hotally 06.05.09, 23:54 Czy nalezy usuwac pieprzyki? Spotkalam sie z roznymi opiniami. Mam malutkie, niewypukłe, powstałe na skutek opalania... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: pieprzyki- usuwac czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 07:07 należy iść do dermatologa a nie słuchać koleżanek z magla Odpowiedz Link Zgłoś
zawszezabulinka Re: pieprzyki- usuwac czy nie? 07.05.09, 08:58 ja tez sie przylacze bo mam mnostwo na swoim ciele takze czekam, pytam nie zobowiazujaco, czy placi sie cos za to? Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: pieprzyki- usuwac czy nie? 07.05.09, 09:36 Dermatolog decyduje czy i które pieprzyki usuwać. Moja radzi usuwać wszystkie, ale ja mam ich tysiące (- dwa usunięte). Można iśc do przychodni i mieć wizytę coś za kwartał za darmo, iść prywatnie i taki tez może dac skierowanie (ma zwykle umowe z NFZ) do chirurga na usunięcie. Po pierwsze obejrzy dermatoskopem (co pozwala odróżnic czerniaka od niegroźnego), po drugie oceni czy lokalizacja pieprzyka naraża go na podrażnienia, co sprzyja zrakowaceniu, czy jest to faktycznie znamię czy przebarwienie posłoneczne (to raczej potraktować odp. kosmetykami a nie skalpelem). W każdym razie dobrze, żeby raz w roku pieprzyki obejrzał dermatolog i on decydował o ich losie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: pieprzyki- usuwac czy nie? IP: *.chello.pl 08.05.09, 00:41 Wszystkie profilaktycznie to przesada. Ja bym się musiała cała pociąć, tyle tego mam. Jeden wystający wycięłam, ale jakoś źle się zagoiło i niestety została nieładna blizna. Najlepiej dać się obejrzeć lekarzowi i już, a już na pewno jeśli pieprzyk się jakoś zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_i_wladca_mx Re: pieprzyki- usuwac czy nie? 08.05.09, 09:12 takich plaskich "poletnich" bym nie ruszala, one w zaden sposob nie zagrazaja, nie slyszalam jeszcze zeby ktos cial plaskie, male pieprzyki, osobiscie usunelam wystajacego olbrzyma, ktory rosl razem ze mna, blizna jest bo bydle bylo i troche skory trzeba bylo mi wyciac ale co tam, powiedzmy ze nie jest w miejscu publicznym Odpowiedz Link Zgłoś
naparstnica_purpurowa Re: pieprzyki- usuwac czy nie? 14.05.09, 13:24 pan_i_wladca_mx napisała: > takich plaskich "poletnich" bym nie ruszala, one w zaden sposob nie zagrazaja, A skąd teoria,że płaskie pieprzyki " w zaden sposob nie zagrazaja"? Z "Vivy"? Od Goździkowej? > nie slyszalam jeszcze zeby ktos cial plaskie, male pieprzyki, I na tej podstawie kogoś "uspokajasz"? Skrajna nieodpowiedzialnośc. O usuwaniu znamion decyduje dermatolog, onkolog po obejrzeniu, czesto za pomoc dermtoskopu. Nie ciocia, koleżanka z neta czy sąsiadka. Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz.ryb Re: pieprzyki- usuwac czy nie? 08.05.09, 15:00 Warto usuwać te wypukłe na plecach - zahaczane przez stanik mogą się "zezłośliwić". Poza tym trzeba się przyglądać ich zmianom - czy mają jednolity kolor, czy nie zwiększają powierzchni, czy ich brzeg jest równy, czy poszarpany. Malutkich i niewypukłych bym nie ruszała. Ja usuwałam sobie kilka na plecach [zostały mi po nich małe blizny], jeden pod piersią [blizna niewidoczna] i jeden z ramienia [blizna sporo, bo rana po zdjęciu szwów się rozeszła]. I jestem bardzo zadowolona - wreszcie żaden pieprzyk się nie zaczepia o stanik ani o koszulkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wopi Re: pieprzyki- usuwac czy nie? IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.09, 15:30 wedlug mnie nalezy usuwac tylko te ktore sa niebezpieczne, a nie te zwykle po lecie, bo bezsensu narażać sie na zakażenie żółtaczką... Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia_karina Re: pieprzyki- usuwac czy nie? 14.05.09, 10:51 usunełam dzisiaj znamie barwnikowe na łopatce,na nfz,potraktowano mnie okropnie.Wczoraj(na nfz)onkolog jaja sobie ze mnie robił tekstami czy nie mam innych zmartwien jak zajmowanie sie znamionami;/ dostałam skierowanie po które poszłam,dzisiaj chirurg tez komentował po co usuwam,ze urode sobie popsuje itp.a ja mówie ze dla zdrowia!!! po co chodowac zeby sie potem martwic.Usunieto mi żywca po czym olano i nawet nie powiedziano mi czy zmieniac opatrunki,czy czyms smarować za 2 tyg.wynik hist. zazdroszcze osobom którzy trafia na dobrych lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_i_wladca_mx !!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.05.09, 12:47 mamusia_karina JAK TO NA ZYWCA? powinno byc znieczulenie miejscowe!! nie wierze, ze cieli cie skalpelem na "zywca" Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia_karina Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.05.09, 12:51 tak,gdyby było inaczej to bym nie pisała,jesli to nie było na żywca to w kazdym badz razie znieczulenie mnie nie ruszyło tak jak powinno a facet był tak wredny ze sie bałam odezwać,zwinełam sie w pół na stole,mam 4 szwy. Odpowiedz Link Zgłoś
naparstnica_purpurowa Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.05.09, 13:18 mamusia_karina napisała: > znieczulenie mnie nie ruszyło tak jak powinno To się krzyczy,że boli. Mnie też "nie ruszają" znieczulenia miejscowe, dolargany etc, ale się przyzwyczaiłam i głośno wołam,że coś jest nie tak, wymuszając inny środek. W Twoją opoweśc nie bardzo więrzę... wczoraj wizyta u onkologa i termin go chirurga na dzisiaj?! Gdzie tak cudownie leczą na NFZ?! Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia_karina Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.05.09, 13:25 a wco tu nie wierzyc,poco miałabym zmyslac,celowo tak wyplanowałam,w srode(jeden dzien w tygodniu u nas)przyjmuje onkolog,rejestracja na bieżąco tego samego dnia,a chirurg przyjmuje od poniedz.do piątku od 8 do 20.Juz wczoraj sie zarejestrowałam do chirurga zaraz jak dostalam skierowanie w tym samym szpitalu ale zapisali mnie na dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimka Re: pieprzyki- usuwac czy nie? IP: *.pcmedia.com.pl 14.05.09, 14:09 Miałam to samo. Pieprzyk był na plecach, dość duży, wypukły, postanowiłam usunąć, dermatolog nie zniechęcał mnie. Pojechałam na Golęcin w Szczecinie i tam miałam usuwane na NFZ. Nikomu nie życzę, na stole czułam jak chirurg dosłownie szarpał mi skórę skalpelem. Zrobiło mi się słabo po znieczuleniu (które nie zadziałało tak jak powinno), a oni jeszcze mnie popędzali, że mam zwolnić stół, bo natępny pacjent czeka!!! Założyli mi 5 szwów. Było to 2 lata temu, a blizna jest nadal wielka i wypukła, bardzo nieestetycznie to zrobili, dobrze, że jest to dolna część pleców, to aż tak nie widać. Ale ja osobiście polecam usuwanie takich zeczy prywatnie, bardziej człowieka szanują... Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia_karina Re: pieprzyki- usuwac czy nie? 14.05.09, 16:34 mimka sama widzisz mam jeszcze 3 pieprze do usuniecia(wypłukłe) usune ale juz prywatnie.Zapłace ale zostane potraktowana z szacunkiem.Dziekuje,pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kandik Re: pieprzyki- usuwac czy nie? IP: *.aster.pl 14.05.09, 10:55 usuwac wszystkie ktore cie niepokoja, po co masz sie martwic na zapas? a kiedys moze dojsc do zmian i rak gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria Re: pieprzyki- usuwac czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 12:38 Nasza dermatolog kazala usunac u córki te pieprzyki, ktore maja nieregularne ksztalty i sa wypukle. Oczywiscie tez ja ogladala i "zaakwalifikowala" dwa w miejscach najbardziej urazowych i narazonych na slonce. Skierowala nas do chirurga plastycznego- onkologa. Wiec corcia bedzie miala dwa w jednym, ladnie wyciete + badanie. Odpowiedz Link Zgłoś