktor podczas badania piersi wykryla u mnie guzek i kazala isc na
usg zaraz po zakonczeniu miesiaczki. sek w tym, ze to bedzie za ok. 2
tygodnie, a ja z nerwow chodze po scianach. mam 27 lat i strasznie sie
niepokoje tym guzkiem, czy jesli poszlabym teraz na usg, to badanie usg
bedzie zafalszowane?
napiszcie prosze,co na te ntemat wiecie.

pozdrawiam
daria
Obserwuj wątek
    • iawj Re: usg piersi - pytanie 20.11.03, 10:28
      witaj,
      bylam na usg w 19 dniu cyklu, czyli przed okresem, lekarz uznany radiolog
      powiedzial ze nie ma to wplywu na obraz usg, sa one jedynie bardziej napiete i
      badanie jest mniej komfortowe, rowniez nie sadze by mialo to duzy wplyw na
      obraz tego co jest w piersiach. Pozdrawiam
    • ula_s Re: usg piersi - pytanie 20.11.03, 10:52
      Nie, to nie ma wielkiego wplywu. Czesto przed miesiaczka struktura piersi jest
      nieco inna - taka "gruzelkowata".
      Badanie od razu po miesiaczce jest dla radiologa latwiejsze i lepiej mozna
      ocenic rozmiar torbielki. Jak jestes z W-wy i masz ochote isc prywatnie to
      polecam spoldzielnie Izis przy Emilii Plater 47 i dr. Elwertowskiego -
      najlepszy radiolog w W-wie i ma super sprzet.
      Poza tym to przemily czlowiek i od razu powie co trzeba/mozna dalej robic z
      guzkiem - czy biopsja czy wystarczy co pol roku - rok - robic usg.

• ankaw20 Re: usg piersi - pytanie 20.11.03, 12:39
      Nawet nie wiesz jak dobrze Cię rozumiem. Różnica między nami jest taka, że ja
      sama wykryłam zgubienie w lewej piersi, chciałam przed wizytą u ginekologa
      zrobić USG. Przypadkiem dowiedziałam się, że na jego wynik (czy jest
      miarodajne, czy zafałszowane) może mieć wpływ dzień cyklu. Niestety nie
      zdążyłam zapytać o to swojej ginekolog, ale pani w rejestracji (która powinna
      być poinformowana) powiedziała, że takie badanie trzeba wykonać w środku cyklu,
      podobną informację mam od znajomej, która USG piersi robiła. Kilka dni temu
      umieściłam tutaj dokładnie taki sam post (poszukaj w wyszukiwarce) i 3 osoby ku
      mojemu zdziweieniu radziły mi zrobić USG odrazu po miesiączce, podobno
      zdecydowanie nie powinno się robic tuż przed.

Sama jestem zdezorientowana. Stresuje się ogromnie, bo nie wiem jaki charakter
      ma to zgrubienie i nie wiem co mam robić. Czekanie jest najgorszą torturą, ale
      doszłam do wniosku, że wolę kierować się informacją od lekarza niż ewentualnie
      wierzyć w nieprawdziwy wynik - tym bardziej jeżeli będzie wskazywał na coś
      poważengo a w rzeczywistości nie będzie to prawda. Jeżeli nie jesteś w stanie
      wytzrymać zrób to badanie, ale dla pewności powtórz je w terminie o którym
      mówił Twój lekarz.

Pozdrawiam.
    • iawj Re: usg piersi - pytanie 20.11.03, 12:49
      Nie bojcie sie tego badania, moj maz rowniez zauwazyl guzek i jestem tez w
      waszym wieku, okazalo sie ze sa to torbiele, czyli torebki wypelnione plunem
      komorkowym, teraz nie sa grozne ale trzeba je obserwowac. Okazalo sie rowniez
      ze te wyczuwalne to u mnie sa bardzo malutkie, za to jest taka jedna co ma
      ponad 3cm i jest miekka i niewyczuwalna. Napewno wszystko bedzie ok!
      • almerka1 Re: usg piersi - pytanie 20.11.03, 12:58
        usg powinno wykonać się do 7-10 dnia cyklu, ale jesli guzek jest wyczuwalny pod
        palcem to nie ma znaczenia w ktorym dniu cyklu je zrobisz

pozdrawiam i głowa da góry
    • zu_a Re: usg piersi - pytanie 20.11.03, 13:00
      Witam smile
      Z poradni chorob piersi i sutka mam karteczke, zeby przyjsc miedzy 5 a 10 dc
      ale jak mi zrobila sie jakas cholerna bulwa ponizej pachy (niedaleko piersi)
      popedzilam na usg od razu. Takze jak cie to bardzo niepokoi to pedz juz.
      Nienawidze w Polsce tego, ze kazada czekac na badania :[ ja sie nie dalam
      powiedzialam, ze mnie to boli i nie zamierzam czekac. I jakos mialam robione
      usg w zupelnie innym dc i dalo sie je zrobic!
      pzdr Zuza
      • tribeca Re: usg piersi - pytanie 20.11.03, 14:18
        zu_a napisała:

I jakos mialam robione
        > usg w zupelnie innym dc i dalo sie je zrobic!

tak, na pewno dało się zrobić usg, ale czy wynik nie jest zafałszowany? widać
        coś w tym musi być, że jednak większość lekarzy zaleca robienie usg w takich, a
        nie innych dniach cyklu
        • almerka1 Re: usg piersi - pytanie 21.11.03, 09:31
          zalecenia dotyczą usg piersi profilaktycznego, tzn takiego kiedy lekarz nie
          wyczuwa żadnych zmian,
          jesli zmiany są namacalne nie ma znaczenia dzień cyklu, bo i tak zmiana wyjdzie
          PS.wiem to z wlasnego doswiadczenia
          pozdrawiam

• ankaw20 Re: usg piersi - pytanie 21.11.03, 09:38
            i przyznam, że to by miało sens...
            • almerka1 Re: usg piersi - pytanie 21.11.03, 09:46
              dodam jeszcze , że jak sama wyczulam guzek w piersi odrazu nastepnego dnia
              polecialam do ginekologa i tego samego też dnia zrobilam usg, ktore niczym sie
              nie roznilo od kolejnych usg wykonywanych juz do 10 dnia cyklu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka