Dodaj do ulubionych

watpliwosci przed laparoskopia

IP: *.dialup.mindspring.com 31.01.02, 01:27
Droga Pani Doktor
Chcialabym sie dowiedziec czy sa i jakie zagrozenia zwiazane z przeprowadzeniem laparoskopii
podczas miesiaczki.
Zabieg jest planowany od listopada. Stan mojego zdrowia od tego czasu sie nie zmienil. Dzisiaj
poinformowano mnie, ze moge miec zabieg w przyszlym tygodniu albo dopiero za trzy miesiace.
Problem w tym, ze prawdopodobnie w dzien zabiegu lub dzien wczesniej zacznie sie miesiaczka.
Powiedzialam to lekarzowi, ale odpowiedzial mi, ze mimo wszystko zabieg przeprowadzi. Zawsze
slyszalam, ze wszelkie interwencje chirurgiczne w trakcie miesiaczki sa niewskazane; nawet zeba
dentystka mi nie chciala w tym czasie wyrywac. Jak to jest naprawde? Czy slusznie sie obawiam czy
przesadzam?
Drugie pytanie: Czy w takiej sytuacji jest mozliwe i wskazane przyspieszenie miesiaczki (dzis 23 dzien
cyklu, cykle zazwyczaj trwaja 26-29 dni) lub jej opoznienie? Jezeli tak, to jakie preparaty podaje sie w
tym celu?
Bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Pania Doktor
Ewa
PS. Nie wiem czy moze to miec wplyw na Pani odpowiedz, ale moze napisze jeszcze dlaczego ta
laparoskopia. Sprawa "ciagnie sie" od pazdziernika 2000. W USG przezpochwowym (wykonanym
zaraz po miesiaczce) stwierdzono: "Jajnik prawy z dwoma pecherzykami, z ktorych wiekszy ma 19 mm
srednicy. Jajnik lewy podklejony do tylnej sciany macicy z torbiela o srednicy ok. 35 mm z "gesta"
zawartoscia."
Nastepne USG wykonano dokladnie po dwoch miesiacach. Przyjmowalam wtedy minulet (drugi cykl).
USG wykonano w polowie cyklu. "Po stronie prawej w obrebie jajnika pecherzyk o wym. 20x27 mm o
rownych gladkich granicach. Na obwodzie widoczne prawidlowe utkanie jajnika.Po stronie lewej lity
obszar o nieco podwyzszonej echogenicznosci 34x31 mm, jednorodnie "szary" z dosc wyraznie
widoczna pogrubiala torebka. Powyzej zmiany widoczny drobny fragment prawidlowej tkanki
jajnikowej."
Po kolejnych dwoch miesiacach (nie przyjmowalam juz minuletu, bardzo zle go tolerowalam,
wytrzymalam tylko 3 cykle) obraz z USG opisano: "J. prawy 46x34 mm z mala torbiela gladkoscienna o
srednicy 31x24 mm, bezechowa. J. lewy 42x28 mm zawiera strukture posredniej echogenicznosci
srednicy 26x28 mm".
Ostatnie USG na podstawie ktorego podjeto decyzje o koniecznosci wykonania laparoskopii
wykonano w listopadzie 2001. To ostatnie robilam za granica, mam opis tylko po angielsku i nie
wszystko umiem przetlumaczyc. Przepraszam jezeli cos zabrzmi bez sensu. " J. lewy 38x28x22mm,
obraz nieprawidlowy, "complex cystic" (torbiel zlozona czy zespol torbieli?) o wym. 21x23x20mm. J.
prawy 31x23x26 mm, obraz nieprawidlowy, "complex cystic", sprawia wrazenie torbieli krwotocznej
(oryginalnie: hemorrhagic cyst) o wym16x15x15 mm."
Pozostale objawy: plamienia - w roznych fazach cyklu i o roznej intensywnosci i zabarwieniu (czasami
tylko mocno zabarwiony sluz, czasami krew "stara" prawie brazowa, czasami krew jasnoczerwona).
Nie jestem w stanie wychwycic zadnej zaleznosci rodzaju tych plamien i fazy cyklu. Krwawienia
podczas i po stosunku, bol w trakcie; ogolne oslabienie, fale goraca zaczynajace sie od twarzy i
nastepujace tuz potem silne spocenie sie, pogorszenie sie stanu skory i sluzowek (bardzo suche) i
wlosow (wypadaja na potege i sa "jak sztuczne"), lekkie rozregulowanie cyklu (do niedawna byl 28 dni
jak w zegarku) i niewielkie skrocenie czasu trwania miesiaczki (z 5 dni do 2-3). Cytologia gr. 2. Mam
37 lat, rodzilam raz w wieku 22 l, silami natury, dziecko zdrowe. Tabletki antykoncepcyjne probowalam
przyjmowac kilka razy w zyciu (cilest, trinovum, logest, minulet) i bardzo zle na nie reagowalam.
Nie postawiono jednoznacznej diagnozy i laparoskopia ma wyjasnic co tak naprawde tam w srodku
sie dzieje. Podejrzenia byly przerozne: endometrioza, torbiel dermatoidalna, bardzo silne zrosty i cos
czego dokladnie nie zrozumialam, ale wydaje mi sie ze uslyszalam, ze moga to byc stare, zaschniete
pecherzyki owulacyjne, ktore nie pekly, gdy byla na to pora.
Pani doktor a co Pani mysli o tych moich przypadlosciach? Co by Pani w takim przypadku zalecila
swojej pacjentce? Niemilo mi to pisac, ale nie mam pelnego zaufania do mojego lekarza. Bardzo
bym chciala poznac druga opinie, jezeli na podstawie tego opisu w ogole da sie cos powiedziec.
Z jednego pytania zrobil sie dlugasny list. Jeszcze raz z gory dziekuje i jeszcze raz pozdrawiam.
E.

Obserwuj wątek
    • myszencja Re: watpliwosci przed laparoskopia 31.01.02, 16:02
      Pani Doktor
      Jeszcze jedno pytanie. Jestem bardzo uczulona na lek o nazwie Provasan. Jak nazywa sie skladnik aktywny
      tego leku? Tu, gdzie teraz mieszkam, lek ten nie jest stosowany, a wydaje mi sie, ze o uczuleniu powinnam
      uprzedzic anestezjologa. Dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam
      Ewa
      • hystero Re: watpliwosci przed laparoskopia 31.01.02, 23:00
        dobry wieczor. Twoj opis jakos najbardziej kojarzy mi sie z endometrioza.
        lapâroskopia nieatpliwie rozwieje watpliwosci, radze poddac sie z zaufaniem i
        przekonaniem, ze ulatwi to leczenie i pelne przywrocenie zdrowia w przyszlosci.
        przeszlam przez to dokladnie co do,paru godzin 8 lat temu i ciesze sie, ze
        leczenie uwolnilo mnie od klopotow zwiazanych z moja przypadloscia.
        • myszencja Re: watpliwosci przed laparoskopia 01.02.02, 16:24
          Dzien dobry
          Dzieki za list i slowa otuchy. Decyzje o tym czy poddac sie zabiegowi juz podjelam. To co mi spedza sen z powiek
          to raczej fakt, ze lekarz "uparl sie" wykonywac zabieg w czasie miesiaczki (to bedzie pierwszy lub drugi dzien).
          Obawiam sie czy przez to nie beda sie gorzej gily naciecia, czy zrosty nie beda wieksze itd. No i zastanawiam sie
          czy w takim przypadku lekarz ma mozliwosc farmakologicznego przyspieszenia lub opoznienia okresu.
          Pozdrawiam
          Ewa
          • hystero Re: watpliwosci przed laparoskopia 01.02.02, 16:59
            Witam ponownie.
            Masz racje, ze zdecydowalas sie na zabieg, ale jestes w bledzie uwazajac, ze
            miesiaczka moze byc przeszkoda do jego wykonania w planowanym terminie.
            Niedawno temu wielkie zdziwienie wywolala u mnie wiadomosc, ze w kraju (ja
            mieszkam ...powiedzmy "gdzieindziej" ) okres jestuznawany wciaz za
            nieodpowiedni moment dla wykonywania interwencji chirurgicznych. Sama bylam
            operowana w czasie miesiaczki, lekarz, ktoremu zglosilam ten fakt, sadzac, ze
            ma on tak istotne znaczenie moje watpliwosci skwitowal smiechem (a bylo to lat
            temy 11). I mial racje: wszystko odbylo sie swietnie a blizenka jest taka, ze
            moge wystepowac w charakterze zywej reklamy jego "uslug". Zycze powodzenia.
            • myszencja Re: watpliwosci przed laparoskopia 04.02.02, 21:14
              Pani Doktor
              Bardzo dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze prosbe - gdyby Pani mogla sprawdzic sklad Provasanu (moj drugi
              post w tym watku) bylabym bardzo wdzieczna.
              Kochane Dziewczyny - Histero i Martynko
              Dzieki za Wasze posty, troche mnie uspokoily i "podtrzymaly na duchu". Odezwe sie jeszcze po zabiegu.
              Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
              Ewa
              P.S. Histero gdzie jest Twoje "gdzie indziej" - jakos znajomo mi to zabrzmialo, bo ja tez chwilowo mieszkam "gdzie
              indziej" wink))
          • martynka22 Re: watpliwosci przed laparoskopia 01.02.02, 17:18
            Witaj, ja miałam robioną laparoskopię w czasie 1 albo 2 dnia miesiączki.Miałam
            torbiel wielkości 55/48mm na lewym jajniku.Krwawienie podczas pobytu w szpitalu
            było bardzo znikome, a po laparoskopii prawie zanikło. Po zabiegu czułam się
            dobrze i po 1 dniu wróciłam do domu, aczkolwiek jeszcze przez miesiąc
            odczuwałam bóle w podbrzuszu. Rany szybko się zagoiły, były bardzo małe - około
            1 cm .Miałam 3 nacięcie - 2 na podbrzuszu i 1 w pępku.O ranę w pępku trzeba
            szczególnie dbać, gdyż łatwo wdaje sie tam zakażenie - zapytaj pielegniarkę na
            zdjęciu szwów jak masz dbać o tę okolicę, a wszytsko na pewno będzie dobrze.
    • monika.antepowicz Re: watpliwosci przed laparoskopia 03.02.02, 23:39
      Na qwstępie chciałam pieknie podziękowac za zaufanie- ale ja nigdy Pani nie
      badałam, także moje rozważania na pewno będą nieco teoretyczne. Na podstawie
      objawów i obrazów usg rzeczywiście możana podejrzewać endometrioze- a wiec
      sytuacje, gdy błona śluzowa macicy wystepuje poza jej jamą wszczepijąc się m.
      in w jajniki i zachowujac jak w macicy- np. złuszczanie podczas miesiaczki, co
      może prowadzic do zniszczenia tkanki jajnika i zaburzeń hormonalnych- a wiec
      m.in plamień i zaburzeń naczynioruchowych, a także bóli i zrostów.
      Najsensowniejszą metoda diagnostyczna i terzpeutyczna jest laparoskopia - i
      myślę,że jednak lepij wykonac ja w tym wypadku w II połowie cyklu, ale przed
      miesiaczka gdyz w czasie miesiaczki zmniejszone może byc krzepniecie krwi- o
      czym mogą swiadczyć przedłużajAce sie plamienia i krwawienia.Może to spowodowac
      kłopoty z hemostaza ( krzepnięciem krwi) w czasie zabiegu.Wszelkie leki
      hormonalne, zwełaszcza zawierające estrogeny przed zabiegami operacyjnymi
      powinno sie odstawiac - tak wiec trudno by było przesunac miesiaczke.MA
      • agas2 Re: watpliwosci przed laparoskopia 04.02.02, 10:32
        Czy w przypadku stwierdzenia PCO konieczne (i jedyne) jest ponacinanie jajnikow
        (łącznie z wycięciem kawałeczka jajnika?)Alternatywnie mogę spróbować jeszcze
        Diane 35, ale z kolei co jeśli istnieją jakieś ogniska endometriozy? Jest to
        przeciwwskazaniem do zażywania Diane 35. Czy taka terapia może dać jakis
        porządany efekt? Pozdrawiam
        • monika.antepowicz Re: watpliwosci przed laparoskopia 07.02.02, 02:47
          W leczeniu pco preferowane sa metody farmakologiczne- diane, pigułki
          antykoncepcyjne, progestageny ewentualnie indukcja owulacjo. Jeżeli myśli Pani
          o ciąży to wobez podejrzenia endometriozy warto zdecydować się na
          laparoskopię.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka