Gość: myszencja
IP: *.dialup.mindspring.com
31.01.02, 01:27
Droga Pani Doktor
Chcialabym sie dowiedziec czy sa i jakie zagrozenia zwiazane z przeprowadzeniem laparoskopii
podczas miesiaczki.
Zabieg jest planowany od listopada. Stan mojego zdrowia od tego czasu sie nie zmienil. Dzisiaj
poinformowano mnie, ze moge miec zabieg w przyszlym tygodniu albo dopiero za trzy miesiace.
Problem w tym, ze prawdopodobnie w dzien zabiegu lub dzien wczesniej zacznie sie miesiaczka.
Powiedzialam to lekarzowi, ale odpowiedzial mi, ze mimo wszystko zabieg przeprowadzi. Zawsze
slyszalam, ze wszelkie interwencje chirurgiczne w trakcie miesiaczki sa niewskazane; nawet zeba
dentystka mi nie chciala w tym czasie wyrywac. Jak to jest naprawde? Czy slusznie sie obawiam czy
przesadzam?
Drugie pytanie: Czy w takiej sytuacji jest mozliwe i wskazane przyspieszenie miesiaczki (dzis 23 dzien
cyklu, cykle zazwyczaj trwaja 26-29 dni) lub jej opoznienie? Jezeli tak, to jakie preparaty podaje sie w
tym celu?
Bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Pania Doktor
Ewa
PS. Nie wiem czy moze to miec wplyw na Pani odpowiedz, ale moze napisze jeszcze dlaczego ta
laparoskopia. Sprawa "ciagnie sie" od pazdziernika 2000. W USG przezpochwowym (wykonanym
zaraz po miesiaczce) stwierdzono: "Jajnik prawy z dwoma pecherzykami, z ktorych wiekszy ma 19 mm
srednicy. Jajnik lewy podklejony do tylnej sciany macicy z torbiela o srednicy ok. 35 mm z "gesta"
zawartoscia."
Nastepne USG wykonano dokladnie po dwoch miesiacach. Przyjmowalam wtedy minulet (drugi cykl).
USG wykonano w polowie cyklu. "Po stronie prawej w obrebie jajnika pecherzyk o wym. 20x27 mm o
rownych gladkich granicach. Na obwodzie widoczne prawidlowe utkanie jajnika.Po stronie lewej lity
obszar o nieco podwyzszonej echogenicznosci 34x31 mm, jednorodnie "szary" z dosc wyraznie
widoczna pogrubiala torebka. Powyzej zmiany widoczny drobny fragment prawidlowej tkanki
jajnikowej."
Po kolejnych dwoch miesiacach (nie przyjmowalam juz minuletu, bardzo zle go tolerowalam,
wytrzymalam tylko 3 cykle) obraz z USG opisano: "J. prawy 46x34 mm z mala torbiela gladkoscienna o
srednicy 31x24 mm, bezechowa. J. lewy 42x28 mm zawiera strukture posredniej echogenicznosci
srednicy 26x28 mm".
Ostatnie USG na podstawie ktorego podjeto decyzje o koniecznosci wykonania laparoskopii
wykonano w listopadzie 2001. To ostatnie robilam za granica, mam opis tylko po angielsku i nie
wszystko umiem przetlumaczyc. Przepraszam jezeli cos zabrzmi bez sensu. " J. lewy 38x28x22mm,
obraz nieprawidlowy, "complex cystic" (torbiel zlozona czy zespol torbieli?) o wym. 21x23x20mm. J.
prawy 31x23x26 mm, obraz nieprawidlowy, "complex cystic", sprawia wrazenie torbieli krwotocznej
(oryginalnie: hemorrhagic cyst) o wym16x15x15 mm."
Pozostale objawy: plamienia - w roznych fazach cyklu i o roznej intensywnosci i zabarwieniu (czasami
tylko mocno zabarwiony sluz, czasami krew "stara" prawie brazowa, czasami krew jasnoczerwona).
Nie jestem w stanie wychwycic zadnej zaleznosci rodzaju tych plamien i fazy cyklu. Krwawienia
podczas i po stosunku, bol w trakcie; ogolne oslabienie, fale goraca zaczynajace sie od twarzy i
nastepujace tuz potem silne spocenie sie, pogorszenie sie stanu skory i sluzowek (bardzo suche) i
wlosow (wypadaja na potege i sa "jak sztuczne"), lekkie rozregulowanie cyklu (do niedawna byl 28 dni
jak w zegarku) i niewielkie skrocenie czasu trwania miesiaczki (z 5 dni do 2-3). Cytologia gr. 2. Mam
37 lat, rodzilam raz w wieku 22 l, silami natury, dziecko zdrowe. Tabletki antykoncepcyjne probowalam
przyjmowac kilka razy w zyciu (cilest, trinovum, logest, minulet) i bardzo zle na nie reagowalam.
Nie postawiono jednoznacznej diagnozy i laparoskopia ma wyjasnic co tak naprawde tam w srodku
sie dzieje. Podejrzenia byly przerozne: endometrioza, torbiel dermatoidalna, bardzo silne zrosty i cos
czego dokladnie nie zrozumialam, ale wydaje mi sie ze uslyszalam, ze moga to byc stare, zaschniete
pecherzyki owulacyjne, ktore nie pekly, gdy byla na to pora.
Pani doktor a co Pani mysli o tych moich przypadlosciach? Co by Pani w takim przypadku zalecila
swojej pacjentce? Niemilo mi to pisac, ale nie mam pelnego zaufania do mojego lekarza. Bardzo
bym chciala poznac druga opinie, jezeli na podstawie tego opisu w ogole da sie cos powiedziec.
Z jednego pytania zrobil sie dlugasny list. Jeszcze raz z gory dziekuje i jeszcze raz pozdrawiam.
E.